Egy ​angol úr Hollywoodban 18 csillagozás

Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban

Maurice Mickelwhite hosszú utat tett meg London egyik szegénynegyedétől Hollywood ragyogó rivaldafényéig.

Ma már kétszeres Oscar-díjas, lovaggá ütötte az angol királynő, és több mint öt évtizede egyike a világ legkeresettebb színészeinek. Kéznyoma ott van a hollywoodi Grauman's színház előtti járdán, Charlie Chapliné, Anthony Hopkinsé, Fred Astaire-é és Marilyn Monroe-é társaságában.

Egy angol sztár, egy hollywoodi karrier, egy sikeres és boldog élet. A férfi, akit Michael Caine-ként ismerünk, könyvében visszatekint pályájára: mulatságos, barátságos és őszinte önéletrajzában egy bennfentes szemével láttatja velünk Hollywoodot, hihetetlen mesélőkedvvel és tehetséggel idézve fel a legendás filmeket, a sztárokat és kulisszatitkokat.

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633100677 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Anthony Hopkins · Esther Williams · Jack Nicholson · Jeff Chandler

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Kriszta I>!
Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet! Már kézbe venni is jó volt: keményfedeles, cérnafűzött, jól lehet lapozni, szép lapok – mindez egy hihetetlenül szimpatikus, finom humorú ember szavaival megtöltve. Ahogy olvastam, végig ez a szó járt a fejemben: „elegáns”. Az egész könyv olyan elegáns, és szerintem Michael Caine az életben csakis elegáns úriember lehet.
Gyakorlatilag telecímkéztem a könyvet, hogy majd miket fogok kiidézni, de sajnos időm véges, úgyhogy erre csak részben került sor. Tele van jobbnál jobb történetekkel, kulisszatitkokkal, szimpatikus gondolatokkal, érdekességekkel.
Aki tudja értékelni a klasszikusokat, a régi nagy színészeket, vagy egyszerűen csak az alapvető emberi értékeket, annak szerintem tetszeni fog a könyv.

desertangelable P>!
Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban

Nagyon régen vetten már papír alapú könyvet, de ennek a könyvnek nem tudtam ellenállni. Igaz elég lassan haladtam vele, de ez koránt sem annak tudható be, hogy lassú lett volna a történetvezetés, inkább annak, hogy olvastam mellette mást is. Ez csak amolyan csemege volt.
Szeretem az életrajzi könyveket, pláne az önéletrajzokat, mert mindig egy kicsit közelebb kerülhetek az adott hírességekhez, beleláthatok a mindennapjaiba és megismerhetem a gondolkodását. Amikor befejezek egy ilyen könyvet és történetesen az ő esetében végignézem az a filmjeinek a listáját, minden egyes filmjénél eszembe jut az a kis plusz történet, ami a színész mesélt el a forgatás körülményeiről vagy a kritikai fogadtatásról vagy éppen arról, hogy miért vállalta el az adott szerepet, amitől egy kicsit úgy érzem, mintha nekem az a film így többet jelentene, mint egy átlagos nézőnek. Michael Caine nagyszerű történetmesélő, aki – ahogy a címből is kiderül – talpig úriember, és valahogy ez az egész könyvön érződik. Nem abból, amit ír, hanem ahogyan írja. Kellő alázatossággal beszél a pályájáról, pályatársairól, családjáról és azokról, akiknek sokat köszönhet, anélkül, hogy jobb embernek próbálná magát bemutatni és anélkül, hogy megbántana másokat. Emellett arról is tanúbizonyságot tesz, hogy a humora legalább olyan jó, mint amennyire vígjátékszerepiből sejthettük. Szerettem olvasni.

csucsorka P>!
Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban

Amilyen lassan haladtam vele, annyira szerettem.
Amint befejeztem, megnéztem a régi Alfie-t; és elvezetett egy másik könyvhöz is. (A Senkinek egy szót se az egyik kedvenc filmes adaptációja.)
Hát ezekkel lettem gazdagabb, meg jó pár gyöngyözve kacagó pillanattal.
Kedves uraság ez a Michael Caine, nagyon el tudnám képzelni nagypapának. (Nem mintha cserére volna szükségem! :) )

EszgéGabi>!
Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban

Nem csalódtam ebben a könyvben, mint ahogy ebben a „nem született” angol Úrban sem, aki rendkívüli őszinteséggel, tőle megszokott humorral írta meg életrajzi regényét. Michael Caine pont olyan ember, amilyennek fimjei alapján gondoltam, nagystílű, jóhumorú, rafináltan kellemes elbeszélő. Azt írja magáról, az idő haladásával egyre jobb ember lettem -na meg mint tudjuk színész!:) Élete nehézségeiről -amelyekben nem szűkelkedett – légiesen könnyed humorral beszél, ami csak megerősített, mint rajongót, ráadásul rendkívül szórakoztató olvasmány volt. Csak így tovább Sir Michael Caine! Remélhetőleg még sokáig velünk:)


Népszerű idézetek

Életveszélyes_és_Tilos>!

Idősebb korában összebarátkoztam a negyvenes évek nagy sztárúszójával, Esther Williamsszel, aki elmondott egy történetet a nagyon jóképű, másodvonalbeli színész Jeff Chandlerről, aki egy ideig a szerelme volt. Egyszer női ruhában találta. Ezt meglehetősen tárgyilagosan mesélte, pedig annak idején megdöbbentőnek találhatta.
– És mit mondtál neki? – kérdeztem csodálkozva.
Mire ő:
– Azt mondtam neki, hogy „Jack, 182 centi magas vagy, nem vehetsz fel pöttyös ruhát”.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Esther Williams · Jeff Chandler
Életveszélyes_és_Tilos>!

Tisztában vagyok vele, hogy milyennek látszom a médiában, és be kell vallanom, tetszik a kép, de persze nem szabad túlságosan komolyan vennem magamat.
Egyszer kipróbáltam Shakirán:
– Idol vagyok – mondtam. Benne vagyok az újságban.
– Lehet, hogy idol vagy – felelte –, de jobb lenne, ha kivinnéd végre a szemetet.

361. oldal

Életveszélyes_és_Tilos>!

Féltem, hogy fel tudja-e venni a versenyt Jack Nicholsonnal, de minden aggodalmam elszállt abban a pillanatban, hogy megláttam az arcát: igazán borzalmas volt – tényleg úgy nézett ki, mintha belülről rohadna. Jack remek Joker volt; Heath egyáltalán nem látszott viccesnek – rémálom volt. Teljesen más irányba ment, és amint megláttam, tudtam, hogy működni fog a dolog. Gonosz kinézete ellenére nagyon kellemes ember volt, annyira nyugodt, hogy fogalmam sem volt, mi fog történni, ha kinyílik az a nyavalyás liftajtó… Alfréd azt hiszi barátokat enged be, de Joker mindenkit megölt. Én csak állok és Heath hirtelen nekiiramodik és átveszi nemcsak a partit, hanem az egész filmet – annyira megrémültem, hogy ha lett volna szövegem, elfelejtettem volna…

338. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Heath Ledger · Jack Nicholson
Életveszélyes_és_Tilos>!

És a kedvencem: azt mondják, napi egy pohár vörös bor jót tesz az egészségnek; ezért én napi két pohárral iszom, hogy kétszer olyan jót tegyen.

Kapcsolódó szócikkek: bor
desertangelable P>!

Sly-jal nagyon jó, bár kissé fárasztó volt együtt dolgozni: folyton edzett. Ha volt öt perc szünet, fekvőtámaszokat csinált, ha tíz perc szünet volt, fekvőtámaszokat és felüléseket is. Már attól is fogytam, hogy őt néztem.

213. oldal

Életveszélyes_és_Tilos>!

A stáb már február óta forgatott, én csak április végén csatlakoztam hozzájuk – sosem leszek képes átlátni az ilyen hatalmas filmek időbeosztását –, és ami azt illeti, nyolc hónapból én csak tíz napot töltöttem a forgatáson. De ez a néhány nap számomra feledhetetlen: először kerültem szemtől szembe Joker szerepében Heath Ledgerrel.

338. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Heath Ledger
Életveszélyes_és_Tilos>!

A jelenet koktélparti volt Batman lakásában, és komornyikként én irányítottam az eseményt. Hatalmas lakás volt – valójában egy nagy chicagói hotel előcsarnoka –, a liftből kilépő vendégeket köszöntöttem. Újabb csoport érkezett, velük Joker, aki az egész partit terrorizálja. Heath meg én akkor találkoztunk először, és az egész jelenetben nem volt vele dialógusom, de a felvételek között kedélyesen elbeszélgettünk. Próbáltam nem éreztetni vele, mennyire zavarónak találom a sminkjét.

338. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Heath Ledger
Életveszélyes_és_Tilos>!

Nagy pillanat volt, amikor Heath posztumusz elnyerte a legjobb mellékszereplőnek odaítélt Oscar-díjat. Mind megjósoltuk, hogy megfogja kapni, már az első jelenettől láttuk; nem csak én, láttam így… az egész stáb úgy érezte, megérdemli. Kiváló alakítás volt – a nyitó- és a zárómonológ, ahogy a többi jelenet is – és azt hiszem, nagyon fontos volt a családjának is.

339. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Heath Ledger
Életveszélyes_és_Tilos>!

Nem hiszem, hogy bárkit is ki kéne tenni annak, hogy akarata ellenére két évig katonai szolgálatot teljesítsen és csatába küldjék, mint engem, de úgy vélem, a mai kölykökre ráférne egy hat hónapos katonai kiképzés, hogy fegyelmet tanuljanak, és megtanítsák őket, hogyan kell fegyvert használni a haza védelmére. Biztos vagyok abban, hogy ez a tapasztalat megváltoztatná őket; a szolgálat végén lenne hovatartozás-érzésük és tudnák, hogy istenadta joguk itt lenni.

48. oldal

Életveszélyes_és_Tilos>!

Amikor véget ért az én részem forgatása, összecsomagoltam, és hazamentem, hogy élvezzem, ami 2007 nyarából hátravolt. Tudtam, hogy a film munkálatai folytatódnak, de nagyon megdöbbentem, amikor a következő januárban megtudtuk, hogy Heath véletlen gyógyszer-túladagolásban meghalt. Szörnyű veszteség volt; nemcsak egy nagy tehetség veszett el, hanem egy kedves, figyelmes ember is. Nehéz volt végig nézni a kész filmet, látni Heath életerejét, és nem gondolni arra, hogy halott; elkerülhetetlen volt, hogy a 2008. júliusi premier után a publicitás nagy része az ő halálának tragédiájáról szólt.

Kapcsolódó szócikkek: 2007 · 2008 · Heath Ledger

Hasonló könyvek címkék alapján

Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams
Michael J. Fox: Szerencsés ember
Andrew Morton: Angelina
Mara Reinstein – Joey Bartolomeo: Brad és Jen
Norman Mailer: Marilyn
Pamela Anderson: Star
Nathanael West: Sáskajárás
Pápai Zsolt – Varga Balázs (szerk.): Korszakalkotók
Françoise Sagan: A kívülálló
Jean Campbell: Hollywoodi filmcsillagok pazar ékszerei