Méltatlanok (Sebastian Bergman 5.) 135 csillagozás

Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

Egy vidéki iskolában holtan találnak egy valóságshow-sztárt: egy székhez kötözték, a homlokán egy különös fegyvertől származó lőtt seb, a hátára pedig egy hatvankérdéses tesztet tartalmazó lapot tűztek. A rossz válaszok száma arról tanúskodik, hogy a fiú megbukott élete legfontosabb vizsgáján…

Mivel egy héttel korábban egy másik celeb is hasonló sorsra jutott, a helyi rendőrség bevonja az ügybe a királyi gyilkossági nyomozóhatóságot. Sebastian Bergman kriminálpszichológus rájön, hogy a tettes áldozatai műveletlenségét kívánja pellengérre állítani. Kutatásba kezd, és igen hamar érdekes nyomokra bukkan. Szándékosan hagyott nyomokra. Sebastian pontosan tudja, hogy aki egy hét alatt két embert öl meg, az nem elégszik meg ennyivel, ezért merész lépésre szánja el magát.

A nemzetközileg ismert szerzőpáros legújabb történetében Sebastian Bergman olyan gátlástalan és agyafúrt gyilkossal találja szemben magát, aki az egész nyomozócsapat tudását próbára teszi.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2017
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245309 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2017
400 oldal · ISBN: 9789633245316 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Sebastian Bergman · Ursula Andersson


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

A mese nem ér véget. Ezek nagyon tudnak valamit ott Skandináviában. Ez már jó ideje nyilvánvaló minden krimirajongó számára, hiszen az elmúlt években futószalagon érkeznek a bitang erős könyveik. Amikor azt gondoltam, hogy mindent olvastam már a bűnügyi könyvek terén, akkor jön egy zseniális szerzőpáros, akik megmutatják, hogy ebben az ős-öreg műfajban még mindig van tartalék, mert tanúbizonyságot tettek arról, hogy egy krimi lehet úgy is fajsúlyos és komoly, hogy rétegkönyvnek készült. Történetük egyszerre fókuszál gyilkosságokra, nyomozásra, a karakterek magánéletére, a médiára, és társadalomkritikára. Számomra inkább a karakterek szerepét kibontó jellegzetessége miatt vált igazán érdekessé a vidéki város életét felborzoló súlyos bűntény, és annak felderítőiről szóló (igazi csattanó nélküli) krimi. Persze azt nem gondolnám, hogy egy antiszociális (lepedőhuszár) kriminálpszichológus bárhogy eredetivé képes válni az olvasóközönség számára, de mindennek dacára nyugtalan személyisége figyelmet érdemel a bűntettek elleni „harcában”. Öt könyvvel a hátuk mögött (amit volt szerencsém olvasni) most már bizton állíthatom, hogy ez a páros abszolút működőképes, s nem csupán egyszeri csoda volt, hogy együttműködésüket siker koronázta.

1 hozzászólás
robinson P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

Izgalmas, és jól megírt az ötödik része is a sorozatnak. Tökéletes bizonyítéka, bár szeretünk borzongani, nem feltétlen kell vérben tocsogni, minden oldalon két-három hullának lenni, hogy jó legyen a krimi.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/09/meltatlanok.html

8 hozzászólás
Bla IP>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

A szórakoztató irodalom krimi kategóriájában már a szerzőpáros ötödik könyvét olvasom. Nem véletlenül lett a nyomozócsoport pszichológusáról elnevezett regénysorozat világsiker. Izgalmas csapatmunka a bűnügy felderítésére, valós karakterek – kiknek saját gondjaik is érdekesek –, ugyanakkor ez a kötet egy nagyon időszerű társadalmi kérdést is felvet. Az elektronikus és digitális kor beköszöntével erőteljesen átalakult az emberek művelődési igénye és ez nem hagyta érintetlenül az általános műveltséget sem. Nemcsak arról van szó, hogy az általános műveltség tartalma jelentősen változott, hiszen mióta az ember él a Földön és gondolkodik az idő múlásával e műveltség tartalma folyamatosan változott. Valamikor még igen fontos tudás volt a kőmegmunkálási tapasztalat, majd ezt az emberiség döntő része egyszerűen elfelejtette, ahogy elfeledett íjjal és nyilakkal vadászni, vagy parittyázni. De nemcsak a műveltség, az ismeretek tartalma változott, hanem az elérhetősége is, hisz memóriánk és a könyvek mellett alternatív csatornák teremtődtek az ismeretekhez való hozzájutás útján. Ez bizony sokakat kényelmesebbé – mondjuk ki: restebbé – is tette az embert, ami azonnali tettrekészségünket bizony megkéslelteti. S ezzel nem lett fejlettebb a „teremtés koronája”. Sajna Billy „titka” Sebastian által előre látott tragédiába torkollott…
Ezek a gondolatok jutottak eszembe e kitűnő krimi olvasta kapcsán.

Kovaxka P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

Kezd behúzni ez a sorozat! Sebastian Bergman most már olyan szinten idegesít, hogy élvezem. A netes és tévés percemberkék karrierjétől biztos már sokunk zsebében kinyílt a bicska, remek alapötlet a celebgyilkolászás – persze csak Skandináviában és elméletben. Izgalmas volt és fordulatos, ezúttal nem is túlírt. Az érdekes sztori mellett – megfelelő arányban – tovább mélyülnek a magánéleti szálak, megrázó fordulatot vesznek ezen a síkon is az események. Persze a cliffhanger miatt azonnal tovább kellett olvasnom.

PRicsmond>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

Hát most már tényleg nem tudom melyik a kedvenc részem ebből a sorozatból. Tavaly már a Néma lány után sem tudtam eldönteni, hogy az tetszik-e jobban vagy A tanítvány, de a Méltatlanokkal ismét egy kihagyhatatlan kötettel gazdagodott a skandináv krimik tábora.
Hinde is nehéz ellenfél volt a csapatnak és Sebastiannak, de a Celebgyilkos is komoly próbatétel elé állította a nyomozócsapatot és főleg Sebastiant. Hinde óta nem volt ilyen ellenfele, aki intellektuálisan ennyire fel vette vele a versenyt. Brutális és könyörtelen, és ha provokálják még könyörtelenebb lesz.
Komoly társadalom kritikát tárnak elénk az írók, aminek van is valóságalapja, tényleg olyan műsorokkal van tele a tv amitől csak az IQ szintje esik az embernek ha végig nézi, és a szereplőik akármilyen alpáriak és buták mégis sztárok lesznek. Ezeket az embereket kezdi el likvidálni a Celebgyilkos, akik szerinte indokolatlanul kapnak sok figyelmet.
Jól eloszlik a könyvben a nyomozati és a magánéleti szál. Nekem már Vanjából van kicsit elegem, a túlzott nyüglődéseivel, holott ebben a részben Sebastian nem is volt akkor tapló, mint az előző kötetekben, mégis arra kéri Torkelt rúgja ki Sebastiant a csapatból.
Fordulatokban gazdag a történet, sok helyen meglepetésekkel, a végére pedig még jobban sikerül fokozni az izgalmakat, Sebastiannak és Vanjának ismét együtt kell megmenteniük a helyzetet. Sebastian ismét hősiesen viselkedik egyre jobban kezd alakulni a természete és jelleme.
A vége ismét nyitott és én most sokkal jobban várom a folytatást, mint az eddigi könyveknél, mert az utolsó oldalon történtek alapjaiban változtathatják meg a csapat jövőjét. Kíváncsi leszek milyen irányba viszik tovább a történetet, de ha Michael és Hans hozza a formáját akkor az egyik legjobb és legdrámaiabb rész is következhet. Úgyhogy kedves Michael és Hans mindent bele írjátok szorgosan az új részt én már nagyon várom.

smetalin>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

Jöttem méltatlankodni. Tuti nálam a baj, ezt már most bevallom, de nekem ez a rész annyira nem tetszett. Semmi izgalom, a párbeszédek és a leírások is néha a „vicc-kategóriát” súrolta nálam. (és most megnéztem, ezt más fordította mint az előzőeket) Jó akkor ez pipa, fogjuk a fordítóra a laposabb párbeszédet. Viszont a cselekménynél is rezgett a léc rendesen, és most itt nem csak a gyilkos motivációjára gondolok. A nyomozók cselekedetei na meg az egész nyomozás, egy helyben toporgás. Mindenki mindenkivel, oda-vissza, siránkozás, apa-lánya kapcsolat……….. Pedig olyan jól indult, ez a hatvan kérdéses teszt, amit ha elbuksz, bummmmm.

Nefi>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

Ők a kedvenceim. Még eddig egyik rész sem okozott csalódást. Ha tehetném kriminálpszichológusnak mennék… ja nem, de mégis… na jó… mégsem.
Nagyon fordulatos, cselekményes izgalmas mind a két szál. A nyomozati szál is (az amúgy jobban bejött) és a rendőrök sorsa is… tele volt élettel, történéssel :)
Alig várom a 6. részt, nem tudok aludni… mikor jelenik már meg? Mikor…????
Így befejezni egy könyvet…. wááááááááááááááá :)

beasechoes P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

Bár ez a sorozatnak az 5. Része, volt annyira jó és izgalmas, hogy tudom, el fogom olvasni a sorozat többi részét is!
Hihetetlneül tetszettek a karakterek, hogy mindenkinek a nyomozás mellett az életébe is betekintést kapunk, és ezáltal jobban megismerhetjük őket.
A sorozatgyilkos és annak oka, lényegében az üzenete, hogy miért gyilkol és hogy milyen embereket gyilkol, teljesen magával rántott, hiszen ez akár ma is lehetne /persze, ha nincs valahol ilyen/, és így még hátborzongatóbb volt olvasni róla. Emellett pedig majdhogynem még igazságosnak is találja az olvasó. Egy biztos, engem már az első pár oldallal megvett magának.
A nyomozás részletei is jól voltak kidolgozva.
A végén pedig, ami az egyik szereplővel történik…hát…szívem szerint a következő részt olvastam volna tovább, mert ez valami hihetetlenül jó függővég lett, de tartom magam, és az első résztől fogom folytatni.
Nem is gondoltam volna, de ez nagyon betalált. ;)

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

A svéd szerzőpáros most sem okozott csalódást. A történet végig pörög. Mind a gyilkos utáni hajsza, mind a nyomozócsoport magánéleti szálai izgalmas egységet alkotnak. Az utolsó oldalak pedig már a következő részért kiáltanak.

Zanit>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok

Úristen! Ez most komoly? Hát mi ez a befejezés? Most ülhetek tűkön, amíg megjelenik a következő rész??? Szuper volt az egész könyv, a befejezés pedig zseniális. Így kell az olvasókat rávenni, hogy remegjenek a következő részért is :)
Vanját spoiler
Sebastiant spoiler
Billy spoiler
Kérjük szépen minél előbb magyarul a következő részt!

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

PRicsmond>!

– Az ember nem azért áll bosszút, hogy nyerjen rajta valamit, az ember azért áll bosszút, hogy bosszút álljon.

Kapcsolódó szócikkek: bosszú
Nefi>!

– Az ember mindig a saját problémáját érzi a legsúlyosabbnak, akárkiéhez hasonlítja is.

60. oldal

mate55 P>!

Fel kell tennünk magunknak a kérdést: tényleg olyan társadalomban akarunk élni, amelyben az emberek nem olvasnak könyveket, a legegyszerűbb egyenleteket sem tudják megoldani, és nem értenek meg egy használati utasítást?

1 hozzászólás
PRicsmond>!

– Nem láttad Evát? – kérdezte Sebastian, és a legközelebbi asztal szélére
ereszkedett.
– Nem, miért?
– Csak meg akartam kérdezni, nem vacsorázik-e velem ma este.
– Házas.
– És akkor már nem is eszik, vagy mi?

PRicsmond>!

– Tudja, mi maga? Maga egy dinoszaurusz, amelyik csak bámulja az üstököst, és azt hiszi, képes lesz megállítani.

PRicsmond>!

– Hová-hová? – kiáltott oda neki Sebastian, majd feltápászkodott a fotelból, és elindult felé, miközben belebújt a dzsekijébe.
– Ki.
– Veled megyek.
Kijelentés volt, nem kérdés. Nyilvánvalóan Billynek nem volt beleszólása.
– Nem kell gyerekcsősz.
– Akkor vedd úgy, hogy… kutyát sétáltatsz.

PRicsmond>!

– Szóval kézben tartjuk a dolgokat. Őszintén szólva nem is tudom, mit tehetnének maguk.
– Esetleg profi rendőri munkát végezhetnénk?

robinson P>!

Tudta, hogy hibázott. Mindig is tudta. Az agyával felfogta, hogy átlépett egy határt, de ez nem állította meg.

153. oldal


A sorozat következő kötete

Sebastian Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stefan Ahnhem: A fantom
Kristina Ohlsson: Vétkesek
Erik Axl Sund: Bomlás
Camilla Läckberg: Vészmadár
Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház
Jo Nesbø: Szomjúság
Yrsa Sigurðardóttir: Örvény
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chris Carter: Halállista