Róma ​bukása 10 csillagozás

Egy letűnt kor regénye
Michael Curtis Ford: Róma bukása

A ​két részre szakadt Római Birodalom elvesztette befolyását és erejét, de nem vesztette el ellenségeit. Attila, a hunok királya sem tett le arról, hogy ő legyen Róma ura, ám váratlan halála miatt már nem tudja magához ragadni a hatalmat.
A hunok a királyuk testét hármas koporsóba fektetik, és egy titkos helyre temetik. A temetési menetet a hun Edeco és a germán Orestes vezeti. A szertartás lezajlik, a csapat már visszafelé tart, amikor egy éjjel Orestes az embereivel megszökik – és kifosztja a sírt. A szövetségeseiket elvesztett hunokat belső viszályok is gyengítik: Attila örökösei marakodni kezdenek a koncon. A bűnbakkereső felfordulásban életét veszti a hamisan megvádolt Edeco, két fia is csak a csodának köszönhetően menekül meg.
Sötét fellegek gyülekeznek a hunok birodalma felett, de éppen emiatt az ezer sebből vérző, folyamatosan szétmorzsolódó Birodalomban feltámad a remény, hogy ismét hatalmassá válhat. A hitszegő Orestes is érzi ezt: ismét ahhoz pártol, akit… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
I.P.C., Budapest, 2012
400 oldal · ISBN: 9789636354329 · Fordította: Szántai Zsolt

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
jehuka P
Michael Curtis Ford: Róma bukása

Michael Curtis Ford: Róma bukása Egy letűnt kor regénye

Ez a regény akkor akadt a kezembe, amikor egy olyan kihíváshoz kerestem olvasmányt, ahova elfelejtett, elhanyagolt, kevéssé ismert történelmi témájú könyveket kell olvasni. Ilyenkor persze mindig elbizonytalanodom kicsit, hiszen a mellőzöttség fakadhat abból is, hogy kevésbé színvonalas a mű. Szerencsére jelen esetben erről szó sincs. Remélem ezzel az értékeléssel többeknek kedvet csinálok az olvasásához, hiszen egy nagyon izgalmas korszakról szól a történet.
Nem tudok igazán grandiózus jelzőket használni a regénnyel kapcsolatosan, ugyanakkor el kell ismernem, hogy nagyon tetszett, élvezettel, érdeklődéssel olvastam minden sorát. Nem egy korszakalkotó mű, ami lefedi és részletesen bemutatja a Nyugat-római Birodalom hanyatlásának minden aspektusát, de remekül érzékelteti a kor kaotikus viszonyait és átfogó képet nyújt a császárság bukásához vezető legfontosabb okokról, eseményekről (…)
A regény cselekménye az ötödik század közepén Attila halálával veszi kezdetét, és leegyszerűsítve egy közel huszonöt évig tartó bosszútörténet a két nagy hadvezér Odoacer és Orestes (Attila testőrségének kapitánya, később a nyugat-római katonai erők főparancsnoka) között (…)
Eseménydús, kalandokkal és csatákkal tűzdelt történelmi regény volt, ami sok mindent a helyére tett a fejemben a korszakkal és a Római Birodalom bukásával kapcsolatosan (mintha azt tanultuk volna az iskolában, hogy Odoacer a germán seregével legyőzte az utolsó római császárt Romulus Augustust, arról valahogy lemaradtam, hogy ez a germán sereg amúgy birodalmi légiók voltak).
Teljes, rendezői változat itt:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/02/hisztorik-michae…

>!
Qedrák MP
Michael Curtis Ford: Róma bukása

Michael Curtis Ford: Róma bukása Egy letűnt kor regénye

Nem rossz, de azért hanyatt nem estem tőle, egyedüli újdonság számomra az volt, hogy Róma és a hunok küzdelmét a germánok szemszögéből figyeli, és főleg az Attila halála utáni korszakra koncentrál.

>!
Akos_Kirsch I
Michael Curtis Ford: Róma bukása

Michael Curtis Ford: Róma bukása Egy letűnt kor regénye

Igazán nagyszabású, és általam kevésbé ismert időszakról szóló könyv, melyben akadtak üresjáratok, de összességében igazán impozáns történetet tárt elém. Remekül bevezet az akkori kor hangulatába és részletessége miatt elég hiteles képet fest az Attila halála utáni évtizedekről.
Mindenképpen a legjobb történelmi regények közt a helye, bár az írónak akadnak jobb regényei. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a műfajt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen McCullough: Fűkoszorú I-II.
Antoinette May: Pilátus felesége
John Williams: Augustus
Spiró György: Fogság
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Robert Graves: Claudius, az Isten
Robert Harris: Imperium
Michelle Moran: Kleopátra lánya
Simon Scarrow: Vérhollók
Móra Ferenc: Aranykoporsó