Ingovány (Sebastian Bergman 1.) 288 csillagozás

Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

A västersi erdőben egy gyerekcsoport egy fiú holttestét fedezi fel. Brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg, a szívét kivágták. Hamar azonosítják: Roger az, egy elitgimnázium tanulója, akinek néhány napja veszett nyoma. A helyszínre érkezik a stockholmi Höglund felügyelő és csapata, akik a kisvárosban legnagyobb meglepetésükre egy régi ismerősbe botlanak: Sebastian Bergmanba, a zseniális kriminálpszichológusba. Amióta Bergman a thaiföldi cunami során elveszítette a feleségét és a lányát, hírét sem hallották, most azonban felajánlja Höglundnek a segítségét. Bár a nyomozócsapat nem mutat túlzott lelkesedést iránta, a rendkívül intelligens Bergman egykettőre nélkülözhetetlenné teszi magát. A kisvárosban ugyanis nem csak ő számít megtört léleknek, elkél egy profi pszichológus…

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2020
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240656 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2014
448 oldal · ISBN: 9789633242308 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2012
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240656 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 44

Szereplők népszerűség szerint

Sebastian Bergman · svéd

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország


Kedvencelte 10

Most olvassa 9

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Egy kőkemény skandináv krimi kellő társadalomrajzzal, csoportos rendőrnyomozói munkával, s váratlan fordulatokkal a végén. Igazi meglepetés a megoldás. Azért választottam, hogy bepótoljam a Sebastian Bergman pszichológus előző történeteit, hiszen a 3. kötetet már olvastam. Kitűnő sorozatnak tűnik.

Aoimomo P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Tegnap éjszaka fejeztem be, de ha eszembe jut a vége, még mindig idióta vigyorra húzódik a szám. Minden meg volt benne, ami a skandináv krimik sajátja, az antipatikus és az inkompetens, a magánéleti zűrök, a kisszerűség, amitől annyira kézzelfogható lesz, annyira emberi, ahogy egy amerikai krimi soha nem tudna lenni a szuperhőseivel.
Sebastian Bergman-tól áll a kés a levegőben, a maga nemében páratlan ahogy az ember egy pillanat alatt megundorodik tőle és és azt érzi, hogy a három lépés távolság nem elég. Azt mondtam nem leszünk barátok és ezt tartom is, de úgy vagyok vele, mint egy jó szaftos horror filmmel, az ujjaim között azért csak kukucskálok, hogy mi folyik éppen. Mindenképpen folytatásért kiáltó első rész volt, skandináv krimi fanoknak éppen úgy ajánlom, mint azoknak, akik még csak az óvatos kóstolásnál tartanak.

8 hozzászólás
Mariann_ P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Nekem ez a sorozat a kedvencem.
Olvastam már ezt a részt moly tagságom előtt, még könyvtáriként.
Közben sikerült megszereznem a hiányzó első két részt.
Nagyon jó volt visszatérni a kezdetekhez , szinte semmire sem emlékeztem.
A sorozat már 6 részesre bővült , mindig függővéggel, remélem mostanában nem lesz vége, a szerzőpáros folytatja amit elkezdett.
A megszokott skandináv krimi egy kriminálpszichológussal ( Sebastian Bergman ) fűszerezve, akinek vág az esze, olyanokat is észrevesz, amit senki más. Aki viszont magánemberként sokkal problémásabb .
Elfogult vagyok, hiszen ismerem a folytatást, de nekem ez roppant érdekes, eltereli a figyelmemet.

Euthümia_K P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Nem rossz, nem rossz, de mégis van egy kis hiányérzetem. Tipikus tucat skandináv kriminek jellemezném – gondoltam a könyv elején. Na de az utolsó 150 oldalnál teljesen megváltozott a véleményem. Úgy felpörögtek az események, hogy nem győztem kapkodni a fejem. Oyan érdekes és izgalmas volt a könyv, hogy egy ültő helyemben olvastam el az utolsó 150 oldalt.
Na és a vége? Atyaég! Leesett az állam! Tuti, hogy elolvasom a sorozat többi részét is.

Nefi>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Asszem ez a 3. skandináv krimim és Nesbo-t még nem is olvastam. Egyik jobb volt, mint a másik. Ez ma engem teljesen megvett kilóra.
Ami különösen tetszett benne, hogy végre csapatot láttam működni, kidolgozott karakterekkel, végre nem hősöket, hanem esendő embereket, akik néha árnyékra vetődnek. Életszerű volt a csapat, a sztori kissé ködös, kissé misztikus, de csak egy leheletnyit. Fordulatos meglepő, bár néhány elem kiszámítható, ennek ellenére cselekményes és sodró… ugyanakkor benne van a nyomasztó skandináv stílus.
Egyszóval: tetszett.

4 hozzászólás
gyuszi64>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

2020/54. (könyvtár)
Az elején fárasztott a túlzott mozaik-stílus, kínomban megszámoltam, az első 50 oldalon 18 nézőpontváltás… Azután megedződtem, beindult a cselekmény is, és így a végére azt kell mondanom, hogy nagyon szórakoztató volt.
A regény tulajdonképpen könnyed, élvezetes olvasmány, sok-sok fordulattal. Józan (azaz "normális") főhős nem nagyon van (kedvelhető már néhány), de igazán negatív sincs.

Először azt hittem, a mozaik-stílussal mesterségbeli hiányosságot szeretnének elfedni, de nem, inkább úgy érzem, ezzel a formával mindkét szerző legjobb arcát tudja mutatni. A sorozatot folytatni fogom.

Lassan meg kellene csinálnom a svéd krimi saját számvetését, legalább a sorozatokét:
– Maj Sjöwall és a felejthetetlen Wahlöö, a (felülmúlhatatlan) kezdetek (2+2-t olvastam)
– Henning Mankell (2), aki talán a legkomolyabb
– Stieg Larsson (3, leginkább ezek a „kalandregény” kategóriák)
– Camilla Läckberg (7), a kisvárosi krimijeivel
– a profi Kristina Ohlsson (5), és a nagy ügyek
– Arnie Dahl (1), szintén nagy nemzetközi ügyek
– Håkan Nesser (3), aki szerintem krimiként a leggyengébbeket írja közülük
– és Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt (1), a legfordulatosabb regény az övék.

És a szinglik: Åsa Larsson (1) és Karin Alvtegen (2), hát ők bizony nagyon jók voltak, tőlük többet szeretnék olvasni.

1 hozzászólás
beasechoes P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Nem volt ez rossz, sőt, kifejezetten tetszett. De miért kellett ezt majdnem 500 oldalasra írni??? Azt hittem, már sose fejezem be. Mintha az író kisse túlzásba vitte volna a szereplők magánéleti és lelki problémáit. Meg a nyomozást is kissé elhúzta. Minimum 100 oldalt lecsíphettek volna belőle. Na mindegy! Ezen is túl vagyok. Tetszett. Meggyőzött, hogy tovább olvassam a sorozatot. Bár Vanja egy kicsit kezd felidegesíteni…remélhetőleg el fogom tudni viselni őt a továbbiakban.

1 hozzászólás
anesz P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Kicsit vacilláltam a 4,5 és az 5 csillag között, de maga a krimiszál nagyon megérdemli a tökéletes pontszámot. Végig nagyon izgalmas, fordulatos, logikus volt. A nyomozás technikai részletei is szemléletesek. Jó a csapatmunka, mindenkinek vannak gyengeségei és erősségei, senki sem tökéletes, vannak baklövések.
Szerintem meglátszott az szerzőkön, hogy forgatókönyvírók, hiszen szinte filmszerűen peregnek az események.
Egyedüli dilemmámat a főszereplő okozta, aki a legunszimpatikusabb ember volt, akivel a közelmúltban könyvek lapjain találkoztam. Szinte szociopata szintig érzéketlen és összeférhetetlen. Mondjuk a regény utolsó csavarját már jó előre kitaláltam, de ez sem javított a megítélésén.
A többi szereplő sem volt egy hűha, de jó fej! Még a legszimpatikusabb nyomozó Vanja volt nekem. Ennek ellenére azért kíváncsi vagyok a sorozat többi könyvére is. :-))

2 hozzászólás
koan12>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Az Ingovány egy skandináv krimisorozat első része. Tekinthető akár bevezető résznek is, amelyben megismerkedhetünk egy nyomozócsapattal – Sebastian Bergmannal, Torkennel, Ursulával, Vanjával. Együtt nyomoznak egy gyilkossági ügyben, közben mindegyiküket sikerül egy kicsit jobban megismerni. Mindegyikükről érdekes dolgok derülnek ki. A szereplők jelleme jól kidolgozott. A gyilkossági szál sem elhanyagolható (hiszen ez a lényeg), nagyon csavaros. A regény vége (tényleg a vége) teljesen meglepett (annak ellenére, hogy már olvastam a sorozat negyedik részét). Ez még biztosan további meglepetésekhez, további bonyodalmakhoz vezet.

Jégvirág75 P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Ingovány

Ismét ráleltem egy remek skandináv krimisorozatra! Kapunk egy jó kis krimit, amiben fontos szerep jut a nyomozócsoport tagjainak egymáshoz fűződő kapcsolatának, és a magánéletüknek. Ezért fontos szerintem a sorrendben való olvasás. Van egy utálatos főszereplő, olyan Doktor House vagy Harry Hole figura, aki nagyon szerethető a tüskéi ellenére is. Kapunk egy kétballábas idegesítő rendőrt, aki a magánéletében azért szerethető, két profi rendőrnőt, furcsa magánélettel, egy szimpatikus informatikában jártas nyomozót és egy még-profibb főnököt.


Népszerű idézetek

viv02>!

– Senki sem gyilkos, amíg meg nem öl valakit.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyilkos
>!

A fantázia világában az ember teljhatalommal bír, de csak kevesen élik ki a fantáziáikat.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fantázia
robinson P>!

Tulajdonképpen nagyszerűek azok a szülők, akik száz százalékig a gyerekük mellett állnak. A munkája során Vanja jobbára ennek ellentétével szembesült. Családok, amelyekben a fiatalok többé-kevésbé idegenek voltak, és a szülőknek elképzelése se volt, mit művelnek a gyerekeik, és kivel.

101. oldal

Kacsamadár>!

Van abban valami igazság, hogy egy kapcsolatot vagy megerősít vagy szétrombol, ha az ember megismeri a párja titkos gyengéit.

Kapcsolódó szócikkek: igazság · kapcsolat · párkapcsolat
robinson P>!

– Az ember úgy érzi, rossz anya. Az ember azt hiszi, mindent megtett, de valahogy kicsúsztak a kezéből a dolgok.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anya
Aoimomo P>!

Szájtátó szindróma. Akárcsak egy közúti balesetnél: az ember nem akar odanézni, de képtelen elfordítani a tekintetét.

Aoimomo P>!

A sajtó leegyszerűsítette a bonyolult tényállásokat, dagonyázott a tragédiákban, amivel riadalmat és bizalmatlanságot ébresztett az emberekben. Zárkózz be! Ne menj ki éjszaka! Ne bízz senkiben! A félelmet árulták.

Judit_56 P>!

A legtöbb ember fantáziál. Szexuális, sötét, brutális képzelgések ezek, amelyekkel az ember állandóan a saját egóját igazolja, és olykor-olykor más embereket vagy tárgyakat semmisít meg, amelyek az útjába állnak. A fantázia világában az ember teljhatalommal bír, de csak kevesen élik ki a fantáziáikat. Aki megteszi, ráakad a kulcsra:
A veszélyre.
A veszélyre, hogy lelepleződik.
A veszélyre, hogy valami kimondhatatlan dolgot tesz.
Az üzemanyag az adrenalin és az endorfin, ami felszabadul közben. Ez az, amit a motor kipufog, ami arra készteti, hogy még magasabb fordulatszámon pörögjön. Ezért keres néhány ember folyton újabb és újabb borzongást, így lesz a gyilkosból sorozatgyilkos. Nehéz újra üresjáratba kapcsolni, ha az ember egyszer már felpörgette a motort. Ráérzett az erő ízére, felfedezte, mi élteti. A veszély.

Kapcsolódó szócikkek: fantázia · veszély
lilaköd P>!

– Szeretem a hajnalt. Az ember úgy érzi, mintha egyedül lenne a világon.


A sorozat következő kötete

Sebastian Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lars Kepler: A bosszúálló
Anders de la Motte: Halálos ősz
Niklas Natt och Dag: 1793
Peter Mohlin – Peter Nyström: Az utolsó élet
Henning Mankell: Az ötödik asszony
Stefan Ahnhem: A kockavető
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Anders Roslund: Szép álmokat