Élesben 38 csillagozás

Michael Crichton: Élesben Michael Crichton: Élesben

Egy fiatal lány belehal a szakszerűtlenül végzett abortuszba. A gyanú azonnal arra az orvosra terelődik, akiről köztudott, hogy titokban vállal magzatelhajtást. Boston katolikus hagyományai és szigorú törvényei látszanak győzedelmeskedni, mikor a törvényszegő orvos rács mögé kerül.
De a lesittelt orvos jó barátjának, dr. Berrynek néhány dolog szemet szúr. Neki már az is hihetetlen, hogy egy kiváló tehetségű kolléga ekkorát hibázzon. Furcsállja azt is, hogy valójában – nincs bizonyíték.
Dr. Berry versenyt fut az idővel, midőn magánnyomozásba kezd: tulajdonképpen ki végezte el a tiltott műtétet? S véletlen-e, hogy a tragédia éppen az egyik legtekintélyesebb bostoni orvos lányával, Karen Randall-lel történt?

A szerző eddigi műveinek mindegyike átütő siker lett: Vészhelyzet című regénye a nálunk most újra látható tévésorozatban, az Őslénypark filmen és regényben, a Szörnyek szigete filmen és regényben.

Eredeti cím: A Case of Need

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Aquila, Debrecen, 2007
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636796648 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: R. Szabó István
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
286 oldal · ISBN: 963548481x · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 963548481X · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

patológus


Kedvencelte 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Manocska0123>!
Michael Crichton: Élesben

Letehetetlen orvosi krimi. Egy percre sem áll meg a történet. Nem értem miért csak 70%.

troublemaker>!
Michael Crichton: Élesben

Kezdetben érdekes, de aztán annál inkább el-ellaposodó történet. Többet vártam Chrichtontól.

Risus P>!
Michael Crichton: Élesben

Az hiszem, talán most először értek egyet az alacsony értékeléssel. Bármennyire is próbáltam megszeretni ezt az olvasmányt, nem tudtam.
Valahogy a nagy semmit éreztem, amikor olvastam. Se nem szerettem, se nem utáltam, elolvastam és ennyit.
Egy dolgot viszont szeretnék megjegyezni, egy kicsit orvosi sorozat hangulata volt a könyvnek, mert úgy dobálóztak az orvosi szakszavakkal néha, mint én a névelőkkel.
Volt pár rész, amit inkább erősebb idegzetűeknek ajánlok, mármint a könyvet. boncolás, állatkísérletek

Henna88 P>!
Michael Crichton: Élesben

Picit tartottam ettől a könyvtől, mert sokak unták, és eléggé alul értékelték. Én most totál ellenpólus vagyok. Nekem teljesen bejött. A történet vezetése, a nyomozás, a karakterek, mind-mind a klasszikus krimibe beillő tartományba mozogtak. A főhős,dr. Berry embersége, az orvos mivolta, és a jogász csírái mind jól hozzájárultak a nyomozás sikerességéhez. Nagyon jól lavírozott a résztvevők és események hálójában, bizonyos szituációkba nagyon jól reagált, akár egy hivatalos nyomozót is meghazudtolva. Amit esetleg felróhatok a könyvnek, hogy sokszor volt általánosabb leírás a körülményekről, ami esetleg unalmas lehet, illetve tömény szakmaiság is lejött nekem laikusnak, amiben gyakran elvesztem. Tökéletes tanulság, hogy ne ítéljek a többiek véleménye és a % alapján.

Timberwolfes>!
Michael Crichton: Élesben

A Vészhelyzet egyik főalkotójának csoda ha nem lenne egy saját orvosi regénye.
Adott egy hírhedten abortuszt segítő orvos, adott egy jó barát, adott egy lány aki feltehetőleg egy hibásan elkövetett abortusz szövődményeibe meghal és mellesleg egy híres orvos dinasztia sarja.
Az orvos: akiről mindenki tudja hogy bár tilos, de még is indokolt esetben titokban végre hajt terhesség megszakítást. Több ember is kell hozzá és barátja az egyik cinkostárs nem hiszi el hogy a lánynak barátja segített volna. Közben mindenki az orvos ellen fordul, előkerülnek a csontvázak a szekrényből, csak dr. Berry hisz neki és versenyt futva az idővel nyomozásba kezd, de folyton csak falakba ütközik. nem biztos hogy az az ártatlan leányzó tényleg olyan ártatlan volt, de a család aki óvja védi nevét, mindent megtesz hogy megakadályozza hogy kiderüljön az igazság.
Izgalmas, jól megírt orvosi krimi, kicsit Columbo stílusban, „csak még egy kérdés”. Folyton motoszkál a fejekben ki is lehet a tettes, semmi sem az aminek látszik.
Nekem tetszett, nem a legerősebb Crichton regény, de egy olvasást mindenképp megér.

