A ​Koronatorony (Riyria - A kezdetek 1.) 93 csillagozás

Michael J. Sullivan: A Koronatorony

KÉT EMBER, AKIK KI NEM ÁLLHATJÁK EGYMÁST.
EGY LEHETETLEN KÜLDETÉS.
LEGENDA SZÜLETIK.

A kiégett harcos, Hadrian Blackwater, akinek már nincs semmi, amiért küzdhetne, társul Royce Melbornnal, a bérgyilkos tolvajjal, akinek már nincs semmije, amit elveszíthetne. Együtt kell ellopniuk egy kincset, amelyet úgy hírlik, lehetetlen meglovasítani… Ugyanis magába a Koronatoronyba zárták el.
A Koronatorony pedig a valaha épített legnagyobb erődítmény utolsó, közismerten bevehetetlen maradványa, amelyben a birodalom legmohóbban áhított értékeit őrzik. De a megrendelőnek, az öreg varázslónak nem aranyra vagy ékszerre fáj a foga, és ha sikerül rávennie hőseinket, hogy a munka befejezéséig ne végezzenek egymással, akár még legendás csapat is válhat belőlük. Ki tudja? Talán még a lehetetlenre is képesek lesznek.

A Riyria – A kezdetek a nagy sikerű fantasysorozat, a Riyria-krónikák előzménytörténetét meséli el. A Koronatorony önállóan is élvezhető, kerek történet.

Eredeti mű: Michael J. Sullivan: The Crown Tower

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Fumax, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700043 · Fordította: Matolcsy Kálmán

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Royce Melborn · Hadrian Blackwater


Kedvencelte 16

Most olvassa 1

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 90


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Nagyon megszerettem Royce és Hadrian kettősét a Riyria krónikák sorozatban. A Trónbitorlókban már 12 éve társak és Gwen fogadójában van a főhadiszállásuk. Nagyon jó, hogy az író a kezdeteket is megírta. Hogy ismerkedtek meg, hogyan találkoztak Gwennel? Sok-sok mellékinformáció jön le a regényből, ami hozzáad az eredeti sorozathoz. Amíg nem ununk rá (az olvasók), addig Sullivan a Trónbitorlók előtti 12 évről évenként megír egy könyvet. Én nagyon kíváncsi leszek rá, remélem végigviszi.
Természetesen Hadrian volt a kedvencem, de Gwent is sokkal jobban megkedveltem. Legszívesebben újraolvasnám a sorozatot.

2 hozzászólás
>!
gesztenye63 P
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

„Jó csapaton ne változtass!” Törvényerejű szavak ezek, sportvezetői körökben bizony örök igazság. Sullivan pedig meg is fogadta a jó tanácsot. Nem változtatott a csapaton, nem vágta le az aranytojást tojó tyúkot vagy inkább kakasokat?!, de még csak más környezetbe sem helyezte főhőseinket. Miért is tette volna? Hadrian és Royce, vagyis a Riyria kiválóan érzi magát, sőt fickándozik, mint hal a vízben, a feudális, középkori Európának megfeleltethető, Avryn kies erdein-mezőin és mocskos, bűnben tobzódó városkáiban.
A szerző egyszerűen hátrahúzta az idővonalat, és visszarepítette a gyakorlott Riyria olvasókat tizenkét évvel, szó szerint a kezdetekhez. Sullivan nyilvánvaló módon felismerte, hogy egy ennyire sikeres sorozat előzménytörténetében legalább annyi potenciál van, mint a „fő darab”-ban. Az előszóban emlegetett 12 év/12 rész, mint lehetőség egy kicsit megijesztett ugyan, és felrémlett előttem az örök klasszikus Dumas, soronként fizetett példájának rettenete. De aztán elkezdődött a mese, és – noha az elején kissé nehézkesen, de később – egyre könnyedebben, észrevétlenül magával ragadott a történet, érkeztek a kedves, és még kedvesebb emlékfoszlányok, visszaköszöntek a főhősök meghatározó jellemvonásai.
A Koronatorony a Riyria rajongóknak igazi csemege, új olvasóknak pedig tökéletes alapozás a nagyívű Krónikákhoz. A szerző A kezdetek első kötetét egyértelműen a két főhős különböző, sőt gyökeresen ellentétes jelleme kibontásának szenteli, úgy hogy alkalmanként bepillantást nyújt gyermekkorukba is. A regénybeli jelenben pedig egyre izgalmasabb kalandokra kényszeríti őket, úgy hogy küldetéseiket szokás szerint nem maguk választják meg. Már az első kötetben feltűnik a sorozat egyik legszimpatikusabb karaktere is, Gwen Delancy „kisasszony”, akinek hátteréről ugyancsak sok érdekességet megtudunk.
A legizgalmasabb karakter azonban természetesen Arcadius prof, a nagy machinátor, aki egy kicsit a bölcs, öreg Gandalf, egy kicsit meg valami huncut, imposztor, örökifjú csínytevő szerepében tetszeleg. Nélküle azonban soha nem válhatna Hadrian és Royce párosa azzá, amivé végzetük hajtja őket.
A szerző mesterien építi a karaktereket, formálja jellemüket, rengeteg dialógussal, szinte észrevétlenül kibontakozó akciók során vezeti a főhősöket és az olvasót egyaránt a mind szövevényesebb, és egyre szerteágazóbb történet részleteibe.

Összességében, minden – szerintem egyébként szükséges – vért és erőszakot leszámítva, egy igazán bájos, üdítően friss kalandregényt kap az olvasó, melynek alig várja majd a folytatását. spoiler

>!
TiaManta
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Az író elmondja, hogy egyedül, az előző sorozat nélkül is olvasható, élvezhető a könyv, de én inkább azoknak ajánlanám akik már olvasták a teljes Riyria-krónikákat. Úgy az élmény sokkal jobb, rengeteget hozzá ad. Hiába tudjuk mi fog a végén történni, mégis izgulunk értük. A rajongóknak külön élmény minden utalás, felbukkanó szereplő is. És várva várják a két csodás főszereplő, Royce Melborn, és Hadrian Blackwater minden szavát, tettét, megmozdulását. Rajtuk múlt minden, és ők hozták a formájukat, és még inkább megszerettem őket, ha ez lehetséges.
Plussz egy különleges dolog esett meg, amit nem hittem volna hogy elér nálam. Megszerettette Gwent. Ő volt eddig az a szereplő aki teljesen hidegen hagyott. spoiler De most egy erős női karaktert látok végre, nem csak egy kelléket. Így az ő szála is meglepően le tudott kötni, nagyon is elkezdett érdekelni, mi is az ő története.
A sorozatot szerető embereknél nagyon könnyű a dolga a regénynek.
Már nem egy első könyves íróval találkozunk, és ez meglátszik rajta.
Egy kalandos, szórakoztató, nem epikus előtörténet. Ami nem lövi le a később bekövetkező eseményeket.
Én ajánlom.
Én szeretem.
Én várom a következő részt. Igénylem.

5 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Dióhéjban:
Ha már a Riyria-krónikák avatott ismerője vagy, akkor mondjuk nem tudom, mi tart vissza a kezdetektől: itt is meg fogod találni ugyanazt a profi szórakoztatást, ami az eredeti sorozat második felét jellemezte.
Ha még csak pár Krónikák-regényt olvastál, akkor inkább azt ajánlom, hogy folytasd az eredeti sorozatot.
Ha viszont teljesen új olvasó vagy, akkor bátran ajánlom, hogy A Koronatoronynál kezdj.
Michael J. Sullivan most is a tőle megszokott szintet hozza, kalandok, humor, jól működő dinamika, simán hatalmas szórakoztatási faktor van benne. Ráadásul még kezdésnek is jó.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-11-04+…

>!
mezei P
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Royce és Hadrian az egyik legnagyszerűbb páros, akikről valaha is olvastam. És most „kénytelen vagyok” újból elolvasni a Riyria-krónikákat. :)

