Momo ​(német) 23 csillagozás

Michael Ende: Momo (német) Michael Ende: Momo (német) Michael Ende: Momo (német) Michael Ende: Momo (német) Michael Ende: Momo (német) Michael Ende: Momo (német) Michael Ende: Momo (német) Michael Ende: Momo (német)

Weltbestseller, Klassiker, Kultbuch – in neuem Gewand Momo lebt am Rande einer Großstadt in den Ruinen eines Amphitheaters. Sie besitzt nichts als das, was sie findet oder was man ihr schenkt, und eine außergewöhnliche Gabe: Sie hat immer Zeit und ist eine wunderbare Zuhörerin. Eines Tages treten die grauen Herren auf den Plan. Sie haben es auf die kostbare Lebenszeit der Menschen abgesehen und Momo ist die Einzige, die ihnen noch Einhalt gebieten kann … Ab 12 Jahren

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9783522202756
>!
HörbucHHamburg HHV, Hamburg, 2013
ISBN: 9783522168571 · Felolvasta: Gert Heidenreich
>!
ASIN: B00T6790T0 · Felolvasta: Gert Heidenreich

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Ekhal>!
Michael Ende: Momo (német)

Az üvegszilánkok között nehezen lehet felismerni a gyémántot. Márpedig ez a könyv egy igazi drágakő.

Michael Ende bravúrosan úgy írta meg a művet, hogy mindenki számára érthető és élvezhető legyen és hogy az olvasó (életkorának és „átlátási” hajlandóságának tükrében) elmerülhessen benne. Nyelvezete könnyed, bár helyenként kacinfántos, és úgy tud sokszor lazán szlenges és modern lenni, hogy mélyebb rétegekbe ás le ez az alapvetően rendkívül komoly alkotás. Ha beszélsz németül, mindenképpen ezen a nyelven lapozd, sok szép és frappáns kifejezést fogsz találni. :)

A könyv mondanivalóját és mélységét csak felnőttként, évekkel és tapasztalattal a hátunk mögött érthetjük meg igazán, ahogy haladunk a cselekményben és felfedezzük a nüanszokat benne. Sőt, egyre sebesebben rohanó világunkban még inkább aktuális a témája, ahol a közösségi oldalak és életmódtanácsadók a legtöbb esetben arra buzdítanak bennünket, hogy minden percet használjunk ki, nem lehet elvesztegetett időnk, mert akkor… mi lesz? Mi is ez valójában? Tegyük fel a kérdést nyugodtan magunknak, hogy tényleg erre van szükségünk?

Fél csillagot levonok tőle. spoiler

Mivel továbbra sem én vagyok az irodalmi oktatásért felelős szakember, így sajnos nem tudom beemelni a könyvet a kötelező olvasmányok közé. Így a leendő olvasónak magának kell megtalálnia és átélnie. Aki szeretné szellemi ékkővel díszíteni olvasói látókörének polcát, az tegye fel rá ezt a ragyogó kis csodát. :)

Eule P>!
Michael Ende: Momo (német)

Vajon én miért nem hallottam korábban Michael Endéről?! És Momóról?! Mennyivel könnyebb lett volna a némettanulás… Annyira kedves kis történet, mégis elgondolkoztató. És az egészben a legjobb, hogy eredetiben olvashattam – ki ne hagyjátok, egyáltalán nem vészes a nyelvezete, és rengeteg beszélt nyelvi fordulatot tanulhat belőle az ember! És még élvezi is a történetet – én legalábbis nem nagyon tudtam letenni, folyton vártam a következő fordulatot.

Érdekes témát feszeget a könyv (no, és ha jól tudom, Ende több más munkája is): az idő kérdését járja körül, fontos meglátásokat téve a minket körülvevő világról, gyermekmese köntösébe bújtatva. 12 éves kortól ajánlott a kiadó szerint – ennyi idősen izgalmas kalandnak tűnik a történet, a felnőtt(ebb)eknek pedig elgondolkodtató, az idő mibenlétét feszegető olvasmánynak.

Több helyen (a Michael Ende-múzeumban, illetve a német nyelvű könyvtárakban) is a Momót ajánlották az Ende munkásságával való első találkozásnak – és meggyőztek. Vagyis: a Végtelen Történetre fel!

13 hozzászólás
Spießbürgerin P>!
Michael Ende: Momo (német)

Hűha, egy mestermű minden kornak mindig, de főleg manapság!
Gyerekként egyszer próbálkoztam vele, de akkor nem ragadott meg és gyorsan elraktam. Csak addig jutottam hogy megtudtam hogy léteznek azok a szürke férfik. Akkoriban nem tudtom felfogni mi történik, azt hiszem azért tűnt unalmasnak és nem szerettem azt a kényelmes lassú stílust (sok sok energiám volt).
De ma, sokat adott nekem ez a könyv, nagyon érintett a végén az újratalálkozás, mert nagyon hiányoznak az én barátaim a korona cucc miatt. Elképesztő milyen sok kritika van ebben a könyvben a gyors fogyasztó társadalomról. Nem kell sok cucc és pénz hogy boldog légy, inkább barátok és szép idő velük. Egy gyerekes pillantás a világra is segít. :) Pedig 1973ban jelent meg és hét évig írta. Mit mondana Ende, ha látna a mai rohanást és túlzott konzumot? Nagyon elgondolkoztató az egész, mert megkérdőjelezi tényleg kell a hírnév, vagyon és örökös elfoglaltság.
Nem is tudok mindent a kommentbe írni, úgyhogy röviden: olvasd!

