Ingovány (Sebastian Bergman 1.) 151 csillagozás

Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

A västersi erdőben egy gyerekcsoport egy fiú holttestét fedezi fel. Brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg, a szívét kivágták. Hamar azonosítják: Roger az, egy elitgimnázium tanulója, akinek néhány napja veszett nyoma. A helyszínre érkezik a stockholmi Höglund felügyelő és csapata, akik a kisvárosban legnagyobb meglepetésükre egy régi ismerősbe botlanak: Sebastian Bergmanba, a zseniális kriminálpszichológusba. Amióta Bergman a thaiföldi cunami során elveszítette a feleségét és a lányát, hírét sem hallották, most azonban felajánlja Höglundnek a segítségét. Bár a nyomozócsapat nem mutat túlzott lelkesedést iránta, a rendkívül intelligens Bergman egykettőre nélkülözhetetlenné teszi magát. A kisvárosban ugyanis nem csak ő számít megtört léleknek, elkél egy profi pszichológus…

Eredeti mű: Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Det fördolda

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
448 oldal · ISBN: 9789633242308 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2012
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240656 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Sebastian Bergman


Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Nefi
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Asszem ez a 3. skandináv krimim és Nesbo-t még nem is olvastam. Egyik jobb volt, mint a másik. Ez ma engem teljesen megvett kilóra.
Ami különösen tetszett benne, hogy végre csapatot láttam működni, kidolgozott karakterekkel, végre nem hősöket, hanem esendő embereket, akik néha árnyékra vetődnek. Életszerű volt a csapat, a sztori kissé ködös, kissé misztikus, de csak egy leheletnyit. Fordulatos meglepő, bár néhány elem kiszámítható, ennek ellenére cselekményes és sodró… ugyanakkor benne van a nyomasztó skandináv stílus.
Egyszóval: tetszett.

4 hozzászólás
>!
anesz P
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Kicsit vacilláltam a 4,5 és az 5 csillag között, de maga a krimiszál nagyon megérdemli a tökéletes pontszámot. Végig nagyon izgalmas, fordulatos, logikus volt. A nyomozás technikai részletei is szemléletesek. Jó a csapatmunka, mindenkinek vannak gyengeségei és erősségei, senki sem tökéletes, vannak baklövések.
Szerintem meglátszott az szerzőkön, hogy forgatókönyvírók, hiszen szinte filmszerűen peregnek az események.
Egyedüli dilemmámat a főszereplő okozta, aki a legunszimpatikusabb ember volt, akivel a közelmúltban könyvek lapjain találkoztam. Szinte szociopata szintig érzéketlen és összeférhetetlen. Mondjuk a regény utolsó csavarját már jó előre kitaláltam, de ez sem javított a megítélésén.
A többi szereplő sem volt egy hűha, de jó fej! Még a legszimpatikusabb nyomozó Vanja volt nekem. Ennek ellenére azért kíváncsi vagyok a sorozat többi könyvére is. :-))

2 hozzászólás
>!
hcs23
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Kicsit lassan csordogált a történet és szembetalálkoztam eddigi skandináv krimi-olvasmányaim – számomra – egyik legellenszenvesebb karakterével. Egyáltalán nem tudtam azonosulni Bergmannal, sem megérteni a viselkedését és a gondolkodásmódját. De ez nagyjából az egész szereplőgárdára elmondható volt. Ez különösen annak fényében furcsa, h az ilyen történetek közel sem a tökéletes emberek mintapéldányait vonultatják fel – ennek ellenére korábban már az is előfordult, h a gyilkosnak nemhogy teljességgel megértettem az indíttatását, még együtt is éreztem vele. Hát itt nem. Külön zavart, h Bergman kb. mindenkivel összefeküdt, aki az útjába került, és nőnemű volt. Rendben, h sármos, nőcsábász alkat, de ezt talán máshogyan is lehetett volna érzékeltetni, nem csak ilyen közönségesen. Én az életet nem ilyennek tapasztalom (de lehet csak velem van a baj) spoiler. Mondjuk utólag visszagondolva ez több regényben is visszaköszönt már, kezdve pl. Mikael Blomkvisttel. A regény vége egyébként kárpótolt mindenért, plusz egy kis helyesírási fejtágítót is kaptam: megtudtam hogyan kell leírni helyesen azt a szót, h stóc. Nem így.

2 hozzászólás
>!
HoneyBunny
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Gondolkodtam már, hogy tud egy szerzőpáros megírni egy könyvet. Egy fejezetet te, egyet én? Nem hinném. Persze sokkal egyszerűbb a dolog, ha a páros mindkét tagja gyakorlott forgatókönyvíró. Csináljunk valami sikereset! Ismerjük a receptet is, hogy mi kell hozzá. A műfaj adott, krimi. Svédek vagyunk! Legyen egy kisvárosi helyszín, de egy profi nyomozócsapat. A csapat minden tagjának ismerjük meg a (természetesen) elfuserált magánéletét. Legyen egy központi figura (így lehet majd sorozatot csinálni), mondjuk ööö egy pszichológus, az most nagyon megy, de feltétlenül egy kiábrándult, összeférhetetlen, cinikus alak, mint tudjuk újabban a pozitív hősök, negatív jellemek. A gyilkosság? Hát kegyetlen. Legyen benne család, társadalom, szociológia, szex, brutalitás, ifjúság. A végén meg persze dupla…inkább tripla csavar.
Nekem, olvasónak meg madzag az orrára és vezetnek. Hagyom magam. Bevallom, szeretem, ha ilyen előre megfontolt, klasszikus bűntényt követnek el ellenem!
(A fordítón néha viszont én is elkövettem volna valamit, pl. mikor sajnáltam szegény ajtót amit többször is „kizártak”, a férfit, aki lány helyett lény mellett ébredt és stb.)

