A ​Koronatorony (Riyria - A kezdetek 1.) 156 csillagozás

Michael J. Sullivan: A Koronatorony

KÉT EMBER, AKIK KI NEM ÁLLHATJÁK EGYMÁST.
EGY LEHETETLEN KÜLDETÉS.
LEGENDA SZÜLETIK.

A kiégett harcos, Hadrian Blackwater, akinek már nincs semmi, amiért küzdhetne, társul Royce Melbornnal, a bérgyilkos tolvajjal, akinek már nincs semmije, amit elveszíthetne. Együtt kell ellopniuk egy kincset, amelyet úgy hírlik, lehetetlen meglovasítani… Ugyanis magába a Koronatoronyba zárták el.
A Koronatorony pedig a valaha épített legnagyobb erődítmény utolsó, közismerten bevehetetlen maradványa, amelyben a birodalom legmohóbban áhított értékeit őrzik. De a megrendelőnek, az öreg varázslónak nem aranyra vagy ékszerre fáj a foga, és ha sikerül rávennie hőseinket, hogy a munka befejezéséig ne végezzenek egymással, akár még legendás csapat is válhat belőlük. Ki tudja? Talán még a lehetetlenre is képesek lesznek.

A Riyria – A kezdetek a nagy sikerű fantasysorozat, a Riyria-krónikák előzménytörténetét meséli el. A Koronatorony önállóan is élvezhető, kerek történet.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Fumax, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700043 · Fordította: Matolcsy Kálmán
>!
Fumax, Budapest, 2017
416 oldal · ISBN: 9789634700821 · Fordította: Matolcsy Kálmán

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Royce Melborn · Hadrian Blackwater · Gwen Delancy


Kedvencelte 27

Most olvassa 11

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 125

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Nagyon megszerettem Royce és Hadrian kettősét a Riyria krónikák sorozatban. A Trónbitorlókban már 12 éve társak és Gwen fogadójában van a főhadiszállásuk. Nagyon jó, hogy az író a kezdeteket is megírta. Hogy ismerkedtek meg, hogyan találkoztak Gwennel? Sok-sok mellékinformáció jön le a regényből, ami hozzáad az eredeti sorozathoz. Amíg nem ununk rá (az olvasók), addig Sullivan a Trónbitorlók előtti 12 évről évenként megír egy könyvet. Én nagyon kíváncsi leszek rá, remélem végigviszi.
Természetesen Hadrian volt a kedvencem, de Gwent is sokkal jobban megkedveltem. Legszívesebben újraolvasnám a sorozatot.

