A ​néma lány (Sebastian Bergman 4.) 170 csillagozás

Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

A négytagú Carlsten családot saját otthonában, békés reggelijük közben brutálisan meggyilkolják. Indítéknak nyomát sem találni. Átlagos emberek voltak, a helyi közösségbe jól beilleszkedtek, talán csak környezetvédő szenvedélyükkel lógtak ki a sorból. De néhány feljelentés – környezetre ártalmas szerek árusítása vagy illegálisan kilőtt állatok miatt – elég ok volna egy bestiális gyilkosságra?
A helyi rendőrség Sebastian Bergman kriminálpszichológus és a királyi gyilkossági nyomozóhatóság segítségét kéri, ám sem az egyetlen gyanúsított kihallgatása, sem a gyilkos fegyver tulajdonosának azonosítása nem vezet eredményre.
A kudarc küszöbén azonban kiderül: valakinek látnia kellett a gyilkosságot! De hol lehet az illető? S vajon ki találja meg előbb? Sebastian Bergman vagy a férfi, akinek csak a lábnyomát ismerik.

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2018
430 oldal · ISBN: 9789633244197 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2016
432 oldal · ISBN: 9789633244203 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2016
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244197 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Sebastian Bergman

Helyszínek népszerűség szerint

Kiruna


Kedvencelte 10

Most olvassa 8

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

Ismét egy kitűnő krimi a svéd szerzőpárostól. Egy bűntény nyomán a nyomozócsoport a tettest és az indítékot keresi, amely lassan körvonalazódik, s az idézetben https://moly.hu/idezetek/1431198 testesül meg a társadalmi konfliktus.(Itt indirekt magyarázatot kapunk arra is miért tódul sok menekült az országba.) S megint az emberi anyagiasság a mozgatórugó… Aztán azt hiszed vége, de tévedtél! Billy kegyetlen titka újabb meglepetés volt – közben a kanapén simogattam cicámat. Modern, realista bűnregény, s persze a nyomozócsoport tagjainak érdekes-érzékeny magánkonfliktusai, amelyben Sebastian épül, gazdagodik…

mate55 P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

Igazi kisvárosi, sokszereplős tabló elevenedik meg egy brutális bűntény kapcsán. A múlt kísért, az elfojtott érzések a (régi és az új) szereplőkből egyaránt előtörnek. Kreatív és gondolatébresztő történet, egy nyomozás jóleső izgalma, egy adag szociális érzékenyítés és az ember szívét mélyen megérintő történet: ezeket mind-mind biztosítja nekünk a svéd szerzőpáros alkotása. És hála az égnek, az írók nem vitték el közönségbarát irányba a könyvet. Az pedig tényleg külön plusz, hogy a történet „bevezetőjének” sugallata ellenére a gyilkost emberi mivoltában ábrázolták – számomra ez sokat tett hozzá az élvezeti értékhez. A megoldás csak látszat, a világ rendje nem állt helyre azzal, hogy a könyv végére a gyilkos létére is fény derült. Ad még valamit ami, talán mindezeknél is sokkal fontosabb. Az erkölcs mellett megbújik a szociális olvasat lehetősége is. A magam részéről csupán megerősíteni tudom, hogy tényleg érdemes, sőt kötelező azok számára, akik unják a sok egyforma krimit, melyek úgy folynak keresztül rajtunk, hogy meg se „érezzük”.

robinson P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

Nagyon tetszett az érzelmi változás Sebastián lelkéről lehullott egy kicsit a páncél. A férfi érzései végre utat törtek. A munkája pedig nagy hangsúlyt kapott. A szerzőpáros remekül hozta a formáját, ezúttal is egy kiváló krimit kap az olvasó.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/08/a-nema-lany.html

szadrienn P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

A sorozat védjegye a hihetetlen profizmus. Ahány csavar, váratlan érzelmi fordulat az ötfős nyomozócsoport életében egyáltalán lehetséges, az mind a szerzők kisujjában van.
Izgalmas volt végigszurkolni a nyomozást, de a legjobban mégis a sokkoló befejezéseiket szeretem. Mindig gondoskodnak róla, hogy nagyon akarjam a folytatást.

Nefi>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

Best. A négy részből a legjobb, vagyis nekem ez tetszett a legjobban. Össze lett legózva minden darab, és a kirakós helyreállt. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, a szereplők megteltek élettel, és emberibbek lettek, a történet maga izgalmas volt, végig rejtett magában valami újat, amiből a szerzőpáros tovább tudott lépni. A végén pedig a duplacsavar feltette az i-re a pontot. Alig várom a következő részt, nekem nagyon tetszett :)

Kókuszka>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

A szerzőpáros most sem okozott csalódást. Fordulatos nyomozás, a karakterek jól kidolgozottak. A királyi gyilkossági nyomozóhatóság maroknyi csoportjáról újabb és újabb dolgokat tudunk meg, miközben a nyomozás is izgalmas fordulatot vesz. Az érzelmi szál a tízéves Nicole és Sebastian Bergman között mindent visz. Szívhez szóló a traumát átélt kicsi lány és a múltbéli traumát átélt pszichiáter egymásba kapaszkodása. Ezzel szemben áll a könyörtelen gyilkosság és annak oka mely másfajta érzelmeket vált ki. Aztán a végén még jön egy csapás Billy személyében. A sorozat eme részét sem lehet kihagyni, érdemes elolvasni.

1 hozzászólás
PRicsmond>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

A sorozat egyik legjobb darabja, eddig a A tanítvány volt a kedvencem, de ez van olyan jó vagy túl is szárnyalja. Sokan fanyalogtak az előző résszel kapcsolatban, hogy kevesebb volt a krimiszál és több a magánéleti, mindenesetre nálam az is 5 csillag volt mert a magánéleti szálak olyan erősek lettek, hogy elvittek a hátukon a regényt, de tény, hogy elsősorban a krimiszál a fontos. Itt már ebben sem lehet panasz, nagyon jó történetet írtak a szerzők és le a kalappal előttük. Maga a gyilkosság ami a fülszövegből is kiderül nagyon kegyetlen és brutális, maga a nyomozás viszont nagyon érdekes. Talán az első rész amelyben nagyon jól fel lettek osztva a szerepek, hogy ki-mit csináljon az aktuális esettel kapcsolatban, és a magánéleti infomációkat is megfelelő mennyiségben adagolják.
Sebastian karakterét sikerült tovább fejleszteni, ez az előző résszel ellentétben igazán az ő története. Itt már nem csak arról szól a szerepe, mint a Sír a hegyek-ben, hogy megérkezik a tetthelyre megunja és csak szövi a maga kis terveit, hogy tartsa maga mellet Vanját. Aktív részese a nyomozásnak, végre rájön, hogy ha segít másoknak akkor jobban kedvelik és több hasznát is veszik. Nagyon érdekes volt amikor a Nicole-t keresi, ahogy gondoskodik róla, hogy ezáltal a kislány újra beszélni tudjon.
Pörög a történet is, újabb nyomok bukkannak fel, és közeledik a végkifejlet. Elérünk egy pontra aztán látod, hogy még több, mint 50 oldal hátra van a történetből, kérdem magamtól mi lesz még itt, olvashatom , hogy kinek milyen lelki fájdalmai vannak, de nem hatalmasat csavarnak a történeten és lehetetlen letenni. Kellően drámai az eset megoldása és egyben örömteli.
Ezután pedig jön a szokásos magánéleti szálak csepegtetése a végére is amikor azt hinné az ember, hogy viszonylag mindenkinek helyre került az élete, akkor nem is hanem két érdekes dolog is történik ami nagyban befolyásolhatja a nyomozócsoport életét. És itt van vége… Megint lehet várni egy újabb évet a következő kötetre szerencse, hogy Svédországban már a következő rész is megjelent, bízom benne, hogy a kiadó jó szokásához híven egy év múlva kiadja az 5. részt is. Minden skandináv krimi rajongónak ajánlom!

5 hozzászólás
smetalin>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

Egy erős négyes, mint eddig az összes könyvük. Nem nagyon törekednek az írók, hogy megkedveljük a szereplőket, értem itt: Sebastian, Vanja ők a csapat leg-leg-jei, de írhatnám a többit is, beállhatnak tornasorba. A könyv legszerethetőbb karaktere Nicole volt , spoiler.
A krimi része, ahogy haladunk a történetbe az megfejthető, csak az lett gyanús, hogy mikor meglett a gyilkos még mindig maradt 50 oldal, na akkor itt még valaki hunyó lesz, gondoltam…
Az a bajom ezzel a sorozattal, hogy nem annyira a nyomozás a fő cél már az íróknál, hanem a nyomozók élete, a mérleg már átbillen a teleregény oldalra.
Természetesen nem hagyom félbe, és továbbiakban is várni fogom az újabb „kalandokat” és szereplők életútjának nyomon követését.

Tigrincs P>!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány

El kell ismernem, hogy profi munka, ugyanakkor az idő legnagyobb részében semmiféle feszültséget nem váltott ki belőlem. A szereplők viszonylag részletesen kidolgozott jellemmel rendelkeznek, de erőltetettek és anélkül a bizonyos kis plusz nélkül cselekszenek és gondolkodnak (néha érthetetlenül), aminek megléte esetèn amúgy talán még kedvelném vagy élőnek érezném őket. Úgy éreztem, hogy az írói koncepció érdekében hajlanak a szélben jobbra-balra, hogy kerek egésszé álljon össze minden.
A krimi vonal cselekményében sok eredeti nem volt, két említésre méltó csavar gondoskodott a furfangról, szóval úgy igazán nem vagyok meggyőzve ezen a téren sem. A vége nyitva maradt, de nem nagyon érdekel, hogy hova fog még bonyolódni Sebastian és társai élete, így hát a sorozatot magamban lezártnak tekintem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

– Ha továbbra is észak-nyugat felé megy, mi van arra?
– Egy idő után Norvégia…

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Norvégia
robinson P>!

Ezt a pillanatot kedvelte leginkább. Amikor a nyomozás hirtelen fordulatot vesz, és a kevés munka helyett egyszerre túl sok munka van.

109. oldal

robinson P>!

Már nem menekült a sötét erdőben.
A ház előtt állt.
A ház előtt, ahol minden elkezdődött.

272. oldal

PRicsmond>!

– Baromira idegesítő vagy, de ugyanakkor jó rendőr – mondta végül.
– Te meg csak baromira idegesítő.
Sebastian felnevetett.

mate55 P>!

Ha az lett volna a cél, hogy a nők és a férfiak egyenjogúak legyenek, akkor nem teremtették volna a férfiakat ennyire felsőbbrendűnek.

85. oldal

7 hozzászólás
robinson P>!

Szembe mert nézni a démonaival egymaga.
Az éjszaka közepén. Amikor a felnőttek legszívesebben felejtenek.
Legszívesebben álmodnak.

300. oldal

PRicsmond>!

– Kirunába utazol – mondta, kihúzott egy széket, és leült.
Billy remélte, hogy csak rosszul hall. Kiruna? Egy-két nap még
Torsbyben is elég rossz. De Kiruna? Áprilisban? Egyáltalán, világos van
már ott? A hó még nem olvadt el, az tuti.
– Mit csináljak ott? – kérdezte, és minden szótagból csöpögött az
ellenérzés.
– Közelebbről is megvizsgálsz mindent a FilboCorppal kapcsolatban –
felelte Torkel, és semmivel nem jelezte, hogy megértette volna Billy
berzenkedését.
– Nem olvashatnám el a nyomozati anyagot inkább?
– Azt akarom, hogy beszélj a testvérrel, és nézd meg a szerződést.
– Tudod, már feltalálták a szkennert – próbálkozott Billy. – No meg a
telefont. A Skype-ot…
– A szkenner és a Skype nem állít szemtől szembe emberekkel – felelte
Torkel, majd tüntetőleg kinyitotta a legfelső mappát, és olvasni kezdett.
A beszélgetésnek vége.
– A Skype kicsit azért mégis.
– Kirunába mész.

Kapcsolódó szócikkek: Kiruna
robinson P>!

– Alibije van – kötötte az ebet a karóhoz Flavia.
– Az ember akkor szerez alibit, amikor tudja, hogy esetleg szüksége lesz rá.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alibi
PRicsmond>!

– Nagyon szép vagy – mondta őszintén, amikor Vanja hozzálépett, és
megölelte.
– Ne áltasd magad – felelte mosolyogva, de némi komolysággal is.
Sebastian visszamosolygott, és védekezőn emelte fel a kezét.
– Csak azt mondtam, szép vagy. Illik hozzád a ruha.
– Én meg csak azt mondtam, hogy az a fajta ember vagy, aki lehetséges
numerákért jár esküvőkre.
– Oké, mindkettőnknek igaza van.


A sorozat következő kötete

Sebastian Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Johanna Mo: Dal a sötétben
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Sienna Cole: Elmejáték
R. Kelényi Angelika: A párizsi nő
Anne L. Green: Joyce csapdájában
Lars Kepler: A bosszúálló
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Chris Carter: Kivégzés