Kardok ​kora (Az Első Birodalom legendái 2.) (Elan világa 2.) 68 csillagozás

Michael J. Sullivan: Kardok kora

Az ​istenekről kiderült, hogy ők is csak halandók, az elnyomott rhunák pedig fegyvert ragadtak uraik ellen. Ám a küzdelem még csak most kezdődik…

Raithe, az Istenölő végzett egy fhreyjel, és ezzel kirobbantotta a lázadást, csakhogy a szolgaként tartott embereket ősidők óta megosztó viszályok meggátolják, hogy összefogjanak közös ellenségük ellen. De még ha a klánok egyesítenék is hadaikat, hogyan remélhetnék legyőzni az isteni varázserővel bíró fhreyjeket?

A válasz a tengerentúlon rejlik egy messzi-messzi vidéken, amelyet egy magának való, konok faj népesít be, akik megvetik a fhreyeket és az embereket egyaránt. Mielőtt kifutnának az időből, Perszephoné kétségbeesett utazásra indul, hogy segítséget szerezzen kis csapatával, melynek tagja Suri, az ifjú látó, és Arion is. Útjuk egyenesen Elan sötét szívébe vezet, ahol egy ősi és félelmetes ellenfél várja őket…

A Mítoszok korában a fantasy mestere, Michael J. Sullivan egy eposzba illő történettel… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Fumax, Budapest, 2022
560 oldal · ISBN: 9789634702269 · Fordította: Matolcsy Kálmán
Fumax, Budapest, 2021
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634702207 · Fordította: Matolcsy Kálmán

Raithe · Brin · Malcolm · Moya

Morpheus>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

Ez már izgalmasabb lett, mint írtam, az előző csupán egy bevezető kötet, míg ez lassan bevégzi azt, amit az első csupán ígért. Amúgy nincs a regényben semmi rendkívüli, mégis működik. Valószínűleg a jól eltalált szereplők miatt. Közülük csupán egy bizonyult – ahogy az előző kötetben is – olyannak, akit igazán lehet utálni. És újból felbukkan a titokzatos fhrey, aki népének rossz szelleme. Vagy ki.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

Ez a rész talán még jobban is tetszett, mint a Mítoszok Kora. Perszephoné útra kel és összehívja a törzsfőket, hogy összefogjanak az elfek ellen. Útközben csatlakozik hozzájuk három törp ami újabb kalandokat jelent. A szerző az előszavában említi, hogy hat részesre tervezte a sorozatot, és az első két rész még mindig csak az előkészületekről szólt. Nefronék előtt áll még a feladat, hogy kiképezzék a rengeteg embert, mielőtt még összecsapnak az ellenséggel. Tetszett, ahogy Roan mindent tanulmányozott, és tökéletesítette a felfedezéseit, Suri és Arion kapcsolata, és Brin elhivatottsága. A másik szál9n futó cselekmény kapcsán, a herceg egy öntelt idióta, aki rosszul választ barátokat. Sem ö, sem a többi elitista ,Müvész, nem volt szimpatikus. Annak ellenére, hogy a Ryirya krónikákból tudjuk, hogy Nefron 'győzött', nagyon érdekel a mikor és hogyan, és alig várom a folytatásokat.

Noro>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

Kis lépés a fantasy történelmében, de hatalmas ugrás egy szerző számára. Úgy érzem, hogy Sullivan ezzel a könyvével végre utolérte a saját hírnevét. Elkezdett világot teremteni, perspektivikusan gondolkodni, és valami eredetit kitalálni. A történelem egy „elveszett fejezetében” néhány nő elhagyja az épp csak formálódó törzsszövetséget, hogy az új problémákra új megoldásokat találjanak. Az egymással civakodó törzsfők szinte észre sem veszik, hogy eltűntek, vagy ha mégis, akkor sem tulajdonítanak neki jelentőséget. Elvégre ki szabja meg a világ sorsát, a nagy harcosok, vagy a fura nőszemélyek? E zárójelben lezajló küldetés mégis új irányt szab a történelemnek. Érdemes odafigyelni az események fordulataiban rejlő iróniára, a szerző ezzel a már-már szatirikus történetírással ugyanis nagyon jó fókuszt talált korábbi könyveiben kifejezetten céltalanul csapongó humorérzékének. (Gondoljunk akár csak arra, hogy néhány hét vagy hónap alatt mennyi korszakalkotó dolgot „találnak fel” a főszereplők.) Maguk a karakterek is egyre jobban működnek, de szokatlanságuk, heroikus fantasyben és bronzkori világokban egyaránt ritkán látott tesztoszteron-mentességük is eredetibbé teszik a történetet. Szóval csak így tovább, ezek után már elhiszem, hogy ebből most tényleg lesz valami!

