Kardtolvajok (Riyria-krónikák 1-2.) 37 csillagozás

Michael J. Sullivan: Kardtolvajok

Megölték a királyt.
Ráfogták két bűnbakra.
Ez végzetes hibának bizonyult.

Royce Melborn minden hájjal megkent mestertolvaj, társa, a kardforgató Hadrian Blackwater pedig elsőrangú harcos. Ők ketten alkotják a Riyriát, ezt a hírhedt, különleges szolgáltatásokat nyújtó párost, akiket gazdag nemesek bérelnek fel, ha már minden más lehetőségből kifogytak.
Egy nap azonban tőrbe csalják őket, és nem kisebb bűncselekményt kennek rájuk, mint a király meggyilkolását. Miközben a tömlöcben a kivégzésükre várnak, visszautasíthatatlan ajánlatot kapnak, amely egyedüli esélyük arra, hogy megmeneküljenek. Hamarosan nagyszabású, egyetlen kis királyságon jócskán túlmutató összeesküvésbe keverednek, új feladatuk ugyanis nem csak az ő sorsukat változtatja meg mindörökre, hanem alapjaiban rengeti meg az egész birodalmat.

Ez a kötet a hazánkban is nagy sikerű fantasy sorozat, a Riyria-krónikák első két könyvét tartalmazza: Trónbitorlók és Avempartha – Az elfek tornya.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Fumax, Budapest, 2020
712 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634701699 · Fordította: Makai Péter Kristóf, Matolcsy Kálmán

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Royce Melborn


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 84


Kiemelt értékelések

Hollóhát>!
Michael J. Sullivan: Kardtolvajok

Trónbitorlók
Egy kicsit még kiforratlannak éreztem a stílusát, (ezen talán a fordítás se segített?), de van benne potenciál. Nem veszi véresen komolyan magát, és ez jól áll neki. Kapunk némi ízelítőt a helyi mitológiából és politikai viszonyokból – ezek az információk kicsit lógnak a levegőben, nem bánnám, ha szervesen beépülnének a történésekbe. Hadrian és Royce is nagyon érdekes karaktereknek tűnnek, szeretném őket szeretni. Nagyon ajánlom, hogy kapjak rá esélyt! Myron már most nagy kedvenc lett, remélem később is felbukkan majd. Eddig 4/5

Avempartha – Az elfek tornya
És itt jön el az a rész, ami miatt az egész kötetre muszáj öt csillagot adnom. Nem tudom, ezt más hogyan élte meg, de az én szememben ugrásszerű volt a fejlődés az előzőhöz képest. Jó volt a tempó, a stílus, végig fenntartotta az izgalmat, végre rendesen beindult a politikai cselszövés is. Végre nem csak elmondják, hogy milyen a Riyria páros dinamikája, hanem ÉRZEM. Szóval 5/5 így az egészre, és ide nekem a folytatást.

josageszter>!
Michael J. Sullivan: Kardtolvajok

Nagyon régóta akartam olvasni ezt a könyvet és milyen jól tettem, hogy végül beszereztem. Hihetetlenül szimpatikusak a főszereplők és rengeteg lehetőség van bennük, a kalandjaik is izgalmasak voltak, az ember örömmel merül el ebben a világban. Tudjuk, hogy haladunk egy nagyobb végkifejlet felé, ami egyáltalán nem zavaró, mert nagyon jól vannak adagolva az információk és hihetetlenül jól kidolgozott a világ. Nekem ez a világ kedvenc lett. Egy igazi, izgalmas fantasy. Szerelmi szál nincs benne és milyen jó ez így. Egyáltalán nem számít itt a szerelem, mert minden más izgalmasabb annál. Alig várom, hogy folytassam.

Babó_Buca P>!
Michael J. Sullivan: Kardtolvajok

Komplexitása miatt lassabban is ment, viszont élveztem főszereplő párosunk küldetéseit. Rengeteg szereplővel operál, így megértem a végén található névjegyzéket. A cselekményben nem szentel sok időt a karakterek bemutatására, így ha nagyon el van tévedve a kedves olvasó, akkor hátralapozva utánanézhet a részleteknek. Főszereplő párosunk mellett Arista, Myron és Deneck voltak a személyes kedvenceim. Ígéretes kezdet rengeteg lehetőséggel mind a világ, mind a múlt, mind a karakterek terén. Már alig várom, hogy Royce és Hadrian további kalandjairól olvashassak.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2020/09/a-kaland-m…

noncsemma>!
Michael J. Sullivan: Kardtolvajok

TRÓNBITORLÓK
Régóta nézegettem már ezt a könyvet, hol lekerült a kívánságlistámról, hol vissza. Valahogy a borítója alapján túl komolynak tűnt, és ez mindig elbizonytalanított.
De most hogy elolvastam, nagyon örülök, hogy végre rávettem magam! A könyv olvasmányos, a történet izgalmas, szórakoztató és helyenként hangosan fel is nevettem rajta. Egy vérbeli kalandregény.
Nagyon megkedveltem a két profi tolvaj, ugyanakkor vajszívű főszereplőt, és Alarikot, spoiler De a kedvencem egyértelműen spoiler Myron! :D