2 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

„Jó csapaton ne változtass!” Törvényerejű szavak ezek, sportvezetői körökben bizony örök igazság. Sullivan pedig meg is fogadta a jó tanácsot. Nem változtatott a csapaton, nem vágta le az aranytojást tojó tyúkot vagy inkább kakasokat?!, de még csak más környezetbe sem helyezte főhőseinket. Miért is tette volna? Hadrian és Royce, vagyis a Riyria kiválóan érzi magát, sőt fickándozik, mint hal a vízben, a feudális, középkori Európának megfeleltethető, Avryn kies erdein-mezőin és mocskos, bűnben tobzódó városkáiban.
A szerző egyszerűen hátrahúzta az idővonalat, és visszarepítette a gyakorlott Riyria olvasókat tizenkét évvel, szó szerint a kezdetekhez. Sullivan nyilvánvaló módon felismerte, hogy egy ennyire sikeres sorozat előzménytörténetében legalább annyi potenciál van, mint a „fő darab”-ban. Az előszóban emlegetett 12 év/12 rész, mint lehetőség egy kicsit megijesztett ugyan, és felrémlett előttem az örök klasszikus Dumas, soronként fizetett példájának rettenete. De aztán elkezdődött a mese, és – noha az elején kissé nehézkesen, de később – egyre könnyedebben, észrevétlenül magával ragadott a történet, érkeztek a kedves, és még kedvesebb emlékfoszlányok, visszaköszöntek a főhősök meghatározó jellemvonásai.
A Koronatorony a Riyria rajongóknak igazi csemege, új olvasóknak pedig tökéletes alapozás a nagyívű Krónikákhoz. A szerző A kezdetek első kötetét egyértelműen a két főhős különböző, sőt gyökeresen ellentétes jelleme kibontásának szenteli, úgy hogy alkalmanként bepillantást nyújt gyermekkorukba is. A regénybeli jelenben pedig egyre izgalmasabb kalandokra kényszeríti őket, úgy hogy küldetéseiket szokás szerint nem maguk választják meg. Már az első kötetben feltűnik a sorozat egyik legszimpatikusabb karaktere is, Gwen Delancy „kisasszony”, akinek hátteréről ugyancsak sok érdekességet megtudunk.
A legizgalmasabb karakter azonban természetesen Arcadius prof, a nagy machinátor, aki egy kicsit a bölcs, öreg Gandalf, egy kicsit meg valami huncut, imposztor, örökifjú csínytevő szerepében tetszeleg. Nélküle azonban soha nem válhatna Hadrian és Royce párosa azzá, amivé végzetük hajtja őket.
A szerző mesterien építi a karaktereket, formálja jellemüket, rengeteg dialógussal, szinte észrevétlenül kibontakozó akciók során vezeti a főhősöket és az olvasót egyaránt a mind szövevényesebb, és egyre szerteágazóbb történet részleteibe.

Összességében, minden – szerintem egyébként szükséges – vért és erőszakot leszámítva, egy igazán bájos, üdítően friss kalandregényt kap az olvasó, melynek alig várja majd a folytatását. spoiler

TiaManta>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Az író elmondja, hogy egyedül, az előző sorozat nélkül is olvasható, élvezhető a könyv, de én inkább azoknak ajánlanám akik már olvasták a teljes Riyria-krónikákat. Úgy az élmény sokkal jobb, rengeteget hozzá ad. Hiába tudjuk mi fog a végén történni, mégis izgulunk értük. A rajongóknak külön élmény minden utalás, felbukkanó szereplő is. És várva várják a két csodás főszereplő, Royce Melborn, és Hadrian Blackwater minden szavát, tettét, megmozdulását. Rajtuk múlt minden, és ők hozták a formájukat, és még inkább megszerettem őket, ha ez lehetséges.
Plussz egy különleges dolog esett meg, amit nem hittem volna hogy elér nálam. Megszerettette Gwent. Ő volt eddig az a szereplő aki teljesen hidegen hagyott. spoiler De most egy erős női karaktert látok végre, nem csak egy kelléket. Így az ő szála is meglepően le tudott kötni, nagyon is elkezdett érdekelni, mi is az ő története.
A sorozatot szerető embereknél nagyon könnyű a dolga a regénynek.
Már nem egy első könyves íróval találkozunk, és ez meglátszik rajta.
Egy kalandos, szórakoztató, nem epikus előtörténet. Ami nem lövi le a később bekövetkező eseményeket.
Én ajánlom.
Én szeretem.
Én várom a következő részt. Igénylem.

10 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Dióhéjban:
Ha már a Riyria-krónikák avatott ismerője vagy, akkor mondjuk nem tudom, mi tart vissza a kezdetektől: itt is meg fogod találni ugyanazt a profi szórakoztatást, ami az eredeti sorozat második felét jellemezte.
Ha még csak pár Krónikák-regényt olvastál, akkor inkább azt ajánlom, hogy folytasd az eredeti sorozatot.
Ha viszont teljesen új olvasó vagy, akkor bátran ajánlom, hogy A Koronatoronynál kezdj.
Michael J. Sullivan most is a tőle megszokott szintet hozza, kalandok, humor, jól működő dinamika, simán hatalmas szórakoztatási faktor van benne. Ráadásul még kezdésnek is jó.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-11-04+…

ViveEe P>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Abszolút egyetértek Mrs. Sullivannel. Hadriant még ne engedjük el. Örülök, hogy megszületett ez a regény, és várom a többit is.
A történet lassan csordogált, remélem ezt most már megszokom, de abszolút jó volt.
Jó volt látni, hogy jött létre a Riyria. Arcadius egy nagyon csavaros eszű konspirátor. Nagyon tetszett a vége, ahogy összekapcsolódtak, és Royce elfogadta Hadriant.
Gwen részei is nagyon érdekesek voltak. Ő is egy nagyszerű karakter volt a krónikákban, és itt megismerjük milyen rögös is volt az útja ennek a szuper nőnek.
Még csak pár napja fejeztem be a krónikákat, de újra kedvem lett hozzá. Nagyon várom magyarul a következő részt.

mezei P>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Royce és Hadrian az egyik legnagyszerűbb páros, akikről valaha is olvastam. És most „kénytelen vagyok” újból elolvasni a Riyria-krónikákat. :)

3 hozzászólás
Viichaan>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

" – Igen, egy csapatban, társakként, úgy értve, hogy két emberként, akik együtt dolgoznak, és egyesítik a képességeiket egy közös cél érdekében. Elf nyelven van erre egy kifejezés. Úgy mondják…
Riyria – fejezte be a mondatot Royce."

Ha valaki már olvasta a Riyria-krónikák mind a 6 kötetét és mélyen a szívébe zárta a sorozatot főszereplőinkkel együtt, annak egy ilyen előzménykötet maga a Kánaán. Valóban önálló kötetként is megállja a helyét, viszont sokkal nagyobb élményt ad ha valaki már ismeri a történet végkimenetelét.
Elmondani nem tudom mennyire jó érzés volt újra Elánban kalandozni, újra magamba szívni a hangulatot. Ráadásul nem csak Hadrian és Royce „egymásra találását” kísérjük végig, hanem ezzel párhuzamosan Gwen történetét is megismerjük, ami külön öröm volt számomra, ugyanis a Riyria-krónikákban nem sokszor szerepel, mégis hatalmas jelentőségű karakter.

Ami meglepetés volt, hogy a könyv feléig szinte nem is találkozott össze igazán a két főhősünk, csupán Hadrian kalandos útját kísérjük végig a Sharidan egyetemig, ami remek alkalom volt arra, hogy sokkal jobban megismerjük a fiatal harcost, a motivációját és a gondolkodásmódját. Amit egyáltalán nem bántam, mert hát imádom Hadriant, említettem már? :DD A másik nagy meglepetés az Arcadius volt, akinek igazából a Riyria létrejöttét köszönhetjük. Egészen idáig nem is fogtam fel, hogy milyen hatalmas szerepe volt ebben és milyen erőfeszítések árán vette rá ezt a két teljesen ellentétes személyiségű férfit, hogy az életben egyszer összedolgozzanak. Ez a kötet valóban olyan volt, mint belátni a színfalak mögé. Imádtam!

Michael J. Sullivan ismét ugrott egy fokot a kedvenc szerzők listáján és kétlem, hogy találok még egy olyan szerzőt, akinek a személyisége, az írói stílusa, a történetei és a szereplői ilyen közel kerülnek a szívemhez.

Navi P>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

5 csillag, mi más lehetne? :)
Jó volt látni a kezdeteket, amikor kamaszéveik végén először találkoznak, hogyan alakult ki valamiféle bizalom, mert ez még nem barátság, de az lesz :)
A könyv, a széretek, Arcadius professzor, Ubi, Rehn. spoiler
És Gwen. Nagyon féltem, féltettem, de kellő bátorság van benne és akarat. Bár szerintem Grue még tartogat egy-két alattomos lépést.
Kíváncsian várom a folytatást :) Ja, és hatalmas az előszó :)

2 hozzászólás
Fallen_Angel P>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

A Riyria-krónikák az egyik kedvenc fantasy sorozatom és már egy ideje a terveim között szerepelt, hogy majd egyszer elolvasom az előzmény köteteket is. Amikor kiderült, hogy jön A Koronatorony magyarul, egy percig sem volt kérdéses, hogy megvegyem-e.

