Sír ​a hegyekben (Sebastian Bergman 3.) 157 csillagozás

Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

A vadregényes Jämtlandon két barátnő túrázni indul. Egy folyóvölgybe érve egyikük megcsúszik, és hirtelen megkapaszkodik valamiben, amiről kiderül, hogy nem más, mint egy csontváz keze. A kiérkező rendőrség feltárja a területet, és felületesen elföldelt holttestekre bukkan. A nyomozócsoport – amelynek Sebastian Bergman kriminálpszichológus újra a tagja – kideríti, hogy a hat tetemből kettő egy 2003 őszén eltűnt házaspáré, ám a másik négy maradvány – két gyermeké és két felnőtté – azonosítása lehetetlennek tűnik, pedig bizonyosnak látszik, hogy mind egyszerre kerültek a földbe.

Egy újságíró hamarosan használhatónak ígérkező fülest kap két eltűnt afgánról, akiknek ugyancsak 2003-ban veszett nyoma. Az eset rendkívül összetett, és mivel az ügy állambiztonsági kérdéseket is felvet, a titkosszolgálat is beavatkozik.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2018
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243275 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2015
464 oldal · ISBN: 9789633243282 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2015
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243275 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Sebastian Bergman · Tim Bergling / Avicii


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Hűű… aztaaa..! Na, ez odavágott! Úgy kellett már egy ilyen olvasási élmény, mint egy falat kenyér. A remek borító mögött egy végig kidolgozott, részletgazdag történet van, ahol érdekesen izgalmasak végre a magánéleti szálak is! Sebastian, nem vagy apának való… ebben csalódtam. A krimi része jó, bár nem ez az igazán lényeges, hanem a sok apró momentum, amiből felépül a cselekmény, a befejezés nagyot durran, szó szerint! Hol a folytatás? Ide vele!
Mire jó egy esős, szürke hétfői szabad nap… egyben befaltam.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/07/sir-hegyekben.html

12 hozzászólás
Bla IP>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Ez egy kiváló krimi. Nekem első a szerzőpárostól. Így a kicsit önző Sebastian is új volt számomra. De a sok-sok szál egy tempós, izgalmas és bonyolult történetben kapcsolódik össze, amely mindenben megfelel annak, amit egy remek skandináv krimitől vár az ember. Van itt magánélet és közélet, rejtély és lélektan, elképesztően szuggesztíven ábrázolt szereplők és valósághű, mégis meglepő fordulatok, benne az amerikai titkosszolgálat hidegvérű és kegyetlen beavatkozásai.Újdonság tán a csapatmunka, amely eredményeként fény derül a titkokra…

Timcsibaba77>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Megfogadtam, hogy nem szokványos, unalmas értékelést fogok írni, hanem formabontó leszek. Így kezdeném a könyv végével, mennyire hazavágott, fordított időrendbe téve az olvasói tapasztalataimat próbálnám vázolni, mekkora élmény, és meglepetés is volt maga a könyv.
A borító, illusztráció, és a két író nagyon azt engedte sejtetni, mennyire izgalmas krimiben lesz része az olvasónak. És valóban.
A könyv végén alaposan meglepődtem, talán azt mondhatnám, hogy nagyot csattant, nem hagyott nyugodni. Egy több mint frappáns zárást kapott a történet, igaz ez egy sorozat harmadik része volt.
A történet közepén kezdtem igazán odafigyelni, és hozott tűzbe maga a story,
és
a könyv eleje, nagyon lassan indult el. Eseménytelenül, szinte már-már unalmasan. Ami felkeltette a figyelmemet, az a hihetetlen horrorisztikus előzmény, a tömegsírban talált valószínűleg hat fős család tragédiája.
Tehetséges író páros, talán Jo Nesbo után sorolhatom ezt a skandináv krimit.
Lekötött, szórakoztatott, elgondolkodtatott, igazi remekmű volt. Másnak is csak ajánlani tudom, aki oda meg vissza van akárcsak én a skandináv irodalomért.

Kókuszka>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Remekül megírt történet. Mind a nyomozás, mind a magánéleti szálak nagyon jó egységet alkotnak. A karakterek kidolgozottak. Kerek egész, könnyen követhető, minden részlet a helyére kerül. A szerzőpáros nagy mestere az emberi kapcsolatok ábrázolásának. A Sebastian Bergman sorozat méltó darabja.

4 hozzászólás
Nefi>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Kicsit félve kezdtem bele, mert mostanában nem olvastam olyan könyvet, aminek az „imdb”-je 80%-os vagy az alatt van. Úgyhogy fel voltam készülve, hogy vontatott lesz, unalmas, az összefüggéseket nem követi le a történet, vagy lesz benne valami malőr.
De nem volt. A történet 3. része jól illeszkedik az eddigi vonalvezetésbe. A szerzőpáros ismét fenntartotta az érdeklődésemet, a szálak elvarrva, a szereplők személyisége kicsit mélyebben kifejtve, a végén csattanóval lezárva. Nekem tetsztett, úgyhogy alig várom a következő részt :)

szadrienn P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Hosszú kihagyás után nagyon jó volt újra visszatérni a Sebastian Bergman sorozat világába.
Tagadhatatlan, hogy nem ez a legpörgősebb történet a skandináv krimi irodalom palettáján, de könnyedén rá tudtam hangolódni a kicsit lassabb ütemű történetvezetésre, szeretem a szerzők stílusát, és értékelem, hogy mindig előrukkolnak valami teljesen eredeti, váratlan fordulattal a szereplők magánéletében.
És azok az értékelések! Hogy mennyi utalás van arra, hogy a vége, a vége hihetetlen, a vége döbbenetes! Alig bírtam megállni, hogy ne lapozzak azonnal az utolsó oldalra.