3 hozzászólás
>!
Navi
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

5 csillag, mi más lehetne? :)
Jó volt látni a kezdeteket, amikor kamaszéveik végén először találkoznak, hogyan alakult ki valamiféle bizalom, mert ez még nem barátság, de az lesz :)
A könyv, a széretek, Arcadius professzor, Ubi, Rehn. spoiler
És Gwen. Nagyon féltem, féltettem, de kellő bátorság van benne és akarat. Bár szerintem Grue még tartogat egy-két alattomos lépést.
Kíváncsian várom a folytatást :) Ja, és hatalmas az előszó :)

2 hozzászólás
>!
Fallen_Angel P
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

A Riyria-krónikák az egyik kedvenc fantasy sorozatom és már egy ideje a terveim között szerepelt, hogy majd egyszer elolvasom az előzmény köteteket is. Amikor kiderült, hogy jön A Koronatorony magyarul, egy percig sem volt kérdéses, hogy megvegyem-e.

Három dolgot vártam a könyvtől: hogy hozzátegyen a történethez, hogy szórakoztasson, és hogy ne legyen rókabőr. Az elvárásoknak tökéletesen megfelelt, élveztem minden sorát, különösen Hadrian és Royce összecsiszolódásának folyamatát.
Bár a szerző az előszóban azt írja, hogy a könyvek olvashatók kronológiai és megjelenési sorrendben is, örülök neki, hogy előbb olvastam az eredeti sorozatot, szerintem A Koronatorony így sokkal érthetőbb és élvezhetőbb volt. Remélem, a kiadó hozza majd a következő részt is.

>!
Vicky3 P
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Az eredeti sorozat egy nagyívű, több szálon futó, de a végén egyetlen pontban kicsúcsosodó eseményláncolat, míg ezek a történetek tényleg epizodikus jellegűek, külön-külön is olvashatóak, lezárt véggel. Azzal a céllal teszi mindezt a szerző, hogy bármikor abbahagyhassa, ha úgy érzi elég. Vagy éppen lehet végigviszi mind a 12 évet és kapunk 12 részt. Még ő se tudja, bár én erősen reménykedek az utóbbiban. Úgyhogy nagyon ajánlom mindenkinek, hogy olvassa és szeresse ezeket a történeteket! Á, semmi nyomás.

Mindig is fenntartásaim voltak az előzménytörténetekkel szemben, de imádom a Riyria-krónikákat, így kétség sem fért hozzá, hogy ez a kötet is terítékre fog kerülni. A Riyria-krónikák kezdetén Royce és Hadrian már 12 éve ismerik egymást, egy összeszokott dinamikus rablópárosként tűnnek fel a lapokon, de engem mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy vajon két ennyire különböző ember hogyan találkozhatott. Ó, arról meg voltam győződve, hogy biztos nem volt pozitív az az első találkozás és milyen igazam volt! Nagyon jól szórakoztam a két lökötten és most tűnik szembe igazán, hogy mennyit fejlődtek és változtak mind a ketten a későbbiekben a másik ráhatása segítségével. Ráadásul kíváncsi voltam már a Koronatorony történetére is, amit már hallottunk korábban is, amit akkor annyira nem is értettem. Loptak is, meg nem is, most akkor mi van. De most szerencsére választ kapunk erre is. És osztom az író feleségének a véleményét, odáig vagyok Hadrianért.

Másik nagy pozitívuma a könyvnek Gwen megismerése. Már az eredeti szériában is szimpatikus volt, de nagyon jót tett neki, hogy ennyi szerepet kapott és megismerhetjük teljes valójában a történetét. Egy eszméletlenül erős, kitartó, hű és szerethető nő és néha megszakadt a szívem, azért amit ki kell állnia. És tudva a későbbi szerepét, teljesen jó választás a szerepre. Tetszettek az apró utalások is, ahogy helyenként beleszóltak a történet alakulásába, hogy biztos arra tereljék a szereplők útját, amerre ki van jelölve az. Néhol letaglózóan igazságtalannak vagy éppen szívbemarkolónak találtam ezeknek a beavatkozásoknak a mibenlétét és a következményét, de ugye a nagyobb jó érdekében…

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.hu/2018/02/az-els…

2 hozzászólás
>!
Vincenza
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

„– Igen, egy csapatban, társakként, úgy értve, hogy két emberként, akik együtt dolgoznak, és egyesítik a képességeiket egy közös cél érdekében. Elf nyelven van erre egy kifejezés. Úgy mondják…”
„– Riyria – fejezte be a mondatot Royce.”

Ez a rész elképesztően jó lett, nagyon jót tett a Krónika szempontjából is, mert rengeteg utalás volt a jövőre tekintve és olyan alapot adott számunkra, amely a Trónbitorlókban sokat fog segíteni.
Azáltal, hogy megtudhattam a múltjukat még jobban elmélyítette számomra a karaktereket és még élhetőbb valódibb lett ezáltal. Maga a cselekmény nagyon izgalmas lett annak ellenére, hogy ez a rész a karakterek ismételt bemutatásáról szól.
Hihetetlen, mert olyan jók lettek a párbeszédek ez a cinikus humor, hogy a szereplők a hátukon elvitték volna a történetet. Ami már így is élvezhető volt, de az hogy egy jövőbeli látomás köré fonták a történetet és egy lehetetlen feladathoz így számomra az olvasási élmény a tetőfokára hágott.
Az oldalak csak peregtek és peregtek… a végén még olvastam volna tovább, de szerencsére tudok is majd további kalandokat olvasni, ha minden jól megy várható a folytatás.
Mindenkinek nagyon ajánlom, elképesztően izgalmas lett és ami talán nekem még jobban tetszett, hogy Sullivan úr nem félt leírni a véresebb jeleneteket sem, amiből annyit kaptam, hogy meg is lepett, de ezáltal vált letehetetlenné a könyve.
Új kedvencet avatok!!
Nagyon ajánlom! :)

5 hozzászólás
>!
Arcturus
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

10 csillag!

Michael J. Sullivan a felesége hatására döntött úgy, hogy megírja a legendás páros előzménytörténetét, mégpedig akkor rögtön az elejétől, 12 évvel korábbról kezdve. Felesége ugyanis „beleszeretett” egy másik férfiba, mégpedig egy olyanba, akit a férje hívott életre: Hadrian Blackwaterbe. Végül addig ügyeskedett, amíg sikerült rávennie – azt a tévképzetet keltve férjében, hogy mindez az ő zseniális ötlete –, hogy írjon még Hadrianről. Meg akkor persze már a többiekről is… Sullivan pedig úgy döntött, hogy addig, amíg az olvasókat érdekli, évente kiad egy-egy történetet, ami egy-egy korábbi évet fog elmesélni, tehát még várhatunk akár tizenegy ilyet is. Ajánlom az olvasóknak, hogy érdekelje őket! Nem szoktam szeretni az előzménytörténeteket, engem inkább a folytatás érdekel mindig, semmint az előzmény, de ez teljesen megvett magának. Éppen olyan jó, mint az eredeti hat könyv, sőt, egy kis pluszt ad hozzá Royce és Hadrian állandó ellenségeskedése és Gwen története is.

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2018/02/14/a_koronatorony

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Fumax KU

– Igen, egy csapatban, társakként, úgy értve, hogy két emberként, akik együtt dolgoznak, és egyesítik a képességeiket egy közös cél érdekében. Elf nyelven van erre egy kifejezés. Úgy mondják…
Riyria – fejezte be a mondatot Royce.

