Mint ​a homokszemek 9 csillagozás

Mezei Petra: Mint a homokszemek

Alex, a budapesti kárszakértő lány, a poszttraumás stresszben szenvedő fiatalok hétköznapi életét éli, amikor egy téves riasztás miatt kirendelik egy kertvárosi bankfiókhoz. Korábban a világ egyik legnagyobb biztosítójánál dolgozott, a cég történetének legfiatalabb felsővezetőjeként, de másfél évvel ezelőtt belekeveredett egy család meggyilkolásának ügyébe, és ez teljesen megváltoztatta az életét. Miközben rá kell jönnie, hogy hogyan rabolható ki egy bank minden különösebb eszköz, tudás vagy erőszak nélkül, úgy alakul, hogy azt is meg kell fejtenie, hogy mit kezdjen a szerelemmel egy olyan nő, aki a függetlenség, a racionalitás és az érzelmek kontrollálásának megszállottja? És vajon miért könnyebb az első kérdésre válaszolni?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992295
>!
Maxim, Szeged, 2020
320 oldal · ISBN: 9789634994442

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Judit_Megyeri IP>!
Mezei Petra: Mint a homokszemek

Nagy gondban vagyok ezzel az értékeléssel… A kedvenc zsáneremben íródott a könyv, és sok minden tetszett is benne. Voltak nagyon aranyos jelenetek, amik megmelengették a szívemet spoiler és kíváncsi voltam a történetre, gyorsan el is olvastam, de sok mindenen fennakadtam.
A jelenetek sokszor foghíjasak voltak. Egy darabig aprólékos leírásokba menően követtük a szereplőket, aztán hirtelen ugrottunk az időben, még az adott jeleneten belül, ami szaggatottá tette a cselekményt. Gyakran a kevésbé lényeges részek voltak túlrészletezve (például a főszereplő belső monológjai), de a fontos történéseken (krimiszál megoldása) átrobogtunk.
A szóhasználat nekem nagyon furcsa volt. Mintha görcsösen egyediségre törekedett volna az írónő, de számomra a végeredmény inkább művészieskedő, néhol pedig már groteszk lett.
„A csigolyák hangosan ropogtak, ahogy a lábak súlya húzni kezdte az ernyedt törzset, ami lassan elemelkedett az ágyról. Utoljára a barna hajzuhataggal borított fej, ami nehéz teherként lógott le az éledező torzóról.” Nem egy zombi éledezik itt, hanem a főszereplő csaj kel fel kissé macskajajosan.
Látszik, hogy az írónő mennyire otthonosan mozog a biztosítók, bankok világában, érződött a történet ezen a részén a hitelesség, a krimi szálban viszont éreztem hiányosságokat. spoiler. Ez egyébként végig nagyon zavart, hogy egy civil kárszakértő hozzáértőbb a tapasztalt nyomozóknál. Mindenre ő jön rá, ő a legjobb megfigyelő, a legokosabb. Az ilyen szupernő (vagy persze szuperférfi) karakterek engem mindig idegesítenek. Jobban szeretem az árnyaltabb szereplőket, akik hitelesebbek, és nem mindenben a legjobbak.
Alex és Ákos között a szerelmi szál tetszett, szerettem olvasni a közös jeleneteiket, főleg a regény második felétől. A végén azonban a közöttük feszülő konfliktus nagyon hirtelen megoldódott. A regényt egyébként inkább éreztem chick-litnek, mint kriminek, mert a végső jelenettől eltekintve hiányzott belőle a krimikre jellemző feszültség, nem éreztem, hogy mindjárt lerágom a körmömet olvasás közben.
Mindezek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam. Érdekes volt belepillantani a kárszakértők világába, és izgalmas volt végigkövetni, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a múlt és a jelen történései. De annyival jobb lehetne ez a könyv, ha egy gondosabb szerkesztésen esett volna át a szöveg!

2 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Mezei Petra: Mint a homokszemek

Már többször leírtam, hogy félve nyúlok számomra ismeretlen magyar írók könyveihez. Eddig szerencsére mindig kellemesen csalódtam. Most is sikerült egy új írót találnom, akinek a következő könyvét nem fogom sokáig parlagon hagyni. :-) Az írónő stílusa nagyon tetszett, számomra olvashatóan, egyszerűen írt, szuper humorral. Végig a fejemben zsongott – „Fáradtnak tűnsz….”. Nekem nagyon bejött Alex stílusa – sok mindenen átment, nagyon bírtam a szövegét, ahogy beszólagotott. Olyan logikája volt, úgy tett össze dolgokat, látott meg dolgokat, mintha neki a szürke kis agysejtei működtek volna. :-) Nagyon bírtam Bélát. :-) Ákost nagyon megkedveltem, tetszett, ahogy alakult köztük a kapcsolat. Jó volt, hogy spoiler Az elején zavart a kétféle idősík, kell egy kis idő még megszokom. Jó volt a nyomozás, érdekesen haladtak a megoldás felé. Ötletes volt a megoldás.

BBetti86 >!
Mezei Petra: Mint a homokszemek

Nekem bejönnek a hibridek. Az olyan regények, amelyekre nem lehet vegytisztán rányomni, hogy krimi, romantikus, chick lit, kortárs, történelmi, sci-fi, stb. Mert van bennük ez is, az is, változatosak és szórakoztatóak. Ez a regény is ilyen volt.
Alapvetően három címkét lenne kedvem rányomni: az első a chick lit. A hősnő remek karakter, egy modern nő egy kis csavarral. Miközben bírom a humorát, az erejét és az eszét is, karrierista és sikeres, van egy nagy trauma az életében, amihez jár egy csomó védekező mechanizmus. Ahogy két idősíkon mennek az események, látjuk Alexet akkor és most, Tényleg lehet látni, milyen védfalakat húzott fel maga köré, hogyan esett szét és próbál mégis egészként élni. Egyszerre regényhős, a hősön a hangsúly és elhiszem érző embernek is, akinek nem értek minden döntésével egyet, vannak hibái, és gyógyulnia kell.
Második, a krimi. Két idősíkon is egy-egy bűnügy zajlik. Az egyik egy mészárlás, a másik egy banki rablás sztorija. Itt már nem vagyok annyira odáig, nem annyira okos a két ügy. Túl szimpla és kényelmes a megoldás – belenget a végén egy szereplőt, és kap pár indokot, amiért ő a tettes. Nagyon kényelmesen a két ügy összefüggésbe is kerül majd, hogy egyszerre lehessen zárni. Nem rossz ez a szál sem, lekötött, csak a vége szinte összecsapott. Nem annyira különben, hogy a szórakozásom elrontsa.
Végül, de ezt csak zárójelesen, romantikus regény is. Ahogy nyomoznak, Ákos és Alex között alakulni kezdenek dolgok. Ha nem is elsősorban romantikus regény ez, fontos benne a szerelem is. Ugyan itt is meg tudnám jegyezni, hogy klisés, ahogy összejönnek, de ezt nagyon másképp nem tudom elképzelni. Helyesek együtt, bírtam mindkét szereplőt, így ez megfelelt nekem.
Olvastatta magát a könyv. Nekem bejön a sok utalás – akár filmre, akár szépirodalomra. A Gyűrűk ura különösen közel áll a szívemhez, és a frodós megállapítás is annyira találó, hogy azt szerintem kölcsön is fogom venni.
A stílus kapcsán talán annyi negatív érzetem lenne, hogy egy-egy ponton nem éreztem indokoltnak a káromkodást, alsóbb nyelvi regisztereket. Mert egy iskolából kivett, elnyomott cigánylány szájából el tudom fogadni, hogy így beszél, de néha megütött egy-egy durvább kifejezés más közegben.
Végül, ami még szerintem nagyon el lett találva: kiéreztem belőle a közhangulatot, amit én is érzek. Azt a nagyon magyar, szeretünk szenvedni mentalistát, miközben jó sok mindent le is nyomnak a torkunkon és megy a néphülyítés. Meg, hasonló gondokat érzek én is, mint amiket Mezei Petra megnevez ebben az országban. Így nekem kortárs is, tessék, beköszön egy negyedik zsáner is. Mert ez valós, mai problémákat nevez meg és mozgatja velük az agyam.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy kaptam recenziós példányt a blogomhoz, és a nyomda csúszása miatt előbb is elolvashattam, mint ahogy kikerül a polcokra. De tetszett annyira a könyv, hogy venni is fogok belőle egyet – mert a polcomra is fel akarom tenni.

FuszFanni>!
Mezei Petra: Mint a homokszemek

A szerelmi száltól őszintén bevallom, rettegtem. Két ember (jobb esetben, rosszabban három) évődése annyira el tud rontani egy amúgy teljesen jó történetet! Különösen, ha nyomozásról van szó. Mert ez már egy lerágott csont ebben a műfajban: a nyomozó összejön a másik nyomozóval, és együtt ketten megváltják a világot, minden bűncselekményre is fényt derítve.
Na, ez nem! volt ebben a regényben, közel sem volt akkora szerepe a cselekményben a szerelmi szálnak, mint gondoltam, sőt, pont a megfelelő mértékben volt jelen. Nem volt rózsaszín köd, nem voltak vattacukor-felhők és unikornisok, teljesen életszerű hatást keltett a kibontakozó szerelem.

Annyira érződött az egész könyvön, hogy igen, ez Magyarországon játszódik, és nem a megnevezett helyszíneknek és magyar neveknek köszönhetően, sokkal inkább az emberek bármihez történő hozzáállásában, ítélkezésükben…

https://book-trail.blogspot.com/2020/12/mezei-petra-min…

irodalmi_birodalom>!
Mezei Petra: Mint a homokszemek

Gyilkosságok, nyomozás, bank, szerelmi szál. Ki ne kedvelné ezeket a témákat külön-külön, hát még egyben? Nem kell messzire menned érte, csak nyisd ki ezt a könyvet és olvasd el!
Egy 26 éves lány, Alex, aki poszttraumás stresszben szenved, mindennapjait a félelem, magabiztosság, függetlenség szabadelvűség járja át. Gyengeségét álarc mögé rejti, melyet fokozatosan bontakoztat ki előttünk és újdonsült kollégája előtt.
Hogyan lehet kirabolni egy bankot minden különösebb eszköz, tudás vagy erőszak nélkül? Nagyon egyszerűen!
A történet Budapesten játszódik, megelevenednek előttünk a helyszínek és szereplők. Könnyed, de nagyon izgalmas krimi, a megoldás felé nagyon sok apró nyom és jel vezet, csak össze kell rakni ezeket és meg is van a rejtély.
Igazán feminista, szakít a hagyományokkal és olyan téma felé mer nyitni, amely manapság elég tabunak számít (kisebbség helyzete Magyarországon).

Harriet P>!
Mezei Petra: Mint a homokszemek

A krimi része cseppet sem izgalmas és sajnos a főszereplő szerelmi élete is elég langyos, semmi szenvedély nem érezhető a sorok között. A fülszöveg alapján egész más történetet vártam. Olyat, ami jobban kidomborítja Alex poszttraumás stressz szindrómáját és vele együtt tudok szenvedni. Olyat, amiben a nyomozás annyira lebilincselő, hogy le sem tudom rakni a könyvet. Olyat, ahol a főhősök annyira szerelmesek, hogy izzik körülöttük a levegő. A múltbéli jeleneteknél meg-megcsillant az, amit egy krimitől várok, de aztán nem bontakozott ki eléggé, hogy fenntartsa az érdeklődésemet. Ha röviden kéne összefoglalnom a véleményemet, akkor azt mondanám, hogy nem rossz, de kissé unalmas.

mona0618>!
Mezei Petra: Mint a homokszemek

Összességében kellemes kikapcsolódást nyújtott a regény, jó volt kicsit kikacsintani a teljesen már műfajú regények olvasása közepette, ráébresztett, mennyire is fontos, hogy ne csupán egysíkú legyen az olvasmánylistám, mert akkor tudok egy-egy történetet jobban értékelni, ha nem fásulok bele egy-egy szegmensbe.

Bővebben: link


Népszerű idézetek

FuszFanni>!

– Épp most vesztettem el két rendőrömet. Ez az öregasszony most órákon át traktálja majd őket a szomszédtól átszűrődő, gyanúsan pajzán zajokról szóló beszámolókkal.
– Jó esetben, uram…- jegyezte meg a hadnagy.
– Igaz, Bélám, igaz. Rossz esetben a hűtőjét fogja velük megjavíttatni. Akkor még minimum egy évig járhatnak garanciába karbantartani.

12. oldal

BBetti86 >!

Mindenkinek vannak hibái, de ez nem meglepő. Az összetettség nem fér meg a tökéletességgel – állapította meg.

93. oldal (207-ből)

BBetti86 >!

Persze, ha hivatalosan kérdezik, elítélem az adócsalás intézményét – folytatta Gréta elgondolkodva. – De ha, miközben minden megkeresett száz forintodból nyolcvanat leadózol, nem mehetsz állami kórházba, csak ha meg akarsz halni, nem adhatod állami iskolába a gyereked, csak ha nem érdekel a jövője, és magadnak kell gondoskodnod arról, mi lesz veled, ha nyugdíjas leszel… nos… – vett mély levegőt a nő –, én csak gratulálni tudok annak, aki zsebbe fizet. Ne áltassuk magunkat – hajolt Alexhez kecsesen a labdáján egyensúlyozva –, ma Magyarországon nem sok választás van. Vagy adócsaló, vagy csődbe ment kisvállalkozó vagy.

104. oldal (207-ből)

FuszFanni>!

Anyám! Ez tényleg óriási! – hüledezett a lány a földön térdelve.
– Meg akarod fogni? – kérdezte a férfi büszkén.
– Nem… egyelőre inkább csak nézegetem… – válaszolta Alex, és undorral vegyes csodálattal tanulmányozta tovább a legalább húsz centi hosszú csigát, aminek akkora volt a háza, mint a lány ökle.

233. oldal

BBetti86 >!

Vagy lehet, hogy tényleg ilyen rossz a helyzet, hogy ezt az egyébként remek fogalmat, mint a szerencse, már csak a „lehetett volna még ennél is szarabb” kifejezés helyett tudjuk használni?

167. oldal (207-ből)


Hasonló könyvek címkék alapján

Borbás Edina: Hullámok csapdája
Fejős Éva: Csak egy tánc
Janet Evanovich: Két ravatal
C. J. Roberts: Seduced in the Dark – Megigézve a sötétben
Julie James: Gyakorlat teszi a mesterkedőt
Jay Crownover: Az utcák királya
Tasmina Perry: Viszlát, mennyország!
Tasmina Perry: Türkizkék óceán
Meg Cabot: A menyasszony egy bombázó
Kerstin Gier: Fellegszálló