Robert ​Redford 2 csillagozás

Michael Feeney Callan: Robert Redford

Robert Redford nemzedékének egyik legsokoldalúbb és legelismertebb (ráadásul a legjóképűbb) sztárja, valóságos hollywoodi ikon. Sikerrel játszott színpadon és filmen, állt a kamera előtt és mögött, különféle minőségekben – színész, rendező, producer – tömérdek díjat, köztük két Oscart kapott, Sundance Filmfesztiválja új impulzusokat adott a filmkészítésnek. Emlékezetes alakításai közé tartozik a Sundance kölyök (Butch Cassidy és a Sundance kölyök), Bob Woodward (Az elnök emberei), Jay Gatsby (A nagy Gatsby), Johnny Hooker (A nagy balhé).
Callan nagyszabású életrajza Redford naplóin, a szerepeihez írt jegyzetein, levelezésén és több száz órányi interjún alapul. Kimerítően megismerhetjük belőle a színész-rendező családi hátterét, gyerekkorát, ifjúkori próbálkozását, hogy festő legyen, a nehézkes indulását a színészi pályán és lényegében minden mást, amit tudni érdemes erről az összetett személyiségről, aki ragyogó pályafutása során magánemberként inkább kerülte a nyilvánosságot.

Eredeti mű: Michael Feeney Callan: Robert Redford – The Biography

>!
Európa, Budapest, 2014
612 oldal · ISBN: 9789630797351 · Fordította: Siklós Márta

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
monalisa
Michael Feeney Callan: Robert Redford

Nem egy könnyű, „kis esti” olvasmány. :) Nagyon sok időt töltöttem vele, kifejezetten lassan olvasható könyv. Viszont annál érdekesebb. Ebben aztán minden benne van, amit érdemes tudni Robert Redfordról, semmi bulvár, csak alapos kutatómunka.


Népszerű idézetek

>!
jancsibohi +SP

Augusztus 18-án este, egy második emeleti kórteremben Martha egy 3 kg 20 dekás fiúnak adott életet. Ifj. Charles Robert Redford – a nevet Martha már régebben eldöntötte – kék baba volt, és azonnal intenzív osztályra került. „Anyám szerint hajszálon múlott az életem”, meséli Redford. „Súlyos oxigénhiány volt a vérében, amit általában valamilyen születési szívhibával hoznak összefüggésbe. Mindezt soha nem diagnosztizálták rendesen, részben a családi háttér vallási kondicionáltsága, részben az akkori kezelés és gyógyszerelés korlátozottsága miatt. Egyszóval nem úgy festettem, mint aki megéri a másnapot. Az akkoriban elérhető orvosi eszköztár mellett nem sok kék baba maradt meg. Anyám borzalmas állapotban lehetett.” Három nap múlva a baba állapota stabilizálódott. Martha, az örök harcos, gyorsan összeszedte erejét és tartását. Nem volt értelme tovább titkolózni. A Redford és Hart család tagjainak napokon belül rojtos szélű, kék kártyát hozott a posta, amelyen ez állt: „Kedves vendég érkezett, és velünk is marad. Úgy gondoltuk, szeretnétek tudni a nevét, súlyát és napját.”

36. oldal

4 hozzászólás
>!
jancsibohi +SP

(…) Ami csak mellékes szórakozásként kezdődött, mondja Vivian, rendszeres elfoglaltság lett Martha számára, amelybe fokozatosan vonta bele kisfiát. „Folyton filmekről beszélt, és ennek a hatása már kisgyerekkorától megmutatkozott Bobbyn”, idézi fel Vivan a Tennessee utcai kávézós délelőttöket, melyeken a kis Bobby megszállottan rajzolta a „cowboyokat, cowboyokat, cowboyokat már akkor, amikor jószerével még járni sem tudott.”

40-41. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marlon Brando: E dalra tanított anyám
Szentgyörgyi Rita: Redford
Donald Spoto: Marilyn Monroe
Andrew Eastman (szerk.): Sylvester Stallone a színfalak mögött
Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams
Grace Norwich: Vanessa Hudgens
Michael J. Fox: Szerencsés ember
Bradányi Iván: A Hullámok Hercegnője
Andrew Morton: Angelina
Andrew Morton: Tom Cruise – nem hivatalos életrajz