Préda 45 csillagozás

Michael Crichton: Préda

Mióta Jack Forman felesége a Xymos Technology nevű cégnél dolgozik, egyre furcsábban viselkedik. Julia sokkal feszültebb, zárkózottabb, és néha napokra eltűnik a vállalat nevadai sivatagban lévő telepén. Ezért Jack úgy dönt, hogy személyesen jár utána a dolgoknak. Ám a helyszínen olyan tudományos felfedezés birtokába jut, amelynek bámulatos fejlődése beláthatatlan következményekkel járhat az emberiség számára.

Eredeti mű: Michael Crichton: Prey

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2004
424 oldal · ISBN: 9635470380 · Fordította: Kovács Lajos

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Michael Crichton: Préda

Első észrevétel: a borító megnyerte „A Borító, Aminek Semmi Köze A Könyvhöz” első díját, a nagydíjat és a különdíjat is.
Második észrevétel: szépen lassan indul a történet, csordogálósan vezetődik fel, aztán a második résztől belecsap a lecsóba Crichton. Egyébként hozza a szokott sablonját, amit a sci-fiknél megszoktunk tőle: egy kis csapat ember futkorászik/kerget valami gonosz dolgot, amitől nem ártana megszabadulni.
Izgalmas könyv volt, kár hogy az agyam nem bírta felfogni, pontosan mik is ezek a kis nanorobotok. Biztos az én készülékemben van a hiba, mert olvasmányos, érthetően van megfogalmazva, de a magyarázatnál mégis úgy voltam, mint annak idején, mikor a fizikát bifláztam: külön-külön értettem a szavakat, a mondatot mégsem tudtam értelmezni. Na de mindegy, azért annyit, amennyit kellett, megértettem. spoiler
Valahogy úgy vagyok ezzel a könyvvel, mint Robin Cook későbbi műveivel: Michael Crichton mintha ennél a regényénél kicsit kimerült volna, és saját magát kezdi ismételni. Komplett mondatokat fedeztem fel például A Gömbből. mivel ez előtt olvastam, friss volt az élmény.
Egynek elment, de nem hiszem, hogy még egyszer elolvasnám.

>!
h_orsi P
Michael Crichton: Préda

Sikerült megint villámsebességgel kiolvasnom egy könyvet… szörnyen álmos vagyok, de amúgy sem tudtam aludni. Még jó, hogy erre a könyvre egy kiárusításon bukkantam rá és nem kellett 200 ft-nál többet kiadnom rá, mert a pénztárcám most teljesen üres lenne. Anyám természetesen teljesen ki volt borulva a könyv borítójától, egyszerűen undorítónak találta, ahogy én is, de mivel majdnem ingyen könyv volt… Nem hagyhattam ott, ennek ellenére egyetértek az előttem szólókkal, semmi köze sincs a történethez.
Az első 52 oldal megint csak végig szenvedtem, ahogy mindig is szoktam (ez nálam már bevált séma, talán a Rubinvörös volt az egyetlen kivétel). Aztán egyre jobban kezdett tetszeni a történet. Imádtam a hosszú leírásokat és komolyan elgondolkoztam azon, hogy milyen elborult elme kell ahhoz, hogy valaki ezt kitalálja. Mindenesetre köszönet érte Michael Crichton-nak, nagyon élveztem a könyvét :) A végével ugyan nem voltam kibékülve, de örültem annak, hogy végül majdnem minden probléma megoldódott. :)

>!
chhaya P
Michael Crichton: Préda

Crichton másik könyvéhez, Az Androméda-törzs-höz tudnám hasonlítani, stílusban és színvonalban egyaránt. Minden megvan benne, ami egy élvezhető sci-fi thrillerhez szükséges – az átlag ember számára is könnyen érthető tudományos alap; lebilincselő, fordulatos és izgalmas cselekmény… Szerintem letehetetlen, 2 nap alatt ki is végeztem. :)

Amúgy ezek miatt a technológiai magyarázatok miatt néhol annyira hitelesre sikerült az egész, hogy komolyan elkezdtem félni… Remélem nem fog ilyesmi megtörténni… Egy helyen pedig kifejezetten A nyolcadik utas a halál Alienjei jutottak eszembe, de aki olvassa/olvasta, az szerintem rá fog jönni, hogy mikor/miért.

(Amúgy a magyar borító eszméletlen nagy baklövés, nem is értem, hogy engedhették… Semmi köze a sztorihoz, ne befolyásoljon senkit a választásnál!)

4 hozzászólás
>!
Timberwolfes
Michael Crichton: Préda

Crichton nekem nagyon tetszően ír. Bevezet egy ismeretlen világba amiről tudományosan meggyőz hogy mindent tud és engem elbizonytalanít hogy semmit nem tudok róla. Elkezd érdekelni mi is lehet ez hogy lehetséges és miért is van ez így. Ebbe a könyvbe sincs ez másképp. Adott egy programozó aki háziasszony lesz. A felesége dolgozik mert ő persona non grata lesz. Gyanús neki hogy az asszony miért kezd furcsa lenni, ő bolondult meg? A felesége titkol valamit? Közben nevelni kell a 3 gyereket, vezetni egy háztartást és persze új állást keresnie. Minden jól megy, míg a felesége tényleg félreérthetetlen jeleket nem hagy, majd balesetet szenved… Jacknek közben felajánlják a régi munkáját. Elfogadja és elutazik oda ahova a felesége is útnak indult a baleset estéjén. Fucsa dolgok derülnek ki és ez még csak a kezdet.
Érdekesen építi fel a helyzetet, és a szereplők jellemrajzát is. Kicsit néhol engem a Gömb-re emlékeztetett.
Jóféle izgalmas könyv. Újraolvasható.

>!
Türkiz
Michael Crichton: Préda

Ez negyed Michael Crichton könyv amit olvastam, és változatlanul szeretem a pasi stílusát. Olyan hétköznapi módon ír a nanotechnológiáról és programozásról, mintha a vajas kenyér vajazásáról beszélgetnénk. Én meg csak bólogatok közben, hogy aha, igen, én is így csinálnám – teljes elhiteti velem, hogy én is értek hozzá. Szeretem, hogy nem butítja le a magyarázatokat, nem szájbarágós, de azért annyira nem is tudományos, hogy ne tudnám követni. A könyv az elejétől a végig izgalmas és érdekes volt, életbe lépett a „csak még egy fejezet” effektus, így három nekifutásra olvastam el a könyvet. Különösen a sivatagban játszódó események voltak igazán pörgősek, amikor azt gondolná az ember, hogy nem lehet tovább fokozni a feszültséget spoiler és megint el kell olvasni a következő fejezetet, mert egyszerűen itt nem lehet abba hagyni!
A könyv végére nem maradtak elvarratlan szálak, így egyetlen kérdés maradt csupán: melyik könyvét olvassam legközelebb?

>!
Hirundo
Michael Crichton: Préda

érdekes volt látni, hogy crichton a jurassic park után kb. 10 évvel is ugyanazokkal a sémákkal operál: ember alkotta mesterséges intelligencia, ami ellenőrizhetetlenül elszabadul; család-gyerek-asszony érzelmi-izgalmi faktor; életveszélyben a programozásról oldalakon át gondolkodó főhős; meg olyan minijelenetek, mint kijutás a szétszakadó autóból, részletes leírással stb.
illetve egyszer, valaha dinókkal érdekes volt.

>!
nyolcadikutas
Michael Crichton: Préda

A borítónak semmi köze a könyvhöz, a Vészhelyzet amott van, Élesben.
A könyv remek, méltó az íróhoz. Talán az utolsó jó könyve.

>!
Ferrari_Fan
Michael Crichton: Préda

Crichton sokaknak, köztük nekem tetszően írta regényeit. Amíg vártam erre a könyvre, hogy a gyűjteményembe kerüljön, az előzetes olvasások miatt nagyon érdekelt a teljes történet. Most itt van a kezemben, és picit csalódott vagyok. Az első 130 oldal nagyon szép családregény. Vannak benne apró momentumok, amik a későbbiek során vállnak világossá az olvasó számára, de könyörgöm, muszáj volt ezt elhúzni 130 oldalra? Az eddigi könyveiben az tetszett, hogy nem sok bevezetés után jött a történet sűrűje.
Az írás igazából a nevadai sivatagban játszódó fejezetektől lesz igazán érdekes, valahol ott amikor Jack Forman megérkezik a telepre, hogy jól seggbe rúgja a nanofelhőket.
Összességében olvasmányos, fordulatos történet, ez is azon Crichton regények egyike, melyeket pár nap alatt ki lehet végezni.
A hosszú bevezetés miatt és azért, mert még nem értem a végére, adok három csillagot.

Befejeztem a könyvet, tetszett a lezárás, és hogy mindenre megadta az író a választ, ami a történet során nem volt egyértelmű. Jár a négy csillag, ajánlom elolvasásra.

>!
blondevil
Michael Crichton: Préda

Egyszerűen zseniális, mint az író legtöbb műve!

>!
Rendbonto P
Michael Crichton: Préda

Lebilincselő és egyben nagyon érdekes témát választott Michael Crichton. Tetszett, hogy folyton egy újabb dolog derült ki, ahogy előre vitte a cselekményt, míg végül elértünk a fináléhoz, ami szintén nagyon jóra sikeredett.


Népszerű idézetek

>!
En_Passant P

Úgy véljük, tudjuk, mit teszünk. Mindig is így gondoltuk. Mintha képtelenek lennénk elismerni, hogy hibáztunk a múltban, s így hibázhatunk a jövőben is. Ehelyett a korábbi tévedéseket minden nemzedék a kevésbé felkészült elmék helytelen gondolkodásmódjának számlájára írja, hogy aztán magabiztosan elkövesse saját, új keletű tévedéseit.

>!
Nadin

Nem tudták, mit cselekszenek.
Tartok tőle, hogy ez áll majd az emberiség sírkövén.
Habár remélem, hogy talán szerencsénk lesz.

>!
Leilaa

A dolgok soha nem úgy alakulnak, ahogy azt az ember elképzeli.

19. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek
David Brin: Dettó
Andy Weir: A marsi
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ann Aguirre: Helyőrség
Blake Crouch: A pokol kapujában
John Scalzi: Bezárt elmék
Marcus Sakey: Briliánsok
Stephen King: A rémkoppantók
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás