A ​hazugság csapdájában (Harry Bosch esetei 14.) (Mickey Haller 2.) 79 csillagozás

Michael Connelly: A hazugság csapdájában Michael Connelly: A hazugság csapdájában Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Mickey ​Haller védőügyvéd élete végre kezd rendbe jönni – kétévnyi tévelygés és kihagyás után visszatér a tárgyalóterembe. Amikor neves kollégáját, Jerry Vincentet meggyilkolják, Haller megörökli tőle addigi legnagyobb ügyét: neki kell védeni a befolyásos hollywoodi producert, Walter Elliotot, akit felesége és annak szeretője megölésével vádolnak. Hallernek jócskán akad dolga Elliottal, akit szemlátomást jobban érdekelnek a filmjei, mint a lehetőség, hogy egy életre rács mögé dugják. Miután a védelem stratégiájának kulcsfontosságú része hiányzik, Mickey gőzerővel készül a tárgyalásra, s ha ez nem lenne elég, az is kiderül, hogy Vincent gyilkosa alighanem őt szemelte ki következő áldozatának.
Itt lép be a képbe Harry Bosch, aki elszántan nyomoz Vincent gyilkosa után, és mindent elkövet a kézre kerítéséért, még ha ehhez csaliként is kell használnia Hallert. Bosch és Haller – nyomozó és ügyvéd – mindeddig ellentétes oldalon álltak, ám ahogy nő a nyomás, és mindketten egyre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Alexandra, Pécs, 2022
400 oldal · ISBN: 9789635823680 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2022
400 oldal · ISBN: 9789635823703 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2011
398 oldal · ISBN: 9789632977003 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Nem olyan izgalmas, mint a korábbiak, melyeket Connellytől olvastam. Azt sejtettem, hogy az ügyvédi munka, a tárgyalóterem sokat lesz terítéken, hiszen itt a főszereplő Mickey Haller védőügyvéd. Az ő karakterét először filmen láttam-ma már sorozat is készült /Az igazság ára/. A filmet többször láttam, kedveltem, de a továbbiakban ez a regény érdekelt, mint folytatás, bár önállóan is olvasható. Ebben a regényben külön érdekes, hogy az író összehozza három főszereplőjét Hallert, Bosch nyomozót, Jack McAvoy újságírót-erről a többi már spoiler lenne.
Connelly műveiben mindig vannak csavarok a végén, de mégsem tudok most négy csillagnál többet adni, mert a közepe elég vontatott, hiába érdekes a téma.
Folytatom a következő Haller-Bosch regénnyel.

eenca P>!
Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Azt nem értem, hogy a Netflixnél miért gondolták azt, hogy ők jobb forgatókönyvet tudnak írni, mint ami a könyvben van … van olyan változás, ami érthető így majd 15 év távlatában (nem filmgyártó cég, hanem videójáték készítő), és természetesen volt pár „kötelező” píszí változtatás.
Viszont nem értem, hogy az első könyvből miért hoztak át egy szálat, amit a könyvben meg sem említettek és a fő ügy megoldása is nekem érdekfeszítőbb a könyvben, mint a sorozatban volt.
Haller sokkal emberibb a könyvben, ahogy nyomonkövethetjük ahogy küzd a jó és a rossz ellen, holott szerinte is szinte mindenk inkább szürke. A könyv zárása is feszültebb és nem ad feloldozást vagy inkább elégtételt Hallernak, és emiatt joban is csattan.

************************************
A magyar kiadáshoz annyit, hogy bár ugyanaz fordította az első és a második részt is, volt hogy az elsőben például a pub nevét lefordította, míg itt már nem. Továbbá nem hiszem az ügyvéd barátunk zsákot használt volna …

smetalin>!
Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Eléggé meggyőzött, eddig két különböző szereplős könyvét olvastam, azok valamiért annyira nem fogtak meg, pedig milyen jól ír!!! Befejezem ezt a sorozatot, aztán jöhet Bosch is:)
Hogy a francba kerülte el eddig a radaromat?!?!?! Na ez a rejtély!!!!

n P>!
Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Mindenki hazudik – így kezdi a sztorit. Neeem, én nem. Pedig jó lenne néha…
Connelly nagy kedvencem, szinte minden magyarul megjelent könyvét olvastam. Ha krimi, akkor vagy ő vagy Jo Nesbo. Ők azok, akiknek megengedem, hogy vezessék a gondolataimat arra ,amerre akarják, a végén úgyis elmondják majd mi a csel. Most is így volt. Meg volt a szokásos bivalybőrillatú kanapés iroda, a wisky és cigarettafüst, a szerető és a volt feleség. Nem csak a sokemeletes házak, hanem az akták is az égig értek. A lift jelenet és a parkolóház is stimmelt, a fegyver is Smith&Wesson a 29-es modell volt és a hullák is meg a gyilkosok is előkerültek. Connelly ezzel a könyvével a Haller-sorozatát folytatta, aminek az első részét még nem olvastam. Nem lényeg, ettől még érthető volt, mert itt Halleren, a védőügyvéden van a hangsúly, nem az előző történeten. Ezzel volt egy kis bajom. Mert ezt nem tudtam előre és vártam az én Bosch nyomozómat, akinek itt csak aprócska szerep jutott. Én ő miatta olvasom a könyveit. Most Haller szemével volt muszáj látnom a bűnt és a bűnöst és így a védelem oldalára kellett állnom. Gyanús volt, nagyon gyanús volt minden és mindenki, de azért az izgalom nem hágott a tetőfokára nálam. Bosch nyomozó titokzatosabb, az üldözés is érdekesebb, mint a tárgyalótermi párbeszédek. Haller nem hagyta, hogy gondolkodjam, mindent elmondott, mindenhova odavezetett és ez egy kriminél nem biztos, hogy jó. Persze meg volt a csavar a végén és lett még hulla is, de gyengébbnek találtam ezt a többi könyvénél. Ami nagyon tetszett, hogy szinte teljes képet kapunk az amerikai igazságszolgáltatásról, az esküdtszék tagjainak kiválasztásáról, arról, hogyan és mi alapján lehet valaki a tagja. A jogrendszer gyenge pontjait is megismerhettem… Connellynek fifikás, ravasz és humoros az észjárása, még ha nem is izgultam túl magam, de kedvelem őt annyira, hogy ezt a laposabb történetét is jóra értékeljem.
Még annyi, hogy „valakik mondják”, a nők azért olvasnak krimit mert félnek.
Hát nem, én nem félek semmitől. Na, jó, azt nem mondom, hogy senkitől…

3 hozzászólás
Niki_Salamon>!
Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Szerencse, hogy kéznél volt a folytatás, mert jogi krimiből sosem elég. Első betűtől kezdve izgalmas volt és bár a Bosh és Haller szál elejétől kezdve egyértelmű volt, mégis tartogatott meglepetést a könyv.
A folytatás számomra bőven túlszárnyalta az első részt. Egy unalmas pillanatot nem tudok felidézni és csak az tudom mondani, hogy kell még.

hcs23>!
Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Connelly profi, mondá @robinson és @mate55 molytárs, és úgy lőn. Lőn egy elképesztő sztori elképesztő írásmóddal, elképesztő karakterekkel és elképesztő fordulatokkal spoiler. Teljesen elcsépelem ezt a szót. De ott minden az volt, szóval értitek. Úgy voltam vele, h sebaj, majd kitalálok egy másik hasonlóan hangzatos jelzőt a második részre is. Csalódnom csak annyiban kellett, h Hallerből sokkal kevesebb csibészséget kaptunk, pedig annyira kerestem, minden mondatot, minden szót és minden betűt úgy olvastam, h vártam, el ne mulasszak egy ilyen pillanatot sem, amikor ez akárcsak egy szemernyit is megnyilvánul. Hihetetlen figura. A történetszál egy teljesen átlagos jogi krimi eseményeit vonultatja fel: bűntény, tárgyalás, finálé – annak mikéntjére (a konkrét megírására gondolok) viszont elég nehéz szavakat találni (pozitív értelemben – főleg annak, aki szereti a műfajt). Ilyen szempontból közel ugyanazt kaptam – és nagyon szeretem azt kapni, amit várok. Úgyhogy nehéz lesz megtalálnom azt a megfelelő szót, de majd segítségül hívom a szinonima szótárt. Icipicit gyengébb szót kell találnom, mert az itt használt csillagos értékelés skáláján részemről ez a rész csak 5-5,5 körül érdemel, míg az első nagyjából 7-et. Úgyh Michael, megrovásban részesülsz. Mi az, h csak ennyire telt most tőled?:) A tesitanárom volt olyan gimiben, h ha vmilyen gyakorlatot egyszer megcsináltál, vmilyen eredményt sikerült elérned, azt utána mindig elvárta tőled. Maximalizmus a köbön:)

Nefi>!
Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Aztakutyafáját… a nemjóját. Sikerült neki a végére csak összehozta. Megcsavarta kétszer és kész is, én is kész lettem. Tud ez az ember :)
Azt gondolom, hogy ennek a könyvnek jó, ha nem rögtön az első rész után olvassa az ember. Nekem kb. 2 év után sikerült elolvasni a második részt. Döcögve indultunk és nehezen olvasós volt az eleje. Majd egyszer csak magával ragad a történet. A vége viszont brilláns.
Annak, aki szereti Connellyt és a Boch szálat annak igazi prémium, hogy ebben a történetben is itt van a nyomozó. Haller pedig nagy ász. Kedvelhető, szerethető figura a maga összes esendőségévél. Végig azt gondoltam, hogy ez a mű egy kötelességből megírt 4-es és tényleg nincs benne tűz, de a végére a szereplők mégis önálló életre keltek :) Kicsit Coben-re emlékeztetett a vége…. hát igen egyik író sem piskóta, ha csavart kell vinni egy sztoriba :)

Csabi>!
Michael Connelly: A hazugság csapdájában

Az előző Haller-sztori, az Az igazság ára tetszett, de nem csak nekem, hanem Connellynek is, úgyhogy megírta újra, ez lett A hazugság csapdájában. Gyakorlatilag ugyanarra a történet csontvázra húzott fel egy újabb rókabőrt, és egymás után olvasva a két könyvet ez kissé zavaró. Persze ez egyben azt is jelenti, hogy a könyv jó, hisz az első verzió is jó volt, de mégis egy kicsit nehezebben csúszik, mint mikor már harmadszor kell enni a héten a maradék spenótból.
Amúgy ez az első közös Haller-Bosch történet, de ki kell ábrándítsam a Bosch rajongókat, ez valójában egy Haller történet, amiben szerepel egy Bosch nevű nyomozó is. Gyakorlatilag lehetne bármi a neve ennek a karakternek, különösen, hogy Bosch a megelőző 13 történetben nem mosolygott annyit összesen, mint ebben a regényben. Persze ott van az utolsó előtti fejezet, amiben kiderül, ami kiderül, ezt a poént nem lövöm le azoknak, akik még nem tudják.
Mindenesetre kíváncsian várom a következő kötetet (ez kell legyen a The Reversal a sorban, nem tudni, hogy az Alexandra kegyelméből mikor jelenik meg), hogyan folytatja Connelly, miután két könyv végén is teljes kiábrándultságban hagyta ott főhősét.


Népszerű idézetek

robinson P>!

–Oké, maradj rajta. Mi van ezzel a Harry Potterrel?
–Kivel?
–A nyomozóval. Nem Potter, hanem…
–Bosch. Harry Bosch. Rajta is dolgozom.

53. oldal

robinson P>!

–A névjegyén ugyan nem szerepel, de azt hallottam, hogy a teljes neve Hieronymus Bosch. Igaz ez?
–Mi a baj vele?
–Csak eltűnődtem… hogyan tett szert egy ilyen névre.
–Az anyám adta.

77. oldal

robinson P>!

A gyilkosság helyszíne olyan, mint egy térkép. Aki tud olvasni benne, könnyen megtalálja az utat.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ölés, gyilkolás
mamono P>!

Mindenki hazudik.
Hazudnak a zsaruk. Hazudnak az ügyvédek. Hazudnak a szemtanúk. Hazudnak az áldozatok.
A tárgyaláson hazugságok csapnak össze…

(első mondat)

robinson P>!

Los Angeles olyan hely, ahová mindenki valahonnan úgy érkezik, de ahol igazán senki sem vet horgonyt. Átmeneti szálló, ahová az álmaikat követő vagy rémálmaik elől menekülő emberek kerülnek..

57. oldal

robinson P>!

Egyet kellett vele értenem. A média egyik nap még szeret, a másikon eltemet.

206. oldal

robinson P>!

Az esküdtek libasorban vonultak be, ahogy a Lakers szokott bejönni a kosárpályára. Ugyan nem viseltek egyforma mezt, mégis ugyanaz a várakozás érződött a levegőben: mindjárt kezdődik a meccs.

266. oldal

robinson P>!

–Zenei diplomája van? –színleltem meglepetést.
–Szeretek énekelni.

368. oldal

Nefi>!

Harminckét évesen életének egyharmadát börtönökben és fegyházakban töltötte.
Negyedikes korára kijárta az iskolát – akkortól a közelébe se ment,
és nem akadt egyetlen rokon, akit ez érdekelt volna.

6. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Bosch esetei sorozat · Összehasonlítás
Mickey Haller sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Steve Cavanagh: Tizenhárom
Baráth Viktória: Az igazság ára
William Landay: Jacob védelmében
John Grisham: A magányos farkas
William L. Myers Jr.: Életem védelme
Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Alafair Burke: Egy feleség dolga
Anne L. Green: Joyce csapdájában
Greg Iles: Mississippi vér
Chris Whitaker: Ahol az égbolt véget ér