Az ​elveszett világ (Jurassic Park 2.) 89 csillagozás

Michael Crichton: Az elveszett világ

És ​az ember megteremté a dinoszauruszokat…
De vajon milyen lesz a világ, ha a géntechnológia játékszerévé válik?

Még boltokba sem került az 1990-es év könyvszenzációja, Michael Crichton Jurassic Parkja, Steven Spielberg máris megvette a filmjogokat, és megrendezte 1993-as, emlékezetes filmjét. Négy évvel később a kötet folytatását, Az elveszett világot is vászonra vitte. 2015-ben már a kultikus filmsorozat negyedik részét mutatják be. Akik nem látták az előző epizódokat, azok köteteinkből megismerhetik a kezdeteket – akik látták, azoknak remek alkalom, hogy újra átéljék a hátborzongató történeteket, és legalább gondolatban kikerüljék a természetet uralni akaró emberiség csapdáit.

Michael Crichton (1942-2008) regényei éveken át az eladási listák élén tanyáztak, és a hollywoodi stúdiók sorban készítették ezekből a kasszasikereket a legnagyobb sztárok főszereplésével. 1994 decemberében munkái egyszerre vezették az Egyesült… (tovább)

Szörnyek szigete címen is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1995

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Michael Crichton életműsorozat Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2015
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630982788 · Fordította: Kertész Balázs
>!
Kossuth, Budapest, 2015
440 oldal · ISBN: 9789630983037 · Fordította: Kertész Balázs

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Ian Malcolm


Kedvencelte 16

Most olvassa 8

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Imádom Michael Crichton lezser stílusát, ahogyan a tudományról ír, tök lazán és érdekfeszítően.

Maradok a Jurassic Park hű rajongója, és örülök, hogy a könyvekkel is megismerkedhettem, na meg ugye annak is, hogy Crichtonra rábukkantam általuk, mert jelenleg az összes könyvét szeretném elolvasni a közeljövőben, mert nagyon megszerettem a stílusát.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2017/03/vesalius-titka-es…

5 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Az első részhez képest csalódás volt. Az első 300 oldal kb tudományos értekezés mindenről. A maradék 160 oldalon történnek izgalmas dolgok, de nem rágtam le a körmömet. A filmmel összehasonlítva, kb egy jelenet volt valamelyest ugyanaz, 2-3-nál voltak hasonlóságok, és ennyi. Az első résznél is felmerült bennem a kérdés, hogy az emberek hogy mernek mászkálni a szigeten mindenfelé, gyakorlatilag védtelenül, hiszen nincs a kerítésben áram, és rengeteg a raptor. Itt is felmerült bennem a kérdés, hogy miért mennek oda megfigyelni, gyakorlatilag alig védelemmel. Értem, hogy egy hadsereget nem vihettek, több okból is, de nagy merészség volt. Főleg úgy, hogy szinte senki nem tudta, miért mennek. Miért nem lehet tájékoztatni valakit, hogy eldöntse, kockáztatja-e az életét vagy sem?! Aztán ott van a Carnotaurus. Még láttam benne fantáziát, amíg ki nem derült, hogy hamar spoiler Ebben az esetben a film sokkal jobb, mint a könyv.

chhaya>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Újraolvasás, de jobban élveztem, mint első alkalommal! Részletesebben értékeltem a régi kiadásnál, nagyjából érvényes most is, nem írom le újra. https://moly.hu/ertekelesek/1619705

Marianngabriella P>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Nem lenne túl bölcs dolog az első kötettel összehasonlítani, mert az alapokon túl nem sok közük van egymáshoz.
Az első könyvben a legérdekesebb a park léte, egy állatkert a már letűnt korok állatainak.
Míg ez a kötet sokkal vadabb, a természet vívódása, az elveszett világ megleléséről, annak létéről szól.
Mindezek ellenére akinek tetszett az első annak ez is fog.
A tudomány és a horror egy érdekes egyvelege, és nem mehetünk el szó nélkül az izgalom fokozása mellett. Crichton fantasztikus módon képes az izgalom fokozására. A mondat tagolások, a fejezet tagolások mind-mind hozzájárulnak az izgalom fenntartásához és fokozodásához. A történet sehol sem laposodik el, végig érzed magadban a vágyat, hogy végig olvasd.

Teszic>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Annyira szerettem ezt a könyvet. Nem sok köze volt a filmhez, így egy teljesen új élményt kaptam, Crichton fantasztikus, lezser és szórakoztató stílusával megírva. A kötet sokkal vadabb, mint az első rész, háttérbe kerül az ember mindent, mindenhol beszabályzó léte és előtérbe kerül a természet, a dinoszauruszok nyers ereje. Ismét imádtam Malcolmot, a káoszelméletet, a tudományt. Alig várom már, hogy tovább olvashassam Crichton életművét.

