Belső ​csend 26 csillagozás

Michael Acton Smith: Belső csend

A rendszeres meditáció bizonyítottan jót tesz: fejleszti a kreativitást, az összpontosítást és a hatékonyságot, segít megőrizni testi-lelki egészségünket. A mindennapokban azonban
nehéz időt szakítani arra, hogy behunyt szemmel, nyugodt környezetben meditáljunk akár csak fél órát is.
A Belső csenderre kínál megoldást: a hétköznapi élethelyzetekben alkalmazható tudatosságot. A mindfulness gyakorlása nem igényel különleges felkészülést, a bennünk rejlő kreativitást, spontaneitást hívja elő. A gyönyörűen illusztrált kötet inspiráló gyakorlatokkal, bárki számára elérhető ötletekkel vezet rá, hogyan észleljük a minket körülvevő világot.

Sétálj egyet úgy, hogy nincs úti célod!
Próbáld ki a csokievéstmindfulness-módra!
Ültess növényeket és figyeld a fejlődésüket!
Kapcsold ki a telefonod egy rövid időre!

Mosolyogj, lélegezz és lassulj le!

Eredeti cím: Calm

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045923 · Fordította: Moharos Éva

Enciklopédia 22


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Michael Acton Smith: Belső csend

”A boldogság sokféle formát és méretet ölthet, sokszor azonban az öröm legapróbb pillanatai vannak ránk a legnagyobb hatással.”

A Calm nevű applikáció alapítóinak könyve már ránézésre maga a béke szigete, rég láttam már ilyen igényes kiadványt. Öröm kézbe venni, forgatni, gyönyörködni a szépséges illusztrációkban, színekben és betűtípusokban. Az illusztrált önsegítő könyveket, a korábbi rossz tapasztalatok alapján, kicsit kétkedve fogadom, ám a Belső csendet tartalmilag is csak dicséret illetheti. Első belelapozásra túl egyszerűnek találtam, ám olvasás során kiderült, hogy érdeme pont ebben a tiszta egyszerűségében rejlik. A témakörönként csoportosított tippeket, feladatokat, gondolatokat ugyanis bárki könnyedén beépítheti mindennapjaiba, jelentősen javítva az életminőségén. Segít, hogy az olyan rutintevékenységekben, mint az ingázás vagy épp az evés is megtalálhassuk nyugalmunkat, örömünket. A kreatív feladatokat a Calm app zenéire végezni pedig igazán élvezetes volt. spoiler

2 hozzászólás
Anaire >!
Michael Acton Smith: Belső csend

Ez a könyv egy igazi kincsesláda számomra. Stabil helye van az éjjeliszekrényemen, szinte minden nap olvasok belőle egy kicsit, alkalomadtán pedig jön velem reggelente – húzósabb napokon, két stresszes szituáció között jól esik a léleknek belelapozni, alkalmazni pár tippet, elolvasni néhány motiváló idézetet vagy egyszerűen csak gyönyörködni a rendkívül igényesen kivitelezett illusztrációkban.

A Belső csend három legjobb tulajdonsága, hogy
– interaktív → jegyzetelhetünk, firkálgathatunk, színezhetünk
– bárki számára kivitelezhető, egyszerűen végrehajtható tanácsokkal lát el → végre egy önfejlesztő könyv, ami a kikapcsolódáshoz nem azt javasolja, hogy ruccanjunk le hétvégére a tengerparta, a táplálkozásunkat pedig nem úgy akarja reformálni, hogy új-zélandi zöldkagyló és marinált lazac fogyasztását ajánlja
– szinte az összes élethelyzetet érinti → egy-egy egész fejezetet kapott a természet, az alvás, az utazás, a társas kapcsolatok, a gyerekek, a munka, a kreativitás és az étkezés.

Tökéletes választás annak, aki apró lépések mentén szeretne javítani életminőségén, ez a könyv ugyanis mellőz mindenféle drasztikus tanácsot, helyette inkább arra próbál rámutatni, hogy egész egyszerű dolgokkal is pozitív változásokat érhetünk el.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045923 · Fordította: Moharos Éva
1 hozzászólás
étcsoki>!
Michael Acton Smith: Belső csend

Ez a könyv ránézésre is maga a nyugalom, igényes, nagyon szép kiadás, tele hasznos (bár néhol elég alapvető) tanáccsal. Olyan, mint egy magazin, ábrákkal, képekkel, infografikákkal díszített, több témát is érint, nem túl mélyen, néhány oldal erejéig, nem untat, de a kezdő löketet megadja. Az a fajta könyv, amit érdemes időnként fellapozni, akár inspirációként, akár néhány hasznos tanácsért, akár azért, mert jó érzés gyönyörködni a képekben. Kifejezetten szuper, hogy a mindfulnesst tárgyilagosan, könnyen érthetően, vallástól és spirituális utalástoktól függetlenül közelíti meg és mutatja be, így bátran olvashatja az is, aki nem buddhista, nem spirituális beállítottságú és/vagy a tudomány embere. Ajándéknak sem utolsó, ha valaki érdeklődik a téma iránt, egy ilyen meglepetéstől biztosan le lesz nyűgözve.

Saileach P>!
Michael Acton Smith: Belső csend

Nagyon szép, illusztrált kötet a mindfulness gyakorlatáról. Szerencsére tágabbkörűen foglalkozik ezekkel a dolgokkal, a kapcsolatok, gyerekek, utazás, munka, étkezés, alvás, természet, kreativitás témakörein át. Kapunk szép idézeteket (legszívesebben kivágnék párat, hogy feltegyem a falra), pár gyakorlati feladatot (bele lehet írni a könyvbe is), néhány meditációt.
A kötetet két fickó írta, akik a Calm nevű meditációs appot kidolgozták, és tkp.annak is reklámot csinálnak ezzel a könyvvel. Ami tök jó lenne, ha a Calm magyarul is kapható lenne! Ennek hiányában marad a tengerzúgás-madárcsicsergés hangok, és ennek a gyönyörű kötetnek a nézegetése.

Poufsouffle>!
Michael Acton Smith: Belső csend

Szemet gyönyörködtető, lélekmelengető, jól esik ránézni! Nem szakkönyv, túl mélyen nem boncolgatja a dolgokat, helyette viszont ad egy csomó hasznos tanácsot, melyekkel könnyebbé tehetjük a stresszes, szorongó hétköznapokat. Rámutat, hogy miért fontos tudatosan megélni a jelent, és segít kilépni a robotpilóta üzemmódból. A fél csillagot a fordítás miatt vontam le, az nekem néhol döcögött. Ezt leszámítva maximálisan elégedett vagyok, hasznos (és csodaszép) könyv, biztosan fogom még lapozgatni.

lindiszm>!
Michael Acton Smith: Belső csend

Leszámítva a helyenként fellelhető önmarketinget és a néhol döcögős fordítást, klassz kis könyv ez, szép gondolatokkal, érdekes információkkal, hasznos tanácsokkal és gyönyörű kivitelezéssel. Előnye, hogy valóban bárki számára alkalmazható praktikákat rejt, ellentétben a legtöbb önsegítő könyvvel, amelyek szinte mindegyike mintha csak egy szűk rétegnek íródott volna. A Belső csend olyan tanácsokkal lát el, amelyeket ugyanúgy kipróbálhat és hasznosíthat irodai alkalmazott, vizsgaidőszakban szenvedő diák, három műszakban dolgozó szakmunkás vagy egy elfoglalt, többgyermekes családanya/apa is.

teeniethew>!
Michael Acton Smith: Belső csend

Kétségtelenül egy gyönyörű, igényesen kivitelezett könyv, amelyet tényleg öröm lapozgatni. Az ismeretanyag közérthető stíusban íródott, ezáltal világos, könnyedén értelmezhető egy laikus számára is. A tanácsok egyszerűen kivitelezhetőek, és nagy előnyük (ahogy már előttem is írták), hogy tényleg bárki beilleszthet egy-két trükköt a mindennapjaiba, ez a könyv (a legtöbb önsegítővel ellentétben) nem a közép- és felsővezetőknek íródott, nem kell sem tetemes anyagi tőke, sem végtelensok szabadidő a feladatok kivitelezéséhez.
Viszont a fordítás nekem nem jött be, sokszor akadozik, nem egyszer találtam feleslegesen túlbonyolított, többszörösen összetett mondatokat, kissé magyartalan kifejezéseket. Ezt leszámítva a Belső csend elnyerte tetszésem, ajánlom, és én magam is kézbe fogom venni még jó néhány alkalommal, mert tényleg hasznos.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045923 · Fordította: Moharos Éva
Lobelin>!
Michael Acton Smith: Belső csend

„Napjaink nagy részében versenyt futunk az idővel: elektromos kütyüinket csak nagy ritkán tesszük félre, többnyire inkább hagyjuk, hogy elárasszanak minket a különféle ingerek. Olyannyira a következő pillanatra irányul minden figyelmünk, hogy rendszeresen lemaradunk arról, ami az orrunk előtt történik.”

A borítója csodaszép, teljesen beszippantott-) Mindenki számára érthető, egyszerű könyv, de nagyszerű. A mai kor embere szinte képtelen a csendre, hogy csendben legyen és egy kicsit elgondolkodjon… valaminek állandóan szólnia, üvöltenie kell… van is az a mondás, hogy akiben zűrzavar van, az vágyik a legjobban a zajra… mert ha csend van, akkor jönnek ugye a gondolatok… a mai kor embere hajszolja az életet, mindig a jövőt kergeti és elfelejt élni a mában, elfelejti élvezni az életet… ami szinte csak egy szemvillanás…
Pont a karantén ideje alatt olvastam, amikor az emberek többsége kicsit elcsendesedett, befelé fordult… én amúgy is szerettem/szeretek magamban lenni… csendben lenni, akár a természetben, akár otthon, vagy házimunka közben… én például élveztem ezt a karanténos időszakot is, hogy minden lelassult, elcsendesedett… lehet kicsit antiszociális vagyok?-))
Szóval ez a könyvecske segít élvezni az életet, apró lépésekkel jobbá tenni, javítani az életminőségeden.

1 hozzászólás
Roana>!
Michael Acton Smith: Belső csend

Nővéremtől kaptam ajándékba, egy elég érzelmi hullámvasútas időszakomban még pár hete. Most sikerült eljutnom odáig, hogy elővegyem, de azonnal be is szippantott. Bátran állíthatom, hogy a legszebb könyv, amit idén a kezembe fogtam. Nagyon igényes, csupa csend és béke. Azt hittem, önfejlesztés, meditációk és mostban-levés tekintetében nem tud újat mutatni, de volt benne jópár ötlet, ami megfogott: pl. a munkahelyi jelszavak tudatos használata és a saját kis szigetem lerajzolása. Hosszasan elidőztem a könyv lapjain, tetszettek a képek, maga a lapok tapintása és sok-sok betűtípus. Amíg olvastam, tényleg a jelenben voltam. Eltűntek a gondok és csak élveztem az adott pillanatot. Biztosan rendszeresen fogom lapozgatni. Bár nem vagyok édesszájú, de zárszóként idézném a következő mondatot: Már nincs mit tenni, csak csokit enni!

evii29>!
Michael Acton Smith: Belső csend

Pár dolgot feleslegesnek éreztem, de egyébként hasznos könyv. Tetszett, hogy „interaktív”, volt hely leírni a gondolatokat, meg rajzolni, színezni. Még a Calm aplikációt is letöltöttem, igyekszem beépíteni a meditációt a mindennapokba, úgy érzem, rámfér :D Az olvasás közben egyébként rájöttem, hogy egyes dolgokat eddig is csináltam, csak nem tudtam róla, hogy az épp mindfulness. Egyszerű dolgokat ír le, apróságokat, mégis mennyit javíthatnak ezek az életünkön. Több embernek el kéne olvasnia.


Népszerű idézetek

teeniethew>!

Egy öreg indián mesélte egyszer unokájának:
    Fiam, mindannyiunkban két farkas küzd egymással. Az egyikük gonosz.
    Ő a harag, az irigység, a féltékenység, a fájdalom, a sajnálkozás, a mohóság, az     önsajnálat, a bűn, a neheztelés, a kisebbrendűség, a hazugság, a gőg, a     kevélység és az önzés.
    A másikuk jó. Ő az öröm, a béke, a szeretet, a remény, a nyugalom, az alázat, a     kedvesség, a jóindulat, a nagylelkűség, az együttérzés és az igazság.
Az unoka elgondolkodott egy pillanatra a nagyapja szavain, majd megkérdezte:
    És melyikük kerül ki győztesen?
Az öreg cseroki egyszerűen csak azt válaszolta:
    Az, amelyiket táplálod.

A két farkas - cseroki tanmese (HVG Könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: tanmese
Anaire >!

A természetben eltöltött idő lerövidíti a derű felé vezető utat.

Kapcsolódó szócikkek: derű · természet
1 hozzászólás
Szelén P>!

Vegyél észre egy apró csodát!

A lazulás 25 útja (HVG Könyvek, 2018)

Anaire >!

Az elme önmagában létezik, és önmagában képes arra, hogy mennyé változtassa a poklot és pokollá a mennyet.
– John Milton

Kreativitás (HVG Könyvek, 2018)

Poufsouffle>!

Maga a séta gyógyító erővel bír, és alapvető emberi tevékenységeink egyike. Az egyik legelemibb mozgásformánk – amit a járni tudók gyakran magától értetődőnek gondolnak –, amikor egyik lábunkat a másik után tesszük, hogy eljussunk valahová.

Utazás - Sétálj egyet! (HVG Könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: séta
Málnika P>!

A többi izmunkhoz hasonlóan az agyunk is elfárad, ha túlterheljük, és pihenésre van szüksége, hogy új erőre kapjon.

Szelén P>!

A gyermeki képzelet felforgató ereje könnyen átterjed másokra. Egy sor üres székből így lesz kalózhajó vagy a Polar expressz szerelvényei. Meglehet, hogy a kutyák titkos nyelven társalognak egymással, amelyet a felnőttek már nem képesek megfejteni, vagy a bogaras öregúr a szomszédos utcából egy varázsló. (…)

Mindamellett, hogy fantázia és kreativitás terén verhetetlen a szupererejük, a gyerekek nagyszerű érzékkel emlékeztetnek bennünket a mindennapokban is megbújó igazi csodákra, amelyek a való világban láthatatlanok maradnak a felnőttek számára. Vegyük például a kövek és a levelek hihetetlen szépségét. Az űrbéli tér és a világegyetem miszériuma is teljességgel felfoghatatlan. A virágok bimbózása, a méhek szorgossága és a tenger ereje is mind tagadhatatlan csodákat rejtenek. Csak az történt, hogy mi, felnőttek időközben megfeledkeztünk mindezekről, viszont a gyerekekkel eltöltött idő az egyik legrövidebb út a bámulat újrafelfedezéséhez.

Gyerekek (HVG Könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: fantázia · gyermek · képzelőerő
lullau>!

„Akik nem hisznek a varázslatban, nem is fogják soha átélni azt.”
(Roald Dahl)

Gyerekek (HVG Könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: varázslat
lullau>!

Tudatos jelenlétünk fejlesztése nem jelent teljes elvonulást vagy elzárkózást. Nincs szükség arra, hogy a Himalája egyik asrámjában keressünk menedéket, vagy zen buddhistának álljunk azért, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Voltaképpen mindennapi életünk tudatos megélését erősítjük, ha a megszokott, reaktív mintákat nyugodt és letisztult gondolkodással váltjuk fel.

A válasz: a nyugalom (HVG Könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: mindfulness
lullau>!

„Hagynunk kellene, hogy gyakrabban elkápráztasson bennünket a természet.”
(George Harrison)

Természet (HVG Könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: természet

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Corinne Sweet: Nyugalomnapló
Corinne Sweet: Mindfulness
Jon Kabat-Zinn: Az éber figyelemről – örök kezdőknek
Anna Black: Tudatos jelenlét a munkában
Alexandra Frey – Autumn Totton: Én – itt – most
Anna Black: Tudatos jelenlét
Pico Iyer: A nyugalom művészete
Gyalwa Dokhampa: A nyugodt elme – Út a boldogsághoz
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Varga Imre: Légy önmagad!