nope P>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

Nagyon vártam a magyar megjelenést, aztán mire sikerült megszereznem a könyvet, azon kaptam magam, hogy egyre csak halogatom az olvasást. Aztán nagy nehezen rávettem magam, de igen nyögvenyelősen haladtam vele, az elején kínlódás volt rászánni magam, hogy kézbe vegyem. Aztán a végére sikerült belerázódnom és gyorsítani a tempón, de a Mítoszok korához képest jóval kevésbé volt átütő az élmény.

Eleinte úgy tűnt, hogy leginkább csak átvezető rész, de aztán a végére egészen szép történet kerekedett ki belőle. Azért így, hogy a végére összeállt a kép és az első ránézésre üresjáratnak tűnő részek is jelentőséget kaptak, így is volt sok minden, ami kimondottan nem tetszett. Az első és legfontosabb Perszephoné karaktere. Olyan mérhetetlenül irritál, hogy arra nincsenek szavak, ami kimondottan hátrányos hatással van az olvasásélményemre, mivel ő az egyik legfőbb karakter. Raithe szintén idegesített, leginkább egy kanos 16 évesnek éreztem a viselkedése alapján, Mawyndule meg max 12-nek tűnt. Értem én, hogy a fhreyeknél még ifjoncnak számít, de azért huszonévesen már használhatná legalább néha az agyát. Nefront sem kedveltem, mint karaktert, viszont ő legalább érdekes a maga titokzatos ármánykodásával.
A szereplők mellett a cselekmény – végre igazán izgi részével – is akadtak gondjaim. A törpök mohóságukban mélyre ástak és felébresztették az ősi világ egy lényét, ami rájuk szabadított valami hatalmas szörnyet – Balgargarathot –, ami most a csarnokaikban és tárnáikban császkál és kinyír mindenkit, aki odamerészkedik és csak egy varázshasználó tudja legyőzni. Gondolom, nem csak engem emlékeztet kísértetiesen egy bizonyos epikus fantasyra az 1900-as évekből.. Alapvetően nagyon elnéző tudok lenni az innen-onnan átvett dolgokkal kapcsolatosan, főleg mivel már annyi könyv született, hogy nehéz igazán egyedit alkotni, de azért ezt egy kicsit túlzásnak éreztem. Azt meg, hogy Surinak spoiler ahhoz, hogy legyőzhesse, egyenesen utáltam.

De hogy ne legyek igazságtalan, meg kell említenem a rengeteg pozitívumot is, amik miatt minden más ellenére igenis megéri elolvasni a könyvet. A könnyed olvashatóság és az ellenszenvesek mellett felbukkanó rengeteg szerethető karakter – Minna, Arion, Suri, Brinn, Moya, Roan, Tesh, Tekchin – a világépítés, és maga a cselekmény biztosítják a kellemes olvasásélményt. Talán rosszkor olvastam, talán túl sokat vártam és az elvárásokhoz képest kicsit kevésnek bizonyult, de azért szerettem és kíváncsian várom a folytatást off.

Michael J. Sullivan: Kardok kora

Nem gyors, olyannyira nem az, hogy itt is bejött az az érdekes kettősség, hogy egyrészt olvastam volna, mert érdekelt, mert ez egy jól megírt, jó mese, ugyanakkor minden mást is csináltam olvasás helyett, mert elengedett, és én is el tudtam engedni. De mindig van egy pont, ahol az egész átbillen és onnantól nem lehet letenni, és onnan visszanézve az előző többszáz oldal is egy kellemes emlék lesz. Összességében soha nem okoz csalódást.
A törpök kifejezetten jót tettek ennek a résznek és Roan, valamint Brin felfedezéseiről is egy élmény volt olvasni. Izgatottan várom, hogy merre folytatódik ez a monumentális küldetés. spoiler

