A ​bilincs a szabadság legyen 22 csillagozás

Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

A 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának és társának, a tanatológia magyarországi úttörőjének több mint 700 darabból összeállított levelezése két erős és nagy hatású személyiség összefonódó sorsáról, sokat próbált, de elszakíthatatlannak bizonyult kapcsolatáról tanúskodik. Mészöly Miklós (1921‒2001) és Polcz Alaine (1922‒2007) levélváltásaiból azonban nem csupán a híres házaspár közös életének jelentős és hétköznapi pillanatai tárulnak fel, de érzékletesen rajzolódik ki a félmúlt, a szocializmus és a rendszerváltás történelmi korszaka.

>!
Jelenkor, Budapest, 2017
618 oldal · ISBN: 9789636767358
>!
Jelenkor, Budapest, 2017
892 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636765965

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra Emília


Kedvencelte 1

Most olvassa 41

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dontpanic P>!
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

Ezt a könyvet sokféle irányból lehet közelíteni.
Lehet irodalomtörténeti dokumentumnak tekinteni, vagy akár kordokumentumnak. Korának egyik legjelentősebb magyar írója, illetve a leghíresebb magyar tantalógus, a Magyar Hospice Alapítvány létrehozója elevenedik meg a lapokon. Emellett bepillantást nyerünk abba, hogyan működött az irodalmi, kulturális élet, illetve a politikai rendszer 1948 és 1997 között.

Persze egy szerelmes-/házaspár magánlevelezése nem hivatott lekövetni a korszak közéleti változásait. Sok minden kimarad, sok mindent csak sejtünk. A levelezés kezdetekor éppcsak véget ért a második világháború – erről közvetlen leírásokat mégsem kapunk. Persze nagy a szegénység, és időről időre megjelennek a levelekben a páros háborús traumáira/sérülései való utalások (Polcz Alaine a frontvonalon szerzett élményeiről az Asszony a fronton című könyvében ír: több orosz katona megerőszakolta, ettől és a nélkülözéstől szerzett sérüléseitől és azok kezeléseitől élete végéig szenvedett. Mészöly pedig harcolt, valószínűleg ölt is, amit nehezére esett feldolgozni, illetve katonaszökevény, hadifogoly is volt).
Ami ezzel kapcsolatban megdöbbentő volt, hogy Mészöly egy alkalommal ellátogat Auschwitzba, majd később közli, hogy volt velük valaki, aki amúgy innen szabadult. Nekik ez még nem történelem, hanem élő tapasztalat volt.
Az ötvenhatos események is kimaradnak, az ’56 júliusa és ’57 májusa közötti időszakból nem szerepel levél.
Ettől függetlenül mégis kirajzolódik a korszak, nagy alakjai révén (Örkény, Jancsó, Nemes Nagy Ágnes, Nádas Péter… Soros György se csak plakátokon jelenik meg, hanem emberi mivoltában…), illetve a három T rendszere is életre kel a lapokon, amikor Mészöly eleinte csak meséket vagy bábelőadásokat ír, vagy amikor előbb jelenik meg az első regénye Franciaországban, mint itthon. Az útlevelekért és utazási engedélyeket is állandóan járni kell kuncsorogni.

Emellett lehet bulvárcéllal is olvasni a könyvet, keresni a levelek sorai között megbúvó botrányokat, megcsalatásokat, elhagyásokat, visszakönyörgéseket, találgatni, kiket takarnak a rövidítések, mikor kezdődtek a viszonyok…
Sok aspektusa lehet annak, mit emelünk ki ebből a könyvből.

Nekem talán a legérdekesebb az olvasói élmény felől közelíteni:
Milyen is volt olvasni ezt a könyvet? Zavarba ejtő, néha frusztráló. Eddig elenyésző számú levelezést olvastam, és az is távolabbi ismerősök közötti volt leginkább (konkrétan egy ilyen kötet jut eszembe, Petőfi és Arany levelezése, amit egyébként nagyon ajánlok mindenkinek). Levélregényeket persze olvastam már, de az más. A levélregény úgy van kitalálva, hogy lehetőségeihez mérten minden információt megadjon az olvasónak. Nem úgy egy magánlevelezés. :) Itt utalások vesznek el, ki tudja, mire gondoltak a levelezők, amikor visszautalnak egy-egy beszélgetésükre. Vagy amikor leírják, hogy “na de ezt majd szóban”. Fúúú, de mérges voltam! :)
Illetve hát az elveszett levelek esete… Polcz Alaine valószínűleg gondosabban őrizte meg az irományokat, így Mészölytől sokkal több megnyilvánulás került a kötetbe, mint tőle.
Olvasóként az is érdekes volt, hogy bár ebből a kötetből rajzolódik ki előttem kettejük kapcsolata, ez, amit itt látok, tulajdonképpen a kapcsolat “hiánya”. Mert ezek a levelek akkor születtek, amikor egymástól távol voltak. Az, hogy milyenek voltak a hétköznapokban, amikor együtt voltak, hogy milyenek voltak az élőszavas beszélgetéseik, rejtve marad az olvasó előtt.
Aztán, olvasóként örök dilemmám, mit kezdjünk azokkal a művekkel, amiket nem a nagyközönség szemének szánt az írójuk. Volt is erről egy jó beszélgetésünk, majdnem pontosan egy éve: https://moly.hu/karcok/966003
Itt úgy voltam vele, hogy maga Polcz Alaine adta oda a leveleket a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, tehát ő biztosan nem bánta volna, hogy olvassuk őket… ettél még persze nem biztos, hogy védhető ez az álláspont, de tény, ami tény, ezzel a kötettel kapcsolatban a kíváncsiságom felülkerekedett az esetleges fenntartásaimon.

Polcz Alaine leveleit jobban szerettem, jobban vártam, mint Mészölyéit. PA érzékletesen mesélt minden helyről, ahol járt, a szemem elég vetítette a tájakat, városokat, embereket. Mészöly inkább felsorolásszerűen írt, és elveszett a részletekben, praktikumban (ami nyilván érthető, nem szépirodalmat írt, hanem levelet a feleségének. Van is erről egy megjegyzése egyszer, hogy akinek a mestersége az írás, attól nem várható, hogy “szabadidejében” is első dolga legyen a levélírás). Ettől még Mészöly leveleiben is volt mélység, ha nem is mindig, de amikor volt, akkor mindig értékes gondolatokat tartalmazott.

Amit még nagyon szerettem Mészöly leveleiben, hogy minden alkalommal megemlékezik róla, ha kutyát látott, kutyával találkozott. :) Gyakran ír saját kutyáikról is, bár a tágabb család egyik kutyájának elég csúnya vége lett, na az lesokkolt rendesen. (Csak erős idegzetűeknek, de tényleg) spoiler
Szerettem, amikor a saját korukra reflektálnak, például amit Mészöly a hippikről írt: https://moly.hu/idezetek/989211
A technika fejlődését is figyelemmel követhetjük, a vezetékestelefonok, tévék térnyerését…

És persze, the elephant in the room, vagyis kettejük szerelmi kapcsolata is érdekes volt… de ahogy írtam, veszélyes erről véleményt nyilvánítani, belemenni, mert az már szinte bulvár. Alapvetően nem is rám tartozik. Ettől még nyilván érdekel.
Az ember sietne véleményt mondani, ítélkezni: Mészöly a csapodár, aki nem bírja a nadrágjában tartani a… pennáját (sorry). Alaine pedig a szent, aki csak tűr. Sokszor sajnáltam Alaine-t, de aztán észbe kaptam, hogy ha sajnálom, azzal áldozattá teszem, azzal elvitatom a jogát a döntéséhez, hogy ő mindezek után végig Mészöly mellett maradt. Ő így döntött. Persze ez nem teljesen igaz, mert többször akarta elhagyni a férjét, csak az mindig visszakönyörögte magát, nagy jelenetek közepette. Vajon miért nem engedte el? Számolatlan rövid viszonya volt, ami csak a testiségről szólt valószínűleg (ha jól értem, PA ezeket nagyjából el is nézte neki), de voltak nagy szerelmek is, amik éveken át tartottak, minimum kettő is. Mészöly ilyenkor tulajdonképpen két nővel élt együtt, felváltva. Miért nem volt neki elég egy? Miért nem tudta elengedni a feleségét, akivel a levelek tanúsága szerint az utolsó években (évtizedekben?) már testi kapcsolata egyáltalán nem volt.
Mészöly többször hangsúlyozza a levelekben, hogy az Alaine-hez fűződő kapcsolatához nem ér fel semmi. Hogy még csak meg se közelítik azt az összetartozást, ami köztük van. Talán fura, hogy ezt mondom, de erről meg azt gondoltam, hogy vajon a másik nő(k)nek is ezt mondta? Vagy ha nem, akkor meg ez valahol velük szemben tiszteletlenség. Ha tényleg Alaine a fő, akkor miért kell a többi nő? Persze valahol sejthették, hogy Alaine bizonyos értelemben mindig első marad (még akkor is, ha ez a mindennapokban a legtöbbször nagyon nem így látszott).

Lehet mondani, hogy MM micsoda egy szemét alak, aki nem bírt nyugton maradni, de az is igaz, hogy PA a kapcsolatuk nagy részét kórházi kezeléseken, betegen töltötte. Ez pedig nyilván nagyon megterhelő lehet az egész kapcsolatra nézve, illetve ilyen módon nem biztos, hogy mindig olyan partnere tudott lenni MM-nek, amilyen neki kellett volna. (És most nem feltétlenül a testiségre gondolok.)
Én nem is a csapodárság miatt haragudtam igazán Mészölyre (na jó, azért is egy kicsit), hanem inkább azért, mert PA levelei szerint MM nem igazán állt kommunikációs képességei magaslatán. Sokszor sértődött meg, dörrent rá PA-ra, zárkózott el tőle, veszekedett vele, ingerlékeny volt. Nyilván mert folyamatos bűntudatban élt (még akkor is, ha a viszonyai nyílt titok voltak, PA is elfogadta őket – legalábbis a felszínen). A levelekből az jött le, hogy igazán nem tudják megbeszélni a problémáikat, mert folyamatos a feszültség köztük. MM általános bűntudatban élt, ami emésztette, még akkor is, ha kapott engedélyt a kilengésekre. De az ember nyilván nem így működik. Nagyon jól tudta, hogy amikor az egyikkel van, akkor a másiktól vesz el időt, energiát. PA pedig folyamatos önfeláldozásban élt, mintegy piedesztálra lett emelve, ő lett a “szent” a kapcsolatukban. A leveleiből azért kiderül, hogy nem volt túl boldog a helyzettől, sokszor volt magányos és sokszor magába fojtotta a magányát, megbántottságát, elhagyatottságát. (Tudom, milyen az, amikor az ember nem elég a másiknak, és kell valaki más is – hát, nem egy kellemes mentális állapot, és elképzelni, hogy PA éveket, évtizedeket töltött így… borzasztó.)
És még amikor ki volt adva az “engedély”, akkor is sokszor hazugságba futottak, mert más megmondani, hogy persze, lehet házasságon kívüli kapcsolatod, és más ezt a mindennapokban (csúnya szóval) lemenedzselni. Mészöly sokszor választotta a szeretőket PA ellenében, és nyilván tudta, hogy ez PA-nak fáj. És így jöttek az újabb hazugságok, újabb sumáklások, még akkor is, amikor hivatalosan “szabad” volt.
Bár PA-nak is “szabad lett volna”, ő elzárkózott attól, hogy bárki mással legyen, mint a férjével. Az, hogy valaki folyamatosan morálisan felsőbbrendűnek érzi magát a társánál (és a másik által is így van kezelve), az sem egy egészséges lelkiállapot egy emberi kapcsolatban. Nem csoda, hogy mindkettejüket emésztette a feszültség, és nagyon sokszor kerültek emiatt kapcsolati mélypontra, teljesen viszont mégsem tudták elengedni egymást. PA-nak fontos volt az “írófeleség” szerep, hogy ő az, aki lehetővé teszi MM zavartalan munkáját, támogatja a háttérből, holott önjogán is olyan értéket tesz le az asztalra, amit kevesen (erre is voltak megjegyzései MM-nek: hogy az ő munkája, az írogatás, nem érhet fel értékességben a pszichológusi missziósmunkához, amit PA folytat. Ez megintcsak arról a bűntudatról, illetve PA “szentté avatásáról szól”, ami azért következett be, mert a valójában mindennek ellenére PA volt alárendelve MM-nek és a munkájának). MM pedig… hát, ő megmondta, hogy Alaine-hez senki sem fogható.
Vajon mi volt ez? Igaz szerelem? Kapcsolatfüggőség? Folyamatos bántalmazás egyik részről és mártírkodás a másikról? Talán a legtisztességesebb nem felcímkézni. Két élet volt ez is, szorosan összefonódva.

Amikor belekezdtem a könyvbe, akkor egy pillanatra megijedtem, és az futott át az agyamon, hogy ez 800 oldalon át ilyen unalmas lesz…? Aztán valami megváltozott, ráhangolódtam a könyvre, és az első elbizonytalanodás után egy pillanatig sem volt unalmas, sőt, nagyon szerettem ezt a néhány hetet a páros társaságában tölteni. Hiányozni fognak, még szerencse, hogy mindketten termékeny írók voltak, így van mivel pótolni ezt a hiányt.

14 hozzászólás
Futóhomok>!
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

Már néhány oldal elolvasása után szükségem van az utószó igazolására: ezeket a leveleket valóban a házaspár adta át a 90-es évek végén a Petőfi Irodalmi Múzeumnak és nem korlátozták a hagyaték kutathatóságát. A zavar érzése ettől függetlenül háromnegyed évig velem marad – nem muszáj ennyire elhúzni az élményt, de nekem kimondottan jólesett a kisadagos napi Mészöly –, nagyon intim rétegek hántódnak le és közben persze sérülnek a személyes írásműfajnak köszönhetően. Kettejük történetét Polcz Alaine már többször elmondta itt és itt a maga oldaláról, ám az a próza mégis az én és a ti számára megfogalmazott finoman szűrt utólagos tanulság, ez a csaknem 1000 oldal pedig a te-nek címzett kendőzetlenség, sokszor kétségbeesett vád és védekezés. Az asszonyi gondosság jóval több levelet őrzött meg, ezért a kötetben a férfihang az erősebb, így az általam korábban olvasott Alaine könyvekkel együtt látva lesz igazságosan teljes kettejük története. Elsődleges olvasatomban pedig fokozatosan átalakult az egész szöveg férfi-nő drámává, párbeszéddé, ami a konkrét főszereplőktől, izgalmas irodalmi- és kortörténeti csemegéktől (utóbbiakban bővölködik természetesen a gyűjtemény) egészen független igazságokkal bír.
Végül: Kinek ajánlom feltétlenül ezt a terjedelmes levelezést? Aki ír vagy írni fog. Számos levélben tetten érhető Mészöly írói alázata, ahogyan egy-egy szóért viaskodik, kifejezéseket szelídít, alakít és formál, ahogyan a már kész saját szövegeihez viszonyul. Követendő példa.

moonsugar P>!
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

emlékszem, mikor megjelent a könyv, már az első napokban muszáj volt megvennem. azt gondoltam ez egy gyönyörű emlékállítás lesz egy csodálatos, tiszta, évtizedeken átívelő szerelemhez és meg fog tanítani rá, hogyan is kell szeretni igazából.

2 év kellett rá, hogy elolvassam, de ennek igazi oka az volt, hogy elsőre félretettem, hogy várjam a tökéletes alkalmat az elolvasásához. (sosincs tökéletes alkalom).
most, 2019-ben az elmúlt heteim estéi ezzel a majd 900 oldalas könyvvel teltek.

és mondhatom, megszenvedtem. nem azért, mert ROSSZ a könyv, hanem mert fájdalmas, lélekpusztító és őszintén: kiábrándító.

leginkább Mészöly Miklósból ábrándultam ki. csak hallomásom volt hűtlenségeiről, de ennyire roncsoló mivoltáról sosem tudtam.
mert NEKI el kell nézni, meg kell engedni, hogy hajhássza az olcsó szerelmet, felesége lényét egyre inkább elhalványítva őt ezáltal.
NEKI kell az íráshoz, a művészetéhez, NEKI görcsei vannak és függőségei, amiket muszáj feloldania, más nők oldalán. nagyon nehezen vette be a gyomrom.

közben Polcz Alaine műveit és interjúit párhuzamosan olvasva, abban viszont egyre bizonyosabb lettem, hogy ezt a nőt tisztelem, érzem és szeretem. igen, mindenestől az ő oldalán tudok állni és gondolatban többször szentté avattam. ilyen különleges ember élt velünk egy bolygón, annyi mindent tett, hogy jobb hellyé tegye, miközben maga is szenvedett, két kézzel nyúlt a szenvedők után, hogy megkönnyítse útjukat.

minden kapcsolat bonyolult, többrétű és tudom, hogy csak egy szeletét láthattam, így azzal is tisztában vagyok, hogy nem érthettem meg ennek a romboló kapcsolatnak minden árnyalatát. csak azok értették, akik benne voltak, Polcz Alaine és Mészöly Miklós.
nem tisztem ítéletet hozni egy olyan jelenségről, amit csak távolról szemlélhettem, így csak a megjelent érzéseimet rögzítettem, semmi több.

hatalmas munka lehetett ezt a könyvet összeállítani, a leveleket kibogozni, időrendbe hozni, a szereplők kilétének utánajárni, amiért tisztelet a szerkesztő(k)nek.

744. Polcz Alaine Mészöly Miklósnak [cédula, tollal]
Elmentem – látszik
Vissza fogok jönni – nem látszik

2 hozzászólás
gidabetti P>!
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

Csaknem három hónapot töltöttem a Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspárral, pontosabban grandiózus, közel ötven évet felölelő levelezésükkel. Fantasztikus vállalkozás volt összegyűjteni és kiadás alá rendezni ezeket a leveleket, üzeneteket, cédulákat, ilyen-olyan cetliket, amelyek segítségével gyönyörűen kirajzolódik az író férj és a pszichológus-író feleség kapcsolatának, valamint önálló, de egymástól sosem független munkásságának íve.

Ez az ív nem mindig tökéletes, sokszor megtörik rajta a fény. A korábban átélt traumák, az anyagi gondok és a politikai környezet által okozott bosszúságok, nehézségek, betegségek miatt felhőtlennek ugyan közel sem nevezhető, de szenvedélyes és megkérdőjelezhetetlenül szerelmes kezdeti időszakot lassan felváltják a tépelődő, érzelmi függésben, se-veled-se-nélküled viszony(ok)ban, Nádas Péter szavaival „szerelmi terrorban” gazdag évtizedek. Nehéz ítélkezés nélkül, érzelmi bevonódástól mentesen olvasni a sok bántó, sértő, vagy sokszor csak fájdalmasan belenyugvó sort, amely a házaspár héja-nászáról tanúskodik. Két ember hullámvölgyekkel és -hegyekkel teli kapcsolatáról, akik végül is minden nehézség, minden kétség, minden mélypont és személyes tragédia ellenére is csaknem hatvan évig kitartottak egymást mellett, és nem pusztán elviselték egymást (bár a levelezés alapján voltak időszakok, amikor még ezt is nehezen tudták megtenni), de támogatták is egymást – ha érzelmileg nem is tűnik mindig így, de szakmailag mindenképpen – , aggódtak egymásért, féltették és szerették a másikat.

Sokszor éreztem olvasás közben kényelmetlenül magam. Mit akarok én itt, mit kíváncsiskodok, leskelődök, honnan veszem a bátorságot, hogy ilyen mélységig, az utolsó hiányzó forintig és befőzött savanyúságig, kórházi kezelésig, nyíltan vagy nyílt titokként kezelt viszonyokig belelássak két ember magánéletébe, „közös lelki háztartásába” (ahogy a közös barát, kor- és írótárs Nádas Péter nagyon találóan és meghatóan fogalmazott a levelezés után olvasható visszaemlékezésében)? És főleg: milyen jogon háborodom fel és ítélkezem, ha olyasmit olvasok, ami az én normáim szerint nem elfogadható? Miért vonok le gyors következtetéseket, hibáztatok és vádaskodom, amikor nem is ismertem ezeket az embereket, és kizárólag a levelezésük alapján – ami ráadásul nem is hiánytalan, tehát már csak emiatt sem alkalmas messzemenő következtetések levonására – próbálok képet alkotni róluk és a viselkedésükről?

Amikor ezeket a kérdéseket feltettem magamnak, rájöttem, hogy ez a levelezés nem csak egy irodalmi, kultúr- és társadalomtörténeti utazás volt, de egy komoly önismereti folyamat is. Mészöly egy késői levelében írja Alaine-nek: „Ne gondolj róla rosszat – ha lehet. S ha lehet – rólam se. S talán lehetséges, hogy mind-magunkról sem igazságos rosszat gondolni.” Ez olyan volt, mintha nekem is címezte volna.

Az értelmezésben és a felmerülő kérdéseim megválaszolásában nagyon sokat segített Nádas Péternek a már említett, Bármi jő – Emléklapok halott barátaimról című írása, amit legalább akkora élvezettel olvastam, mint magát a levelezést; valamint az Utószóban található jegyzetek a könyv kiadását megelőző kutatásról. Itt olvastam például, hogy maga a házaspár helyezte letétbe a teljes levelezésüket (kézirataikkal és egyéb dokumentumaikkal együtt) a PIM kézirattárában. Ezzel nem csupán azt tették lehetővé, hogy bárki számára kutathatóak legyenek a dokumentumok, hanem egyben engem is felmentettek az illetlen leskelődés önvádja alól.

A szívemhez legközelebb talán az útirajzok, élménybeszámolók egy-egy külföldi útról, és a leghétköznapibb közlendők álltak. Van valami varázslatos abban, amikor két korszakalkotó művész arról firkál jegyzetet egymásnak, hogy a hűtőben van szalámi, de hazafelé be kell ugrani kenyérért. Ezek a szinte szóra sem érdemes apróságok voltak azok, amik által olyan közel kerültem hozzájuk.

Mindenkinek ajánlom, aki kész más szemmel nézni a „legszebb emberpárra” (ahogy Örkény mondta róluk), és nem fél alámerülni a párkapcsolatokról alkotott elképzeléseinek mélységeibe.

pintermad>!
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

Keresztmetszetek. Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése egy nyolcszázoldalas kötetben. Két végtelenbe tartó egyenes, amik középen metszik egymást. Hol az évszázad találkozás, hol könyörtelen ütközet. Férfi és nő. A két pólus. Közben pedig semmi nem fekete és semmi nem fehér. Olyan kor és lélektabló ez a kötet, amire nem számítottam. Egyszerűen csak kapkodom a fejem mennyi mindenre nyitnak rá ezek a szövegek. Párkapcsolat, korrajz, irodalmi- és tágabb értelemben vett művészélet, politika, természet, látásmódok, zene, irodalom, film és színház. A felsorolást nem lehet beteljesíteni csak abbahagyni. Ennyire sokrétű. Mészöly régóta az egyik kedvenc íróm. Első sorban azért, mert szövegei alig megközelíthetők számomra. Szét kell hullanom darabokra, hogy aztán újra rakva magam a szöveg által több legyek. Mindig verítékes. Polcz Alaine alapjaiban segítette rákapcsolni a magyar pszichológiai gyakorlatot a világ aktuális mozgásaira. Modern volt, európai. Az ő szövegei megadják magukat az olvasónak. Minden az ölünkbe hull, aztán csak azt érezzük, hogy egyre csak nyomnak, nyomnak agyon a mondatok. (Most olvasom az Asszony a fronton című önéletrajzi regényét.)

A levél különleges műfaj. Egyszerűen bekapcsolja az olvasót két ember közti intim térbe. Nem tudjuk pontosan az élet melyik pontján hangosítják ki magukat a szereplők. Így van amit tudni fogunk, van amit sejtünk és vannak azok az üres terek, amelyek teljesen a mi fantáziánkra vannak bízva. (Persze a levelezésből mintha kisejlene, hogy szándék volt a későbbi megjelentetésre, de azért valljuk be, ha az ember valakivel több évtizeden át levelezik, azért mégsem ez fogja vezetni a sorokat. – Más érdekes infó ugyanide, hogy sokszor úgy tűnik számomra, hogy néhány levélnek főleg Alaine leveleinek nyoma veszett, főleg azoknál a részeknél SPOILER, amikor Mészöly hűtlenségéről leveleznek. Vagy 1973-ban maga Mészöly kéri, hogy semmisítsék meg a leveleket.)

A levelek változó hosszúságúak és tartalmukat tekintve is felettébb heterogén mintát mutatnak. Van, hogy arról olvasunk, hogy milyen politikai hercehurcákat kell végigvinni, hogy az akkori Magyarországon valaki útlevélhez juthasson, máskor a tojásáráról tesznek említést, hogy aztán pár oldallal később szinte értekező prózába, vagy esszéisztikus mélységekbe kalauzoljanak bennünk a levélírók.

Ez a kötet azt is megmutatja, milyen sorsszerűen tud összetartozni két ember. Milyen mély és kiszámíthatatlan függőségi viszony köthet bennünket valakihez.
Nagyon szerettem azokat a részeket, amikor kinyílt az írói műhely a levelekben. Például nekem ez a kötet mutatta meg, hogy Polcz Alaine folyamatosan témát szállított Mészölynek. Az író szinte sóvárgott a felesége által látott élményanyagok narrálásáért, hogy aztán később a saját szikár hangján beletörje őket a szövegeibe.

A levél kapocs volt, híd időn és téren át. Folytonosságot hozott két olyan pályaívbe, amik lehet enélkül elhajlottak volna egymástól. A levél fordította egymás felé az íveket, s így lett kör az, amit a józanész széttartónak gondolt volna. De nemcsak híd volt, hanem páncél is, mely a távolságban, a közvetettségben védte a feleket (főleg Alaine-t) az egymásnak kitettségtől. Hiszen az írás már eleve az érzelmek megzabolázása, amennyiben formát kap, amennyiben alakítja önmagát, amennyiben nem engedi, hogy a szöveg koherenciáját teljesen szétzilálja a lelkiválság. A mondat összekaparja az embert.

2 hozzászólás
Silla>!
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

Egy nagyon szép, nagyon alapos értékelés Reményi József Tamástól:

A bilincs a szabadság legyen. Mészöly Miklós – Polcz Alaine levelezése, 1948–1997
2018.01.14.
„Körülöttünk ugyanis annyi, de annyi házasság belepusztult önmagába, hogy azt kell mondjam, valami isteni kegyelem folytán mi megúsztuk” – írja Mészöly. (A francokat úsztátok meg, jegyezné itt meg Nádas, szándékos, sebző és önsebző vulgaritásainak egyikével.) REMÉNYI JÓZSEF TAMÁS RECENZIÓJA.

Ez a leveleskönyv, bármilyen terebélyes is, nem engedi az olvasgatást, nem hagyja, hogy csak belelapozzunk itt-ott, adatra, időszakra kíváncsian, a névmutató alapján egy-egy névre rákeresve. Ha belefogtunk, visz végig magával. Egy emberpár története a 20. század második felében, s ahogyan egy harmadik személy, a „tanú” emléklapokat fűz hozzá, a történetből hármuk drámája bontakozik ki. Az emlék(lap)író Nádas Péter hajszálpontos dramaturgiával szituál: a szobában áll az asszony a bőröndjeivel, menekülésre készen – mi zajlik le addig, amíg a férfi visszakönyörgi? Erre kapunk válaszokat, sejtéseket ötven év leveleiben.


Polcz Alaine és Mészöly Miklós kapcsolata már régtől az irodalmi közbeszéd tárgya volt. Nyersebben szólva: a pletykabeszédé. Külön-külön túl erős jelenségek voltak ahhoz, hogy ne támadjon legendájuk, akár egymás ellenében. A szenvedéstörténetre mindig fogékony legendagyártás Alaine-t persze intenzívebben övezte, hiszen a háborús traumájával megküzdő nő, a rettenet tapasztalataiból hivatást teremtő szakember, ugyanakkor az „ura” árnyékába kényszerülő titkos író képzete megrendítőbb lehetett az ugyancsak háborúval megvert, de hódító, magát írófejedelemmé kinövő férfi portréjánál. Az Alaine-legenda nagyon ízetlen, vádaskodó változatai publicitást is kaptak. Nem segített ezen külön-külön a két fél maga sem, merőben más típusú szemérmességük ugyanazt a képet erősítette: Polcz Alaine a visszaemlékezéseinek megbocsátó tapintatával óhatatlanul a maga mártíriumát erősítette, Mészölyt pedig, aki Szigeti László Párbeszédkísérlet című interjúkötetben nem térhetett ki egészen az akkori jelen boncolgatása elől, a válaszkényszer olyan elvonatkoztatásokra ragadtatta, amelyek néhol a nagyvonalú mellébeszélés érzetét kelthették az olvasóban. „Körülöttünk ugyanis annyi, de annyi házasság belepusztult önmagába, hogy azt kell mondjam, valami isteni kegyelem folytán mi megúsztuk” – mondja. (A francokat úsztátok meg, jegyezné itt meg Nádas, szándékos, sebző és önsebző vulgaritásainak egyikével.) Egyébként is, bölcseleg Mészöly, a szerelem „modusaiban és modulációiban mindig is kiszolgáltatottja volt és lesz azon kor érzelmi és gondolati logikájának, átélési mechanizmuskészségének, amelyik azt a kort alapvetően meghatározza”.

Ugyanakkor van egy passzus a Párbeszédkísérletben, amelyik épp a levelezés olvastával kel életre: „Későbbi együttélésünk során az emberi gyengeségeknek szinte hiánytalan, teljes képletét tudtam produkálni továbbra is, de ebben az alsó szférában mégiscsak arról volt szó, hogy ez a szerelem rendelkezett egy olyan felhanggal, egy olyan esendőségen túli többlettel, amely válsághelyzetekben túlemelte [Alaine-t] az emocionális barikádokon, valamerre a tökéletesen egyszerű érthetőség irányába, és valószínűleg ez konzerválhatta mindenen keresztül a kapcsolatunkat.” A konzerv, persze, konzerv.

Igen, a leveleskönyvben megelevenedik hogyan született szövetség 1947 végén két ember között, akik mindketten túlélők, és akik aztán évekig a szakmai-egzisztenciális boldogulás iszonyú retardációjával, szegényen, filléres gondokkal éltek együtt. Együtt. Az együvé tartozás egyben kitartás volt, s már jócskán középkorúak, amikor az őket kívülről is összeabroncsoló szorítás enyhül, de kísérletező természetük, szellemi nyughatatlanságuk, félkész-érzetük még különös lebegésben tartja az életüket. Társadalmi érvényesülésük megkésettsége, a permanens kiszolgáltatottság kettejükben a szellemi-szakmai útkeresés közös magányával ötvöződött. Ez a dráma az eltérő alkatok, magatartások szülte konfliktusokra ráépülve tartotta mozgásban legalább négy évtized dialógusait.

Fizikai értelemben sok időt töltöttek külön (ennek köszönhető a temérdek levél). Miklós tolnai és szigligeti alkotóházi távollétei, Alaine látogatásai Erdélybe, a szülőföldjére és más-más formában jelentkező betegségének gyógykezelései, később mindkettejük szakmai útjai, majd az elhúzódások a kisoroszi házba mind-mind elviselhetőbbé tették azt, amit nem akartak feladni. A távolsági szeretet, tudjuk, jól színezhető, a kín az üzenetek játékosságával enyhíthető, ez a levelezésnek mint olvasmányélménynek a kulcsa. De amikor a férfi üzenetei egyértelműen és ismétlődően, egyre hosszabban más kapcsolatokból érkeznek, a varázs is megtörik. Egy 1953-as levélben még inkább csak szellemes, mintsem keserű a búcsúmondat: „Tökéletes felesége vagyok a tehetségednek.” 1957-ben még lehetett jóízű Mikes Kelemen-stílusban évődni, s az írót edző bánat képzete is fölmerülhet, miszerint az asszony csalja meg az urát, de Alaine rendkívül apró betűs írása, a szorongó, vergődő emberé, egyre olvashatatlanabb. „Kincsem; Édes Kincsem!” – hangzanak így a megszólítások hosszú-hosszú ideig, mígnem az 582. levél indítása, Mészölyé, mellbe vág a kétértelműségével: „Te súlyos Kincs!” Alaine az Egész lényeddel című könyvében írja: „Miklósnak nagy születésnapjai voltak, ünnepélyesek, barátokkal és családdal is. Az enyémet általában elfelejtettük…” Melyik Kincs volt a súlyosabb?

Elfelejtettük. A többes szám enyhít a vádon, de attól még a magánéletileg alá-fölé rendelt viszony fennáll. És azt nem jellemezhetjük pusztán a nőügyekkel. (A szakmai autonómiát a leveleskönyv kiadója nagyon elegánsan jelzi: a borítón a két ember szerzőtársként, kötőszó és központozás nélkül szerepel.) Ugyanakkor nem tagadható, hogy ez a többes szám alázatba bújó részvétkeltés is. Hát hiszen mintegy én is elfelejtettem…

„Nőügyek.” Alaine tudja, írja a könyvében, mennyire elbűvölték Miklóst a még bimbózó lányok, nem tudott nekik ellenállni. És ebbe a képbe mindig beletolakszik okként a gyerekhiány, a gyerektelenség fájdalma is (mindkettejüké), amely persze külön, dermesztő fejezet, de nem magyarázat egy korántsem ritka férfitapasztalatra. Aztán ott a vadászszenvedély is, amelyet Nádas „a vörös Imola” ironizáló anekdotájával idéz föl. És ott a gyötrelem, a „beteg feleségé”, akit vigasztalni, ápolni, szeretni, babusgatni kellene fáradhatatlanul – szexus nélkül. De a mélyebb magyarázat megint csak az alkatokban rejlik. Egy óvatlan pillanatban ezt írja Mészöly (125. levél): „Tudod, mi van benned? Valami metafizikus gyakorlatiasság”. Aztán sietve hozzáteszi: „Nő vagy te nagyon, mégis. Jobban, mint magad is gondolod”. Ez megint csak kétértelmű gondolatmenet, hiszen a női mivoltnak lehet sine qua non-ja a metafizikus gyakorlatiasság, és ellenkezőleg, lehet olyasmi is, amit a női vonzóerő legyűrhet. De hiába biztosítja a levélíró a (valóban gyönyörű) címzettet az utóbbiról, valójában mégis folyamatosan hiányzik neki a nőstény. Az, aki nem „bántóan tárgyias ember”, ahogy Nádas jellemzi Alaine-t. És a férfi egyre gyakrabban, önző, disznó, megbocsáthatatlan módon hagyja magára az asszonyt tanácstalanul, árván. „Gondoljunk Kumria rác apácára”…

Mindkettejüknek kialakul az udvartartása, Mészölyé értelemszerűen hamarabb és rendkívüli intenzitással, s ebben nem csupán a fiatal irodalmárok tanítványi érdeklődése dominált – amely persze joggal szólt a hivatalossággal szemben független s az Újholdnál radikálisabb szemléletű, mozgósító írónak –, hanem médiumokat talált az ő fogékonysága is az újra, ismeretlenre, szokatlanra. A levelek tanúskodnak erről például a pályakezdő Tandori esetében, de maga Nádas is így kerül „képbe”, aki aztán gondolkodótárssá lett, Alaine-nek is, Mészölynek is napi segítséget nyújtó baráttá, majd a házaspár kapcsolatának hézagaiban, egyre inkább szakadékaiban pedig családtaggá. Nádas maga sem tudta kivonni magát a hódító, szép ember igézete alól (jónéhány férfikollégám lelkesült mosolyára emlékszem, amikor az „öreg atlétáról” beszéltek), de ő persze az óhatatlanul kialakuló, megszilárduló szerep mögött láthatta az esendőségeket is, azt a regisztert, amelyben valaki mindenféle kitárulkozástól fél, mert az ezzel párosuló érzelmesség, zsigeri humorérzék híján, kiszolgáltatottá teszi. „Félsz a hittől, az érzésektől, igen-igen, az érzésektől!” – hangzik (még sután) Mészöly egyik zsengéjében, az 1947-es Fekete madár című novellában, ami köré az „együttérző idegenség” írói ideológiája épül aztán (ennek esztétikai következményeiről, Mészöly forradalmi csodájáról a magyar prózában itt nincs hely értekeznünk). Sokatmondó, hogy házasságuk egyik, 1975-ös mélypontján, miután egyetlen nap alatt háromszor írt Berlinből (egyfajta elkülönítőből), Mészöly arra kéri Alaine-t, hogy semmisítse meg a leveleket. Nem az utókorra gondolva (nem irodalmi levelezés az övék), hanem hogy ők maguk ne szembesüljenek később az ezekben vázolt önarcképpel! A váratlan túláradással. Aki Tarkovszkij remekén, az Iván gyermekkorán, megfogalmazása szerint, „csaknem meghatódik”, az mintha gyengeségen kapta volna magát, zavarba jön, mindent gyanúval kezel, ami a tárgyias megfigyelést a banalitás, a giccs felé hajlíthatja. Épp úgy, ahogyan Alaine is önvédelemből hátrál vissza gyakran az „én csak egy nő vagyok” lelki biztonságába. Az a gyászmunka, amelyet iszonyú energiával sokáig közösen végeztek a század – a megszállás, a terror, a diktatúra – által bennük elpusztított remény fölött, fokozatosan kifelé fordult, a nagy magyar író és a nagy magyar tanatológus munkájába, érvényesülésébe, külső kapcsolataiba, Mészöly esetében a nyolcvanas évektől addig szokatlan közéleti szerepvállalásokba.

Közélet. A levelezők egymás felé fordított figyelme a külvilágot a hírközlés, a napi tények rögzítése, úti beszámolók szintjén engedi be, országos események reflexív leírásai nem jellemzik, sőt Mészöly esetében még az irodalmi élet szereplőinek minősítése, a környezetében megszülető művek mérlegelése is csupán nyomszerű. Ezt nem tekinti a levelezés feladatának, más műfajokra és a szóbeli diskurzusokra bízza. De így is mi minden elevenedik meg a korból! A hallgatásra kényszerülő és kényszerített írók bábszínházi-meseírói-kulimunkás hétköznapjai az ötvenes években, amelyekről testközeli képet kapunk. Ezzel párhuzamosan Alaine kínlódása a pszichológia háttérbe szorult tudományának és praxisának (máig hatóan) elmaradt specializációjával. Mészöly nyugati útjain a vasfüggöny mögül érkezett alkotók iránti, szűk szellemű, kizárólag politikai érdeklődés természetrajza. (Ennek röhejes leágazásaként Az atléta halálának párizsi, sportújságírói fogadtatása, melengető ellenpéldájaként pedig a találkozás Milan Kunderával – gondoljunk például a Janaček modernizmusát taglaló Kunderára –, akivel Mészöly igazán szót érthetett.) A szigligeti televény. A tolnai és az erdélyi családi háttér plasztikus rajza. A művek kiadástörténete, amelyből kiviláglik a cenzúra tényénél is súlyosabb abszurditás: az életművek szerves és nyilvános építkezésének ellehetetlenülése.

A kiadót nemcsak a borító elrendezése dicséri – a szöveggondozás, a jegyzetelés, egyáltalán a szöveget körülvevő apparátus egésze példamutató munka. A kötetnek tényleg gazdája volt Nagy Boglárka személyében, oldalán Jankovics József és Szörényi László lektorokkal. Egy lábjegyzetet itt csak azért pontosítok, mert mögötte egy egész hátország nyílik meg (mint a levelek utalásszerű említései mögött általában). Egy 1981 tavaszán kelt levélben Mészöly a Mozgó Világhoz készült felszólalását említi, a lábjegyzet szerint ez „valószínűleg a MV 1981/7. számában megjelent hozzászólás az Esterházy Péter Termelési regényéről folyó vitához”. Márciusban a Mozgót (a József Attila Körrel együtt) leállították, a tervezett (nem hozzá-, hanem) felszólalás az Írószövetség-beli vitákat illethette. Mészöly, akit épp két hónappal korábban, a januári számban köszöntött hét szerző a 60. születésnapján, ekkoriban került egyre közelebb a szerkesztőséghez, később többször kiállt a lapért, a ’81-es, újrainduló évfolyam 8.(!) számában is gesztusszerűen adta közre kistanulmányát Esterházyról (akinek a regényéről vita nem folyt, „csupán” egy ugyancsak többszerzős kritikai ciklus született korábban, a kötet megjelenésekor).

A 60. születésnap laudációi között Nádas Péter rendkívül izgalmas vázlata olvasható az életmű alakulásáról. Egy mondata így hangzik: „Talán innen [Mészöly] írásainak forró intimitása, hideg tárgyiassága.” Mintha a leveleskönyv szövegeit s mellettük saját mostani kommentárját jellemezné.

Szerző: Reményi József Tamás

http://revizoronline.com/hu/cikk/7016/a-bilincs-a-szaba…


Népszerű idézetek

dontpanic P>!

Magunknak kell teremteni az „elviselhető” mellé a „jót”.

5. oldal

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

2 hozzászólás
cseri P>!

A balfaszságra egyébként az „íróság” még nem mentség, ezt be kell látnom. Képes leszek még a pokolba is betévedni, mert valami kóbor lélek rábeszél, hogy menjek csak, arra van a mennyország.

238. oldal (Mészöly Miklós Polcz Alaine-nek)

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

1 hozzászólás
dontpanic P>!

Újból rájöttem, hogy nagyszerű egyedül lenni a lakásban. Olyan oldott és laza vagyok, ha nem vagy otthon, rengeteg időm van mindenre, ugyanakkor üres is a nap. Furcsán teli, mert sokat tudok dolgozni és pihenni, de valahol értelmetlenül üres is. A fene ezt az ambivalenciát, hát két nap lehet az ember csak problémamentes?

518. oldal (364. Polcz Alaine Mészöly Miklósnak)

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

dontpanic P>!

Az orvos-továbbképzőre hívtak előadásra és nagy hódításaim vannak (mármint nőnek), felfedezték, hogy izgalmas és ragyogó nő vagyok, továbbá, hogy fénnyel és élettel telik meg a szoba, ahova belépek. Ezt csak azért írom, hogy Te is tudjad.

487. oldal (334. Polcz Alaine Mészöly Miklósnak)

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

Futóhomok>!

Kaptam 16 éven át a tökéletes, az igazi kapcsolatot és lényedet, és munkádból, hogy melletted lehettem. Hogy úgy tudtam élni, hogy magamról kívülre helyeztem a központom, mert fontosabb voltál, mint az életem. Emlékszem, néha néztelek a műteremablakból, mikor távolodtál, és azt mondtam magamban, ott megy az életem fele, a nagyobbik fele. És el is takartad egy kicsit a világot. Csak, ha nem voltál, akkor láttam és akkor tudtam, kapcsolatba lépni emberrel, állattal és tájjal is.

706. oldal

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

4 hozzászólás
dontpanic P>!

Csupa érzékenység vagyok, következetlen keménység, görcs, oldottság, hűtlenség, ragaszkodás – és valami elementáris várakozás. Nagyon szeretnék valamit létrehozni – nem tudom, mit.

448. oldal (304. Mészöly Miklós Polcz Alaine-nek)

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

dontpanic P>!

Találtam egy csodálatos biblioterápiás novellát az amerikai antológiában, Salingertől – olyasféle, mint a Kálmus – csak remekmű, szóval igazi.

291. oldal (169. Mészöly Miklós Polcz Alaine-nek)

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

11 hozzászólás
moonsugar P>!

Mindezeken túl nagyon üres a lakás (nem fogok érzelegni!)- s mindenképpen az a meggyőződésem, hogy ez kétszemélyes lakás. Az ember csak jár benne, visszhangzik a saját lépése és sehol semmi. Rosszul van építve. Az építőben volt a hiba. Pontosan úgy tervezte, hogy ha nem vagy itt, hiányozzál.

19. oldal

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

cseri P>!

Mennyire mások az őszi neszek! Minden szárad, aszik, perceg, aprókat reped – jó kis modern zörejzene lenne, ha felerősítenék és sűrítenék. Mi puhányok – gerincesek – bezzeg nem adunk ilyen szép zenét, ha egyszer elkezdünk megszűnni.

255. oldal (Mészöly Miklós Polcz Alaine-nek)

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

dontpanic P>!

Velem mindig történik valami. Még házasság is.

12. oldal

Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Karig Sára: A szerencse lánya
Szakonyi Károly: Bolond madár
Gyurkó László: Arcképvázlat történelmi háttérrel
Szabó Lőrinc: Harminchat év
Ruttkai Éva: Parancsolj, tündérkirálynőm!
Miklya Luzsányi Mónika: Gyere közénk
Mindszenty József: Legyen meg a te akaratod
Kolozsvári Grandpierre Emil: Béklyók és barátok
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Tamási Áron: A bölcső és környéke