A_S1M0N P>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Meglepő volt számomra, hogy az azonos című film csak a cselekmény néhány pontjában egyezik az itt olvasottakkal, valamint a karakterek is alapos átalakításon mentek keresztül, már aki szerepet kapott a mozifilm folytatásában.
Ezekkel nem volt problémám, maximum annyi, hogy érthetetlen számomra ennyi változtatás, holott az érdekes, izgalmas alapanyag és karakterek is adottak voltak.

Szóval a szereplők érdekesek, hamar megkedveltem őket, Malcolm spoiler gyorsan megoldotta Cricton, bár itt is inkább csak az elméleteit osztotta meg spoiler, a cselekmény szempontjából nem sok szerepe volt, ott a többiek vitték a prímet. Ami persze nem volt probléma, igazi csapatjáték lett megint, mindenkinek megvolt a maga specialitása, szerepe, senki sem érződött feleslegesnek, ezért is lehetett izgulni értük és spoiler.

A dínók nekem megint néha kicsit furcsán viselkedtek, de a cselekmény végig érdekes, izgalmas volt, amit Malcolm elgondolkodtató okfejtései tettek még színesebbé.

Egy kicsivel jobban tetszett ez, mint a Jurassic Park, főleg azért, mert karakterek szempontjából történtek komoly változtatások, amik így újdonságként hatottak, miközben jó pár jelenet át lett emelve a mozivászonra is, de különbségek itt is akadtak.

Baranyi_Nagy_Betti P>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Ez a könyv is jó volt, de nem annyira mint az első rész…
Nekem ez picit vontatott volt. Kicsit túl írt, ami azért furcsa, mert a végén volt egy érdekes rész arról, hogy hogyan is van ez a dino kaja dolog és hogy mennyi ragadozó van és hogy mivel etették a bébi dinókat és hogy mennyi betegséget is tudnak terjeszteni ennek köszönhetően és arról olvastam volna bővebben.
Összességében szerettem és jó volt elolvasni, hiszen én a filmeket is nagyon szeretem. :)

Olympia_Chavez P>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Nagy izgalommal kezdtem neki a könyv olvasásának. Részben azért, mert imádom a témát, a könyvekből készült filmeket, amit már az előző őslényparkos értékelésemben is kifejtettem, részben pedig azért, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy hol tér el a könyv a filmtől. Szerencsére igen sok helyen.

Az előző rész végén, vegyes érzelmekkel tettem le a könyvet, már ami a szereplőket illeti. Amennyire pozitív meglepetés volt Gennaro jelleme, annyira megdöbbentett, hogy a szerző kinyírta könyvbeli alteregóját, Malcolmot. Valószínűleg Crichton sem gondolta, hogy ilyen népszerű lesz a történet, majd a film, nem számított rá, hogy folytatásnak kell készülnie. Márpedig kellett és készült is. Ezért aztán pofátlanul lazán, megmásította az előző könyv végét és hipp-hopp Malcolm életben van, hogy tovább képviselhesse a szerző világnézetét, tudományos szemléletét. A könyv igen nagy hányadában, és néhol igen terjengősen teret is ad az ilyen fajta monológoknak, de ettől abszolút nem válik a könyv unalmassá. Az elmélkedések követhetőek, minden tudományos előképezettség nélkül is, illetve megfelelő arányban vegyíti ezt a tudományosságot a kalanddal. Ez a kaland pedig nem az előző rész eseményeinek reprodukálása, és nem is a második filmben látottakhoz fogható bénázás a dínók befogásával és San Diegóba szállításával. Ráadásul, az ötödik fejezettől (= ötödik konfiguráció), igazán elszabadul Crichton elméje és csak úgy hömpölygünk az események sodrában, non-stop pengeélen táncolva élet és halál között. Néha az volt az érzésem, hogy ez a könyv olyannyira nem egyezik a filmmel, és olyannyira le akarja végre zárni a történetet a szerző, hogy mindenkit ki fog nyírni.

Nem volt rossz könyv ez sem, sőt igazán érdekessé tette a kihalás elméletének fejtegetése, a tökéletesnek hitt elveszett világ illúziójának leleplezése, de továbbra is az első részt favorizálom jobban. Izgalmas kalandregények gyerekeknek, az ifjúságnak és persze felnőtteknek is, én pedig egyre inkább sajnálom, hogy nem gyerekként olvastam őket.