off
off

KerekesCs P>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

Olvastam már jobban, szebben, okosabban megírt fantasy történeteket, és néha-néha mintha rájuk is ismernék Elan világának regényeiben, de egyiknél sem éreztem azt, amit Sullivannél, hogy ’uramatyám, ez a pasas nekem ír’. Az én nyelvemen beszél, és nekem szól, engem akar megnevettetni vagy megríkatni. Pont annyit ad és pont úgy, amit és ahogy elvárok. Ez a könyve is pontosan ilyen. Tudtam, hogy elég kényelmesen bekuckózni (na meg magamra zárni az ajtót és kikapcsolni a telefont), hátradőlni és hagyni, hogy meséljen nekem.
Ez a rész összeszedettebb már, mint az első, kicsit jobban is tetszett. A cselekmény egyszerűségéért pedig engem simán kárpótolnak a karakterek, bár érzem, hogy talán túl sokan vannak és nehezebben bontja őket ki és építi, mint mondjuk a Riyriában. Látom én a hibáit, csak nem érdekelnek.
Ami viszont nagyon is érdekes, hogy milyen sok erős női szereplőt kapunk (éljen a bronzkori emancipáció), és a regénynek a történései, hogyan köszönnek vissza a másik két sorozatban.
Most már tényleg nagyon várom, hogy elkezdődjön végre a beígért háború.

ftamas>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

Ez nekem nem jött be. Tudom, sokaknak tetszett és tényleg jobb mint az első kötet. Igaz, csak egy hajszálnyival. Csak azért olvastam végig, mert egyszerre kölcsönöztem ki a könyvtárból, az első kötettel. Egy olyan korban vagyunk, ahol nem ismerik a nyilat, a kereket és nem tudják megmunkálni a fémet. Legalább is az emberek. Ennek ellenére az egyes törzsek vezetői kb. olyan jellemmel rendelkeznek, mintha kocsmában beszélgetnének a haverok, kártyázás közben. Hiányzik belőlük a túléléshez szükséges vadság. ( Na jó, egy törzs kivétel. )
Vannak elfek, de kicsinyesek, torzsalkodók és kidolgozatlanok. Amikor az ő száluk volt, azt mérhetetlenül untam. Megjelentek a törpök is, de ők is csak dísznek. Valahogy a Karr-Khazad kapui című novellás kötet jut eszembe. Ahhoz képest, a törpök népének kidolgozottsága olyan, mint egy faék a gőzmozdonyhoz. Azaz semmi. A karakterek, továbbra is szürkék ( talán Suri a kivétel ) és érdektelenek.
Az egyetlen plusz dolog a könyvben, az a törpebányákban lévő kaland volt, de ez nem emelte meg annyira a szintet, hogy folytassam.

Nekem ez a sorozat véget ért.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

még mindig kedvelem a világot.
még mindig kedvelem a szereplőket. az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a barbárok része érdekelt az „istenek” valahogy untattak.
ennyit tudtam csak írni .

Habók P>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

Mozgalmas második rész, és igen érdekesnek ígéri a többieket -még úgy is, hogy tulajdonképpen tudjuk, mi lesz a vége. Na de addig is – hogyan halad a kiképzés? Szereznek-e fegyvereket? Mi lesz az elfpuccs kimenetele? Milyen mágus lesz Suriból? Még semmire sincs válasz – még ez is egy kezdő kötet. És alig várom a harmadikat.

Nevox>!
Michael J. Sullivan: Kardok kora

A Mítoszok kora folytatásában Sullivan ismét bebizonyítja, hogy egyre jobb író lesz. Az első rész kissé döcögős szerekezet és aránytalansága, valamint az elfek birdoalmának talán kissé sematikusna, nem eléggé átgondolt bemutatása után remek cselekményszövés jellemzi a második kötetet. A karakterek egyre jobban működnek, jó volt a csapatdinamika, és külön tetszett, hogy a csupa nőbúl álló társaság oldja meg a problémákat a törpe tárnák mélyén, anélkül, hogy ez átmenne tolakodó feminizmusba, illetve túlzott PC-be. Az esemélnyek jól megágyaznak a későbbi történéseknek és az írásb, a kerék feltalálása is remekül megoldást kapott. Most sokkal életszerűbbek az elfek királyságában játszódó részek emellett nekem elképesztő hangulatot árasztottak a törpe városban játszódó részek. Rengeteget fejlődött Sullivan ,mint író, mesélő képessége szintet lépett.

