Elveszett ​fény (Harry Bosch esetei 7.) (Terry McCaleb 2.) 16 csillagozás

Michael Connelly: Elveszett fény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​FBI jellemrajzkészítésben jártas volt ügynökét, Terry McCalebet – aki egy sikeres szívátültetést követően kényszerült nyugállományba – egykori kollégája megkéri, hogy szakértelmével segítsen egy különösen rejtélyes gyilkosság felderítésében. Az áldozat egy zűrös múltú, lecsúszott alkoholista. Harry Bosch nyomozó – Connelly krimijeinek állandó főhőse – egyszer már letartóztatta ezt az embert egy Los Angeles-i prostituált meggyilkolása miatt, de minden erőfeszítése ellenére sikerült elkerülnie a felelősségre vonást. McCaleb aprólékosan és körültekintően elemzi a bűncselekmény helyszínét, és számos furcsaságra bukkan: egy megmagyarázhatatlan fejsebre, egy középkori latin nyelven írt baljós intelemre és egy bagoly szobrocskára a holttest közelében. McCaleb, ösztöneit követve, Harry névrokonának – a 15. századi németalföldi mesternek-, Hieronymus Bosch-nak számos festményén megtalálja a misztikus nyomok eredetét.
Eközben Harry Bosch sztártanúként szerepel egy hollywoodi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Tiara, Budapest, 2001
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630070944 · Fordította: Bán András

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Harry Bosch


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Csabi>!
Michael Connelly: Elveszett fény

Connelly-nek ez a regénye egy szempontból mindenképpen különleges: ebben szerepel együtt Bosch és McCaleb. Méghozzá mindketten főszerepet játszanak, pont ez, a kettejük összecsapása, együttműködése adja ennek a könyvnek az érdekességét. Mert amúgy a sztori eléggé kiszámítható, még ha úgy is indul, mintha a Hetedik-et látnánk, tudjuk, hogy Connelly ezt a hibát nem követheti el.
Bosch-t abban a helyzetben látjuk, amiben nem szoktuk: egy lezárult nyomozás után a bíróságon kell érvényt szerezni az igazságnak, ami nem is olyan könnyű. Bosch hitelességén áll vagy bukik az ügy, és a rosszfiúk persze erre játszanak. Itt lép a képbe a már visszavonult McCaleb, akit felkérnek egy rejtélyes gyilkos profiljának elkészítésére. És a két ügy persze egymásba gabalyodik.
Feltűnik még a színen egy epizódszerepben egy harmadik Connelly hős is, Jack McAvoy. És ha már a neveknél tartunk, ez az a könyv, ahol Bosch neve is belekeveredik a történetbe, és nem a gyújtógyertya miatt. És ha még mindig a neveknél tartunk, Connelly imád ismert neveket adni szereplőinek, itt van pl. a főgonosz David Storey, vagy Penelope Fitzgerald művészettörténész: mindketten Booker-díjas írók.
Hadd emlékezzek meg a fordításról is: a bukdácsoló szöveg egyenletesen alacsony színvonalú, de legalább tarkítja néhány nagy baklövés (tallért meg a talárt összekeverni?). És a cím. A könyv, mint ahogy az eredeti cím is, a sötétség témája körül forog, tehát a fényt megtenni címnek szerintem baklövés. Főleg, hogy a kettővel későbbi regénynek Connelly a Lost light címet adta.

mate55 P>!
Michael Connelly: Elveszett fény

A cselekmény két szálon fut, s ez már önmagában is megadja azt a ritmust, feszültséget, ami leköti az olvasót, egészen a zseniális végkifejletig. Úgy gondolom, akik szerették Connelly eddigi könyveit, azok ezúttal sem csalódnak, akik pedig csak most ismerkednek meg az íróval azok biztosan beszerzik majd a többi könyveit.

Elek_A_Trotechnikus>!
Michael Connelly: Elveszett fény

Különleges könyv, Bosch És McCaleb egy történetben.
Olvasom itt a kritikát, hogy a fordítás pocsék, amivel nem is vitatkoznék, de egébként is gyenge az egész. Nekem főleg a McCaleb féle szál volt szinvonaltalan – mármint Connelly-hez mérten.


Népszerű idézetek

Csabi>!

Senki nem ússza meg, Terry. Ha hinnék abban, hogy megúszhatják, akkor nem tudnám ezt csinálni. Biztos, hogy nem kapunk el mindenkit, de hiszek a körforgásban. A nagy kerék. Amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten. Végső soron. Talán nem látom annyiszor Isten kezét, mint te, de hiszek benne.

171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Bosch
Csabi>!

– Van egy tippem, amin elindulhatunk. A városban kell lennie. Egy színésznő hova mehetne máshová?
– New York?
– Oda az igazi színészek mennek. Ő csak egy arc. Biztos itt maradt.

95. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Bosch esetei sorozat · Összehasonlítás
Terry McCaleb sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
J. D. Robb: Halálos híresség
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Greg Iles: Csontfa
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Anne Bishop: Vörös betűkkel