Köddé ​váltak (Köddé váltak 1.) 135 csillagozás

Michael Grant: Köddé váltak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy szempillantás alatt mindenki eltűnt.

Kivéve a fiatalokat: a kamaszokat. Csak a középiskolások maradtak, rendőrök nélkül, orvosok, szülők nélkül. Éppilyen hirtelen megszűntek a telefonvonalak, az internet, a tévéműsorok. Nem lehet kideríteni, mi történt. Nincs, aki segítene.

Felüti a fejét az éhezés. Terjed az erőszak. Egy sötét alak ólálkodik a fiatalok körül. Az állatok átalakulnak. Maguk a kamaszok is új képességekre tesznek szert – sosem látott, veszélyes, halálos erőkre – amik napról napra növekednek.

Veszélyekkel teli, új világ születik. Csoportok alakulnak, nő az összecsapás esélye. A külvárosi fiúk összefognak a gazdag kölykök ellen. Az erősek a védtelenek ellen. És fogy az idő: a születésnapodon te is el fogsz tűnni, mint mindenki más.

Michael Grant: Gone

Eredeti mű

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Egmont Dark

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2009
534 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636294168 · Fordította: Barta Tamás

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Astrid Ellison · Sam Temple · Caine Soren


Kedvencelte 13

Most olvassa 7

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

lilla_csanyi>!
Michael Grant: Köddé váltak

Fontos jótanács! Csak akkor vedd a kezedbe ezt a könyvet, ha nincs körülötted 10-14 éves kiskamasz, mert én a 200-adik oldal környékén már minden ilyen korú gyerekre úgy reagáltam, hogy: „Nem! Takarodj innen, te kis vérszomjas szörnyeteg!!!”
Köddé váltak recept: végy fél kiló Legyek Urá-t, fűszerezd meg női karakterekkel, adj hozzá 10 dkg Harry Pottert, és tádááámm! Kész a Köddé váltak. Ütősnek hangzik? Az is.
Kezdjük a karakterekkel. OMG, ezek a karakterek annyira élnek, hogy lemásznak a lapokról!!! Pedig Michael Grant alapvetően elég egyszerű receptekkel dolgozik – a nemes lelkű fiú, aki nem akar hős lenni, a lány, akit az eszéért szeretnek, a bohókás jóbarát – de mégis, olyan finoman és mesterien építi bele a jellemábrázolást, hogy egyszer csak azon kapjuk magunkat…No csak, olyan, mintha Sam a szomszéd srác lenne, Astriddal egy osztályba jártunk a gimiben, satöbbi. A rosszfiúk igazán rosszak és Drake-et nagyon szívesen agyoncsaptam volna akár egy kiskanállal is.
A történet szintén egyszerű elemekből építkezik, de végig izgalmas, feszült és nyomasztó a hangulata, és egyáltalán nem kiszámítható. Bírom a horrort, meg a gonosz sztorikat, de azért ez néhol még engem is sokkolt pl amikor SPOILER Drake ugye megsérült, és gondolkodás nélkül lefűrészelték a kezét…pff…SPOILER VÉGE.
Az egyetlen, amit kifogásolni tudok, az a borító. Ennél azért kicsit több kreativitást érdemelt volna ez a remek könyv!
Mindenkinek, aki szereti a sötét hangulatú, ötletes történeteket, csak ajánlani tudom!

1 hozzászólás
Panna>!
Michael Grant: Köddé váltak

Bakker ez nagyon Ott volt!!!
Miért nem folytatják?!
Sokkal de sokkal jobb jó pár könyvnél / sorozatnál!!!

28 hozzászólás
Dyus33 P>!
Michael Grant: Köddé váltak

Ifjúságihoz kicsit brutális, fantasyhoz kicsit férfias, de sebaj, jó kis disztópia volt ez. Jöhetne a folytatás valahonnan…

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2009
534 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636294168 · Fordította: Barta Tamás
1 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Michael Grant: Köddé váltak

Szerintem velem van a baj, mert mostanában szinte minden könyvet kritizálok, de nekem ez sem csúszott… Túlzás, hogy kiolvastam, inkább átlapoztam. Egyáltalán nem kötött le, pedig a fülszöveg annyira ígéretesnek tűnt.
Segítség, olvasási válságban szenvedek!! :/