Leara>!

Mielőtt azonban folytathatta volna, Ár visszavágott:
– Igen? A te anyád meg összefeküdt az egész faluval!
– De hát testvérek vagyunk! – felelte Fagy.

86. oldal, 5. fejezet: Ötletes kis megoldások (Fumax, 2021.)

Deidra_Nicthea I>!

Suri szélesen elvigyorodott a felismeréstől. Milyen izgalmas volt többet megtudni arról, amit évek óta csinált! Mint amikor rájött, hogy lehetetlen úgy nyelni, hogy ne érintené meg a nyelvével a szájpadlását!

Leara>!

– Tévedés voltál, ha nem tudnád – szólt oda Ár Fagynak, miközben az úton baktattak. – Anyánk nem tervezett megszülni téged.
Fagy megrázta a fejét.
– Ikrek vagyunk, te agyalágyult.

292. oldal, 18. fejezet: Kard- és Pajzs-választás (Fumax, 2021.)

Aoimomo>!

– Mit tegyünk? – kérdezte Perszephoné.
Fagy hátranézett rá, és az arca sápadt volt.
– Ne haljatok meg. Azzal mindent elrontanátok.

Aoimomo>!

– De hát mégiscsak kicsik vagytok. A törp szóhoz mit szólnátok? – javasolta Perszephoné. – Tudjátok, mint a törpenyulak vagy a törpebúza. Azok is kicsik, de ugyanolyan jók, mint a többi. A törpebúza még jobb is, mert ugyanakkora területen bővebb termést ad. Az jó lesz?

Aoimomo>!

Na mármost, ha nem merült fel több kérdés, megszabadítom Rapnagár urat ettől az életnek nevezett szenvedéstől.
Micsoda? – állt el Arion lélegezte. – Nem!
Mi „nem”? – Nefron nem értette. – Nem merült fel több kérdés?

Aoimomo>!

Amikor már pillangó vagy, lehetetlenség újra hernyónak lenni, akkor sem, ha akarsz. […] Valami mássá kell válnod, és fel kell adnod mindent. Az ilyesminek mindig ára van. És nem hiszem, hogy azok a szép szárnyak olcsók.

– Ilyen neved nem lehet.
– Miért nem?
– Mert sértené a galantiakat, és nekem Pajzs kell, nem céltábla.

Kapcsolódó szócikkek: Raithe
Aoimomo>!

– Milyen gyorsan tanulod a nyelvünket!
– Dehogy tanulja gyorsan – ellenkezett Suri. – Ha valami fontosról van szó, fhreyül beszéljetek. Az a rossz szokása, hogy bólogat, mintha mindent értene. Egy órán keresztül csacsog neki az ember, ő meg bólogat és bólogat, meg végig mosolyog, de egyetlen kukkot sem ért belőle. Nézd, most is azt csinálja. Van bármi fogalmad arról, amit az imént mondtam?
Arion beharapta az ajkát.
– Rólam beszéltél – minden szót óvatosan, gondosan formált. – Valami rosszat, valami… –Dühbe gurult, és fhreyül fejezte be: – …sértőt.

szcsigusz P>!

– Nagyszerű egyensúlyérzéke van, és kiszabott könnyedén jár, mintha táncolna.
Kiszabott könnyedén?
A fiú megrántotta a vállát.
– Az apám mondogatta mindig.
– Mit jelent?
– Mindig ez volt az első, amit az anyámmal csinált, amikor hazajött a Magaslándzsából, de gondolom, különböző dolgokat is jelenthet, mert a birkáinkra is azt mondta, hogy lusták, mint a szabás, meg Jaden Woolmanre, hogy megszabhatja magát. – A fiú eltűnődött egy pillanatra, és hozzátette: – Persze az is lehet, hogy mégis mindig ugyanazt jelenti.

Az Első Birodalom legendái sorozat · Összehasonlítás
Elan világa sorozat · Összehasonlítás