3 hozzászólás
Trillian>!
Michael Crichton: Élesben

Nekem nagyon tetszett. A történet hétköznapi, de a legapróbb részletekig kidolgozott és jól felépített. Emellett nagyon izgalmas, lebilincselő. A főszereplő szimpatikus volt, mint a többi karakter, ő is jól kidolgozott. A könyvben megjelenő kényes témát, az abortuszt minden oldalról megvizsgálja. A szereplőktől hallhatunk pro és kontra érveket, de a témát eldöntő véleményt nem olvashatunk, mindenki dönthet saját belátása szerint. Bár eddig szinte csak sci-fit olvastam a szerzőtől, szerintem a krimije is van olyan jó, mint más írásai.

Swoosh>!
Michael Crichton: Élesben

Nem volt rossz, de nem is volt felejthetetlen.

Mikor rajottem, hogy ez egy krimi, akkor mar kivancsi voltam mi lesz, amugy nem igazan olvasok ilyeneket

Heske P>!
Michael Crichton: Élesben

Nos, Crichtonnak ennél jobb könyvei is vannak. Nem tudom mennyire emeli fel vagy húzza le az értékét, hogy folyamatosan olyan érzésem volt, hogy én ezt már olvastam, de nem emlékeztem hogy mi fog következni. A vége kicsit suta. Nyári könnyű olvasmánynak elmegy, bár a témáját biztos nem annak szánta az író, de valószínűleg pár év múlva ha ránézek a könyvre, megint nem fogok emlékezni rá hogy olvastam.

blondevil>!
Michael Crichton: Élesben

Izgalmakkal teli, ez már szinte elvárás Crichtontól

chhaya>!
Michael Crichton: Élesben

Azt leszámítva, hogy a főszereplő inkább tűnt rendőrnyomozónak egy krimiben, mint orvos patológusnak, nem volt rossz a könyv. Crichton többi munkájától elmarad, de azért egy kis kikapcsolódás gyanánt bőven olvasható.


Népszerű idézetek

Risus P>!

A társadalmat csak a félelem és az össznépi bűntudat képes mozgósítani.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: társadalom
troublemaker>!

– Mondják, hogy nincs rosszabb beteg az orvosnál.

272. oldal

Carmilla >!

A törvényhozók mind férfiak, nem ők szülik a gyerekeket: nekik semmibe se kerül a moralizálás. A papokra ugyanez áll: ha a nőket is felszentelnék, szélsebesen megváltozna sok minden a vallási életben. De hát a politikát meg az egyházat férfiak uralják, a nők meg nem elég rámenősek. Ez pedig rossz, elvégre az abortusz az ő ügyük – az ő magzatuk, az ő testük, az ő kockázatuk.

Kapcsolódó szócikkek: művi abortusz · politika
troublemaker>!

– Jézus atyám – mondta Conway. – Miért nem bőrgyógyásznak mentem. Azoknak nem hal meg senki.

9. oldal

2 hozzászólás
troublemaker>!

A vérzéskimaradás differenciáldiagnózisánál, kivált ha fiatal lányról van szó, okvetlenül számításba kell venni az idegfeszültséget mint kóroktani tényezőt. A vérzés gyakran pszichés okok miatt késik vagy marad ki.

30. oldal

Risus P>!

A fiatal orvosok mégis egyre arról ábrándoznak, hogy új betegséget fedeznek fel. Az orvosi szakmában ezzel lehet a leggyorsabban és legbiztosabban hírnevet szerezni. Egy új betegség felfedezése látványosabb, mint valamely régire új gyógymódot találni: az új eljárást évekig vizsgálják, vitatják, támadják, az új betegség viszont garantált közönségsiker.

58-59. oldal

Carmilla >!

Ha tudni akarod, milyen a világ, kapcsold be a tévét, keress egy talk-show-t, és vedd le a hangot.

Kapcsolódó szócikkek: televízió
Risus P>!

– Ígérem.
– Patalógusígéret: az öröklét lehelete – állt fel a helyéről.

58. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tess Gerritsen: Véráram
Michael Palmer: Szokatlan tünetek
Robin Cook: Invázió
Michael Palmer: Flashback – Lidércnyomás műtét után
Nancy Fisher: Szérum
Evelyn Marsh: A máltai orvos
William Gordon: Dr. Fantom
Dean R. Koontz: Virrasztók
Douglas Preston – Lincoln Child: A halál tánca