>!
Fumax KU

– Nem szeretek gyilkolni.
– Nem vagyok hülye, ennyire magamtól is rájöttem. A kérdés az, miért? Arcadius vajon hazudott? Tényleg csak valami kardkereskedő vagy, azért viszed magadon azt a sok vasat? Azért küldött velem, hogy most először megismerd a vér ízét?
– Többet megittam belőle, mint amennyit kellett volna, hidd el!
– Akkor mi a gond?
– Rájöttem, hogy helytelen.
– Bocsáss meg, azt mondtad, helytelen?
– Igen, tudod, helytelen, a helyes ellenkezője.
– Hány éves vagy te? A tündérkékben, igaz szerelemben és szerencsecsillagokban is hiszel?
– Te nem hiszed, hogy vannak helyes és helytelen dolgok? Hogy létezik a jó és a rossz?
– Dehogynem: helyes az, ami nekem jó, és helytelen az, amit nem szeretek, és azok a dolgok nagyon-nagyon rosszak.

>!
gesztenye63 P

Az utca lakóközössége részmunkaidős dolgozókból és teljes munkaidős részegekből állt, (…)

228. oldal

>!
Fumax KU

Ha Hadriannek valahol a világban létezett egy sötét ellenpárja, az éppen az orra előtt ügetett a szürke lovon, és ez a gondolat órákig elszórakoztatta a vitézt. Még abban is különböztek, ahogy lovagoltak: Royce közel tartotta a szárat, míg Hadrian lazán fogta Táncost. Royce előregörnyedt, Hadrian hátradőlt, követve az állat ringását. Hadrian gyakran lefelé meresztette a szemét az útra, vagy a nyeregre, és hogy eltöltse valamivel az időt, összekötötte, és kioldozta a nyeregszíjak csomóit. Royce egyfolytában forgatta a fejét, és mindenfelé egyszerre figyelt – kivéve hátrafelé természetesen.

1 hozzászólás
>!
Fumax KU

– A saját jövődet nem láthatod – mesélte neki az édesanyja –, ahogyan a saját arcodat sem, de mint olykor megpillantod a tükörképedet egy sötét üvegben, vagy egy nyugodt vízfelszínen, mások történeteiben megtalálhatod önmagadat.

>!
gesztenye63 P

(…) – Elvetettük a magokat. Most már csak annyit tehetünk, hogy várunk, mi szökken szárba belőlük.

416. oldal

>!
gesztenye63 P

– Az öregekkel az a helyzet, hogy nem változunk olyan sokat, mint a fiatalok. Fokozatosan hanyatlunk, úgy gyűjtjük az évgyűrűket, akár a fák: itt egy ránc, amott egy árnyalatnyival kevesebb szín, de a fiatalok úgy megmásulnak, mint a hernyóból kibontakozó lepke. Egy nap alatt teljességgel új emberré lesznek.

160. oldal

>!
Oliver_Grey

Fiam, van olyan, hogy helyes, és van olyan, hogy biztonságos. A legtöbbször az ember azt teszi, ami biztonságos, mert máskülönben jó ok nélkül meghalhat, de vannak idők, amikor a biztonságos életbe is bele lehet halni. Csak az másféle halál: lassú és belülről emészt el, míg már levegőt venni is olyan, mint egy átok. Érted?

>!
flamepetals

– Harding, menj, és áldd meg magad!
– Te is légy áldott !

261. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Üdvözöld a nevemben a férgeket – felelte Royce.
– Férgeket?
– A sírban, ahol a magadfajta gondolkodású emberek végzik.
– Nem végzik. Csak a szerencsésebbek. Ahhoz kell is valaki, aki eltemet. Tudsz valakit, aki megtenné neked ezt a nagy szívességet?
– Ha már meghaltam, miért érdekelne? Ha meg nem, akkor jobban teszik, ha nagyon mély lyukba tesznek.

246. oldal, 13. fejezet, Iberton

Kapcsolódó szócikkek: Hadrian Blackwater · Royce Melborn

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Rick Riordan: Athéné jele
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
George R. R. Martin: Kardok vihara
George R. R. Martin: A Storm of Swords
Marissa Meyer: Cress (angol)
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
J. L. Armentrout: Origin
Sarah J. Maas: Empire of Storms