Sír ​a hegyekben (Sebastian Bergman 3.) 122 csillagozás

Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

A vadregényes Jämtlandon két barátnő túrázni indul. Egy folyóvölgybe érve egyikük megcsúszik, és hirtelen megkapaszkodik valamiben, amiről kiderül, hogy nem más, mint egy csontváz keze. A kiérkező rendőrség feltárja a területet, és felületesen elföldelt holttestekre bukkan. A nyomozócsoport – amelynek Sebastian Bergman kriminálpszichológus újra a tagja – kideríti, hogy a hat tetemből kettő egy 2003 őszén eltűnt házaspáré, ám a másik négy maradvány – két gyermeké és két felnőtté – azonosítása lehetetlennek tűnik, pedig bizonyosnak látszik, hogy mind egyszerre kerültek a földbe.

Egy újságíró hamarosan használhatónak ígérkező fülest kap két eltűnt afgánról, akiknek ugyancsak 2003-ban veszett nyoma. Az eset rendkívül összetett, és mivel az ügy állambiztonsági kérdéseket is felvet, a titkosszolgálat is beavatkozik.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2018
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243275 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2015
464 oldal · ISBN: 9789633243282 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2015
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243275 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Sebastian Bergman


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

robinson>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Hűű… aztaaa..! Na, ez odavágott! Úgy kellett már egy ilyen olvasási élmény, mint egy falat kenyér. A remek borító mögött egy végig kidolgozott, részletgazdag történet van, ahol érdekesen izgalmasak végre a magánéleti szálak is! Sebastian, nem vagy apának való… ebben csalódtam. A krimi része jó, bár nem ez az igazán lényeges, hanem a sok apró momentum, amiből felépül a cselekmény, a befejezés nagyot durran, szó szerint! Hol a folytatás? Ide vele!
Mire jó egy esős, szürke hétfői szabad nap… egyben befaltam.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/07/sir-hegyekben.html

12 hozzászólás
Bla I>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Ez egy kiváló krimi. Nekem első a szerzőpárostól. Így a kicsit önző Sebastian is új volt számomra. De a sok-sok szál egy tempós, izgalmas és bonyolult történetben kapcsolódik össze, amely mindenben megfelel annak, amit egy remek skandináv krimitől vár az ember. Van itt magánélet és közélet, rejtély és lélektan, elképesztően szuggesztíven ábrázolt szereplők és valósághű, mégis meglepő fordulatok, benne az amerikai titkosszolgálat hidegvérű és kegyetlen beavatkozásai.Újdonság tán a csapatmunka, amely eredményeként fény derül a titkokra…

Timcsibaba77>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Megfogadtam, hogy nem szokványos, unalmas értékelést fogok írni, hanem formabontó leszek. Így kezdeném a könyv végével, mennyire hazavágott, fordított időrendbe téve az olvasói tapasztalataimat próbálnám vázolni, mekkora élmény, és meglepetés is volt maga a könyv.
A borító, illusztráció, és a két író nagyon azt engedte sejtetni, mennyire izgalmas krimiben lesz része az olvasónak. És valóban.
A könyv végén alaposan meglepődtem, talán azt mondhatnám, hogy nagyot csattant, nem hagyott nyugodni. Egy több mint frappáns zárást kapott a történet, igaz ez egy sorozat harmadik része volt.
A történet közepén kezdtem igazán odafigyelni, és hozott tűzbe maga a story,
és
a könyv eleje, nagyon lassan indult el. Eseménytelenül, szinte már-már unalmasan. Ami felkeltette a figyelmemet, az a hihetetlen horrorisztikus előzmény, a tömegsírban talált valószínűleg hat fős család tragédiája.
Tehetséges író páros, talán Jo Nesbo után sorolhatom ezt a skandináv krimit.
Lekötött, szórakoztatott, elgondolkodtatott, igazi remekmű volt. Másnak is csak ajánlani tudom, aki oda meg vissza van akárcsak én a skandináv irodalomért.

Kókuszka >!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Remekül megírt történet. Mind a nyomozás, mind a magánéleti szálak nagyon jó egységet alkotnak. A karakterek kidolgozottak. Kerek egész, könnyen követhető, minden részlet a helyére kerül. A szerzőpáros nagy mestere az emberi kapcsolatok ábrázolásának. A Sebastian Bergman sorozat méltó darabja.

4 hozzászólás
Nefi P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Kicsit félve kezdtem bele, mert mostanában nem olvastam olyan könyvet, aminek az „imdb”-je 80%-os vagy az alatt van. Úgyhogy fel voltam készülve, hogy vontatott lesz, unalmas, az összefüggéseket nem követi le a történet, vagy lesz benne valami malőr.
De nem volt. A történet 3. része jól illeszkedik az eddigi vonalvezetésbe. A szerzőpáros ismét fenntartotta az érdeklődésemet, a szálak elvarrva, a szereplők személyisége kicsit mélyebben kifejtve, a végén csattanóval lezárva. Nekem tetsztett, úgyhogy alig várom a következő részt :)

szadrienn P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Hosszú kihagyás után nagyon jó volt újra visszatérni a Sebastian Bergman sorozat világába.
Tagadhatatlan, hogy nem ez a legpörgősebb történet a skandináv krimi irodalom palettáján, de könnyedén rá tudtam hangolódni a kicsit lassabb ütemű történetvezetésre, szeretem a szerzők stílusát, és értékelem, hogy mindig előrukkolnak valami teljesen eredeti, váratlan fordulattal a szereplők magánéletében.
És azok az értékelések! Hogy mennyi utalás van arra, hogy a vége, a vége hihetetlen, a vége döbbenetes! Alig bírtam megállni, hogy ne lapozzak azonnal az utolsó oldalra.

