Zaklatás 58 csillagozás

Michael Crichton: Zaklatás Michael Crichton: Zaklatás Michael Crichton: Zaklatás Michael Crichton: Zaklatás

Michael ​Crichtont aligha kell bemutatni: az Őslénypark, a Kongó, az Androméda törzs és a Gyilkos Nap magyarul is sikert arattak. A világhírű amerikai szerző ezúttal is hű maradt jól bevált receptjéhez: bűnügyi és tudományos elemekből drámaian sodró, több szálon futó történetet írt, amely természetesen világszerte vezeti a sikerlistákat. Az amerikai író legújabb regényének középpontjában Tom Sanders, a cégénél kulcspozíciót betöltő számítógépes szakember áll. Éppen előléptetésének várva várt napján tudja meg, hogy nem ő, hanem hajdani szeretője kapja meg a tisztséget. Az asszony visszaél a helyzettel: „felettesi jogon” akarja Tom szerelmét újraéleszteni. A családos férfi nem áll kötélnek, és csakhamar egy úgynevezett „zaklatási ügy” vádlottjának tekintheti magát. Karrierjének és magánéletének kártyavárszerű összeomlását látván Tomnak nincs más választása: maga indít pert főnöke ellen. „Zaklatás-specialista” védője: ügyvédnő. A bíróságon és a kulisszák mögötti alkudozások folyamán… (tovább)

Eredeti mű: Michael Crichton: Disclosure

Eredeti megjelenés éve: 1994

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Michael Crichton életműsorozat

>!
Kossuth, Budapest, 2015
310 oldal · ISBN: 9789630984003 · Fordította: Fencsik Flóra
>!
Kossuth, Budapest, 2015
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630983242 · Fordította: Fencsik Flóra
>!
Aquila, Debrecen, 2007
320 oldal · ISBN: 9789636795702 · Fordította: Fencsik Flóra

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Richard Gere


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
chhaya P
Michael Crichton: Zaklatás

Crichton hozza a formáját, több szempontból is nagyon érdekes és izgalmas könyv.

Az egyik és talán a legfontosabb maga a zaklatás. A történet a ’90-es évek Amerikájában játszódik, de a munkahelyi és szexuális zaklatás körüli kérdések és problémák nagyjából még ma is ugyanazok… Ami felettébb elgondolkodtató. Crichton a különböző szereplőin keresztül kimerítően ábrázolja, milyen problémákkal kerül szembe a zaklató és a zaklatott, milyen előítéletekkel szembesülhet és milyen kihatással lehet a jövőjére…

A regény központi felvetése felettébb tetszik: a zaklatás nem hímnemű és nem nőnemű, a zaklatás elsősorban a hatalomról szól. Arról, hogy a zaklató megteheti.

A gender nézőponttal ellentétben kevésbé aktuális ma a számítógépipar, a technikai áttörések és újdonságok részletes ismertetése… És Crichton bizony alaposan utánajárt a témának. Csak hát ami akkor a csúcsszuper high-tech technológiát jelentette, az több mint 20 év távlatából inkább vicces. :) A nagyvállalati légkört, a belső hierarchiát, a pozícióért és pénzért – vagyis a hatalomért – folytatott versenyt, intrikát viszont remekül ábrázolja.

Élvezet volt olvasni, sokkal jobban lekötött a filmnél (pedig az sem rossz, Michael Douglas, Demi Moore, Donald Sutherland, khm). Jóval részletesebb és teljesebb, ahogy az film vs. könyv esetén lenni szokott.

2 hozzászólás
>!
Ardena
Michael Crichton: Zaklatás

Az elején féltem, hogy ebből mi fog kikerekedni, rettenetesen hosszú volt a bevezetés, tele nevekkel, technikai dolgokkal, de amint belerázódtunk, nagyon izgalmas történet bontakozott ki belőle. A témája nagyon érdekes, hisz olyanról sajnos a mai napig elég sokat hallani, hogy nőket ér zaklatás akár munkahelyen, akár máshol, a férfiakkal kapcsolatban ez sokkal ritkábban merül fel (személy szerint nem sok ilyenről hallottam), de ezek után el tudom képzelni, hogy létezik. De valószínű, hogy ha egy ilyen napvilágot lát, még ma is ilyen fogadtatásban részesül a „sértett” férfi, mint amikor a könyv íródott, hitetlenkedésben, további sértésekben, stb., úgyhogy inkább talán nem is beszélnek róla..
Érdekes volt belelátni egy ilyen nagyvállalat munkájába is, de ami még inkább szárnyat adott a fantáziámnak, az a sok régi technikai kütyü volt, ami szóba került. Amikor még a CD gyártás is gyerekcipőben járt, amikor még nem volt mindenkinek három mobiltelefonja, hanem a kivételezetteknek is csak féltéglányi.. :)
Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam.

2 hozzászólás
>!
Kriszta IP
Michael Crichton: Zaklatás

Nagyon jó regény. Egy picit hosszadalmas felvezetés után végig izgalmas és fordulatos volt, alig bírtam letenni a könyvet. Maga a téma is izgalmas, a szexuális zaklatás jelenségét, a hozzá való viszonyulást különböző nézőpontokból mutatja be az író, méghozzá megtörtént eseményekre alapozva.
A másik fő téma a hatalom gyakorlása. Hiszen ahogy a regénybeli ügyvédnő is mondja, a szexuális zaklatás a hatalomról szól, az egyik ember uralmáról a másik fölött. Betekinthetünk egy óriási cég hatalmi rendszerébe, megismerjük az egyes emberek érdekeit, mozgatórugóit, a karrierépítés és az egyéni érvényesülés mindenkin átgázoló igazságtalanságait.
Szóval amellett, hogy izgalmas a regény, még mondanivalója is van.

Sajnos az olvasás élményét nálam eléggé rontotta a fordítás és a nyomda igénytelensége, de erről nem Crichton tehet…

3 hozzászólás
>!
Timberwolfes
Michael Crichton: Zaklatás

Lassan az az érzésem hogy ha Crichton el kezdett volna írni egy kisebb afrikai ország éves csótányszaporulatáról azt is egy idő után megállás nélkül olvastam volna el.
Egy megtörtént esetet dolgoz fel ezúttal, amit betuszkol az általa ismert tudományos világba és ebben a környezetben próbálja kibontani a cselekményt.
Maga a történet borzasztó lassan indul be. Láttam a filmet és nagyon nehéz volt nem Douglas-t és Moore-t elképzelnem, de amikor meg megpróbáltam őket odaképzelni akkor meg valahogy nem illettek rá a karakterekre.
Elején tipikus felvezetés. Végig a férfi szemszögből figyeljük ezt az általában nők által megélt helyzetet. Milyen is lehet mikor zaklatnak… Visszaélnek a hatalommal és ráadásul át is vernek? Teljesen úgy éreztem hogy én is ott vagyok és együtt küzdünk az igazunkért.
Igazából 4 nap eseménye van besűrítve 440 oldalba. Nem arányosan elosztva. Az első nap lagymatag kezdés, ismerkedés, tapogatódzás aztán mikor jön az este minden felpörög beindulnak az ösztönök. Másnap ennek a következményeivel találkozunk,kiderül hogy két ember két féle képen mondja a maga igazát, mi tudjuk ki hazudik, de senki nem hisz nekünk és ahogy egyre jobban próbáljuk bizonyítani az igazunk egyre jobban ássuk magunk alatt a gödröt.
Hogy lehet ebből kimászni? Erről szól a harmadik nap, a lehetőségek és az idő minél jobb kihasználásáról.
A negyedik nap maga a csattanó, a finálé, mikor mindenki a saját dugájába dől és megtudjuk a miérteket is.

2 hozzászólás
>!
Anna_Sera
Michael Crichton: Zaklatás

Olyan izgalmas volt ez a könyv,mintha krimi lett volna,sosem voltak egyértelműek az események,így a végéig nem is lehetett tudni Tom győzni fog-e vagy tönkremegy az élete.

>!
nyolcadikutas
Michael Crichton: Zaklatás

Chrichtonban az a jó, mindig mutat valami újat. Ez a regénye is kifogástalan.

>!
Trillian
Michael Crichton: Zaklatás

Nagyon izgalmas és érdekfeszítő történet. A könyv (A következőhöz hasonlóan) ma is aktuális témát boncolgat. A hatalmat és a zaklatást. Ráadásul megtörtént eseten alapul a könyv. Sajnos az utóbbi megfelelő „kezelésén” szerintem még elég sokat kell dolgozni. A hatalom pedig állandó mozgatórugója az emberek cselekedeteinek, a természetünkből fakadóan küzdünk érte, és ha már valamennyi van, sajnos elég sok esetben visszaélünk vele. A könyv mindezt és a cég hatalmi harcait, és a fejlesztéseket mutatja be. Nekem nagyon tetszett.

>!
Szencsike MP
Michael Crichton: Zaklatás

Azt a mindenségit… A könyv bebizonyította, hogy az ördög a részletekben rejtőzik. Az első nap technikai blabláit leszámítva a könyv végig pörgött, érdekes volt végigkövetni az események alakulását, ami szerencsére jól alakult, hisz Sanders nem adta könnyen magát. Ma is nagyon sokat hallani a munkahelyi szexuális zaklatásokról, Amerikában ez nagyon kényes téma, de ha itt a könyvben ennyire sokkoló volt, akkor a valóság még keményebb lehet…

1 hozzászólás
>!
Rendbonto
Michael Crichton: Zaklatás

Meglepetést okozott ez a könyv. Ismertem miről szól, hisz láttam a belőle készült filmet (ami egyébként tetszik), de nem hittem volna, hogy könyvben is le tud kötni. Az első 20-30% nem is annyira tetszett, nagyon sok szakmai halandzsa volt benne, és nem érdekelt. Aztán fordult a kocka a Zaklatással, és utána faltam a könyvet. Hiába, Crichton érti a dolgát, és tehetségét is is megmutatta az olvasóknak. Elgondolkodtató egy történet, akármelyik szemszögből is nézzük. Pozitív csalódás volt számomra ez a könyve.

>!
Gergő_Varga
Michael Crichton: Zaklatás

Egy jó krimi.
Érdekes felvetéseket tartalmaz, amit METOOval kapcsolatban nem lehet hallani. Sok évtizeddel ezelőttről.


Népszerű idézetek

>!
chhaya P

Női vezetők ugyanolyan arányban zaklatnak férfiakat, mint fordítva. És minél több nő kerül magas beosztásba, annál jobban emelkedik a följelentések százaléka férfiak részéről. Mert a zaklatás: hatalmi kérdés. A hatalom pedig se nem nőnemű, se nem hímnemű. Aki az íróasztal mögött ül, annak lehetősége van rá, hogy visszaéljen a hatalmával. És a nők ezt éppoly gyakran használják ki, mint a férfiak.

214. oldal (Aquila, 2007)

>!
chhaya P

Hogy egy férfi szexuális zaklatással vádol egy nőt, az meglehetősen, hogy is mondjam, szokatlan.

106. oldal (Aquila, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: zaklatás
>!
PandaSára

A zaklatás a hatalomról szól.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · zaklatás
>!
chhaya P

A zaklatás a hatalomról szól. Arról, hogy egy feljebbvaló jogtalan hatalmat gyakorol egy beosztott fölött.

121. oldal (Aquila, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · zaklatás
>!
chhaya P

Tragédiák mindig történnek. És az emberek mindig hasznot húznak. Ebben nincs semmi új.

163. oldal (Aquila, 2007)

>!
chhaya P

– Az alkalmazkodás öntudatlan, Thomas. De az alkalmazkodás más, ha ugyanolyan nemű vagy, mint az illető, és más, ha ellenkező nemű. Ha a pártfogód férfi, akkor viselkedhetsz fiaként, öccseként, apjaként. Vagy viselkedhetsz úgy, mint az illető fiatal korában: önmagára emlékezteted így. Igaz? Látom, érted. Helyes. De ha nő vagy, akkor minden más. Akkor a pártfogód leánya kell hogy legyél, vagy szeretője, vagy felesége, talán a húga. Mindenesetre ez egészen más.

163. oldal (Aquila, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás
>!
chhaya P

– (…) hogy tehet olyat, hogy a legeslegelső munkanapján így lerohanja magát? És ilyen erőszakosan? Miért teszi ki magát ennek a hercehurcának? Hiszen okosabb ennél.
Sanders vállat vont.
– Maga nyilván azt hiszi, azért, mert maga ilyen ellenállhatatlan férfi. Minden tiszteletem fenntartása mellett: én nem hiszem, hogy ezért.

223. oldal (Aquila, 2007)

>!
chhaya P

– Tudod-e, Tom, néha túl méltányos vagy, önmagad ellenében is.
– Nem is tudtam, hogy méltányosnak lenni jellemtorzulás – felelte Sanders.
Túl méltányosnak lenni bizony torzulás. A végén ki fognak csinálni.

56. oldal (Aquila, 2007)

>!
chhaya P

Új szabályok érvényesek mostanság, s ezeket minden férfi ismeri.
Ne mosolyogj rá egy gyermekre az utcán, hacsak nem a feleségeddel vagy. Ne érints meg idegen gyermeket. Ne maradj kettesben más gyermekével egyetlen pillanatra sem. Ha egy gyerek behív a szobájába, ne menj be, kivéve, ha jelen van egy másik felnőtt, lehetőleg nőnemű. Ha társaságban vagy, ne engedd, hogy egy kislány az öledbe üljön. Ha az megpróbálkozik, szelíden told el magadtól. Ha véletlenül meztelen kislányt vagy kisfiút pillantasz meg, fordítsd el a fejed. Vagy inkább menj el.
És nem árt vigyázni a saját gyermekeddel kapcsolatban sem, mert ha a házasságod elromlik, a nejed bevádolhat. S akkor a múltbéli viselkedésed egyszer csak kedvezőtlen fénybe kerül. „Igen, annyira szerette a gyerekeit… talán kicsit túlságosan is.” Vagy: „ Túl sokat volt a gyerekeivel. Mindig odahaza lebzselt.”
A szabályoknak és büntetéseknek ezt a világát a nők egyáltalában nem ismerik.

175. oldal (Aquila, 2007)

>!
chhaya P

Nem tudni egyértelműen, mi történt. Nem tudni, ki kivel mit tett. (…) Ez idáig a társadalom, leginkább az áldozatra összepontosította a figyelmét, s nem a megvádolt személy problémájára. Pedig annak is van gondja. A zaklatási vád: fegyver, és nincs még jó védekezés ellene. Mindenki élhet vele, és jó sokan élnek is.

313. oldal (Aquila, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: áldozat · zaklatás

Hasonló könyvek címkék alapján

Penelope Douglas: Szívatás
Tammara Webber: Breakable – Törékeny
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek
Kimberly McCreight: Amelia
Claire Kendal: Mindent rólad
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!