Ez a kötet hiánypótló a táplálkozástudomány terén, ezért is szuper, hogy magyarul is megjelent. Az pedig még jobb, hogy tudományos alapokon nyugvó megállapításokat tesz a szerző, nem a megszokás és a „régein is így csináltuk akkor most is jó lesz” elve alapján gondolkodik.
Bár tudományos a kötet még sem unalmas. Persze nem olyan mint egy izgalmas regényt olvasni, de ha az embert érdekli az életmódváltás, a növényi étrend vagy hogy hogyan tud még egszségesebb lenni, elkerülve a legtöbb betegséget akkor leköti a figyelmet. Gördülékeny, olvasmányos, néhol „sztorizgatós” is, bőven hoz példákat Dr.Greger orvosi tapasztalataiból.
Vannak benne nagyon hasznos tippek, a kötet második felében a szerző külün elemzi, hogy mit érdemes és hogyan fogyasztani, ez szerintem nagyon hasznos azoknak akik be szeretnék építeni az egészséges szokásokat.
Szóval a pozitívuma, a könnyen olvashatóság, érthetőség, a tudományos alap használata és a jól használhatóság, ugyanakkor vannak a könyvnek számomra zavaró szegmensei.
Az amerikai stílus és az Amerika központúság néha már bántó volt, a szerző túlzó, gyakran végétes stílusa néha az agyamra ment, bár tudom hogy mit szeretne elérni vele (életmódváltásra való sarkallás). Annak ellenére, hogy sokszóra hangsúlyozza, hogy gyakran a lassú váltás, meg a kis változások is nagyot lendíthetnek az egészségeden, hoz olyan példákat, hogy egyszer eszel a KFC-ben akkor milyen sok méreganyagot viszel be. Szóval végletes, önismétlő, sokszor dramatikus írás, de mivel a könyv alap elve, hogy „bemutatom a tényeket és az olvasó aztán azt kezdhet fele amit akar, mérlegelhet” ez részben érthető is. Az USA központúsággal még az is a baj, hogy gyakran hoz példákat pl. a fodros kelre meg a vörösáfonyára, de ezek nálunk ugye alig beszerezhetők, főleg ha inkább helyi dolgokat szeretnénk enni. De amikor azt mondja hogy pl. a fodros kel a legegészségesebb káposzta, de nálunk ilyen nincs akkor te a „kevésbé jó” alternatívára vagy szorulva pl. sima kelkáposzta, ez sokszor szerintem nyomasztó.
Ami még engem zavart, hogy néha tesz olyan következtetéseket, amikhez nem említ konkrét kutatást (nem gyakran fordul elő, de 2-3x becsúszott ilyen, a többit mind kutatásra alpozta) pl. ír olyat, hogy a koreaiak sok savanyúságot esznek, ezért sok sót visznek be, ezért magasabb náluk a gyomorrákosok száma. Pedig, mint a könyvből is kiderül, gyomorrákot nagyon sok dolog okozhat, ilyen kijelnetést tenni célzott kutatásra való hivatkozás nélkül nem igazán lehet. Még szerencse hogy nem sok ilyen megalapozatlan kijelentése van Dr.Gregernek.
A napi tucat ötlete tetszett, de szereintem nagyon általános. Én próbáltam tartani 1 hónapig, de nekem rengeteg ételt jelentett, egyszerűen képtelen voltam annyit megenni mint amennyit ír, ha kísérletet is tettem rám, meg mozogtam is amennyit írta, én úgy híztam mint a fene. :"D Szóval a napi tucat szerintem nem egy átlagos 160cm-es nőre van tervezve. Én előtte is kb. ezek az elvek alapján étkeztem, szóval nekem ez nem okozott hatalmas változást, így nem a sok rost miatt voltak sokak az adagok. Ha valaki egészséges akar lenni, de közben nem akar éhezni akkor Dr.Greger tanácsai sokat segíthetnek. :)
A könyv második fele pontosabb étkezési tanácsokat ad, de vannak olyan tök hasznos dolgok amiket megemlít a könyv első felében (pl. milyen fűszerkombinációk segítik egymás hatásosságát), de aztán a második összefoglalósabb részből kimaradtak, pedig jó lett volna ha a tippeket összefoglalja, összegyűjti mert elveszik abban a közel 600 oldalban a sok infó.
Ami nagy hiányossága a magyar kiadásnak, hogy kispórólták belőle a felhasznált szakirodalom, hivatkozási listát, szeritem ez nagy hiba és ront a könyv tudományosságán is. Valaki csak beleolvas a könyvesboltban és nem talál benne egy lehivatkozott forrást se. Pedig hát ott van, csak kapsz egy linket ahonnan elérheted. A netes hivatkozások miatt jó, hogy meg van online is, de jobb lett volna ha a könyvbe is bekerülnek.
Aki fél hogy „vegán propagandával” talákozik majd, az ne féljen, ez a kötet a teljes értékű növényi étrenddel foglalkozik, nem a vegán életmóddal (ami ugye nem kizárólag egy étrend).
Összefoglalva, tehát ez egy nagyon hasznos kis könyv, tudományos alapokon, melynek van egy pár hiányossága, de ezek főleg szerkezetiek. Fontos hogy nem szabad a dologra rágörcsölni, a könyv befejezése után tényleg érdemes átgondolni, mérlegelni az olvasottakat és annak alapján, személyre szabva bevezetni a változásokat, feltéve ha az egyáltalán szükséges. :)