Repülő ​koporsó 32 csillagozás

Michael Crichton: Repülő koporsó

– ​Átesés! Átesés! – Látta a pilóták kék öltönyös karját, amint a kapcsolók felett mozogtak gyorsan, közben kínaiul kiabáltak. Az utasok hisztérikusan üvöltöttek. Valahol eltört egy üveg. A gép újabb meredek zuhanásba kezdett. Egy idősebb kínai asszony sikítva csúszott végig a hátán a folyosón. Emily Timre nézett, de a férje már nem volt ott az ülésen. Leereszkedtek a sárga oxigénmaszkok, az egyik ott himbálódzott Emily arca előtt, de nem tudott utánanyúlni, mert a gyerekébe kapaszkodott. Egymásnak ütközve és csattanva cipők és táskák száguldottak át az utaskabinon, testek zuhantak vissza az ülésekre, le a padlóra. A repülő tovább süllyedt. Emily lehajtott a fejét, a mellkasára kulcsolta a csecsemőjét, és életében először imádkozni kezdett. A végkimenetel még szerencsésnek mondható: „csak” három halott és ötvenhat sérült. A pilóta le tudja ugyan vinni a gépet, de vajon mi okozhatta azt az iszonyatos „bukdácsolást”, amitől a kabin belsejében mintha orkán pusztított volna? Elkezdődik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
412 oldal · ISBN: 9635486766 · Fordította: Kulcsár Valéria

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

pilóta · újságíró


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Végig fordulatos, izgalmas krimit alkotott ebben a viszonylag nehéz témában is Crichton. Repülőbalesettel indul – amely végül nem válik nagy katasztrófává – s a történés utáni nyomozás a cselekmény, amely végig fenntartja az olvasó érdeklődését. Bravúros írás, méltó a szerző többi híres kötetéhez.

chhaya>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Erős kezdés: egy légi baleset kellős közepébe csöppenünk bele, ahol ugyan a repülő nem zuhan le, de számos ember és a gép is megsérül… Ennek okát kell a repülőgép-gyártó cég vezető beosztású embereinek kivizsgálnia, e köré épül fel az egész könyv, méghozzá a Crichtonra jellemző alapossággal körüljárva és izgalmakkal fűszerezve.

A baleset vizsgálata önmagában unalmasnak, száraznak tűnik… De nem itt. Az incidens események egész sorozatát indítja el, mint például szakszervezeti lázongásokat, kiderülnek a különféle belső hatalmi harcok, politikai érdekek… Egy rakás rejtély és titok, ahol a nagyok játszmájában nem feltétlenül az igazság kiderítése a cél/érdek. Nagy szerepet kap a sajtó, elgondolkodtató kérdéseket feszeget a működéséről… Például, hogy joga van-e egy riporternek kiragadott információkra és találgatásokra alapozva, a „nagy sztori” és a látványos műsor kedvéért tönkretenni akár egy több milliós társaság hírnevét – és vele együtt a társaságot is?

Tehát a lényeg röviden: nyomozás, rejtélyek és titkok dögivel, elgondolkodtató kérdések, egy szimpatikus főszereplő… És végül az eredmény: egy izgalmas regény.

Rendbonto>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Ez a könyv tisztára olyan volt, mintha a Légikatasztrófák műsor egy részét olvastam volna. Mivel én szeretem ezt a műsort, így a könyv is egyből beszippantott. Crichton a szokásos alapos utánajárásával adott elő egy történetet, amibe persze cégpolitikai szálakat is beleszőtt. Nekem tetszett a történet, annak ellenére, hogy nem tartogatott nagy fordulatokat (ami volt benne ki lehetett találni), mégis lekötött. Olvastatta magát, és jót mosolyogtam, amikor visszaköszöntek azok a szakmai dolgok, amiket a Légikatasztrófák műsorból már megtanulhattam. Nyilván, akit nem vonz ennyire ez a téma, annak nem is fog ennyire tetszeni, mint nekem.

Norbitzki>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Kimondottan jó könyv, annak ellenére, hogy nagy részben nyomozás és az események utáni kutakodás adja a történet gerincét. Ez pedig egyértelműen az író stílusát dicséri, mert nem egyszer olvastam már olyan könyvet, ahol ebbe úgy beleuntam, hogy abba is hagytam… Itt végig fennmarad a feszültség, jók a párbeszédek és a végén adott egy nagyszerű csattanó! Krimi esetén ennél többet nem kívánhat az ember.