MrsCordova P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Sajnos… ez nem az én könyvem volt. Igaz, majd egy éve olvastam az első két részt, de hamar visszarázódtam, mert olyan durván elspoilerezik az előző részt, hogy aki azokat nem olvasta, már nem is nagyon kell. Illetve de, mert azok jobbak voltak. A témaválasztás pedig egyáltalán nem jött be, már többször említettem, ami kicsit is terrorista-felhangú, az nem az én világom. Maradnék a hagyományos sorozatgyilkosoknál. A bevándorlócsalád pedig simán az idegeimre ment, én sem mondanék véleményt, mert ezer évre kimoderálnak. Dióhéjban annyit: kutyából nem lesz szalonna.
Meg túl sok volt már a rendőrök magánéletéből is, mintha mind lelki sérült lenne. Ha nem az lett volna a vége, ami lett, jegelném a folytatást, csak amiatt kezdek bele. Remélem, az jobb lesz.

2 hozzászólás
Natalie_Danaisz IP>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

vagyok annyira balfék, hogy visszafelé olvasom a sorozatot. talán ebből kifolyólag, nekem az első 200 oldal olyan unalmas volt, hogy többször kaptam magam azon, miért nem vágom falhoz ezt a könyvet. általában bírom cérnával, ha oldalakon keresztül csak azért írogat valaki, hogy teljen a papír, de 200 a sok, ez rajtam kifogott. az afgán-szál tetszett, az szépen ki van dolgozva, abba energia van fektetve, az nem üres locsogás, a nyomozók magánéleti problémáinak körülrajzolásával ellentétben. az afgán-szál hiteles, néhol megdöbbentően félelmetes attól, ahogy a kiszolgáltatottság érzékelhető benne, akár a családon belüli is, a tradíciók feltétlen életben tartása miatt. és ott van az anya-fiú kapcsolat (ami persze, hogy az érzelmeimre hat elsősorban), ami több szinten harc, de olyan ösvényen halad, ami kivezet a fényre. Sebastian Bergman egy spoiler. pont.

2 hozzászólás
Emerencia P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Ez a történet kicsit más volt ,mint az eddigiek.Több ízelítőt kaptunk a karakterek érzéseiből,gondolataiból,tetteiből,mint a krimiszálból.Nekem ez kicsit olyan elveszettnek tűnt ebben a könyvben,csak az utolsó néhány oldal emlékeztetett rá ,hogy valójában egy krimit tartok a kezemben. Összességében tetszett, de így csak 4 csillag.

tunczo P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Sír a hegyekben

Hűha, de izgalmas rész volt ez! Nagyon tetszett, le sem tudtam tenni. Összetett volt a nyomozás és bravúros a magánéleti szál. Érdekes, hogy beleszőtték a történetbe a muszlim bevándorlókat, és bár próbáltak politikailag korrektek maradni, azért ott volt a háttérben az átlag svéd véleménye és hozzáállása, a sztereotípiák, ami a muszlimokat körüllengi. Próbálok én is polkorrekt maradni, de sokszor a falhoz csapkodtam volna a könyvet. Meg olyan gondolatok vannak a fejemben, amit le sem merek írni.
Inkább folytatom is a sorozat következő részével.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Emerencia P>!

A bátorság azt jelenti , hogy a félelem ellenére cselekszünk.

410. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság
Emerencia P>!

A változás öntudatra ébreszti az embert, és ez nem mindig fájdalommentes vagy előnyös.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: változás
robinson>!

– Íme. Ki is vagy te? – kérdezte teljesen érdektelenül pillantva Sebastianra.
– Az új apukád.
– Remek. Humorod legalább van. Anyámnak meg kéne tartania téged…

15. oldal

mate55 P>!

A bezárt fájdalom megkeményíti az embert.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom
Zanit>!

„Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet.”
Ilyet is csak agymosott, nyomorult természetfasiszták mondhattak. Ez márpedig rossz idő. Teljesen tárgyilagosan szemlélve szar az idő, akárhogy van is felöltözve.

Kapcsolódó szócikkek: Sebastian Bergman
Berserker>!

A legtávolabbi csontváz karja kilógott a sátor alól, mintha azt ellenőrizné, esik-e még odakint.

73. oldal

mate55 P>!

A nő ismét előrántotta a fegyvert, és megpördült. Egyetlen gondolat száguldott keresztül az agyán. Gyerekekről nem volt szó.

9. oldal

robinson>!

Ez volt a terv. Egy jó terv.
De csalódottan vette tudomásul, hogy egy belső hang azt súgta neki, mégsem lesz az olyan egyszerű.

116. oldal


A sorozat következő kötete

Sebastian Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kati Hiekkapelto: Kolibri
Henning Mankell: A gyilkosnak nincs arca
Jakob Arjouni: Sört! Még sört!
Max von der Grün: Csúszós utak
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium
Orhan Pamuk: A piros hajú nő
Jonas Hassen Khemiri: Montecore
Erik Axl Sund: Bomlás
Erik Axl Sund: Üvegtestek
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek