Daráló 7 csillagozás

A Premier League taktikai fejlődése az ívelgetéstől a tiki-takáig
Michael Cox: Daráló

"A ​kilencvenes évek elején az európai kupaszereplésektől öt évre eltiltott angol futball a legsötétebb napjait élte. A szigetország labdarúgása akkoriban a keménységről, az ütközésekről és a sérülésekről szólt: az erő fontosabb volt a gyorsaságnál, az agressziót pedig többre becsülték az észnél. A robusztus középpályásoké és a kőkemény védőké volt a világ, akik bátran belevetették magukat a darálóba. A 4-4-2 volt a divatos felállás, és alig lépett pályára olyan csapat, amely új taktikákkal mert volna kísérletezni.

Aztán egyik napról a másikra minden megváltozott. Az 1992-ben létrehozott Premier League indulása egybeesett az egész futballvilágot megrengető szabályváltozással: a hazaadás tiltásával. A védők egyszeriben elveszítették addigi biztos menekülőútjukat, a kapusoknak pedig a labdakezelés új módszereit kellett megtanulniuk, és ettől megváltozott a játék ritmusa. Az angol fociban komoly taktikai fejlődés indult, amelyben az egyre hangsúlyosabbá váló külföldi hatások… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2019
530 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634752165
>!
Jaffa, Budapest, 2019
530 oldal · ISBN: 9789634753025

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Cipőfűző P>!
Michael Cox: Daráló

Michael Cox: Daráló A Premier League taktikai fejlődése az ívelgetéstől a tiki-takáig

Gyors egymásutánban nagyjából kétszer is elolvastam. (Pedig sosem voltam oda az angliai fociért.) Először össze-vissza, késztetés-szerűen ugráltam a fejezetek között, de aztán rájöttem, hogy még lehet fokozni a rajtam úrrá lett lázat, ha sorrendben haladok, kronológiailag, és egymás utáni összefüggéseiben követhetem az eseményeket.

Mint egy jó regény. Rendkívül izgalmas, hihetetlenül olvasmányos sportpublicisztikai nyelvezettel van megírva, rajongással telt, de tárgyilagos stílusban. Nagyon izgalmasan tud kommentálni sorsfordító meccsekről. Rengeteg érdekes sztorival megismertet a szerző, az angol Premier League nyomot hagyó, vagy épp jegelt taktikai innovációiról olvashatunk és azok úttörőiről, ünnepelt és bukott edzőkről, istenített játékosokról, megénekelt csapatokról, egészen onnan kezdve, hogy a SkySport tv csatorna miatt létrehozták a Premier League-et ’92-ben, ami történetesen egybeesett azzal, hogy a FIFA eltörölte a hazaadást (mármint amit megfoghat kézzel a kapus). Talán ez volt az egész mozgatórugója, talán nem, de az akkoriban a saját korlátoltságában dagonyázó angol focit kizökkentette a komfortzónából (meg egyébként még más is). Mindenesetre ezután nem volt megállás, folyamatosan áramlott be az okosság országhatáron kívülről, és a derék britek csak lanyha ellenállást tanúsítottak. A fociban nem a globalizáció szelét lehetett érezni, hanem inkább a viharát. Ha belegondolunk, hihetetlenül rövid idő alatt számtalan trend váltotta egymást a PL-ben (is). Pár évig lehet csak dominálni. Kicsit sajnálom, hogy Klopp elképesztő Liverpoolja nem fért már bele (mármint ez a mostani, győztes), de hát nemrég a 100 pontos, címvédő Manchester City tényleg a csúcsnak tűnt.

Nagyon fontos ilyen könyvek esetében a fordító személye. Azt mondhatom, hogy a lehető legjobb választás volt Hegedűs Henrik. Ő azon kevesek egyike, akire oda szoktam figyelni a közvetítések szünetében lévő traccspartikon. Tehát nagy dicséret a kiadónak és a fordítónak is. Egy-két tévesztés van ugyan (olasz-osztrák, ilyesmi), de az csak inkább elütés szerintem.

Jegyzet 1: Hihetetlen, hogy az angol fociról szóló könyvek rendre idézgetnek a derék Jamie Carragher-től, aki frusztráltságában jól odamondja a frankót. Ebben éppen Rio Ferdinandra való megjegyzését közlik. Többek között.
Jegyzet 2: Érdemes vetni egy pillantást az irodalomjegyzékre. Elképesztő, hogy Angliában szinte minden játékos és edző ad ki életrajzot. Na, most vagy az van, hogy arrafelé többen tudnak olvasni, vagy az, hogy ott többeket érdekel a foci. Gondoljunk csak bele, milyen remek könyvek jöhetnének ki a nyomdából itthon is.
Dzsudzsák Balázs: A rubel nyomában
Koplárovics Béla: Egy gól mind felett
Koman Vladimir: Bárcsak ukrán labdarúgó lettem volna
Pintér Attila: Tolódás
Devecseri Szilárd: A bolygó hollandi
Bernd Storck: Az ajándékbögre

8 hozzászólás
allocco>!
Michael Cox: Daráló

Michael Cox: Daráló A Premier League taktikai fejlődése az ívelgetéstől a tiki-takáig

Ha lenne 10 csillag annyit kapna… Ha a magyar fociedzői társadalom ezt elolvasná szintet léphetne a bajnokság, de nem hiszem, hogy Véber, Pisont, Mátyus, Bognár Gyuri stb nem veszi erre a fáradtságot.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ella Steel: Sors-Fordulat
Dávid Ádám: A Virág utcai focibajnokság
John King: A futball faktor
Jonathan Wilson: Futballforradalmak
Steven Gerrard: Életem vörösben
Raphael Honigstein: Újra a csúcson!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie
Nagy Béla: Fradi futballévszázad
Marék Veronika: Boribon focizik
Renáta W. Müller: Függőségben 1-2.