Első és legfontosabb kérdésem az, hogy mit jelent a jó élet, hogy lehet ezt valamilyen formában mérni, szignifikálni?
Ha megvan a meghatározás, akkor mégis kik tartoznak a „jó életűek” kategóriájába? Talán azok, akik nem esznek húst, vagy akik mérsékelten fogyasztják ezt az eledelt? Esetleg azok is a jó élet résztvevőihez tartoznak, akik minden nap esznek valamilyen állatot?
A 21. században az egyik kulcsfontosságú és legfontosabb kifejezése szerintem a mértékletesség, mértékeltség. Mértékletesen használom az okoskütyük és az internet nyújtotta lehetőséget, nem viszem túlzásba a lustálkodást, az alkoholfogyasztást, az evést… stb. Ha képesek vagyunk magunknak gátat szabni, felelősen megálljt parancsolni a józan észnek, hogy „jó, most már elég, nem kellene többet ennem”… akkor talán a világ sem tartana ott, ahol. Valamilyen mértékben kompromisszumot kell kötnöm saját magammal és önmérsékletet kell tanúsítanom a magam irányába. Nem muszáj befalnom négy szelet süteményt egy héten, elég, hogyha egyetlen egy darabra korlátozom ezt az élvezetet. S ettől függetlenül elmondhatom, hogy igen is élek. De ez a szám lehet két hét is, vagy két hónap is, kinek mi esik jól. Nem szeretnék úgy élni, hogy nem élvezem egy kicsit sem az életemet, nem csalok, nem bűnözök az étkezés szempontjából. Nem akarom úgy leélni ezt az emberöltőt, hogy folyamatosan, konstansan büntetem magamat és megvonok magamtól mindent. Szeretnék és tudok is úgy élni, hogy betartok alapvető „törvényeket”, mint pl. nem eszek már este, megiszom a megfelelő mennyiségű vizet, nem iszok cukros löttyöket, próbálok többet mozogni… stb. S itt megint visszakanyarodunk a húsevéshez. Nem gondolom, hogy a világnak csak abból kellene állnia, hogy mindenki felcsap vegánnak és verjük a mellünket, hogy aki húst eszik, az kihasználja a bolygót és semmirekellő alak. Együnk húst, de mérsékeljük a mennyiséget, nem kell minden nap falnunk belőle. Igyunk alkoholt, de tudjuk, hogy hol a határ és mi a mérce. Viszont ne dohányozzunk, ne használjunk semmilyen narkotikumot és ne tespedjünk egész nap… Lehetünk így boldogak, egészségesek és fittek? Úgy gondolom, hogy igen. No, meg tartsuk szem előtt a minőségi táplálékot, törekedjünk arra, hogy ebből legyen több, ne a „szemét kajából”. Tény, sok „szemét kaja” és „szemét dolog” van a 21. században… ezeket mi hoztuk, mi találtuk ki, de nem kell a műételek és a sok „e betűs” fogásokkal élni minden nap… viszont olykor vágyunk rá, hogy „bűnözzünk”, elmenjünk a Mekibe, KFC-be és érezzük ezt a „szemét kaját” a szánkban… Mértékletesen, disztingválva és odafigyelve.
A könyv minden esetre nagyon érdekes, de kicsit fárasztó is. Fárasztó, mert rengeteg kutatásról és érdekességről ír, amit meghallgatunk és szívesen elolvasunk, de hosszú távon nem érdekli az olvasót, ahogy engem sem. Tetszett, hogy le volt vezetve az ok-okozat és mi-miért és hogyan működik, de már kezdtem torkig lenni a sok sallangtól. 600 oldalas könyv, aminek a lényegi mondanivalója kb. 60 oldal, vagyis a 10%-a. S mit kellett volna máshogy csinálni? Több gyakorlati és életszerűbb tanács, amire nap, mint nap szükségünk van, mert már eljutottunk oda az első 150 oldal alatt, hogy a legjobb dolog a cukormentes, lisztmentes, fehérjementes, tejtermékmentes „ÉLET”… Ha jól akarsz élni, akkor egyél több füvet, magot, rügyet és vigyorogj a világra. Egyébként valamilyen szinten sajnálom az írót, borzasztó lehet így élni, ebben formában…