Őslénypark (Jurassic Park 1.) 193 csillagozás

Michael Crichton: Őslénypark Michael Crichton: Őslénypark

A Földre visszatértek a gigantikus, ragadozó őslények…
John Hammond amerikai milliomos egy déltengeri dzsungelszigeten „őslényparkot” rendez be. A világ legkiválóbb genetikusai és paleontropológusai őslénymaradványok, csontleletek alapján újraalkotják a földtörténet hajnalán élt hatalmas vadállatok és madarak génállományát, majd mesterséges megtermékenyítés útján benépesítik a parkot.
De hiába a számítógépes tervezés, a tökéletesnek hitt biztonsági rendszer, az ősállatkert avatása előtti napokban a szigeten elszabadul a pokol. A meddőnek hitt őslények ugyanis szaporodnak és kisméretű agyuk is meglepően ravasznak bizonyul…

Jurassic Park címen is megjelent.

Eredeti mű: Michael Crichton: Jurassic Park (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Magyar Könyvklub / Maecenas, Budapest, 1993
580 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637425918 · Fordította: Boris János
>!
Maecenas, Budapest, 1992
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425764 · Fordította: Boris János

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Ian Malcolm · John Hammond · Alan Grant · Donald Gennaro · Ellie Sattler · Robert Muldoon


Kedvencelte 46

Most olvassa 12

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lecter
Michael Crichton: Őslénypark

Általában a gyerekek tíz éves korukig űrhajósok meg tűzoltók lennének szívesen, hát én velociraptor akartam lenni. Éppen ezért lehet, hogy túl elfogult, amit írok, mert szerintem ez egy jó, közepes könyv. Crichtontól olvastam már pár művet, de egyiknél sem éreztem túlírtnak vagy unalmasnak, de ez a könyv minimum száz oldallal hosszabb, mint amilyennek lennie kellene. A forgatókönyvet aztán David Koeppel le is rövidítették az egész negyedére, és meg is látszik a filmen, pozitív irányban persze. Kijavították az ordító logikai hibákat is – az a fás jelenet, a gyerek a szuperszámítógéppel, a szuperintelligens velociraptorok csak a mű végén jelennek meg, stb. Annyi mindenen esnek át a szereplők, hogy már egyszerűen nem izgulunk értük, mert tudjuk, hogy semmi bajuk nem lesz, ez halmozottan igaz a gyerekekre. Az egész könyvben ha jól emlékszem két néger van, és az indiánok dolgoznak a fehér emberre, ezzel sem tudtam mit kezdeni. A technikai leírásokkal meg az a baj, hogy ha a saját világunkból vesszük, tíz év után elképesztően anakronisztikusak lesznek. Viszont ezek után Malcolm szájába olyan mondatokat ad, amelyeket egy az egyben idézni lehetne bármilyen konferencián. És ezt nem értem, ott nagyon nagy igazságokat mond, de azt meg képtelen volt észrevenni, hogy a sikoltozó kiscsaj ( ultimate plotdevice ) mennyire felb….a az embert, hogy abba akartam hagyni az olvasást miatta. Amit Crichton ír, az szeritnem tudományos ponyva (thriller, vagy sci-fi), úgyis van megírva. De akkor legalább ne legyen unalmas.

7 hozzászólás
>!
Merielle
Michael Crichton: Őslénypark

Úristeeeen, hát ez a könyv valami Isteni volt! Nem csak azért, mert Raptorok vannak benne na meg mert JURASSIC PARK, hanem amúgy is. Rég olvastam már ennyire jót, MINDEN tetszett benne, a megfogalmazás, a történések, események, karakterek. Minden nagyon jó és kidolgozott volt, különösen tetszett az, ahogy a technikai dolgokat leírta és ezzel együtt mellékelt az író egy képet arról, hogy hogyan kellene elképzelnünk az adott szerkezetet vagy az adott folyamatot.
Iszonyatosan érdekesen és érthetően írta le Malcolm káoszelméletét. Az elején pedig, ahol a kis raptorral találkoznak, az meg valami hihetetlenül aranyos és édes. >< Azt hiszem egyik kedvenc íróm lett ő is (bár eddig is sejtettem, hogy az lesz, de már biztosra veszem, sőt már az is), King és Margaret mellett. Nem csalódtam benne és ez annyira jóóóóóóó érzés!
Jah igen, viszont egy dolog jobban tetszett a filmben (az, hogy Tim volt a fiatalabb gyerek). :D

14 hozzászólás
>!
revelácifa
Michael Crichton: Őslénypark

Először is egy vallomás: már gyerekoromban is igazi dinóbuzi voltam. Ha egy mesében vagy filmben őshüllő volt én garantáltan jól szórakoztam. Azonban elfogultságomtól függetlenül Crichton regénye, ami különös hibridét alkotja a sci-finek és a kalandregénynek a szórakoztató irodalom kiemelkedő darabaja és még a film által felturbózott extrém elvárásaimnak is megfelelt.
Persze 1990 óta sok tudományos rész elévült, vagy legalábbis sokkal árnyaltabb lett a kutatásoknak köszönhetően, viszont a maga idejében meglehetősen pontos volt, sőt mivel többször kitérünk a történetben arra is, hogy ezek a dinók nem úgy igaziak, lényegében még akár ma is azt merem állítani, hogy alig van benne pontatlanság. Az én kis földrajzos szívemnek pedig külön jól estek az őstörténeti leírások pontossága, már ami a geológiát illeti.
De az Őslénypark nem ettől igazán jó, hanem attól, hogy a maga által teremtett világban, a szereplők úgy viselkednek, ahogy a 3D-s alapvonásaik diktálják. Mert persze nem kell itt lélektani drámát várni. Ez egy csavaros és kalandos történet, ahol emlékezetes karaktereket kapunk. Emellett még ott van a masszív tudománykritika és a káosz elmélet, ami egy kis gondolkodni valót is ad az olvasónak (kissé paranoid, na de tényleg lehetetlen? egy sörnél megbeszéljük.:)).
Nem csodálom, hogy Spielberg hamar lecsapott a történetre, hisz egy jó kalandregényhez méltóan Chricton írása szinte megelevenedik az olvasó szeme előtt. A dinók, a szereplők és a szétmarcangolt belek egyaránt. Azt az érzést adta a könyv, amit ma már a mozikban sem kap meg az ember: kapaszkodsz a székbe (könyvbe), felgyorsul a szívverésed és együtt rohansz Grant professzorékkal az életedért.

>!
Maecenas, Budapest, 1992
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425764 · Fordította: Boris János
>!
Szávitrí SP
Michael Crichton: Őslénypark

Az alapötlet zseniális. Ezt azért kell megjegyeznem, mert én már úgy nőttem fel, hogy létezett a Jurassic Park film, ezért nem is gondoltam bele, hogy ezt egyszer valakinek ki kellett találni, hogy mi lenne, ha dinoszauruszokat klónoznánk borostyánban megkövesedett szúnyogokból. És tényleg, mi lenne? Én ebbe nagyon bele tudtam élni magam. Mennyire király lenne már igazi, élő dinókat látni!
Aztán persze ott van Malcolm mint „az író szócsöve”, akit már a filmben is nagyon bírtam. Gyakorlatilag az összes mondatát idézni kéne.
A könyvben sokkal több minden történik, mint a filmben, ami egyrészt jó, mert több kaland, több izgalom, több dinoszaurusz, de néhol kicsit unalmas, főleg a számítástechnikai részeknél, amiből én csak annyit értettem, hogy összevissza nyomkodják a gombokat. És igaza van @Lecter-nek abban, hogy nem izgulunk a főszereplőkért, mert úgyis tudjuk, hogy nem lesz semmi bajuk. Akinek meg igen, azért nem kár. Ja, és a kislány néha nagyon idegesítő.
Azért néhány emberevős jelenetnél jobban örültem volna, ha ez az Őslények országa, ahol nem eszik meg egymást, meg az embereket a dinoszauruszok, hanem kedvesek, aranyosak, barátok és még énekelnek is. :D
Muszáj megjegyeznem, hogy a magyar kiadás (legalábbis az enyém) rendkívül igénytelen. Tele van gépelési, helyesírási és fordítási hibákkal. Szinte már több benne a tücsök és bogár, mint a dinoszaurusz. Egyszer mindenképpen elolvasom eredetiben.

3 hozzászólás
>!
Fermin
Michael Crichton: Őslénypark

A filmet többször láttam, ezért nagyon nehéz elvonatkoztatni tőle. 22 évvel ezelőtt a Jurassic Park nagy szám volt.
A történet tudományos-technikai részével nem volt gondom, maximum néha kicsit untam, ha túl hosszúra sikeredett egy-egy eszmefuttatás. Szerintem a szerző fenntartásai az ellenőrizhetetlen géntechnológiával kapcsolatban, teljesen jogosak. Manapság már nem nagyon lehet tudni, hogy mi génmanipulált, és mi nem az.
A témaválasztás nagyon ötletes – sokan szeretik a dinókat –, a megvalósításban azonban akadtak kisebb hibák. Néha kicsit erőltetettnek éreztem, ahogy a dolgok összejöttek, vagy épp nem jöttek össze, és a szereplők viselkedése is sokszor természetellenes volt. Ha tudom, hogy T-rex, meg raptorok futkosnak az erdőben, én biztos nem arrafelé menekülök. Na és az a kislány! Hihetetlen idegesítő volt, ahogy folyton sipákolt. A dinók viszont nagyon jól ki lettek találva. Látszott, hogy Crichton sokat foglalkozott a témával.
Összességében jó könyv volt ez, még izgulni is lehetett néha rajta, de a film élményét közel sem adta vissza.

3 hozzászólás
>!
Olympia_Chavez P
Michael Crichton: Őslénypark

Ez a könyv, kötelező olvasmány volt számomra, amit már sokkal, de sokkal korábban el kellett volna olvasnom. Imádtam minden pillanatát. Gyerekkorom kedvenc filmje volt a Jurassic Park. Minden részéért odáig voltam, még az új, 2015-ös Jurassic World-ért is. Tesómmal együtt dínó fanatikusok voltunk (na jó, Ő talán még nálam is jobban), olyannyira, hogy felnőtt fejjel is képesek vagyunk megvenni egy-egy minőségi figurát, hogy aztán nézegessük. Ez a szerelem örök, sosem múló izgalommal tölti ki kalandvágyó énemet.

Az egyetlen negatívum, a Maecenas kiadó borzadályos borítója. Ennyire szörnyű T-rex rajzot, pardon festményt, még az életben nem láttam, és szinte hihetetlen, hogy Helényi Tibor nevéhez fűződik. Viszont maga a könyv, a történet, teljesen új dimenziókat nyitott meg előttem. Ennek az egy könyvnek a cselekménye képes volt inspirációt nyújtani mindhárom filmhez, és még ezen felül is vannak benne olyan izgalmas és feszült jelenetek, amik hihetetlen, hogy kimaradtak belőlük.
Nem tudom mi vitte rá Spielberg bácsit, hogy szegény Gennaro-t így mutassa be a filmben, számomra Ő volt a könyv egyik nagy meglepetése. Se alkatra, se jellemre nem volt azonos a filmen látott karakterrel. De rajta kívül sok mindenki más is tartogatott kisebb-nagyobb meglepetéseket, illetve az ok okozati összefüggések magyarázata is izgalmas volt, ami a filmből vagy kimaradt, vagy csak érintőlegesen volt említve. A tudományos felkészültsége pedig magasan felülmúlta a filmet. Nem hiába mondom mindig, hogy a könyv sokkal jobb, mint a film. Még ebben az esetben is, amikor egy olyan kultfilmről beszélek, aminek a fanatikusa voltam/vagyok.

Már beszerzés alatt áll a könyv második része is. Azt hiszem ezzel új korszak kezdődik az életemben. Most már nem csak a díszdobozos Jurassic Park filmeket fogom elővenni és megnézni évente legalább kétszer, de a könyveket is újra és újra el fogom olvasni. <3

>!
chhaya P
Michael Crichton: Őslénypark

Azon ritka esetek egyike, amikor egyformán szeretem a könyvet és a filme(ke)t is. Vannak ugyan-kisebb nagyobb változtatások, néhányat ezek közül nem értek, más dolgok a hollywoodi követelményeknek estek áldozatul… Mindenesetre érdemes a könyvet is elolvasnia annak, aki eddig csak a filmet látta.

>!
Vii
Michael Crichton: Őslénypark

Egy példa arra, mikor előbb láttam a filmet. Mit mondhatnék? Az egyik örök kedvencem! A könyv ebben az esetben jó kiegészítőnek szolgált. :)
Lövésem sincs a paleontológiához se a géntechnológiához. :D Biztos van benne igaz tény a rengeteg fikció mellett. Volt, amit gondolkodás nélkül elhittem, többet is mint kellene azthiszem. Mindenestre nagyon érdekes volt és természetesen izgalmas. Malkolm egyébként abszolút kedvenc. :) Én csüngtem minden szaván. :D

>!
pepita_ofelia
Michael Crichton: Őslénypark

Izgalmas, pörgő, nagyon nehezen letehető könyv. Ugyan először a filmet láttam, így nem volt akkora durranás, de az ötlet zseniális. Szerettem a bevezetést, ez a befejezés is tetszett, és a néha – számomra – fárasztó, értelmetlennek tűnő történések, a hibák és a sok tudományos blabla ellenére élveztem olvasni, és biztos fogok mást is Crichtontól (A Szörnyek szigetét biztosan).

Azért azt megjegyezném, hogy egy 8 éves kislány és egy 11 éves kisfiú egyáltalán nem ilyen, és nem így viselkedik. (Örülök, hogy ez a filmben másként van.) Plusz az a rész, mikor tutajt szereznek, aztán a tirannoszaurusz üldözi őket a folyó mentén, annyira nevetséges, hogy tényleg felröhögtem kínomban. (Örülök, hogy ez a filmben nincs benne. Ja, meg a dörgölőző velociraptorbébi sem. Vagy rosszul emlékszem?)
Nem értem az Ian Malcom körüli felhajtást, de biztos csak velem nem kompatibilis. A filmben szimpatikusabb, nem teng túl annyira (és hát: Jeff Goldblum!), de Hammond sem ennyire dühítő. A forgatókönyv kb. a sztori fele (sem), amit csak egy-két részletben sajnálok, a szereplőknek jót tett, és a teljes egésznek is. Tetszett a könyv, tetszett, nem tudom… de gáz, hogy a filmet jobban szeretem? Talán, ha máskor találkozom vele, nem így van.

De most már én is túltengek, úgyhogy csak a kedvenc idézetemet szeretném még idepötyögni:

*/Jurassic Park, főmodulok/*/
*/Call Libs
Include: biostat.sys
Include: sysrom.vst
Include: net.sys
Include: pwr.mdl
*/
*/Intialize
….

Csak vicceltem.

>!
HTimi2 P
Michael Crichton: Őslénypark

Sok kedvenc filmem alaptörténete Crichton tollából származik, Ezért úgy gondoltam nem ártana kicsit közelebbről is megvizsgálnom a műveit. Az első tudatos lépésem efelé, ez a könyv lett. Bár ebben segítségemre volt @Rendbonto is, mert az ő ajánlására vetettem bele magam ennek olvasásába. Amúgy meg imádom a dinókat.

Be kellett látnom, hogy az írónak magával ragadó stílusa van. Könnyed, pörgős, mégis lebilincselő. Éppen megfelelő mennyiségben van benne jelen a tudományos háttér is, ami nem teszi lassúvá, és nem is szakítja meg a történetet, mégis bevezet minket laikusokat is a kulisszák mögé. Jól kidolgozott karakterek, akik kimondottan életszerűek. John Hammond-ot például itt borzasztóan unszimpatikusnak találtam. De ezzel szemben Malcolm itt is viszi a prímet. Felháborítóan zseniális a pasi! :D
Összességében nagyon élveztem az olvasását. Úgyhogy egészen biztos vagyok benne, hogy az író összes regényét el fogom olvasni.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
gabrysia

Én hiszek abban, hogy az életem értékes. Nem fogom arra vesztegetni, hogy olyasmivel foglalkozzam, mint az öltözködés! – mondta Malcolm. – Nem vagyok hajlandó azon törni a fejem, hogy mit vegyek fel holnap reggel. Őszintén, maga el tud képzelni unalmasabb dolgot a divatnál? Jó, talán a profi sport még unalmasabb.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ian Malcolm
>!
gaboca1200

– Minden nagy jelentőségű változás olyan, mint a halál – felelte a matematikus. – Csak akkor pillantod meg a túloldalt, ha már odaát vagy.

459. oldal - Ötödik ismétlődés - A vezérlő

>!
Szávitrí SP

Az első a testtartás volt. A gyíkok és hüllők rövid, hajlott lábú csúszómászók, amelyek a talaj közvetlen közelében kúsznak, hogy melegen maradjanak. A gyíkoknak nincs elég energiájuk, hogy egy-két másodpercnél tovább a hátsó lábukon maradjanak. Ezzel szemben a dinoszauruszok egyenes lábon álltak, és sok közülük felegyenesedve a hátsó lábán járt. A jelenleg élő állatfajok között felegyenesedett testtartás csak a meleg vérű emlősöknél és madaraknál fordul elő. Vagyis a dinoszauruszok testtartása melegvérűségre utal.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz · hüllő
>!
moszat

Eljött az információ társadalmának kora, és senki sem gondolkodik. Azt hittük, hogy száműzni fogjuk a papírt, de a valóságban a gondolkodást száműztük.

118. oldal

>!
martinovickij

Miért telik ma is ugyanannyi időbe kitakarítani a házat, mint 1930-ban, kérdem én?

419. oldal

>!
bonnie9 +SP

Malcolm volt a leghíresebb az új matematikus nemzedék azon tagjai között, akik nyíltan hirdették: őket az érdekli, „hogyan működik a való világ”. Ezek a tudósok több szempontból is szakítottak a hagyományos matematika elefántcsonttorony-világával. Először is szinte állandóan számítógépekkel dolgoztak, s ezt a módszert a hagyományos matematikusok mélyen megvetik. Másodszor szinte kizárólag nonlineáris egyenleteket alkalmaztak kialakulóban lévő tudományterületükön, amelyet maguk „káoszelmélet”-nek neveztek el. Harmadszor minden jel szerint arra törekedtek, hogy a matematika valami olyasmit írjon le, ami a valós világban ténylegesen létezik. Végül pedig mintha csak hangsúlyozni akarnák az akadémikusi világból való kilépésüket, úgy beszéltek és öltözködtek, hogy az – egy idősebb kolléga szavaival – „felháborító módon előtérbe helyezte a személyiséget”. Való igaz: néha már-már úgy viselkedtek, mint a popsztárok.

Malcolm

Kapcsolódó szócikkek: Ian Malcolm
>!
Szávitrí SP

A békák vizsgálata kimutatta, hogy a kétéltűek csak a mozgó dolgokat látják, például a rovarokat. Ha valami mozog, azt egészen egyszerűen nem látják. Úgy látszik a dinoszauruszoknál is így van.

386. oldal

Kapcsolódó szócikkek: béka · dinoszaurusz · kétéltű
5 hozzászólás
>!
Szávitrí SP

A legtöbb dinoszaurusz tojásfogakkal születik; ezek kis szarvacskák az orrhegyen, mint az orrszarvúé. A segítségükkel törnek ki a tojásból.

168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz
>!
chhaya P

– Csak azt akarom mondani, hogy az élet a Földön képes vigyázni magára. Egy emberi lény gondolkodásában száz év nagy idő. Száz évvel ezelőtt nem volt autónk, repülőgépünk, számítógépeink, vakcináink… Egészen más volt akkor a világ. A Föld életében azonban száz év semmi. Egymillió év semmi. Ez a bolygó ennél sokkal hatalmasabb skálán él és lélegzik. Lassú, gigászi ritmusát mi el sem tudjuk képzelni, és nincs meg bennünk az alázat sem, hogy megpróbáljuk. Egy puszta szemvillanásnyi ideje vagyunk még csak a lakói. Ha holnapra eltűnünk, a Földnek nem fogunk hiányozni.

Kapcsolódó szócikkek: Föld
>!
Bence AP

Newton és Descartes kora óta a tudomány nyíltan a teljes uralom vízióját vetítette elénk, azzal kecsegtetett. Azt állította, hogy a természeti törvények megismerése révén ellenőrizhetővé válik. A huszadik századra azonban ez az állítás menthetetlenül megdőlt. Először jön Heisenberg a bizonytalansági relációjával, és korlátokat szab annak, amit az elemi részecskék világáról egyáltalán megtudhatunk. Na és akkor mi van? – mondhatjuk erre. Ki él az elemi részecskék világában? Ennek semmi gyakorlati hatása nincs arra, ahogyan mindennapi életünket éljük. Erre Gödel teorémája hasonló korlátokat állít a matematika, a tudomány formális nyelve elé. A matematikusok eddig abban a hitben éltek, hogy az ő nyelvük valami belső, elemi igazsággal rendelkezik, amely a logika törvényeiből ered. És most megtudjuk, hogy az, amit „rációnak” nevezünk, nem más, mint önkényes játék. Nem különleges oly módon, ahogyan képzeltük.

458. oldal


A sorozat következő kötete

Michael Crichton: Szörnyek szigete Az Őslénypark története folytatódik

Jurassic Park sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza
Paul Monette: A Ragadozó
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
David Mitchell: Felhőatlasz
Dohoczki Máté: Bizonytalan jövő
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Stephen King: A búra alatt
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Peter Clines: 14