Őslénypark (Jurassic Park 1.) 294 csillagozás

Michael Crichton: Őslénypark Michael Crichton: Őslénypark

A Földre visszatértek a gigantikus, ragadozó őslények…
John Hammond amerikai milliomos egy déltengeri dzsungelszigeten „őslényparkot” rendez be. A világ legkiválóbb genetikusai és paleontropológusai őslénymaradványok, csontleletek alapján újraalkotják a földtörténet hajnalán élt hatalmas vadállatok és madarak génállományát, majd mesterséges megtermékenyítés útján benépesítik a parkot.
De hiába a számítógépes tervezés, a tökéletesnek hitt biztonsági rendszer, az ősállatkert avatása előtti napokban a szigeten elszabadul a pokol. A meddőnek hitt őslények ugyanis szaporodnak és kisméretű agyuk is meglepően ravasznak bizonyul…

Jurassic Park címen is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Maecenas, Budapest, 1993
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425918 · Fordította: Boris János
>!
Maecenas / Magyar Könyvklub, Budapest, 1993
580 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637425918 · Fordította: Boris János
>!
Maecenas, Budapest, 1992
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425764 · Fordította: Boris János

Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Ian Malcolm · Alan Grant · Donald Gennaro · Ellie Sattler · John Hammond · Robert Muldoon · Henry Wu


Kedvencelte 62

Most olvassa 7

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai >!
Michael Crichton: Őslénypark

„Szóval azon gondolkodom: vajon ők is csakúgy tanulták – valahol, mikor –, hogy embert ölni könnyű?”
Hű!
Imádtam! Nagyon jó volt!
Nyilván a filmet láttam már korában, de az meglepett, h a könyvbeli kalandok kb 20%-a van csak benne a filmben.
Amit nagyon sajnálok, h kimaradt, az a T Rex, amikor utánuk úszott, és a madárház. (Később megértettem, h a 2 könyvből lett összeollózva a 3 film, a madárház a harmadik filmben van)
A könyv vége felé pedig külön megemlítésre méltóak Malcolm filozófiai fejtegetései.
Amikor azt fejtegette, h mi a különbség azok között, akik beleszülettek a pénzbe, és azok között, akik megdolgoztak érte, és Hammond nem értette…
„Az elméletből egyenesen következik, hogy a sziget igen rövid idő múlva előre nem látható módon kezd el viselkedni.”

2 hozzászólás
Aoimomo P>!
Michael Crichton: Őslénypark

Az a különbség a könyv és a film között, ami Wu feljavított dinói és az igaziak között lett volna. Az igazi az igazi, ha másban nem is, ebben okosat szólt Hammond.
Tehát a könyv… Több információ a tudományos háttérről. Nekem bejött. Több eszmefuttatás Malcomtól, ez is bejött. Több futás és sikítás spoiler, több kontakt az állatokkal, több információ az állatokról. A szereplők java részt már ismertek lehetnek a filmből, ha valaki arra támaszkodva kezdené olvasni a könyvet, akkor lesznek ismerős arcok, picit talán más, teljesebb személyiséggel. Ha már karakterek, meg kell említenem Lexet. A könyvben a kislány a fiatalabbik unoka, és annyira, de annyira eltalált lett, hogy a hajam hullott tőle. Semmi nem tudja úgy fokozni a hangulatot, mint egy éhes-ijedt-akaratos kiskamasz spoiler.
A történet maga más utat jár be, mint a film. Vannak közös pontok, de izgalmas meglepetések is, már ezért érdemes elolvasni. A másik pedig; a káröröm :P Nagyon igaz a mondás, hogy „legszebb öröm a káröröm, mert nincsen benne irigység.” Végig vigyorogtam a közel 600 oldalt, mert én tudtam, amit ők még csak nem is sejtettek spoiler.

Ami nálam negatívum oldalon mutatkozik, az a szereplők közötti tegeződés-magázódás random váltakozása. Gondolom a fordításban keresendő a megoldás. Több karakterrel is megesett, hogy a történet elején magázódtak, a közepén kicsit tegeződtek, hogy a végén megint magázódjanak.