Három dolgot vártam a könyvtől: hogy hozzátegyen a történethez, hogy szórakoztasson, és hogy ne legyen rókabőr. Az elvárásoknak tökéletesen megfelelt, élveztem minden sorát, különösen Hadrian és Royce összecsiszolódásának folyamatát.
Bár a szerző az előszóban azt írja, hogy a könyvek olvashatók kronológiai és megjelenési sorrendben is, örülök neki, hogy előbb olvastam az eredeti sorozatot, szerintem A Koronatorony így sokkal érthetőbb és élvezhetőbb volt. Remélem, a kiadó hozza majd a következő részt is.

Vicky3>!
Michael J. Sullivan: A Koronatorony

Az eredeti sorozat egy nagyívű, több szálon futó, de a végén egyetlen pontban kicsúcsosodó eseményláncolat, míg ezek a történetek tényleg epizodikus jellegűek, külön-külön is olvashatóak, lezárt véggel. Azzal a céllal teszi mindezt a szerző, hogy bármikor abbahagyhassa, ha úgy érzi elég. Vagy éppen lehet végigviszi mind a 12 évet és kapunk 12 részt. Még ő se tudja, bár én erősen reménykedek az utóbbiban. Úgyhogy nagyon ajánlom mindenkinek, hogy olvassa és szeresse ezeket a történeteket! Á, semmi nyomás.

Mindig is fenntartásaim voltak az előzménytörténetekkel szemben, de imádom a Riyria-krónikákat, így kétség sem fért hozzá, hogy ez a kötet is terítékre fog kerülni. A Riyria-krónikák kezdetén Royce és Hadrian már 12 éve ismerik egymást, egy összeszokott dinamikus rablópárosként tűnnek fel a lapokon, de engem mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy vajon két ennyire különböző ember hogyan találkozhatott. Ó, arról meg voltam győződve, hogy biztos nem volt pozitív az az első találkozás és milyen igazam volt! Nagyon jól szórakoztam a két lökötten és most tűnik szembe igazán, hogy mennyit fejlődtek és változtak mind a ketten a későbbiekben a másik ráhatása segítségével. Ráadásul kíváncsi voltam már a Koronatorony történetére is, amit már hallottunk korábban is, amit akkor annyira nem is értettem. Loptak is, meg nem is, most akkor mi van. De most szerencsére választ kapunk erre is. És osztom az író feleségének a véleményét, odáig vagyok Hadrianért.

Másik nagy pozitívuma a könyvnek Gwen megismerése. Már az eredeti szériában is szimpatikus volt, de nagyon jót tett neki, hogy ennyi szerepet kapott és megismerhetjük teljes valójában a történetét. Egy eszméletlenül erős, kitartó, hű és szerethető nő és néha megszakadt a szívem, azért amit ki kell állnia. És tudva a későbbi szerepét, teljesen jó választás a szerepre. Tetszettek az apró utalások is, ahogy helyenként beleszóltak a történet alakulásába, hogy biztos arra tereljék a szereplők útját, amerre ki van jelölve az. Néhol letaglózóan igazságtalannak vagy éppen szívbemarkolónak találtam ezeknek a beavatkozásoknak a mibenlétét és a következményét, de ugye a nagyobb jó érdekében…

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.hu/2018/02/az-els…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Fumax KU>!

– Igen, egy csapatban, társakként, úgy értve, hogy két emberként, akik együtt dolgoznak, és egyesítik a képességeiket egy közös cél érdekében. Elf nyelven van erre egy kifejezés. Úgy mondják…
Riyria – fejezte be a mondatot Royce.

Fumax KU>!