Timberwolfes>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Eddigi legjobb Crichton könyv azok közül amiket olvastam. Jurassic Park talán jobb de az más kategória.
Le a kalappal, az író mestere annak, hogy lehet egy alapvetően száraz és nehéz témát úgy tálalni, hogy az érthető legyen, mégse legyen szájbarágós és túl specifikus. Persze sok sok szakszó, sok, az átlagos halandónak, ismeretlen kifejezés is előkerült, de mindet szépen meg is magyarázza.
A hogyan is marad a gép a levegőben kérdésre mindig Chandler (Jóbarátokból) álláspontja jut eszembe, hogy ő is mondta hogy a szélhez van valami köze. Kb laikusként egy két dolgot tudok én is csak erről a témáról, de itt korrektül elmagyarázzák nekünk már az elején hogy mi miért is van. Egy újonc kerül a legrosszabb pillanatban az egyik legnagyobb repülőgépgyártó cég incidens vizsgáló csoportjához. Mivel ővele is mindent az alapoktól kezdenek így szinte nekünk magyaráznak a szereplők.
Baleset történik, szerencsére a gép nem zuhan le. A cég fontos üzlet előtt áll, nem tesz jó a hírnevüknek a helyzet, próbálják fű alatt, házon belül lerendezni az ügyet. Kijelölik a legalkalmasabbat a feladatra, de ő se tudja, hogy azért jelölik ki mert ő a legjobb vagy ő a legjobb balek.
Remek könyv, hatalmas háttér munka áll mögötte, hiteles adatok, szereplők és emberek. Simán elhiszem hogy a valóságban is ez történik egy hasonló eseménynél.

kellyolvas P>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Nagyon jó könyv, izgalmas, érdekes az utolsó sorig. Az olvasás után egész más szemmel nézem a légi baleseteket, vagy egyéb repcsis híreket. Azért ne repülőn olvasd el:D

loner>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Ez is olyan crichtonos volt. Manjdnem minden magyarul megjelent könyvét olvastam, azért merem ezt írni. Mindegy miről szól a regény nagyon sok információt ír le a témáról. Pl a nanotechnológiáról részletes ismertetést ad egyik regényében.
Miután a repülés az egyik „mániám”, így nagyon sok olyan dolgot tudtam meg amit eddig nem ismertem. Háttér információk a repülőgépgyártásról, a tesztelésekről, stb.
A történet az már nem volt annyira pörgős mint a többi regényében, de ennek ellenére végig izgalmas volt, vége nekem kissé összecsapott volt. Ennek ellenére adtam négy csillagot, mert tetszett. /Azért jó hogy nem a Barcelonai kirándulád előtt olvastam :)))) /

AgiJovi P>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Ezt a könyvet már egyszer olvastam, kb. 10 évvel ezelőtt. Magára a történetre nem emlékeztem – szerencsére –, csak arra, hogy akkor nagyon tetszett, így mikor ismét a kezembe akadt a könyv, úgy döntöttem, újra elolvasom.
Az elejét most nagyon vontatottnak találtam, a könyv számomra csak az utolsó harmadában kezdett igazán izgalmas lenni. De összességében tetszett, aki szereti a repülőgépekkel kapcsolatos könyveket, regényeket, az mindenképp olvassa el. (Aki nem az is, mert tényleg jó könyv.)

Or_Sheet>!
Michael Crichton: Repülő koporsó

Én nagyon élveztem és nagyon olvastam volna tovább. Az tény, hogy akit kicsit sem érdekel a repülés vagy maga a repülőgép, az messzire kerülje, mert nekik elég száraz lenne.


Népszerű idézetek

chhaya>!

A régi időkben amit a média bemutatott, az nagyjából emlékeztetett a valóságra. De most minden az ellenkezőjére fordult. A média variációja lett a valóság, és ehhez képest a mindennapi életben úgy tűnik, mintha nem lenne semmi izgalom. Ma a mindennapi élet a hamis, és a média által bemutatott kép az igaz. Néha körülnézek a nappalimban, és a tévé a legvalóságosabb dolog a szobában. Ragyogó és élő, és az életem többi része szürkének tűnik. Úgyhogy kikapcsolom azt az átkozott dobozt. És ez minden alkalommal segít. Visszakapom az életemet.

Kapcsolódó szócikkek: média · televízió
1 hozzászólás
chhaya>!

Manapság egy újságíróval való beszélgetés olyan, mint egy halálos sakkjátszma: néhány lépéssel előre kellett gondolkoznod, el kellett képzelned az összes lehetséges módot, ahogy az újságíró eltorzíthatja a nyilatkozatodat.

Kapcsolódó szócikkek: újságíró
chhaya>!

A régi időkben a vezetők azt mondták nekünk: „Csináljátok, gyerekek, olyan rohadtul jóra a gépet, amilyenre csak tudjátok.” Most azt mondják: „Csináljátok meg a legjobb gépet ennyi és ennyi pénzért.” Egy kicsit más utasítás, ha érted, mire gondolok.

chhaya>!

Azt nem gondolta, hogy Teddynek igaza lenne a szerkezeti törésben, nem gondolta, hogy a férfi olyan ostoba lenne, hogy feljöjjön egy olyan géppel, amit nem néztek át tüzetesen. Végig ott téblábolt a teszteknél a szerkezeti munka idején, a ciklusos tesztnél, mivel tudta, hogy néhány nap múlva ezzel a géppel kell repülnie. Teddy nem ostoba.
De berepülő pilóta, gondolta.
És minden berepülő pilóta őrült.

Kapcsolódó szócikkek: pilóta
Rendbonto>!

Arról van szó – folytatta Amos –, hogy minden változik. A régi időkben amit a média bemutatott, az nagyjából emlékeztetett a valóságra. De most minden az ellenkezőjére fordult. A média variációja lett a valóság, és ehhez képest a mindennapi életben úgy tűnik, mintha nem lenne semmi izgalom. Ma a mindennapi élet a hamis, és a média által bemutatott kép az igaz. Néha körülnézek a nappalimban, és a tévé a legvalóságosabb dolog a szobában. Ragyogó és élő, és az életem többi része szürkének tűnik. Úgyhogy kikacsolom azt az átkozott dobozt. És ez minden alkalommal segít. Visszakapom az életemet.

chhaya>!

Mérnökök. […] Érzelmileg ők mind tizenhárom évesek, megrekedtek annál a kornál, amikor a fiúk sutba dobják a játékaikat, mert felfedezik a lányokat. Ők még mindig játszanak. Nem tudják, hogyan kell viselkedni másokkal, rosszul öltöznek, de rendkívül intelligensek és jól képzettek, és a maguk módján nagyon arrogánsak. Mindenesetre kívülállókat nem engednek játszani.

chhaya>!

A repülésiadat-rögzítők ritkán működtek rendesen. A sajtóban ezeket a hibákat a katasztrófa hatásaival magyarázták. Miután egy repülőgép 800 km/órás sebességgel a földbe csapódik, logikusnak tűnik, hogy egy magnószerű műszer elromlik.
[…]
Az a cinikus vélemény alakult ki, hogy a rosszul működő adatrögzítők mindenkinek csak az érdekeit szolgálják. Egy olyan országban, amelyet habzó szájú ügyvédek és szenzációéhes újságok uralnak, az ipar számára nem nagyon előnyös, hogy objektív, megbízható adatokat szolgáltasson arról, ami elromlott.

1 hozzászólás
chhaya>!

Ritkán fordul elő az, hogy a repülőgép-szerencsétlenségek oka egyetlen esemény vagy hiba. A vizsgálócsoportok mindig arra számítanak, hogy események egész sorát fogják rekonstruálni: az egyik dolog okozza a másikat, az pedig egy harmadikat. Végül a kikerekedő történet összetett lesz: a rendszer meghibásodott, a pilóta reagált, a repülőgép váratlan választ adott, és a gép bajba került.
Mindig események sorával kell számolni.

chhaya>!

Az Információs Kor iróniája, hogy tekintéllyel ruházza fel a tájékozatlanságot.


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurell K. Hamilton: Ragály
Michael Connelly: Az Echo Park titka
Richard Castle: Frozen Heat – Dermesztő hőség
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 3.
Harlan Coben: Az erdő
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
J. D. Robb: Halálos rejtekhely
Karen Rose: Vigyázz rám