Csontok ​városa (Harry Bosch esetei 8.) 46 csillagozás

Michael Connelly: Csontok városa Michael Connelly: Csontok városa

Bosch nyomozó az újév első napján váratlan hívást kap: egy elkóborolt kutya emberi csontot talál. Bosch a véletlen felfedezés nyomán a hollywoodi dombok között megásott sírhoz, valamint egy húsz évvel korábban elkövetett gyilkosság fiatalkorú áldozatához jut el. A régi eset felkavarja a nyomozót, s miközben egyre mélyebben merül el a múltban, a jelenét egy Julia Brasher nevű rendőrújonc forgatja fel teljesen. A nyomozás előrehaladtával a kérdés egyre nyomasztóbbá válik: ki lehet-e deríteni az igazságot több mint húsz év után?

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Alexandra, 2006
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633699444
>!
Alexandra, Pécs, 2006
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633699444 · Fordította: Babits Péter

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

smetalin>!
Michael Connelly: Csontok városa

Nem szokványos krimi volt ez, persze volt halott, meg tettes meg nyomozás is, de mégis az egészet másképp rakta össze. Voltak varga betűk, és így lett kerek a történet.

gyuszi64>!
Michael Connelly: Csontok városa

2022/117, könyvtár, 11/36 eddigi értékelés

Igen jól megírt, egyenes vonalú történet, teljes információs nyomozási folyamattal. Viszonylag szűk a regény; lényegében csak egy sima eset direkt leírását kapjuk (bár azt nagyon részletest), múltba nyúló bűnténnyel, csavaros megoldással – közben munkahelyi problémákkal.
Mostanában olvastam két hasonló tematikájú J. D. Robb-regényt. Érdemes összevetni az ottani jövőbeli, lényegében korlátlan költségvetésű nyomozásokat az itteni realisztikusabb, keserédes munkával. (Persze az eredmény ugyanaz. :) )

A_Shara>!
Michael Connelly: Csontok városa

Connelly most is fantasztikus volt. Bosch figurája tökéletes, megunhatlan. Ahogy aprólékosan összerakja a múltat, akár többszöri nekifutásra, de nem adja fel.
Tökéletes.

colman>!
Michael Connelly: Csontok városa

Lehet úgy tűnik könnyedén osztogatom a csillagokat, de egyszerűen nem tudok 5-nél kevesebbet adni. Connelly ismét remekelt.

fióka P>!
Michael Connelly: Csontok városa

Izgalmas volt, izgalmas, mi is lehetett volna más, ha egy évtizedek óta halott ember ügyét kell megfejteni? :)) Mesteri volt a történetszövés, a kapcsolódások, természetesen most is az utolsó percben lőn megvilágosodás részemről a gyilkos kilétét illetően – mert hát persze, hogy megfejtődött az ügy, olyan nincs Bosch nyomozónál, hogy lezáratlan ügy, kizárólag a könyvben (hülye vicc volt) –, szóval csak a végén jöttem rá, amikor Connelly úgy döntött, hogy szájbarágósan felvilágosít az illető személyéről. Minél több krimit olvasok, annál inkább kételkedem saját logikámban, ki gondolta volna, hogy erre is jó egy jól megírt könyv? Ez majd' öt csillagos lett, azért csak majdnem, mert feleslegesnek találtam benne egy spoiler történetet, sem érdekfeszítő nem volt, sem érdekes, csak úgy volt. Elvolt. Nélküle jobb lett volna.
Ami érdekes, hogy a fordító ugyanaz, aki az Echo Park titkának esetében, most mégis klasszisokkal jobb lett az adaptáció. Így már tényleg gondban vagyok: Connelly ír időnként nagyon nívón alul, vagy Babits Péter fordít esetenként rosszul?

Máté9112>!
Michael Connelly: Csontok városa

Kellemes kis krimi. Jól olvasható pörgős. A történet most annyira nem fogott meg de Harry Bosch nyomozó ismét hozza azt a szintet amiért szeretjük

Gregöria_Hill>!
Michael Connelly: Csontok városa

Elkövettem azt a hibát, hogy anyám Readers Digest válogatáskötetéből olvastam ki, amiről én nem tudtam, hogy azmiaz. Azt hittem, kisregények, nem tudtam, hogy lebutított edition. Mit mondjak, gyanús is volt, hogy lehet külön kötetben 380 oldal ez a könyv, és ezért utánajártam. Ennyit rólam. Szóval ez egy Los Angeles-ben játszódó „döglött akták” típusú krimi mixelve a hollywoodi helyszínelőkkel, ami eredetiben biztosan nagyon komplex és több érdekes szálon fut, a fókuszban egy karakteres nyomozóval. Ez még a buta verzióból is átjött, mint ahogy az is, hogy nagyon fordulatos. Sajnos az egyes mellékszálak, mivel (szerintem/gondolom) a cselekmény érdekében a pszichó és motivációs háttértörténeteket kidobták a szövegből, néhány ráutaló aprósággal egyetemben, kinek kell az, nem illeszkedtek szervesen a szövegbe, hogy úgy mondjam. Néha ezért el is csodálkoztam, hogy „Hát ezt meg most miért kergette meg egy raklapnyi rendőr?”, „Hát ebből meg hogyan lett kapásból vádlott csak mert a rokona?”. Hát így.

Adok rá sok csillagot, mert szerintem ez egy jó krimi, ezért valaki ajánljon ugyanettől a szerzőtől egy másikat, ami szintén jó, mert olvasnék tőle egy ilyen Bosch nyomozósat!

5 hozzászólás
noemi81 I>!
Michael Connelly: Csontok városa

Connelly tökéletes, az USA legnagyobb krimiírója. Ebben a hihetetlenül pontosan megszerkesztett Harry Bosch sztoriban már az érett író teremtette a szálakat és ő is varrja el őket a végén. Letehetetlen.

mate55>!
Michael Connelly: Csontok városa

Michael Connelly neve garancia az izgalmakra, a könyvei pedig letehetetlenek.
Bár hosszan lehetne mesélni arról, hogy milyen érzéseket kelt az olvasóban ez a nagyszerű regény, de szerintem elég annyi, ha kijelentem, hogy ez egy kifejezetten profi thriller, amelybe ha belekezd az ember, akkor egyszerűen nem fogja tudni letenni. Ha valaki ezt a könyvet választja nyárutói olvasmányul, biztosan nem fog csalódni.

Csabi >!
Michael Connelly: Csontok városa

Mit lehet kihozni egy krimiből, aminek az elején egy húsz éve elásott holttestet találnak? Ennél döglöttebb ügyet nehéz elképzelni. Hogy lesz ebből mégis egy majd 400 oldalas regény? Ehhez kell egy jó krimiíró, aki lassan elkezdi kibogozni a szálakat, megmutatja az aprómunkát, amivel a rendőrök felfejtik egy ügy szálait. Na, szerencsére azért nem a legapróbb részletekig, mert így is van a könyvben sok olyan elem, ami nem viszi előbbre az ügy megoldását, ellenben szervesen beépül a regénybe, ami a bűnügy megoldása mellett tovább építi Harry Bosch életrajzát, és mi is Los Angeles-i rendőrnek érezhetjük magunkat egy olvasás erejéig. Felüdítő olvasmány a Csontok városa olyan szempontból, hogy végre nem egy eszement sorozatgyilkost üldözünk, megkímél minket a könyv a divatos brutalitástól és erőszaktól (na jó, azért nem teljesen), és inkább egy kicsit visszalép a klasszikus nyomozós világba. Aki a hollywoodi típusú, triplacsavaros, vérben tocsogós krimiket kedveli, az csalódni fog. Inkább a realistáknak való ez a könyv.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

Az öreg hölgy meggondolta magát: mégsem akart meghalni.

(első mondat)

Csabi >!

Ezért nem tudna soha visszamenni az utcára. A járőrmunka olyan, mint ragtapasszal gyógyítani a lőtt sebeket.

71. oldal

mate55>!

A gonoszságot sosem lehet kiirtani a világból.

177. oldal 3.sor


A sorozat következő kötete

Harry Bosch esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Harlan Coben: Szökevények
Dennis Lehane: Viharsziget
Stephen King: Mr. Mercedes
Dan Brown: Angyalok és démonok
Blake Crouch: A pokol kapujában