– Nem szeretek gyilkolni.
– Nem vagyok hülye, ennyire magamtól is rájöttem. A kérdés az, miért? Arcadius vajon hazudott? Tényleg csak valami kardkereskedő vagy, azért viszed magadon azt a sok vasat? Azért küldött velem, hogy most először megismerd a vér ízét?
– Többet megittam belőle, mint amennyit kellett volna, hidd el!
– Akkor mi a gond?
– Rájöttem, hogy helytelen.
– Bocsáss meg, azt mondtad, helytelen?
– Igen, tudod, helytelen, a helyes ellenkezője.
– Hány éves vagy te? A tündérkékben, igaz szerelemben és szerencsecsillagokban is hiszel?
– Te nem hiszed, hogy vannak helyes és helytelen dolgok? Hogy létezik a jó és a rossz?
– Dehogynem: helyes az, ami nekem jó, és helytelen az, amit nem szeretek, és azok a dolgok nagyon-nagyon rosszak.

gesztenye63 P>!

Az utca lakóközössége részmunkaidős dolgozókból és teljes munkaidős részegekből állt, (…)

228. oldal

Fumax KU>!

Ha Hadriannek valahol a világban létezett egy sötét ellenpárja, az éppen az orra előtt ügetett a szürke lovon, és ez a gondolat órákig elszórakoztatta a vitézt. Még abban is különböztek, ahogy lovagoltak: Royce közel tartotta a szárat, míg Hadrian lazán fogta Táncost. Royce előregörnyedt, Hadrian hátradőlt, követve az állat ringását. Hadrian gyakran lefelé meresztette a szemét az útra, vagy a nyeregre, és hogy eltöltse valamivel az időt, összekötötte, és kioldozta a nyeregszíjak csomóit. Royce egyfolytában forgatta a fejét, és mindenfelé egyszerre figyelt – kivéve hátrafelé természetesen.

1 hozzászólás
Fumax KU>!

– A saját jövődet nem láthatod – mesélte neki az édesanyja –, ahogyan a saját arcodat sem, de mint olykor megpillantod a tükörképedet egy sötét üvegben, vagy egy nyugodt vízfelszínen, mások történeteiben megtalálhatod önmagadat.

gesztenye63 P>!

(…) – Elvetettük a magokat. Most már csak annyit tehetünk, hogy várunk, mi szökken szárba belőlük.

416. oldal

Viichaan>!

– Vannak barátaid?
– Egy.
– Arcadius?
– Nem.
– Hol van ez a barát?
– Fogalmam sincs.
– Mikor láttad utoljára?
– Amikor rám kent egy gyilkosságot, és börtönbe záratott.
– Nem hiszem, hogy érted a barát szó jelentését.

246. oldal, 13. fejezet

Habók P>!

Idegesítő, amikor tigrissel utazol, de nem tudod, hogy éhes-e.

47. oldal

gesztenye63 P>!

– Az öregekkel az a helyzet, hogy nem változunk olyan sokat, mint a fiatalok. Fokozatosan hanyatlunk, úgy gyűjtjük az évgyűrűket, akár a fák: itt egy ránc, amott egy árnyalatnyival kevesebb szín, de a fiatalok úgy megmásulnak, mint a hernyóból kibontakozó lepke. Egy nap alatt teljességgel új emberré lesznek.

160. oldal

Viichaan>!

– Ugye tudod, hogy hamarosan meghalunk? – vetette oda neki Royce, aztán felsóhajtott. – Milyen kár! Éppen kezdtelek megkedvelni!

400. oldal, 20. fejezet


A sorozat következő kötete

Riyria - A kezdetek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A titán átka
Tricia Levenseller: Daughter of the Pirate King – A kalózkirály lánya
Rebecca Ross: A királynő felemelkedése
Rachel Hartman: Seraphina
John Stephens: A tűz krónikája
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Árulás
Cinda Williams Chima: Lángvető
Stephen D. Sullivan: Skorpió
Karen Chance: Árnyak vonzásában