1 hozzászólás
>!
egy_ember
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Na ne már! Akkor ez most megint egy skandináv krimisorozat lesz, amit követnem kell?

14 hozzászólás
>!
Zanit 
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Végre! Egy sorozat, ami betöltheti azt az űrt, ami a Q-ügyosztály után után maradt bennem.
Az utóbbi 1-2 skandináv krimi nem hozta azt a szintet, amit Carl és Assad hozott, így kezdtem kicsit elkettyenni, de ez a könyv újra elhozta a reményt.
A sztori izgalmas, volt benne csavar, alig tudtam letenni. Ezt alapjáraton el is várom egy krimitől. spoiler
Amivel igazán megfogott az írópáros, az a karakterek jelleme, kidolgozottsága. Sok könyvnél untat, ha a nyomozók magánéletébe ennyire mélyen bepillanthatunk, de itt nem!
Sebastian baromi szimpatikus spoiler, ahogy a nyomozócsoport többi tagja is, mindenki a maga módján. Még Haraldsson is, akin nagyon jókat kuncogtam. spoiler

>!
Naniii
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Érdekes könyv. Nekem nagyon tetszett.
Az események nehezen bontakoztak ki. A fiú holtestét is szinte egy örökké valóság volt mire megtalálták. Mulattattak Haraldson hazugságai és bénázásai. Nem tartozik a megszokott skandináv krimik közé. Sebastian egy antihős, aki a farka után megy. Antiszociális és volt pillanat mikor őt gondoltam a gyilkosnak. Valamiért azonban nem tudom utálni. A nyomozó csapat jól felépített minden szereplője egyedi. Kicsit előreszaladtak a forgatókönyvek gyártásával. Már korán rájöttem ki a gyilkos és örültem, hogy igazam volt. A stílus nagyon jó. A hullák megsokszorozódnak ettől jó egy krimi.

>!
Fermin
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Nagyon vontatottan indult a könyv, nehezen hangolódtam rá az eseményekre. Kicsit hosszúra sikerült a szereplők bemutatása, inkább a bűntényre kellett volna összpontosítani a szerzőknek. A végére viszont szépen feljavult a történet, az események is felpörögtek, és volt néhány meglepő fordulat. Összességében tetszett a könyv, de szerintem kb. 100 oldalt simán el lehetett volna hagyni belőle. Sebastian Bergman-ról még nem döntöttem el, hogy kedvelem-e, de inkább nem.

1 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Jól van ez. Jól van az is, hogy elég hamar kezdtem gyanakodni gyilkosügyileg. Gondolom, egy sorozat első részénél inkább a szereplőkkel kell megismerkedni. Mondjuk ez a Sebastian eléggé szenvedősre lett megírva, de legalább állandóan be tud csajozni. habár ahogy a kinézetét bemutatták, számomra érthetetlen a dolog. Mindenesetre kíváncsi lettem a második részre. spoiler

3 hozzászólás
>!
Margarita
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Igen, ezt a szerzőpárost is vesszük, visszük, olvassuk ezután. Mindahányan, mi, skandináv-krimi-rajongók. Ez van.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Emerencia

A fantázia világában az ember teljhatalommal bír, de csak kevesen élik ki a fantáziáikat.

33. oldal

>!
robinson P

Tulajdonképpen nagyszerűek azok a szülők, akik száz százalékig a gyerekük mellett állnak. A munkája során Vanja jobbára ennek ellentétével szembesült. Családok, amelyekben a fiatalok többé-kevésbé idegenek voltak, és a szülőknek elképzelése se volt, mit művelnek a gyerekeik, és kivel.

101. oldal

>!
robinson P

– Az ember úgy érzi, rossz anya. Az ember azt hiszi, mindent megtett, de valahogy kicsúsztak a kezéből a dolgok.

104. oldal

>!
Kacsamadár

Van abban valami igazság, hogy egy kapcsolatot vagy megerősít vagy szétrombol, ha az ember megismeri a párja titkos gyengéit.

>!
robinson P

Igen, helytelen megölni valakit. Ötödik parancsolat. Ne ölj! De vannak kivételek. A Biblia számos helyen kifejezetten ölésre szólít fel, amikor az jogszerű. Vannak, akik megérdemlik. Így lesz a helytelenből helyes. Semmi sem abszolút érvényű.

5. oldal

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Torkig volt. (…) hazamegy. Rohangáljon csak a kutatócsoport többi bárgyú tagja fel-alá, mint pók a falon! Neki felesége van, akit teherbe kell ejtenie!

20. oldal

>!
mazsolafa

Egy közepes méretű svéd városban nem tanácsos gasztronómiai kockázatot vállalni.

233. oldal

>!
vercsa

Így van ez a gyerekekkel. Néha sikerül, néha nem. A vérrokonság még nem szavatolja, hogy egy viszony jól fog működni.


A sorozat következő kötete

Sebastian Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Henning Mankell: A gyilkosnak nincs arca
Liza Marklund: Studio 69
Åsa Larsson: Kristálytemplom
Johan Theorin: A falon túl
Kristina Ohlsson: Mostohák
David Lagercrantz: Ami nem öl meg
Kerstin Ekman: Lélekharang
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Håkan Nesser: Nő anyajeggyel