Natalie_Danaisz IP>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

vagyok annyira balfék, hogy visszafelé olvasom a sorozatot. talán ebből kifolyólag, nekem az első 200 oldal olyan unalmas volt, hogy többször kaptam magam azon, miért nem vágom falhoz ezt a könyvet. általában bírom cérnával, ha oldalakon keresztül csak azért írogat valaki, hogy teljen a papír, de 200 a sok, ez rajtam kifogott. az afgán-szál tetszett, az szépen ki van dolgozva, abba energia van fektetve, az nem üres locsogás, a nyomozók magánéleti problémáinak körülrajzolásával ellentétben. az afgán-szál hiteles, néhol megdöbbentően félelmetes attól, ahogy a kiszolgáltatottság érzékelhető benne, akár a családon belüli is, a tradíciók feltétlen életben tartása miatt. és ott van az anya-fiú kapcsolat (ami persze, hogy az érzelmeimre hat elsősorban), ami több szinten harc, de olyan ösvényen halad, ami kivezet a fényre. Sebastian Bergman egy spoiler. pont.

2 hozzászólás
Zanit>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Bevallom, a nyomozás ebben a részben nem nagyon tetszett. Kicsit túl kusza és vontatott volt, nehezen értek össze a szálak.
Ami viszont érdekes volt, az a szereplők életének alakulása.
spoiler
Ellinorral spoiler

Mary_J>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Érdekes nagyon ez a sorozta, mert minden eddig elolvasott részét, köztük ezt is nagyon élveztem, ennek ellenére sajnos mindig, minden elolvasott rész után elfeledkezem róla és kétkedve veszem kézbe a következőt, hogy vajon én az előzményeket olvastam..?!
Pedig igazán érdekes a karakterekből építi fel a nyomozócsoportot is, bár ebben a részben még ha élveztem is, sokkal nagyon hangsúlyt kapott a magánéletük, mit a nyomozás. Jó szívvel nem is tudom, hogy hívhatom-e nyomozásnak egyáltalán, olyan volt mintha ez csak egy mellékes háttérszál lenne, ami szinte magától és a véletleneknek köszönhetően oldódik meg.

4 hozzászólás
Stephanie_Ford_és_Városi_Emese IP>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Már tegnap éjjel túl voltam rajta, de néha aludni is kell…
Először is egy kérdés: hol van Haraldson? Annyira alkalmatlan volt mindenre, ellenpontnak viszont tökéletes. Helyette van Elinor, őt viszont nem tudom így kezelni. Már az előző részben látszott, hogy valami nagyon nincs rendben a fejében, és most a végkifejlet szíven ütött. spoiler
Sebastian mintha változna, vagy csak Vanja miatt tűnik így?
Ami viszont végképp kiverte a biztosítékomat, az az afgán csaj viselkedése. Meg az egész közösségéé. Tudom, hogy így mennek náluk a dolgok, a viszonylagos európai egyenjogúság mellett azonban nagyon is bántónak hatnak rám. De ez csak az én véleményem.

A bűntény… emiatt gondolkodtam egy fél csillag levonáson. Nem rossz, nem rossz, de azért láttam ebben a témában érdekesebb kidolgozást is. Valahogy olyan összecsapott volt az egész, hiába az előkészítés, meg a sok körítés. Sőt, még az afgán csaj is kidolgozottabb volt az összes titkolózásával, mint maga a gyilkosság. No, ez van. Majd a következő…


Népszerű idézetek

Szelén>!

A bátorság azt jelenti , hogy a félelem ellenére cselekszünk.

410. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság
Szelén>!

A változás öntudatra ébreszti az embert, és ez nem mindig fájdalommentes vagy előnyös.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: változás
Zanit>!

„Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet.”
Ilyet is csak agymosott, nyomorult természetfasiszták mondhattak. Ez márpedig rossz idő. Teljesen tárgyilagosan szemlélve szar az idő, akárhogy van is felöltözve.

Kapcsolódó szócikkek: Sebastian Bergman
robinson P>!

– Íme. Ki is vagy te? – kérdezte teljesen érdektelenül pillantva Sebastianra.
– Az új apukád.
– Remek. Humorod legalább van. Anyámnak meg kéne tartania téged…

15. oldal

mate55 P>!

A bezárt fájdalom megkeményíti az embert.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom
mate55 P>!

A nő ismét előrántotta a fegyvert, és megpördült. Egyetlen gondolat száguldott keresztül az agyán. Gyerekekről nem volt szó.

9. oldal

Szelén>!

A bor tökéletes hőmérsékletű volt, gyümölcsös , friss ízzel. Ilyennek kellene lennie az életnek is.

234. oldal

Szelén>!

Érdekes , hogy néhány érzésnek íze van, töprengett . Hogy ennyire konkrétan lehet érezni valami elvont dolgot. A szerelemnek például csokoládéízűnek kellene lennie. De nem az.

308. oldal


A sorozat következő kötete

Sebastian Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Lars Kepler: A bosszúálló
J.D. Barker: A negyedik majom
Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg
Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent visz
Loreth Anne White: Sötétedik
Guillaume Musso: Holnap