Vércsoport 22 csillagozás

Michael Connelly: Vércsoport

Terrel McCaleb vezette a Los Angeles körzetében történő összes sorozatgyilkosság nyomozását az FBI-nál. Szívműtéte után nyugdíjazták, ám nyomozói ösztöneitől hajtva elvállal egy titokzatos ügyet. Lassan kiderül, hogy olyan gyilkos nyomába eredt, akinek a bűnei elképesztőbbek és ijesztőbbek, mint bármi, amivel korábban találkozott. A Vércsoport a legjobb thrillerek egyike. A regényből Véres munka címmel film is készült Clint Eastwood rendezésében és főszereplésével.

Véres munka címmel is megjelent.

Eredeti mű: Michael Connelly: Blood Work

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Alexandra, Pécs, 2007
432 oldal · ISBN: 9789633695838
>!
Alexandra, Pécs, 2006
428 oldal · ISBN: 963369583x · Fordította: Morvay Krisztina

Kedvencelte 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
nagy_anikó
Michael Connelly: Vércsoport

Imádom a krimiket és ez sem volt kivétel. Aprólékosan kidolgozott bizonyítások, amit a volt FBI ügynök a saját szakállára végzett nyomozás közben csinál, nyomozói ösztön, logika, találékonyság – bizony szívésen olvastam. Közbe jön egy csomó minden (érzelmek, irigység, gáncsoskodás a rendőrök részéről), de McCaleb egy sorozatgyilkost kap el – igaz nem úgy mint aktív nyomozói éveiben – de tántoríthatatlanul megy a gyilkos után.

>!
nekromancia
Michael Connelly: Vércsoport

Ismeretlenül vettem ki a könyvtárból, és nem bántam meg. Izgalmas nyomozástól a romantikus szálig minden van benne. Szerintem alvás előtti olvasmánynak tökéletes.

>!
BrushScript
Michael Connelly: Vércsoport

Michael Connelly-t igazából akkor szemeltem ki (abból a célból, hogy feltétlen olvasni fogok tőle), mikor megláttam a Castle-ben pókerezni (Dennis Lehane-nel és james Pattersonnal, akik szintén bestseller írók). De teltek az évek, és a kezdeti Castle rajongásom (az utolsó pár évad minősíthetetlenné válása miatt) Connelly nevével együtt a múlt homályába veszett.
Aztán egyszer csak újra vetítette az egyik tévécsatorna a régesrégi Clint Eastwood-filmet, a Véres Munká-t. Amikor először láttam, nem is tűnt fel, hogy Connelly írta a regényt. Na, gondoltam, ez jó lesz kezdésnek. Irány a könyvtár. Igen, létezik még ilyesmi az e-book korában is.
A magyar verzió 4 évvel a film megjelenése után került a magyar boltokba (és 8 évvel az eredeti regény megjelenése után), a kiadó az eredeti témához közelebb álló Vércsoport címet adta neki (az eredeti cím Blood Work, egyébként, ami kb. vértesztet jelent).
A sodró stílusú oldalakat falva Eastwoodot láttam magam előtt, annak ellenére, hogy a könyv hőse 45 év körüli volt, a színész meg a film idején betöltötte a 70-et is. A krimiírók (persze ez alól a legtöbb veterán kivétel) néha elkövetnek apró hibákat – vagy a történet lendületének megőrzése végett szándékosan ferdítenek –, mikor bizonyos szakmák (mint pl. az orvostudomány) berkeibe kalandoznak, de Connelly regényében nem venni észre apró egyenetlenségeket. Minden logikus, nincsenek fatális logikai ugrások. Azonban kissé jobban elvarrhatta volna a végét, hiszen a nyomozás egyik kulcsfigurája, a főhős McCaleb „szomszédja”, csak úgy eltűnik a végén (különösebb búcsú nélkül). A film forgítókönyvírója Brian Helgeland is látta ebben a karakterben a lehetőséget, mert míg a regényben elmarad a nagy rádöbbenés a gyilkos személyazonosságára (nincs meg az az interakció a főhőssel, ami miatt az emberben megáll az ütő :-), a film őt emeli fel McCaleb nemezisévé. Megjegyzem a harmokikákkal volt egy olyan ziccer a vége felé (illetve a szereplő pár buzgómócsing gesztusa), ami azt sugallta, hogy több lesz ebben a karakterben.
Itt kell megjegyezni, hogy a fordító zseniális munkát végzett az elkövető nevével. Az angol Noone (nún-ként ejtve csak egy név a sok közül), magyaros kiejtéssel Edgeshamme (kiejtve egysem) lett, ami az angol névre jól hajaz, ha a No one-t, az angol főnév jelentése alapján „nem egy-ként” fordítjuk. Ugyanakkor a többnyire női fordítókra jellemző hozzánemértés a fegyverekkel kapcsolatban itt is megjelenik. Az egyik fontos nyomot, a puha hegyű expanziós lövedéket folyamatosan papírmagvasnak nevezni már-már vicc kategória. Ahogy a gyártmányát, a Federalt is „szövetségi”-nek fordítani…
Ettől eltekintve az Alexandra kiváló magyar kiadást készített.

>!
Renáta_Farkas_2
Michael Connelly: Vércsoport

Nagyon jol megalkotott es felepitett tortenet, igazan izgalmas konyv :)

>!
noemi81 I
Michael Connelly: Vércsoport

Michael Connelly szét akarta tépni e könyv jegyzeteket a megjelenés előtt, de lefogták a kezét. Hála Istennek. Nagy kár lett volna érte! Aki imádja a krimit és a csavaros indítékokat, annak különösen tetszeni fog. Ajánlom. Üdv, Kovács Noémi

>!
Arpad_Nemeth P
Michael Connelly: Vércsoport

egy igen jól megírt krimi, sok csavarral megtűzdelve. Nekem tetszett. Első könyvem Connelly-től.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Clancy: A kokain akció
Tom Clancy: Kokainháború
Kathy Reichs: Végzetes utazás
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni
J. D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
J. D. Robb: Halálos testvériség
Douglas Preston – Lincoln Child: A halál tánca
Janet Evanovich: Két ravatal
Meg Cabot: Hajsza