Hippoforaccus>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Egy kicsivel nehezebben emészthető, mint az előző rész, mert jól meg lett pakolva Malcolm káosz-elméletes dumájával, és egyéb tudományos blablával. De ha erre egy kicsit odafigyel az ember, akkor nem vészes a dolog.
A történet amúgy nagyon jó. Kiváló folytatása a Jurassic Parknak.
Csak tudnám, hogy Spielberg ennek milyen változatát olvasta, hogy egy lényegében teljesen más történetű filmet készített belőle…

Csanat P>!
Michael Crichton: Az elveszett világ

Az első rész folytatásaként nem volt annyira magával ragadó, de így is izgalmas volt. A kér gyerek szinte kötelező szereplő a mindkét részben, de legalább volt visszatérő az első részből. Bölcselet az élet körforgásáról és szabályszerűségéről is akadt bőven, ahogy a véres jelenetekből sem volt hiány. Picit zavart, hogy már az elején sejtettem, hogy ki fogja túlélni a végén, így egy kicsit sablonosnak tűnt, de összeségében így is hozta amit vártam.


Népszerű idézetek

Nymeria994>!

Az emberi lények hihetetlenül kártékonyak – felelte Malcolm.
– Néha úgy érzem, egyfajta pestis vagyunk, és ilyen értelemben a Föld megtisztítói. Olyan tökéletesen tudunk bármit megsemmisíteni, hogy arra kell gondolnom, éppen ez a feladatunk. Talán mindig így történik; bizonyos földtörténeti korokban valamelyik állat az élre tör, hogy kiirtsa a világból a többieket, letakarítsa a színpadot, és előkészítse az evolúció következő szakaszát.

461. oldal, Elindulás (Kossuth, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: emberség · evolúció · Ian Malcolm
1 hozzászólás
Marianngabriella P>!

Az emberi tevékenység megsemmisíti a különböző élőhelyeket, letarolja az őserdőket, szennyezi a levegőt és a vizet, sőt az egész bolygó éghajlatát is átalakítja. E folyamat során állat- és növényfajok sokasága pusztult és pusztul ki.

SteamGirl>!

-Mondd meg, hogy legyen óvatos. Pachycephalosaurusnak hívják.
-Azt mondja, hogy valami pacsi-izének hívják – tolmácsolta Thorne – ,és vigyáznod kell vele. Miért kérdezed?
-Mert vagy ötven ilyen tolong a kocsi körül.

430. oldal

Nymeria994>!

Az emberek immár nem tanulmányozzák a természetet, hanem hasznosítják. Eluralkodott a fosztogató mentalitás.

46. oldal, San José (Kossuth, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: természet
Nymeria994>!

Úgyhogy, Kelly, tekintettel fiatal korodra, jobb, ha már most megjegyzel egy nagyon fontos igazságot, hogy amikor úgy alakul a helyzet, először ez jusson eszedbe. Az emberek egész életedben mindenfélét hajtogatnak, információk, utasítások és tanácsok tömegével tömik a fejedet. És mindannak, amit mondanak legalább a a kilencvenöt százaléka tévedés!

284. oldal, A lakókocsi (Kossuth, 2015)

SteamGirl>!

No, és azt érzed-e, hogyan bukdácsol a csónak a hullámokon? Ez a tenger valósága. Érzed a só illatát a levegőben? Érzed a napfényt a bőrödön? Az mind valóságos. Hát azt látod, hogy itt vagyunk, lélegzünk, élünk? Az is valóságos. Az élet csodálatos. Élni, érezni a nap melegét, belélegezni a levegőt – nincs ennél nagyobb ajándék.

462. oldal

Olympia_Chavez P>!

A jellegzetes emberi vonás nem a tudatosság, hanem a hasonulás, és jellegzetes következménye a vallásháború. Más állatok a területért, vagy az élelemért harcolnak; az emberek viszont, az állatvilágban példátlan módon, a hitükért. Annak, hogy úgynevezett hitek vezérlik a viselkedést, az emberi faj estében evolúciós jelentősége van. De egy olyan korban, amikor viselkedésünk a kihalásunkhoz vezethet, joggal feltételezhetjük, hogy szemernyi tudatosság sem szorult belénk. Csökönyösek vagyunk, önpusztítóak és konformisták. Fajunk bármely más ábrázolása öntömjénező illúzió csupán.

20. oldal-Az elveszett világ/Hipotézis (Kossuth kiadó, 2015)


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Paul Monette: A Ragadozó
Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Dan Brown: Eredet
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember
David Mitchell: Felhőatlasz
Stephen King: Az Intézet
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Stephen King: Éjszakai műszak