Gombos ​Jim és Lukács, a masiniszta (Gombos Jim 1.) 53 csillagozás

Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gyöngyélet Földje a világ egyik legcsodálatosabb szigetországa. Békességben élnek itt az emberek… már az a néhány, aki elfér rajta. Gyöngyélet Földje ugyanis olyan kicsi, hogy királyának, Háromnegyedtizenkettedik Alfonznak nagy gondot okoz az esetleges túlnépesedés. Egy napon egy fekete bőrű kisfiú érkezik a szigetre, s ezzel a lakosok száma az eddigi négyről ötre emelkedik! Bonyodalmak sora veszi kezdetét, végül Lukács, a masiniszta hű mozdonyával, Emmával és kis barátjával, a Gombos Jimnek elkeresztelt kisfiúval elhagyja a szigetet. Kalandos utazásuk és boldog visszatérésük vidám története ez a könyv, amelyet Michael Ende, a Momo és a Végtelen történet világhírű szerzője írt.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kolibri Klasszikusok Kolibri · „Az én könyvtáram” Móra

>!
Kolibri, Budapest, 2015
236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155501074 · Fordította: Tapodi Rika · Illusztrálta: F. J. Tripp
>!
Móra, Budapest, 2002
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 963117686x · Fordította: Tapodi Rika · Illusztrálta: Kelemen István
>!
Móra, Budapest, 2001
272 oldal · ISBN: 9631176347 · Fordította: Tapodi Rika · Illusztrálta: Kelemen István

1 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta bepöfögtek mozdonyukkal kedvelt olvasmányaim közé. Érdekes, fantáziadús történet, sok-sok „útravalóval” fűszerezve. Megyek majd velük a következő útjukra is! :-)

>!
Kolibri, Budapest, 2015
236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155501074 · Fordította: Tapodi Rika · Illusztrálta: F. J. Tripp
Arturo>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Esténként, elalvás előtti meseként olvastuk a hatéves fiammal. Az elején egy kicsit gyanakodva fogadta, azt mondta, hogy fura a történet, de azután annyira megszerette, hogy napközben is olvasnunk kellett. A fordulópont egyértelműen a mandalai ételeknél volt: ezt a részt háromszor is el kellett olvasni. :)
Elég is a bevezetésből, lássuk inkább a történetet!
Gyöngyélet Földje egy gyönyörű kis sziget, valahol az óceán közepén. Azt, hogy „kis”, szó szerint kell érteni, mert a sziget akkorka, hogy négy ember is csak szűkösen tud eléldegélni rajta – főleg, hogy egyikük még király is, és egy egész kastélyt elfoglal. Gyöngyélet Földje picike ugyan, de nem elmaradott: vasúti sínek hálózzák be, amelyeken Emma, a gőzmozdony jár pöfékelve és fütyörészlve. Vezetője, mint a címből sejthető, nem más, mint Lukács, a masiniszta. A királyt már említettem, rajtuk kívül a szigeten lakik még Mitmond néni, a boltos, és Feszes úr. Életük csendben és nyugalomban telik, mígnem egy fekete kisfiú kerül a szigetre: Gombos Jim. A sors úgy hozza, hogy Jim és Lukács hosszú útra kell induljanak, melynek első állomása Mandala.* Itt nehéz feladatra vállalkoznak: a császár elveszett leányának megkeresésére. Izgalmas küldetésük során számtalan furcsa szerzettel találkoznak: sárkányokkal és félsárkányokkal, sőt, még egy távóriással is. A kalandok során bebizonyítják, hogy a masinisztáknak nem csak a szívük, de az eszük is a helyén van. A könyv végén majdnem fény derül Jim származásának titkára, ám ezzel mégis meg kell várni a következő kötetet: Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

Nagyon jól megírt, izgalmas, kalandos a történet, és a humor sem hiányzik a lapokról. A kiadó ugyan kilenc éven felülieknek ajánlja, de én nem találtam benne olyat, ami miatt hatéves kortól ne lehetne olvasni.

Utószó: A könyvet éppen a nyaralásunk előtt fejeztük be, így egyértelmű volt, hogy a belőle frissen készült filmet mielőbb meg kell néznünk. Azt kell mondjam, hogy a film önmagában, a könyv ismerete nélkül nem nyújt teljes élményt. Mi nagyon élveztük, de az összes többi néző (egy nagymama és lányunokája) kb. kétharmadánál elhagyta a mozit…

* Mandala tulajdonképpen Kína, csak Michael Ende nem így hívja. :)

zamil>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Mint már múltkor írtam tovább kísérleteztem Michael Ende könyveivel, mert keresem azt, amire tényleg megadhatom az öt csillagot, ami tényleg nekem szól.
Sajnos Gombos Jimi kalandjai se az a mű, de mér sokkal jobban megtalált magának, és kellően szórakoztatót engem és a gyerekeket is. Sok jó ötlet volt a történetbe, de sok olyan, amit nem tudok csak úgy jellemezni, hogy bugyuta. Nem tudom, miért ilyen csapongó az író fantáziája, de elég zavaró, hogy néha blődségek jönnek ki belőle.
Érdekesség, hogy miközben olvastam a mesét a gyerekeknek, szembejött a film változata a tv-ben is, ami teljesen hű a regényhez.

Hintafa P>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Úgy képzeltem ezt a szünidőt, hogy berendezkedünk egy olyan igazi, lassú, semmittevős nyárra. Eljárunk majd játszóterezni, fekszünk a játszószőnyegen, bámuljunk a felhőket mezítláb, néha értelmetlen beszélgetéseket folytatva. Időnként társasozunk, máskor rajzolunk, matatunk ezt-azt. De az is belefér, hogy csak nézünk ki a fejünkből és ülünk a cseresznyefa alatt. Máskor aztán elmegyünk kultúrálódni, játszóterezni, fagyizni, fára mászni, kavicsot dobálni a Dunába, cimborázni.

Ehhez képest állandóan rohanok, mert P, mióta Gombos Jim megérkezett hozzánk, egyfolytában a következő kérdéssel, vagy ennek valamilyen változatával üldöz: „Sokáig tart még a házimunka? Mikor olvasod már a Jimet?” Én pedig tényleg NAGYON sokat olvasok neki. Szegény T sokszor szemrehányó arckifejezéssel hozza Maszatot, aki az ő kedvence, de mostanában Jim miatt kissé háttérbe szorult. Odáig fajult a dolog, hogy P megelégelve méltatlan helyzetét, végül felkiáltott: „Jó, mostmár elegem van, hogy alig olvasol 〈a valóságban ez persze napi öt fejezet Gombos Jimet takar〉, kénytelen leszek megtanulni olvasni, hogy végre magamnak olvashassak!”
http://hintafa.blog.hu/2015/07/17/michael_ende_gombos_j…

ddani P>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Michael Ende remek mesemondó, és ebben a könyvben „magyar hangja” is rátalált Tapodi Rika hézagmentes fordításában. Gyöngyélet Földjétől a Szörnyélet Völgyéig méretarányos kis mesekozmoszt barangolhatunk be egy átélhető és univerzális történetben. A kalandos cselekmény olyan valódi és életszerű problémákkal foglalkozik a mesenarráció formáján belül, amik mind felnőttek, mind gyerekek mindennapjaiban fontos, akár kritikus mozzanatok: búcsúzás, barátság, félelem és bátorság (stb) Valójában nem akarom kifilézni és táblázatokba foglalni a könyv belsejét, maradjunk annyiban, hogy nyelvi és kulturális poénokban is tartalmas, empatikus és ötletes a belbecs. Engem egy gyerekkori kedvenc mesémre emlékeztet (Töftöf és a kék óriás, ld itt: http://moly.hu/konyvek/irina-korschunow-toftof-es-a-kek-orias) ahol szintén a közösségi létezés kevésbé nyilvánvaló problémáit élhettem át. Ja, és bátran ajánlom mindenkinek.

Lahara IP>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Fantasztikus mese! Mese. Mindenkinek el kéne olvasnia!

A rajzfilmet láttam előbb, de nem okoz zavart, mert már alig emlékszem rá, inkább csak Vicsorné hangja maradt meg.

Csodaautista>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Egészen különös történet egy néger kisfiúról és egy masinisztáról, akik fantáziadús kalandokra kelnek.

Wish90>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Na az ilyeneket már szeretem, abszolút nekem való :)) Örülök, hogy a könyvespolcomon tudhatom, a gyerekeimnek is szívesen olvasnám.

TEszter I>!
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

Egy véletlen folytán akadtam erre a történetre, a tv-ben adták egyik nap a filmváltozatát és azonnal megvett magának.
Egy igazi, kedves gyerekkori klasszikus tele kalandokkal és eredeti ötletekkel. A távóriás volt és a félsárkányok különösen tetszettek.
Jó volt látni, ahogy Gombos Jim egyre bátrabb és talpraesettebb lett, remélem a folytatásban már igaz főhőssé lép elő és nem támaszkodik annyit Lukácsra.


Népszerű idézetek

Wish90>!

A leghangosabban természetesen Emma zokogott, bár mint általában, most sem értette teljesen, miről is van szó. Egyszerűen csak nagyon érzékeny volt, és most is túlontúl szívére vette a dolgot.

245. oldal

Wish90>!

– Várj meg, Lukács! – zihálta. – Veled megyek!
– Na látod – mondta Lukács barátságosan vállon veregetve Jimet –, így már mindjárt más. A félelem rossz tanácsadó. Ha félünk, még szörnyűbbnek látunk mindent, mint amilyen valójában.

137. oldal

Wish90>!

Lukács, a masiniszta egy egészen parányi kis országban éldegélt, amelyet úgy hívtak: Gyöngyélet Földje.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Gombos Jim sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vanessa Walder: A tündekirály átka
Cornelia Funke: Sárkánylovasok
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Jeney Zoltán: Rév Fülöp és Nyár Lőrinc
M. Kácsor Zoltán: Sárkánytörvény
Mickey Long: Kócos és a szivárvány
Ana Galán: A nagy próbatétel
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul