Pontos ​történetek, útközben 9 csillagozás

Mészöly Miklós: Pontos történetek, útközben Mészöly Miklós: Pontos történetek, útközben Mészöly Miklós: Pontos történetek, útközben

Nem ​sokat tudunk meg hősnőjéről a történet során. Nem más ő – nem több, és nem kevesebb –, mint a kamera teleobjektívje, mely a cinéma verité pontosságával közvetíti a látványt s mindazt, ami a látványban megtestesül. Történetek alkotják tehát ezt a könyvet, történetek, melyeket az elbeszélő él és lát meg, utazásai közben, a határon innen és túl, vasúton és várótermekben falvakban és kisvárosokban, hivatalos vendégként, vagy családi látogatást téve gyerekkora tájain. Sorsok, arcok és szituációk rajzolódnak ki a dialógusokból, s a rendkívül atmoszferikus leírásokból, feltűnnek és megszakadnak a vonatok zakatolásában, a véletlen törvényei szerint. A figyelem látszólag egyenletes, a szem szinte gépi ritmusban halad át hóesésen, kapubejáratokon, málló falrészleteken, csöndes tragédiákon és közömbös emberi mozdulatokon. Mégis teljes biztonsággal munkál a szándékosan lefedett, rejtett írói sűrítő készség, a szenvtelenség álrétegét erős szuggesztivitás töri át – a vízió világosságával… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szépirodalmi Zsebkönyvtár

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
378 oldal · ISBN: 9631538915
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1977
414 oldal · ISBN: 9631508714
>!
Magvető, Budapest, 1970
322 oldal · keménytáblás

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
n P
Mészöly Miklós: Pontos történetek, útközben

…hálával A.-nak, hogy megőrizte ezeket a történeteket… (M.M.)
Kezedben egy mosolyüzenet!
Közel van és még közelebb enged….Együtt sétálsz vele, együtt nevetsz vele. Melengető humorával az életet szeretteti meg veled.Ott vagy. A piacon szőttesek közt válogatsz , színes gombokat keresel kabátodhoz és alkudozol az árra, de tudod, hogy megfizeted az árát. Mert nagy ára van a létnek. Úgy tud mesélni, hogy még a szegénységet is áldásnak érzed… Figyelve szeretni tanít és ha mindez nehezen menne, akkor arra biztat – végy egy fekete kakast, mert az hozza meg a szerencsédet. :) A titok, hogy ne siess az élettel „mert míg fekete a hajad, odaérsz mindenhová…” Az emberség az ne vesszen ki belőled soha – mondják és nem beszélnek sokat, de annál többet mondanak.Vajon tudta-e A. hogy ő ennek a birtokában van.Talentuma van. Kapott ajándék, amit tovább tudott adni. Ránk tudott hagyni. Jó sáfár volt. Írásait, ha nem is annak szánta, de tükörként szolgálnak felénk. Érzem a hiányosságaimat. De mindezt úgy, hogy közben tudom, pótolhatóak. Hogy amire szán az élet, véghezvihetőek.
…és hálás vagy A.-nak, hogy veled vannak, hogy benned vannak ezek a történetek….

5 hozzászólás
>!
oscarmániás
Mészöly Miklós: Pontos történetek, útközben

Egy igazi csiszolatlan gyémánt . Egy feledésre ítéltetett műremek ? Aminek nincs még gyengécske marketingje sem , hogy az a generáció még utoljára kézbe vehesse , akiben nosztalgiát ébreszt a kor , amit megörökít .( Nem ahhoz a generációhoz tartozom ) .Kalodont , Mohay Ágnes , Tündérujjak , Ibarurri asszony , Kogutovitz Manó zsebatlasza . A Chesterfield cigi jelenti a „ nyugatot ”. Érdekességként megemlítenek egy cikket valami hermafrodita kutyáról , egy bizonyos Bódi Attila költőről … Szégyen nem szégyen eddig nem tudtam milyen a dürückös szvetter és mi az a burgyékamra , és azt sem szentjánost kell inni hogy ne tévedjen el az ember hazafelé menet . Azt sem hallottam még hogy idézzem : „ A válasz felbosszantja őket , a hangulat mísz lesz .”
Szeretnék eljutni azokra a helyekre , ahol a főszereplő járt , megnézni mennyit változott a környezet , meg van -e még református templom , az étterem , a halastó .
Nem mindenkinek fog tetszeni , de aki fogékony rá kincsre lelhet Mészöly Miklós ( vagy „A.” ) regényének olvasása közben .
Pontos történetek , útközben – ez a cím rettentő jól passzol .

>!
levendulalány
Mészöly Miklós: Pontos történetek, útközben

Nagyon jó történetek, bár néha már túlzottan részletesek és mindent,de mindent leíróak.
Olvasás közben sehogy sem tudtam elfelejteni a pletykát,miszerint ezeket Polcz Alaine írta, és átengedte Mészölynek. Lehet,hogy csak nagyon érezni akartam,de én éreztem Alaine-t és a női hangot benne.


Népszerű idézetek

>!
kmaria P

Aranka újra meg újra nekiindul, hogy hozza a kávét; de azért nyugodtan tovább marad, és kibámul az ablakon. Mintha volna ugyan időérzéke, csak valamilyen más formában, mint ahogy megszoktuk.

>!
oscarmániás

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

„Azt mondták, ha egy szűz lány belemossa a p…át, annak se lehet jobb íze. De, tudod, ez románul sokkal jobban hangzik. Valahogy sokkal kedvesebben. Csak azért mégis rettenetes, hogy miket ki tudtok találni…”

400. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Hajnal Mária: Elszakadás és megnyugvás
Lovas Ildikó: Kijárat az Adriára
Milorad Pavić: Kazár szótár
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Jan Potocki: Kaland a Sierra Morénában
Denis Diderot: Mindenmindegy Jakab meg a gazdája
Si Naj-An: Vízparti történet
Władysław Zambrzycki: A jámbor tévelygők szállása
Wilhelm Hauff: A spessarti fogadó