Zsiványkommandó (X-szárnyúak 1.) 25 csillagozás

Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Karcsúak, gyorsak és halálosak: ezek az X-szárnyúak. A világűrben dúló csatákban az őket vezető férfiak és nők az életüket és gépeik biztonságát veszélyeztetik. A feladatuk: megvédeni a Lázadók Szövetségét a még mindig erős és harcedzett Birodalommal szemben a csillagok feletti uralomért folyó harcban X-szárnyúak – már a nevük hallatán félelem költözik az ellenség szívébe. Amikor Wedge Antilles, a Lázadók legtapasztaltabb hőse újjáformálja a legendás Zsiványkommandót, a legjobbakat választja ki. Legbátrabb X-szárnyú pilótákat. Fárasztó kiképzéssel, veszélyes bevetésekkel válogatja ki az erőseket, és hoz létre egy ütőképes, meghalni is kész harcosokból álló csapatot. Antilles tudja a kíméletlen igazságot, hogy a legjobb X-szárnyú pilóták közül sem mindenki fogja túlélni az olykor öngyilkos bovotócokat. És amikor a Zsiványkommandót a Birodalom megerősített erődítménye, a Fekete Hold ellen vezénylik, még a legbátrabb pilótákban is felmerül a kérdés: életben marad-e közülük valaki…

Eredeti mű: Michael A. Stackpole: Rogue Squadron

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Lap-ics, Debrecen, 1998
396 oldal · ISBN: 9634343333 · Fordította: Nemes Ernő

Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Corran Horn · Wedge Antilles · Emtrey (M-3PO) · Gavin Darklighter · Gial Ackbar · Horton Salm · Kirtan Loor · Rhysati Ynr · Tycho Celchu

Helyszínek népszerűség szerint

Coruscant


Kedvencelte 4

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Ikarosz
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Az egyik szemem sír, meg egy kicsit a másik is.
Egyrészről pörgős, tömény sztori, ami sodorja magával az olvasót, sok űrcsata, akció, kaland, izgalom.
Másrészről nehezen követhető a nyelvezet, még a főszereplők sem túl kidolgozottak, hogy a mellékszereplőkről már szót se ejtsünk, béna párbeszédek, béna karakterfejlődés, gagyi a szereplők egymáshoz való viszonya, főleg annak változásai…
Sokkal kevesebbet sikerült elérni, mint amit lehetett volna…

>!
girion
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Olvastam már rosszabbat is, de tény hogy keveset. A történet lapos, a szereplők érdektelenek. Alig van olyan akiről három sornál többet tudunk meg.

Külön érdekes hogy ennek a sorozatnak az ötödik kötete, Lidércosztag, egy kísértetiesen hasonló felállással és történetvonallal operál, csak fényévekkel jobban. Nem tudom azért mert Alliston annyival jobb író, vagy Stackpole ennyire csapnivaló.

>!
Trillian26
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Szerintem jó könyv volt. A történet tetszett, és jó pár szereplőt jól megismerhettem. Corran és Gavin érdekel a legjobban. Volt izgalmas csata, jó sok gyakorlás és még szerelmi szál is került a könyvbe. A fordítás viszont nem tetszett. Már elütések is elég zavaróak voltak, de hogy lehet neveket felcserélni??? Persze így is ki lehetett következtetni, hogy igazából kiről van szó, de nagyon zavart. Ennek ellenére is érdekel a folyatás.

>!
Baraby P
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Elég nehezen vettem fel a történet ritmusát. Eleinte azt se tudtam ki kivel van, de a második felében már sokkal élvezhetőbb a könyv.

Az űrbéli csatározásokat sohasem szerettem különösebben, ebben a könyvben pedig van röpködés és pilótszleng dögivel. Ezt viszont nem tudom negatívumként felróni, hiszen ez egy pilótákról szóló könyv. Tudtam mire vállalkozom, amikor elkezdtem olvasni :)

Kedvenc nem lett, de van annyira izgalmas, hogy érdekeljen a következő rész.

>!
Balázs_Erőss P
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Furcsa volt visszatérni a gonosz birodalmiak, vakmerő lázadók és vagány csempészek világába. Van már talán 15 éve is, hogy az utolsó SW-regényt olvastam, és egész jó érzés volt visszatérni a régi ismerősök közé. A történet megfelel egy pilot-regény szabályainak, éppen elég szálat hagynak függőben ahhoz, hogy a folytatásokat is el akarjam olvasni.

>!
Hippoforaccus P
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Ez egy nagyon jó könyv lehetne, ha nem lenne ennyire ömlengős a stílusa. Jó történet, jól kidolgozott karakterek, de olyannyira szájbarágós, hogy alig bírtam követni. Túlságosan is belemrül a részletekbe, ami egy űrcsatánál kifejezetten jó, de egy síma párbeszédnél kicsit irritáló. Ettől eltekintve inkább mondanám jónak, mint az ellenkezője.

>!
ViraMors P
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Jóleső nosztalgiával vettem a kezembe újra a sorozat első darabját, kellemes visszagondolni arra az időszakra, amikor 14-15 éve igazán aktívan elkezdtem ismerkedni az űrműfajokkal, és ennek részeként elszántan kerestem és olvastam Star Wars könyveket. Az X-szárnyúak hamar az egyik kedvenc sorozatommá vált, és ez azóta sem változott.
Kellemesen pörgős, fordulatos történet, rengeteg akcióval és szerethető karakterekkel. Mirax, Wedge és Corran a nagy kedvenceim. Két dolog zavar, az egyik a magyar kiadás elírásai (felcserélt nevek és elütések). A másik a technikai részletesség, ami önmagában nem lenne rossz, csak néha nem a megfelelő helyre került, ezért többet ártott mint amennyit használt. Teszem azt egy csatajelenetet kifejezetten döcögőssé tesz az ilyesmit.
Ezek miatt mínusz egy csillag, de attól még jó kis könyv. Irány a következő rész!

>!
Ebe_Endocott
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Nekem tetszett, jó kis könyv volt, főleg az újító erejében rejlik a hatása, és amikor megjelent, nagyon egyedinek számított ez a pilótaközpontúság, az igazán nagy hősök bármelyike nélkül!
Ami viszont negatívum, az a regény követhetősége. Nekem nehezemre esett feldolgozni a helyszíneket, bizonyos karaktereket, nem hagytak nagy nyomot, nehezen tudom így utólag felidézni az események egymásutániságát. Pláne így közvetlenül a Dart Tide könyvek után; vagy sokat fejlődött az író, vagy a fordítás során szállingózik el az érzet…
Mindenesetre kultikus sorozat, és jól is lehet haladni vele, olvasmányos, lendületes. Mostmár csak egy kérdésem maradt: Mik azok a BOVOTÓCOK???

>!
Noro MP
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

A magyarul megjelent SW alighanem legmélyebb pontja: a mindent átható pilótazsargon, a rengeteg (többnyire lapos) szereplő, plusz a fordítás trehánysága…a folytatás valamivel jobb, de messze nem kerül az élmezőnybe

>!
PAVideoStudio P
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó

Az X-szárnyúak sorozat nyitódarabjában Michael A. Stackpole hangulatos és veszélyes küldetésre küldi a Zsivány-osztagot űrcsatákkal és beszédekkel tarkítva.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/zX-uicQrlNA

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd


Népszerű idézetek

>!
Eszchan

– Célzókomputer nélkül becserkészni egy sziklahasadékba telepített, az X-szárnyú egyharmadánál alig nagyobb objektumot, lehetetlenség.
Gavin a fejét rázta.
– Ez semmiség. Otthon, a Kolduskanyonban…
A kölyök hangja elhalt, amint Wedge feléje villantotta a szemét.

313. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gavin Darklighter · Tatuin · Wedge Antilles
2 hozzászólás
>!
Saille P

– Igen, de ennél fontosabb, hogy rájött a becsület önmagában lakozik, és onnan sugárzik kifelé. Ami odakint történik, az nem változtatja meg, és nem öli ki a becsületet az emberből, csak ha lemond róla. És túl sokan mondtak le róla, hogy azután a szívükben támadt űrt betöltendő, bármit elvállaltak.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: becsület · Tycho Celchu
>!
Eszchan

– Tud esetleg javasolni valakit a helyére?
– Igen, Gavin Darklightert – bólintott Antilles.
Salm megrázta a fejét.
– Ő csak egy földműves a Tatuinról, aki azt hiszi, mert homoksiklóval buckapatkányokra lövöldözött, attól már hőssé is vált.
– Már megbocsásson, uram, de Luke Skywalker is a Tatuinon élt, és homoksiklóról buckapatkányokra lövöldözött, és hős lett belőle.

28. oldal

>!
Hippoforaccus

Wedge a háta mögül meghallotta Emtri csiripelését.
– Zraii mester elnézését kéri, amiért a trófeák számát nem festette fel a pilótafülkére. Mindazonáltal a pirossal jelölt hajók egy osztagot próbálnak szimbolizálni… azaz számszerint tizenkettőt.
– Tudod, azért van némi elképzelésem arról, hogy hány hajó van egy osztagban.
– Igen persze, uram. Ezt tudom, de ha arra gondolok, hogy a verpinek hatos számrendszerben gondolkodnak, az emberek meg tízesben, akkor a tizenkettő ami a verpineknél „négyökölnyit” jelent, az embereknél is zavart okozhat.
– Az ember akkor tartja fel a kezét, amikor megadja magát. Egyébként én azt sem bánom, ha nagytucatban számolnak.
– Nagytucatban, uram?
– Igen. Az tizenkétszer tizenkettő, Emtri.
– Száznegyvennégy?
– Igen, Negyvennyolc verpin ököl.
Emtri zavartan elfordította a tekintetét.
– Uram, ha tudom, hogy ön folyékonyan beszéli a verpint…
– Elég Tri! Nem beszélem a verpint, de van némi fogalmam a matematikáról.

Kapcsolódó szócikkek: Wedge Antilles
>!
Saille P

Corran összevonta a szemöldökét, mert tudta, hogy a bajtársainak nem sok idejük marad a TIE-vadászokra. Nem bánná, ha meghazudtolnák, és legalább két TIE-gépet kilőnének a korvett mellől. Antilles parancsnok egymaga megcsinálná, de neki már két Halálcsillag van a fülkéjére pingálva.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corran Horn · Halálcsillag · TIE fighter · Wedge Antilles
>!
Saille P

– Jó, jó, de ki ő? – ráncolta a homlokát Corran. – Nem egy Luke Skywalker, az biztos, de ott volt a Bakurán a Zsiványkommandóval, és túlélte az Endort is.
A twi'lek vörös szeme megvillant.
– Az Endor-jelvény közepén fekete folt is volt…ez azt jelenti, hogy túlélte a Halálcsillag elleni támadást is.
Rhysati átölelte Corran nyakát, és a kezével megemelte az állát.
– Mit számít az, hogy ki ő?
– Rhys, ez az ember kilőtte a három legjobb pilótánkat, engem is elkapott, és azt mondta, be van rozsdásodva! Tudni akarom, kicsoda, mert roppant veszélyes!

24-25. oldal

>!
Saille P

Megállt egy pillanatra, és végignézett a hajó oldalára festett X-szárnyúak és bombázók során. A kisebb hajók hosszú sorának két végét Halálcsillagok zárták le. Közvetlenül a géptörzsön végighúzódó vörös csíknál pedig ssi-ruuk vadászok képei sorakoztak

79. oldal

1 hozzászólás
>!
Saille P

Mindamellett nem engedte meg magának azt a luxust, hogy higgyen a bejutásban, most mégis büszke volt rá, hogy a kiválasztottak között lehet. Corran sosem fogta vissza magát. A középiskola után azonnal a Koréliai Biztonsági Erők Akadémiájára ment, és folytatta a Horn-dinasztia hagyományait. Az akadémia évkönyvében a családról szóló utolsó bejegyzés az apjára vonatkozott: Hal húsz éve végzett, és döntötte meg az ő apjának, Halnak a rekordját.
Én meg mozt Lázadó vagyok, egy törvényenkívüli. Mit gondolna rólam apám vagy nagyapám? A gondolatra libabőrös lett a háta. Akárhogy is, nem olyan rosszakat, mintha a birodalmiakhoz szegődtem volna.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corran Horn · Lázadók Szövetsége
2 hozzászólás
>!
Saille P

A droid óvatosan végigmérte Corrant.
– Biztos benne, hogy tudni akarja, uram?
– Hát persze. – Minek kérdezősködik ez ennyit?
– Na jó – mondt a droid, és megint oldalra billentette a fejét. – A másik halálraítélt brutálisan meggyilkolt és élve boncolt fél tucat embert.
Corran összeborzadt.
– Ki volt az?
A droid szeme vörösen villant.
– Ön volt az, uram. önt körözik a Drallon, a Koréliai Szektorban, hat csempész meggyilkolásáért.

Corran a hasát fogta, úgy nevetett. Kénytelen volt leülni. Le is csúszott a padról és Emtri lábánál landolt.
– Hát erről van szó – mondta, és a könnyeit törülgette. – Már meg is feledkeztem róla.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corran Horn · Emtrey (M-3PO)
1 hozzászólás
>!
Saille P

– Mi lett a telepesekkel?
– (…) Az utolsó csoport elkövette azt a hibát, hogya Klónháború után Jedit bújtatott. Vader nagyúr példát statuált, és lemészárolta őket. A telepek romjai még ott vannak a szigeten, de a felderítőink szerint más semmi érdekes nem maradt ott.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Gial Ackbar · jedi · Klónháború · Wedge Antilles

A sorozat következő kötete

X-szárnyúak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Hannu Rajaniemi: Fraktálherceg
Ian Watson: Űrgárdista
Orson Scott Card: Fajirtás
Kim Stanley Robinson: 2312
Kevin J. Anderson: Sötét oldal