Lecter>!
Michael Crichton: Őslénypark

Általában a gyerekek tíz éves korukig űrhajósok meg tűzoltók lennének szívesen, hát én velociraptor akartam lenni. Éppen ezért lehet, hogy túl elfogult, amit írok, mert szerintem ez egy jó, közepes könyv. Crichtontól olvastam már pár művet, de egyiknél sem éreztem túlírtnak vagy unalmasnak, de ez a könyv minimum száz oldallal hosszabb, mint amilyennek lennie kellene. A forgatókönyvet aztán David Koeppel le is rövidítették az egész negyedére, és meg is látszik a filmen, pozitív irányban persze. Kijavították az ordító logikai hibákat is – az a fás jelenet, a gyerek a szuperszámítógéppel, a szuperintelligens velociraptorok csak a mű végén jelennek meg, stb. Annyi mindenen esnek át a szereplők, hogy már egyszerűen nem izgulunk értük, mert tudjuk, hogy semmi bajuk nem lesz, ez halmozottan igaz a gyerekekre. Az egész könyvben ha jól emlékszem két néger van, és az indiánok dolgoznak a fehér emberre, ezzel sem tudtam mit kezdeni. A technikai leírásokkal meg az a baj, hogy ha a saját világunkból vesszük, tíz év után elképesztően anakronisztikusak lesznek. Viszont ezek után Malcolm szájába olyan mondatokat ad, amelyeket egy az egyben idézni lehetne bármilyen konferencián. És ezt nem értem, ott nagyon nagy igazságokat mond, de azt meg képtelen volt észrevenni, hogy a sikoltozó kiscsaj ( ultimate plotdevice ) mennyire felb….a az embert, hogy abba akartam hagyni az olvasást miatta. Amit Crichton ír, az szeritnem tudományos ponyva (thriller, vagy sci-fi), úgyis van megírva. De akkor legalább ne legyen unalmas.

7 hozzászólás
Ameriel>!
Michael Crichton: Őslénypark

Úristeeeen, hát ez a könyv valami Isteni volt! Nem csak azért, mert Raptorok vannak benne na meg mert JURASSIC PARK, hanem amúgy is. Rég olvastam már ennyire jót, MINDEN tetszett benne, a megfogalmazás, a történések, események, karakterek. Minden nagyon jó és kidolgozott volt, különösen tetszett az, ahogy a technikai dolgokat leírta és ezzel együtt mellékelt az író egy képet arról, hogy hogyan kellene elképzelnünk az adott szerkezetet vagy az adott folyamatot.
Iszonyatosan érdekesen és érthetően írta le Malcolm káoszelméletét. Az elején pedig, ahol a kis raptorral találkoznak, az meg valami hihetetlenül aranyos és édes. >< Azt hiszem egyik kedvenc íróm lett ő is (bár eddig is sejtettem, hogy az lesz, de már biztosra veszem, sőt már az is), King és Margaret mellett. Nem csalódtam benne és ez annyira jóóóóóóó érzés!
Jah igen, viszont egy dolog jobban tetszett a filmben (az, hogy Tim volt a fiatalabb gyerek). :D

Bővebben: http://amerielkonyvei.hu/michael-crichton-jurassic-park…

14 hozzászólás
Aginesi>!
Michael Crichton: Őslénypark

Új kedvenc.
Rémisztően izgalmas világ a dinoszauruszokkal. Az is kifejezetten tetszett, hogy sokszor matematikáról, a világ hova-merre tartásáról elmélkednek benne, miközben embereket zabálnak fel az őshüllők – amik aztán lehet, hogy inkább madár szerű lények?
Nagyon feszültnek éreztem a könyv elejét: szépen, lassan, sejtelmes módon nem történt semmi, miközben végig tudtuk, hogy mi lesz! És aztán persze visszafordíthatatlanul elszabadul a pokol.
off

odivne>!
Michael Crichton: Őslénypark

Melyik a jobb: a könyv vagy a belőle készült film?
Nálam legtöbbször a könyv győz, ritka, ha a filmet jobbnak tartom. Most vegyesek az érzéseim. Egészen más a film felépítése, máshol vannak a súlypontok. Néhány szereplő sorsa is egészen máshogyan alakul.
A génkutatásról, a klónozásról a könyv megírásakor keveset olvashattunk. Sejtem, már akkor jóval előrébb jártak a tudósok, mint a filmben. Veszélyes ez a tudás, a természetbe való beavatkozás. Hajlamosak vagyunk mi, emberek azzal áltatni magunkat: a természetet igába hajtottuk, uralkodunk rajta. Pedig épp ellenkezőleg, bármilyen eljárást a természet kikerül, és utat tör magának. Nem vagyunk mindenhatók. Ehhez az uralkodói önimádathoz pluszként hozzáadódik a pénz megfellebezhetetlen hatalma. Naivan gondoljuk, minden megvehető.
Erre a veszélyre hívja fel a figyelmet a szerző. Ne higgyük, mindent tudunk és legyőzhetetlenek vagyunk.
A regény rámutat esendőségünkre, arra, a természet csak egy picit rázza meg magát, s az emberek már végveszélybe kerülnek.
Mint ahogy a szereplők is életveszélybe kerülnek a szigeten.

Acanthinula>!
Michael Crichton: Őslénypark

Többedszeri újraolvasásra is letehetetlenül izgalmas történet. Hatalmas kutatómunka áll a megírás mögött, olyan témával, amely máig izgalmas azok számára, akik érdeklődnek a géntechnológia és paleontológia iránt. A dinoszauruszok is valósághű, nem elcsépelt formában jelennek meg. A tudományos szakterületet képviselő karakterek hitelesek, nem csak személyiségükben, de mondandójuk tartalmában is. Bár valóban megjelennek a történetben komolyabb témák ezek inkább értéket adnak a történethez, de nem rontanak sem az olvashatóságon, sem az élményen. Crichton kiváló munkát végzett, nekem egyértelműen a kedvenc történetem tőle.

revelácifa>!
Michael Crichton: Őslénypark

Először is egy vallomás: már gyerekoromban is igazi dinóbuzi voltam. Ha egy mesében vagy filmben őshüllő volt én garantáltan jól szórakoztam. Azonban elfogultságomtól függetlenül Crichton regénye, ami különös hibridét alkotja a sci-finek és a kalandregénynek a szórakoztató irodalom kiemelkedő darabaja és még a film által felturbózott extrém elvárásaimnak is megfelelt.
Persze 1990 óta sok tudományos rész elévült, vagy legalábbis sokkal árnyaltabb lett a kutatásoknak köszönhetően, viszont a maga idejében meglehetősen pontos volt, sőt mivel többször kitérünk a történetben arra is, hogy ezek a dinók nem úgy igaziak, lényegében még akár ma is azt merem állítani, hogy alig van benne pontatlanság. Az én kis földrajzos szívemnek pedig külön jól estek az őstörténeti leírások pontossága, már ami a geológiát illeti.
De az Őslénypark nem ettől igazán jó, hanem attól, hogy a maga által teremtett világban, a szereplők úgy viselkednek, ahogy a 3D-s alapvonásaik diktálják. Mert persze nem kell itt lélektani drámát várni. Ez egy csavaros és kalandos történet, ahol emlékezetes karaktereket kapunk. Emellett még ott van a masszív tudománykritika és a káosz elmélet, ami egy kis gondolkodni valót is ad az olvasónak (kissé paranoid, na de tényleg lehetetlen? egy sörnél megbeszéljük.:)).
Nem csodálom, hogy Spielberg hamar lecsapott a történetre, hisz egy jó kalandregényhez méltóan Chricton írása szinte megelevenedik az olvasó szeme előtt. A dinók, a szereplők és a szétmarcangolt belek egyaránt. Azt az érzést adta a könyv, amit ma már a mozikban sem kap meg az ember: kapaszkodsz a székbe (könyvbe), felgyorsul a szívverésed és együtt rohansz Grant professzorékkal az életedért.

>!
Maecenas, Budapest, 1992
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425764 · Fordította: Boris János
Szávitrí >!
Michael Crichton: Őslénypark

Az alapötlet zseniális. Ezt azért kell megjegyeznem, mert én már úgy nőttem fel, hogy létezett a Jurassic Park film, ezért nem is gondoltam bele, hogy ezt egyszer valakinek ki kellett találni, hogy mi lenne, ha dinoszauruszokat klónoznánk borostyánban megkövesedett szúnyogokból. És tényleg, mi lenne? Én ebbe nagyon bele tudtam élni magam. Mennyire király lenne már igazi, élő dinókat látni!
Aztán persze ott van Malcolm mint „az író szócsöve”, akit már a filmben is nagyon bírtam. Gyakorlatilag az összes mondatát idézni kéne.
A könyvben sokkal több minden történik, mint a filmben, ami egyrészt jó, mert több kaland, több izgalom, több dinoszaurusz, de néhol kicsit unalmas, főleg a számítástechnikai részeknél, amiből én csak annyit értettem, hogy összevissza nyomkodják a gombokat. És igaza van @Lecter-nek abban, hogy nem izgulunk a főszereplőkért, mert úgyis tudjuk, hogy nem lesz semmi bajuk. Akinek meg igen, azért nem kár. Ja, és a kislány néha nagyon idegesítő.
Azért néhány emberevős jelenetnél jobban örültem volna, ha ez az Őslények országa, ahol nem eszik meg egymást, meg az embereket a dinoszauruszok, hanem kedvesek, aranyosak, barátok és még énekelnek is. :D
Muszáj megjegyeznem, hogy a magyar kiadás (legalábbis az enyém) rendkívül igénytelen. Tele van gépelési, helyesírási és fordítási hibákkal. Szinte már több benne a tücsök és bogár, mint a dinoszaurusz. Egyszer mindenképpen elolvasom eredetiben.

3 hozzászólás
NaNa_88>!
Michael Crichton: Őslénypark

Azok közé tartozom, akik sokszor látták már a filmet, de a könyvet még nem volt szerencsém olvasni. Most bepótoltam.
Először is kezdeném azzal, hogy a közel 600 oldalt meg sem éreztem. Végig érdekesnek és izgalmasnak találtam. Beférkőzött az agyamba és folyamatosan visszatértem hozzá gondolatban, hogy vajon mi fog történni. A film ismerete egyáltalán nem vett el az élményből, sőt úgy éreztem kaptam még egy jó kis Jurassic Park kalandot. Még véletlenül sem nevezném tökéletesnek, de mint élmény abszolút hozta, amit vártam és még többet.
Egyetlen egy bajom volt. Lex. Én ezt a kislányt az első perctől irritálónak és kibírhatatlannak éreztem, ami az utolsó oldalig nem is változott. A könyv felénél már könyörögtem, hogy valami egye már meg, mert én ezt nem bírom tovább „hallgatni”. Az ő üdítő megszólalásait leszámítva viszont nagyon tetszett. Örülök, hogy végre rákívántam. :D


Népszerű idézetek

gabrysia>!

Én hiszek abban, hogy az életem értékes. Nem fogom arra vesztegetni, hogy olyasmivel foglalkozzam, mint az öltözködés! – mondta Malcolm. – Nem vagyok hajlandó azon törni a fejem, hogy mit vegyek fel holnap reggel. Őszintén, maga el tud képzelni unalmasabb dolgot a divatnál? Jó, talán a profi sport még unalmasabb.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ian Malcolm · öltözködés · sport
moszat>!

– Eljött az információ társadalmának kora, és senki sem gondolkodik. Azt hittük, hogy száműzni fogjuk a papírt, de a valóságban a gondolkodást száműztük.

118. oldal

moszat>!

Beszéljünk világosan! A bolygó nincs veszélyben, Mi vagyunk veszélyben. Nem áll hatalmunkban a világot megsemmisíteni – de megmenteni sem. Arra azonban van még esély, hogy önmagunkat megmentsük.

534. oldal

gaboca1200>!

– Minden nagy jelentőségű változás olyan, mint a halál – felelte a matematikus. – Csak akkor pillantod meg a túloldalt, ha már odaát vagy.

459. oldal - Ötödik ismétlődés - A vezérlő

Szávitrí >!

Az első a testtartás volt. A gyíkok és hüllők rövid, hajlott lábú csúszómászók, amelyek a talaj közvetlen közelében kúsznak, hogy melegen maradjanak. A gyíkoknak nincs elég energiájuk, hogy egy-két másodpercnél tovább a hátsó lábukon maradjanak. Ezzel szemben a dinoszauruszok egyenes lábon álltak, és sok közülük felegyenesedve a hátsó lábán járt. A jelenleg élő állatfajok között felegyenesedett testtartás csak a meleg vérű emlősöknél és madaraknál fordul elő. Vagyis a dinoszauruszok testtartása melegvérűségre utal.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz · hüllő
chhaya>!

– Csak azt akarom mondani, hogy az élet a Földön képes vigyázni magára. Egy emberi lény gondolkodásában száz év nagy idő. Száz évvel ezelőtt nem volt autónk, repülőgépünk, számítógépeink, vakcináink… Egészen más volt akkor a világ. A Föld életében azonban száz év semmi. Egymillió év semmi. Ez a bolygó ennél sokkal hatalmasabb skálán él és lélegzik. Lassú, gigászi ritmusát mi el sem tudjuk képzelni, és nincs meg bennünk az alázat sem, hogy megpróbáljuk. Egy puszta szemvillanásnyi ideje vagyunk még csak a lakói. Ha holnapra eltűnünk, a Földnek nem fogunk hiányozni.

Kapcsolódó szócikkek: Föld
martinovickij>!

Miért telik ma is ugyanannyi időbe kitakarítani a házat, mint 1930-ban, kérdem én?

419. oldal

bonnie9 P>!

Malcolm volt a leghíresebb az új matematikus nemzedék azon tagjai között, akik nyíltan hirdették: őket az érdekli, „hogyan működik a való világ”. Ezek a tudósok több szempontból is szakítottak a hagyományos matematika elefántcsonttorony-világával. Először is szinte állandóan számítógépekkel dolgoztak, s ezt a módszert a hagyományos matematikusok mélyen megvetik. Másodszor szinte kizárólag nonlineáris egyenleteket alkalmaztak kialakulóban lévő tudományterületükön, amelyet maguk „káoszelmélet”-nek neveztek el. Harmadszor minden jel szerint arra törekedtek, hogy a matematika valami olyasmit írjon le, ami a valós világban ténylegesen létezik. Végül pedig mintha csak hangsúlyozni akarnák az akadémikusi világból való kilépésüket, úgy beszéltek és öltözködtek, hogy az – egy idősebb kolléga szavaival – „felháborító módon előtérbe helyezte a személyiséget”. Való igaz: néha már-már úgy viselkedtek, mint a popsztárok.

Malcolm

Kapcsolódó szócikkek: Ian Malcolm
Andrée>!

– Íme, az emberi faj története dióhéjban: „Sokan úgy gondolták, előbb-utóbb bekövetkezik. Csak nem ilyen hamar.”

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ian Malcolm
enesbcs >!

Baj van azzal a szigettel! Egyetlen katasztrófa az egész, amely csak arra vár, hogy bekövetkezzék.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ian Malcolm

A sorozat következő kötete

Jurassic Park sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tizenkettek
Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom
Paul Monette: A Ragadozó
Keith R. A. DeCandido: Alien: Isolation – Izoláció
T. B. Byrt: A néma csillag dala
Arthur Conan Doyle: A sötét arc ura és a tenger alatti elveszett világ
E. E. Knight: A Farkas útja
Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Andy Weir: A marsi
Stephen King: Végítélet