8 hozzászólás
Fancsee>!
Michael Grant: Köddé váltak

Ez aztán eléggé érdekes volt.
Eltűnik minden 15 éves, és annál idősebb ember. Az állatok mutálódni kezdenek. A megmaradt gyerekek egy része megmagyarázhatatlan módon valamilyen erővel rendelkezik.
Az alapötlet nagyon tetszett, ráadásul már az első oldalon megkezdődik a tényleges történet: köddé válnak az emberek, egyedül maradnak a gyerekek, a csecsemők.
A könyv több karakter szemszögéből épül fel, ami már az elején felkeltette a kíváncsiságomat, hiszen nem minden szereplő ismerte akkor még a másikat. Így maradt a kérdés: vajon hogyan fognak találkozni és mi közük lesz egymáshoz?
A karakterek sablonosnak mondhatóak, hiszen van egy szerény főhősünk, akire mindenki felnéz. Van egy rendkívül intelligens hősnőnk. Illetve mellettük sok jó barát, akik szintén mindent megtennének az előbb említettekért. És ott vannak még a már megszokott ellenségek is. De éppen ettől vált izgalmassá a történet. na meg a különleges képességektől. Örültem, hogy végre egy olyan könyvet foghattam a kezemben, aminek nem tudtam már jó előre a csattanóját. Értem ez alatt azt, hogy valójában miért, és hogyan tűntek el az emberek. Eszembe sem jutott ez az ötlet, pedig utólag belegondolva, elég kézenfekvő volt. Ettől eltekintve a végkifejlet nem okozott meglepést, számítani lehetett rá. Arra viszont nem gondoltam, hogy az író ilyen sok szálat fog elvarratlanul hagyni: ki, vagy mi a Sötétség?, Sam édesanyjának naplójának a rejtelmei, mi történik Orccal?, mi Astrid különleges képessége?, mitől mutálódtak az állatok?… és még sorolhatnám.
Az egyetlen dolog, amit kifogásolok és ami miatt járt az egy csillagos levonás , az a mérhetetlenül sok erőszak és brutalitás. Értem én, hogy félnek, és az élelmük sem elég már olyan hosszú időre… de amit főleg Drake művelt, az elképesztő. Ekkora szadistát ráadásul 14 évest… még nem láttam. Bár a többi akadémistát sem lehet angyalnak titulálni, az biztos.
Ettől függetlenül kíváncsi vagyok a következő részre, főleg az elvarratlan szálak miatt, szóval biztos vagyok benne, hogy olvasni fogom. Egyszer mindenképpen megéri.

Roni_olvas>!
Michael Grant: Köddé váltak

Mindig rácsodálkozom arra, hogy mennyire másképp „szól” egy könyv, ha annak nem női, hanem férfi írója van! Egész más a hangulata, stílusa, másként tűnnek fel a karakterek- még akkor is, ha azok a könyvekben tipikusan megjelenő szereplők is-, más a regény egész lendülete és szemléletmódja. Néha nagyon kell az ilyen regény! Jólesik.
Maga a könyv végig hihetetlenül érdekes és izgalmas – köszönhetően a remekül megírt – végre, végre, végre egy remekül megírt! – fülszövegnek köszönhetően, ami úgy foglalja össze a könyv tartalmát, hogy közben nem árul el semmit! Rejtély és titok és megannyi meglepő dolog tarkítja a könyvet, sosem tudhatod, hogy a következő oldalon mi vár rád. Maga a történet ugyan kiszámítható – Legyek ura felturbózva egy kis Hősökkel és sci-fi elemekkel – ,mégsem éreztem egyszer sem sablonosnak. A végén pedig úgy játszik velünk az író, úgy felcsigáz, hogy szinte türelmetlenül toporogtam olvasás közben, hogy „gyerünk már!”, „mi lesz már”. Igazi akciódús, filmrevaló nagy összecsapás a vége – és igen, picit kiszámítható, de mégis élvezhető, izgalmas, lobbanékony.
És még egy dolog: a karakterek. Annak ellenére, hogy igazából szinte mind tipikus karakterek – a hős, a hősnő, a főgonosz, a rosszlány, a buta melák stb. – mindannyian szerethetők, tökéletesen kidolgozottak, Diana-ban rengeteg fantáziát látok (azt hiszem, az író is nagyon megszerethette a maga „rosszlányát”- érződik rajta, a kidolgozottságán), Pete a hétköznapi titokzatosságán kívül is borzasztó izgalmas, Sam annyira emberi, hogy teljesen magamba zártam stb.
Első leszek a sok ember közül, aki olvassa a folytatást – az biztos :)

2 hozzászólás
molly_>!
Michael Grant: Köddé váltak

Ja hogy ez egy sorozat..?! Méghozzá 6 kötetes?!
Lassan indultak be a dolgok, és néha, amikor sokáig nem történt semmi, el is untam magam, de így már egy kicsit érthetőbb ez a sok üresjárat.. egészen az utolsó mondatig nem tudtam, hogy egy sorozat első részét olvasom, pedig régóta fájt már a fogam erre a könyvre, csak hát sose néztem utána jobban.. ^^" hoppá..
Tetszett, de nem sok kérdésre kaptam választ.. pedig kérdésből akadt bőven. A szereplők nem nőttek a szívemhez, a fordítás pedig nem a legjobb, de maga a sztori zseniális, izgalmas, brutális és elgondolkodtató, megérte elolvasni.
Bővebben: http://seholsetalallak.blogspot.hu/2015/11/michael-gran…

tees06>!
Michael Grant: Köddé váltak

Szokatlan volt a történet, és kezdetben lassan indult, de aztán egy egészen érdekes disztópiát kaptam. Volt egy – két hiányosság a számomra, amit nem teljesen értettem, de szerintem ezek a kövvetkező kötetekben derülnek ki. Az író már egy gyakorlott szerző, és nem hiába ez a sorozata a legismertebb. Nem hiszem, hogyha rossz lenne, akkor ennyire népszerű lett volna. Azt pedig nem értem, hogy nálunk miért nem folytatták a sorozat kiadását. Ezt sajnálom is, mert nagyon sok minden rejlik még ebben a történetben. Ahogyan a bejegyzésemben is írom, nem éppen egy megszokott történet. A felnőttek nélküli társadalom nagyon izgalmasan hangzik, és egyben tanulságos olvasmány is lehet.

http://discussion.blog.hu/2015/08/30/egy_ujabb_szokatla…

Rileey>!
Michael Grant: Köddé váltak

Összességében tetszett, de akadtak üresjáratok, ahol unalomba fulladt, például a Lana szál jó sokáig érdektelen volt számomra. Amit furcsáltam, hogy csak pár nap alatt játszódik, és miután kiderült, hogy a visszaszámlálás a fejezetek elején Sam szülinapjához köthető, elég egyértelmű volt, mi lesz a befejezés. Szóval a pár napos történés elég nagy hiányérzetet hagyott, viszont most annál jobban érdekel, mi lesz ezek után. Mit fognak enni, mi a sötétség, és még sorolhatnám.


Népszerű idézetek

Roni_olvas>!

– Nincs semmi, ami olyan félelmetes lenne, mint maga a félelem.

35. fejezet

Roni_olvas>!

– Néha magad alá gyűröd a hullámokat. Néha a hullámok gyűrnek maguk alá.

28. fejezet

lilla_csanyi>!

Rátalált egy enciklopédiasorozatra – olyanra, mint a Wikipedia, csak ez papírból volt, ráadásul jó vaskos.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wikipédia
3 hozzászólás
Petra_c33 I>!

mindenki csak elüti valahogy az időt. Ha mindenki így tesz, végül az idő üti agyon őket.

194. oldal

Lissa>!

Vajon lehetséges-e egyáltalán nemet mondani? Ez a kérdés. Tudunk-e nemet mondani a szépséges virágra? Képesek vagyunk-e nemet mondani… és életben maradni?

borostyan P>!

– A hatalom tönkreteszi az embert – mondta szelíden Astrid.
– Igen – mondta Sam epésen. – Ezt már hallottam.
– A hatalom tönkretesz, a teljhatalom teljesen tönkretesz.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Astrid Ellison · Sam Temple
Dooorka>!

Vajon az ő trükkje micsoda? Rakétákat lövöldöz ki a seggéből,vagy mi?

Köddé váltak

ValerinLanz P>!

– Ezek a turbinák – kiabálta túl Astrid a hurrikánszerű hangot. – Az uránium reakcióba lép, ami felmelegíti a vizet, ami gőzt hoz létre, a gőz ide érkezik, megpörgeti a turbinákat, ami elektromosságot termel.
– Szóval nincsenek benne óriási mókusok, amik kerekeket forgatnak? – kiáltott fel Quinn. – Akkor engem félretájékoztattak.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Astrid Ellison
Signorina>!

– Tudsz tenni valamit?
– Talán. Van egy ötletem.
– Arról beszélsz, hogy… – kérdezte suttogva Astrid.
– Nem tudom előhívni, Astrid, inkább magától történik. És sajnos nem tudok kapcsolatba lépni Yodával, hogy hogyan használjam az erőmet.

Kapcsolódó szócikkek: Astrid Ellison · Sam Temple · Yoda
Petra_c33 I>!

-(…)AVIZ. Betűzve A.V.I.Z. Vagyis Atomvölgyi Ifjúsági Zóna.Ez az Atomvölgy, ahol csak fiatalok élnek.

100. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Rachel Vincent: Halott lelkek
V. E. Schwab: A Fényigéző
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Victoria Schwab: Az Archívum
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
Chloe Neill: Ha eljön a péntek
Richelle Mead: Vérvonalak
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus