Gombos ​Jim és a Rettegett 13 (Gombos Jim 2.) 38 csillagozás

Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13 Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

Jim és Lukács második kalandja a távóriáshoz vezet, ám közben 13 rettegett kalóz nyomára bukkannak. Sőt eljutnak egy csodálatos vízalatti városba, megfejtik a vassziklák titkát, és fény derül Gombos Jim rejtélyes származására is.

A világhírű Michael Endre újabb meseregénye a Kolibri Klasszikusok sorozatban.

Eredeti megjelenés éve: 1962

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kolibri Klasszikusok Kolibri · „Az én könyvtáram” Móra

>!
Kolibri, Budapest, 2016
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155541896 · Fordította: Tapodi Rika · Illusztrálta: F. J. Tripp
>!
Móra, Budapest, 2003
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631177513 · Fordította: Tapodi Rika · Illusztrálta: Kelemen István

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

De nagyon izgultam én a végére! Bár, az egész mese nagyon lebilincselő volt – talán jobb, mint az első Gombos Jim történet, mégis néhol unatkoztam kicsinység. Nem nagyon. Hamar átlendültem ezeken az unalom-foltokon, és belemerültem újra a történetbe. A végét már – mondom! – szinte egy szuszra olvastam végig.
Olvastam a végén @Hintafa értékelését. Tetszett!

1 hozzászólás
Hintafa>!
Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

A közelgő nyár ígéretéből, és a tavalyi kalandjainkból ihletet merítve még a vakáció hivatalos kezdete előtt kézbe vettük Michael Ende Gombos Jim és a Rettegett 13 történetét. Ez egyben azt is jelenti, hogy kipipáltuk nyári olvasmánylistánk első darabját. És micsoda kezdet volt!!
Jimmel és Lukáccsal Gyöngyélet Földjén találkozunk újra. Mitmond néni boltjában, a vakációzó Li Szivel töltik csendes estéjüket. Az idillt a vaksötétben az Új-Gyöngyélet Födjének partjához ütköző postáshajó robaja szakítja félbe. A problémát orvosolandó másnap Jim és Lukács útnak indul, hogy felkérjék az előző részből megismert távóriás Tur Tur urat, éjszakánként legyen a világítótornyuk. Másnap útnak indulnak, és ami egy egyszerű és viszonylag könnyedén kivitelezhető küldetésnek indul, abból egy egészen nagyszabású kalandfolyam kerekedik ki. Visszatérnek az első kötetből megismert alakok, Tur Tur úr a szende távóriás, Nepomuk a kissé balga félsárkány, Ping Pong az aprócska legfőbb bonc, és természetesen a valaha Vicsornéként ismert, időközben a Bölcsesség Aranysárkányává átváltozott szófukar sárkány is. Ébredése után jóslataival ő irányítja és igazgatja a történetet, segíti tanácsaival hőseinket. Erre egyébként nagy szükség is lesz, hiszen Molly -emékeztek még Jim gőzösére?- szőrén szálán eltűnik a Vassziklák egyik barlangjából.
A kutatás hamar olyan veszélyes, izgalmas és meglepő fordulatokkal tarkított lesz, amilyennel csak Michael Ende tud előrukkolni. Utaznak víz alatt, felhők felett, hegy gyomrában látnak sok csodát, vívnak fontos csatákat, összevesznek és kibékülnek, törik a fejüket, bújkálnak és kiszabadítanak, menekülnek és üldöznek. Mindezt azért, hogy a végén Gombos Jim rejtélyes származására fény derüljön, no meg arra is, hogy ki, meddig tud elszámolni.
http://hintafa.blog.hu/2016/06/19/gombos_jim_es_a_rettegett

zamil>!
Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

A történet folytatódik és az előző részben meglebegtettet Rettegett 13-ról is lekerül a lepel és kiderül az igazság. Sikerül az írónak minden nyitva hagyott kérdést lezárnia, és egy szép kerek történetté alakítania.
A gyerekek szerették, én is jól el voltam a történettel, a szereplőkkel.

Bogas>!
Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

Alsóban lelkes nézői voltunk legjobb barátnő osztálytársammal a Jim Button sorozatnak (a kedvenc idézetünk ez volt belőle: "Ha még egyszer megpróbálkoztok a szökéssel, napi 26 óra matekórátok lesz!"). Aztán kiderült, hogy ez egy könyv. Sőt, kettő. Mindkettő nagyon tetszett, de valamiért a második kötet jobban – annyira, hogy a polcomon csak ez a rész van meg.
Van itt kaland földön, vízen, levegőben, de még víz alatt is!, kalózkodás, fizika, sárkányok, félsárkányok, sellők, távóriások, makacs hercegnők, titkos hercegek meg az ábécé rejtelmei. Ó, és azok a gőzmozdonyok! Mint vonatrajongó, Emma és Molly nagy rajongója is vagyok.

Marsie>!
Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

Alig tanultam meg olvasni, amikor ez a könyv a kezembe került. Jó volt elolvasni. Tetszett.

Maminti>!
Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

Ezt is szerettük! Találkoztunk régi ismerősökkel, megszerethető újakkal, belekerültünk veszélyes kalandokba, ahol megint csak hajszálon múlt a megmenekülés. Barátaink megint sokaknak segítettek, közben csodás felfedezésekre jöttek rá, és a végén minden szál elvarródott és megoldódott.
Szuper karakterek és ötletek pattannak ki Michael Ende fejéből, érdemes vele tartani :)

Elithia>!
Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13

A 6 eves lanyomnak nagyon tetszett, nekem kevesbe. Rumini mellett nehez mas jo konyvet talalni, de a lanyomnak tetszett es ez a lenyeg :)


Népszerű idézetek

Maminti>!

– Tényleg nem tudjátok? – kérdezte a kis hableány csodálkozva. – A teknökk egy olyan tengeri lény, akinek teknő van a hátán, mint ahogyan a teknősbéka is egy olyan béka, amelyiknek teknő van a hátán…

45. oldal - 5. fejezet, amelyben Jim és Lukács megtudja az Öröklét Kristály titkát

Bogas>!

Barátaink ámulva néztek körül. A cseppkőbarlang összes fala és oszlopa csillogva, sziporkázva verte vissza a kékes fényt, mintha millió és millió varázstükörrel lennének borítva. Olyan pompás látvány tárult elébük, mintha a Hókirálynő palotájába keveredtek volna.

7. fejezet - amelyben kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a rejtély megoldása, a gyertyák pedig leégnek és kialszanak


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabetta Gnone: Grisam kapitány és a szerelem
Erich Kästner: Az Emberke
Julia Boehme: Bori és az eltűnt kutya
Ulrike Rylance: Káosz a suliban
Pierrot: Muszáj-kalózok
J. M. Barrie: Pán Péter
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály
Erich Kästner: Pötyi és Anti
Erich Kästner: Pötyi és Anton
Hans Fallada: Fridolin, a pimasz borz