csvkata>!
Michael Ende: Momo (német)

Amikor befejeztem, csak annyi jutott eszembe: Ez gyönyörű volt!
Nagyon szép, finom történet, maga az idő fogalma is, ami körül zajlik minden esemény, olyan finom és megfoghatatlan. És mégis, azt gondolom, hogy nem biztos, hogy gyerekeknek való. Mert ezzel a fogalommal és a vele kapcsolatos történésekkel nehéz mit kezdenie egy gyereknek. Még magam is nagyon elgondolkodtam sokszor…
Örülök, hogy eredetiben tudtam olvasni. Szerintem egyáltalán nem nehéz a nyelvezete, középfokkal szerintem teljesen jól élvezhető már.

Gulo_gulo>!
Michael Ende: Momo (német)

Ez nehezen ment a nyelv miatt, a történet természetesen továbbra is remek.
Szerintem talán harmadjára vagy negyedjére olvastam és most még sokkal jobban feltűnt, hogy a felnőttek mennyire (sztereo)tipikusan felnőttek és hogy ez a nem is annyira a gyerekeknek szóló rétege a történetnek mennyire kidolgozott.


Népszerű idézetek

Ekhal>!

Aber Zeit ist Leben. Und das Leben wohnt im Herzen.
Und je mehr die Menschen daran sparten, desto weniger hatten sie.

78. oldal

5 hozzászólás
A_Lény>!

»Wann bist du denn geboren?«
Momo überlegte und sagte schließlich: »Soweit ich mich erinnern kann, war ich immer schon da.«

11. oldal, Erstes Kapitel, Eine Große Stadt und ein kleines Mädchen

Ekhal>!

Wenn die Menschen wüssten, was der Tod ist, dann hätten sie keine Angst mehr vor ihm. Und wenn sie keine Angst mehr vor ihm hätten, dann könnte niemand ihnen mehr die Lebenszeit stehlen.

177. oldal

A_Lény>!

»Warum musst du denn unbedingt selbst krabbeln?«, fragte Momo. Darauf erschien die rätselhafte Antwort:»DER WEG IST IN MIR.«

231. oldal, Achtzehntes Kapitel, Wenn man voraussieht, ohne zurückzuschauen

cassiesdream>!

Sie erinnerte sich an ihren Weg durch die Niemals-Gasse, in der sie alles rückwärts erlebt hatte, und sie fragte: „Bist du der Tod?”
Meister Hora lächelte und schwieg eine Weile, ehe er antwortete: „Wenn die Menschen wüssten, was der Tod ist, dann häten sie keine Angst mehr vor ihm. Und wenn sie keine Angst mehr vor ihm hätten, dann könnte niemand ihnen mehr die Lebenszeit stehlen.”

Zwölftes Kapitel, Momo kommt hin, wo die Zeit herkommt Seite 177.

Kapcsolódó szócikkek: Niemals-Gasse
A_Lény>!

Denn jeder Mensch hat seine Zeit. Und nur solang sie wirklich die Seine ist, bleibt sie lebendig.

152. oldal Zwölfstes Kapitel, Momo kommt hin, wo die Zeit herkommt

A_Lény>!

Warten, Kind, wie ein Samenkorn, das in der Erde schläft einen ganzen Sonnenkreis lang, ehe es aufgehen kann. So lang dauert es, bis die Worte in dir gewachsen sein werden.

166. oldalladal, Zwölftes Kapitel, Momo kommt hin, wo die Zeit herkommt

pas_de_deux>!

Momo hörte allen zu, den Hunden und Katzen, den Grillen und Kröten, ja, sogar dem Regen und dem Wind in den Bäumen. Und alles sprach zu ihr auf seine Weise.

21. oldal

Ninácska P>!

Im geborstenen Gemäuer singen nun die Zikaden ihr eintöniges Lied, das sich anhört, als ob die Erde im Schlaf atmet.

Erste Kapitel, Eine große Stadt und eim kleines Mädchen, Seite 6.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lewis Carroll: Alice hinter den Spiegeln
L. Frank Baum: Der Zauberer von Oz
Selma Lagerlöf: Nils Holgerssons schönste Abenteuer mit den Wildgänsen
Lewis Carroll: Alice im Spiegelland
Alan Alexander Milne: Pu der Bär
Eric Knight: Lassie und ihre Abenteuer
Ervin Lázár: Der runde Wald mit vier Ecken
Carlo Collodi: Pinocchio (német)
E. T. A. Hoffmann: Nussknacker und Mausekönig
Roald Dahl: Charlie und die Schokoladenfabrik