AVEMPARTHA – AZ ELFEK TORNYA
Hozta az első könyv színvonalát. Tetszett, hogy több dolgot megtudtunk Ezrahaddonról, az elfekről, és úgy általában a múlt eseményeiről.
Trace nagyon szimpatikus szereplő lett, remélem, még sokat látjuk. Arista pedig állandóan a történések sűrűjében van, és remélem, még marad is egy darabig. Myron viszont eléggé hiányzott.
Az, hogy spoiler eléggé meglepett, ugyanakkor így visszagondolva logikus is. A könyv végégéig pedig azt gondoltam, hogy spoiler az Örökös, de a végére elbizonytalanodtam spoiler
Arra pedig nagyon kiváncsi vagyok, hogy mit láttak Avemparthában spoiler
Mindenesetre borzasztóan várom a folytatást, a következő könyvrendelésben tutira benne lesz a 3-4. kötetet tartalmazó könyv!

off

krisztiii88>!
Michael J. Sullivan: Kardtolvajok

Hihetetlenül jó volt! :) Nagy nagy 5 csillag.
Az egész történet a 2 tolvajjal, a mágussal, szörnyekkel, ármánykodással, sok-sok csavarral… egy percig se volt unalmas. És ahogy vége lett, nem hiszem el…. :D Imádom.

Outwar>!
Michael J. Sullivan: Kardtolvajok

Nekem kicsit kommersz, nem a egy ütős fantasy. Értem én, hogy mindenki világot épít ebben a kategóriában, de igazából ezek a világok alig különböznek, itt is ez a helyzet.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

– A mágia kicsit olyan, mint a hegedűjáték. Kéz nélkül iszonyú nehéz művelni.

Deidra_Nicthea IP>!

– Meg kell mondjam, ezek a kardok borzasztóak. Nehezek, és rosszabbul vannak kiegyensúlyozva, mint amikor egy részeg, háromlábú kutya hugyozik.

319. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

– Nézd meg alaposan, hány kardot hord magával! Akinél egy van, az vagy tudja használni, vagy nem. Akinél két kard van, annak fogalma sincs a vívásról, de szeretné elhitetni veled, hogy mégis. No de akinél három kard van… az nem kis teher! Senki sem fog ennyi acélt magával hurcolászni, ha nem ezzel keresi a kenyerét.

14. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

– Várjunk csak! – emelte fel a kezét Arista. – Nekem is van beleszólásom!
A varázsló visszafordult, és a hercegnő szemébe nézett.
– Tudod a kifelé vezető utat?
– Nem.
– Akkor nincsen beleszólásod.

664-665. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

A csatákat nem gyűlölettel nyerik. A haragtól és a gyűlölettől bátrabb és erősebb leszel, de ostobább is egyben. A végén orra buksz a saját lábadban.

487. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

– Már tudom, hogy DeWittnek miért nem akaródzott ezt személyesen megcsinálnia – súgta a borostyánon lógó Hadrian. – Annyira összefagytam abban a vízben, hogy azt hiszem, ha most lezuhannék, a földet éréskor miszlikbe törnék.
– Képzelheted, hány éjjeliedényt ürítenek bele naponta – jegyezte meg Royce (…).
Hadrian felpillantott a sejthetően hálószobákból nyíló megannyi ablakra, és elfintorodott a gondolatra.
– Nem bántam volna, ha ez örökre titok marad előttem.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: borostyán
Aoimomo P>!

– Igazán segíthetnél – szólt Hadrian a társának.
Royce a szemét forgatva leszállt a nyeregből.
– Nem gondoltam, hogy ilyen nehezedre esik majd.
– Nem olyan könnyű lebirkózni egy nálad magasabb embert úgy, hogy közben ne essen bántódása.
– Akkor itt van a kutya elásva. Miért nem próbáljuk meg bántani is?

496. oldal

Aoimomo P>!

– (…) Mit mondjak: én mindig félig tele látom a kupát.
– Ott van! – kiáltott fel Russel Bothwick és a tolvajra mutatott. – Az ott Royce.
– Mi folyik itt? – kérdezte a megszólított, ahogy a mezőn és a várudvaron tartózkodó tömeg hirtelen egy emberként elindult feléje.
– Megemlítettem, hogy láttad a szörnyet, és most tudni akarják, hogy néz ki. Mit gondoltál? Hogy meg akarnak lincselni?
A másik vállat vont.
– Mit is mondhatnék? Én amolyan félig-üres-a-kupa fickó vagyok.

489. oldal

Babó_Buca P>!

A tolvaj kitekintett a folyó közepén emelkedő toronyra, és azon tűnődött, a kardlopás miért mindig olyan nehéz feladat.

473. oldal, 2. könyv – Avempartha – Az elfek tornya

Kapcsolódó szócikkek: Royce Melborn
Deidra_Nicthea IP>!

Az erdőség, amelyet általában csak a Kelet vagy Vadon néven említettek, érintetlen és szeplőtelen maradt.

439. oldal

5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Riyria-krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer A. Nielsen: The False Prince – A hamis herceg
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Joe Abercrombie: A penge maga
John Flanagan: A lángoló híd
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.
Brian McClellan: A birodalom bűnei
Raoul Renier: A kívülálló