Jelentés ​öt egérről 20 csillagozás

Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről

A Jelentés öt egérről Mészöly Miklós 1957 és 1964 között született elbeszéléseinek gyűjteménye, amely első kiadása, 1967 óta most jelenik meg másodszor olyan remekművekkel, mint a címadó novella és a Magasiskola. A kötet szövegeiben a háború és háborút követő évek sűrű és komor világa elevenedik meg. A hatalomnak való kiszolgáltatottság, a védekező és támadó emberi ösztönök, a vak fordulatok kiszámíthatatlan következményei szervezik a történések dramaturgiáját, melyek mélyén az olykor személyes tapasztalatokat idéző emlékdarabkák hívására súlyos erkölcsi dilemmák fogalmazódnak meg bűnről, bűnrészességről, és mindezek elbeszélhetőségének kérdéseiről.

„Teréz úgy élt ezekben az években, mint aki körül a maradék négy falat is lebontották, de azért mégis mindennap visszatér ugyanoda, mert megszokta, hogy valamikor ott szoba volt."

Eredeti megjelenés éve: 1967

Tartalomjegyzék

>!
Jelenkor, Budapest, 2020
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635180318
>!
Jelenkor, Budapest, 2020
296 oldal · ISBN: 9789635180325
>!
Magvető, Budapest, 1967
294 oldal

Kedvencelte 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről

A nemrég megvásárolt ’67-es kötet (https://moly.hu/karcok/1318354) nagyon izgatta a fantáziámat. A Magasiskola (1956) című kisregény a solymásztelep megjelenítésével egy dokumentarista megközelítésű, kitűnő erkölcsi példázat, amely bekerült e válogatásba. Kaba-,vándor-, kerecsen-, az olvasó kiművelheti magát. Láttam korábban Gaál István filmjét, emlékezetes volt számomra Bánffy György alakítása. A Jelentés öt egérről (1967) című kötet további novellái realisztikus pontosságú, szilárd szerkesztésű s egyben példázatos történetek, amelyek egyike Darvasi Lászlót is megihlette. Jó írások, ajánlom!

mbazsa P>!
Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről

Mészöly ott folytatja, ahol a Sötét Jelekben abbahagyta. A központi téma továbbra is a diktatúra mindennapjai, a hatalom mechanikája és az emberi természet kiismerhetetlensége körül forog. Az elbeszéléskötet színvonala kiegyensúlyozott, itt aztán minden mértanilag meg van szerkesztve, patikamérlegen ki van mérve a redukcionista esztétika jegyében.

Két művet kiemelnék, amelyek a magyar irodalom kánonjában mindenképpen fontos helyet foglalnak el, az egyik a címadó novella, a másik pedig a Magasiskola c. kisregény. Az előbbiről mostan szólnék, az utóbbiról pedig a Sólymok csillagvilága értékelése során.

A Jelentés öt egérről c. novella mestermű, amelyben a Mészöly-féle objektív próza professzionális fokon megvalósul. Sokan, nálamnál bölcsebbek írtak erről a műről elismerően, úgyhogy igyekszem rövidre fogni. Ebben a szövegben nincsen üresjárat, minden egyes szó, minden egyes mondat a helyén van. Az író nagyon jól egyensúlyoz, pedig nem csinál mást, csak a legegyszerűbb szókészlettel, a legszenvtelenebbül, a legtárgyilagosabban elmesél egy nonszensz történetet, ahol mindezek ellenére az olvasó együtt izgul és érez az öt egérrel, noha tudja nagyon jól, hogyan is fog mindez végződni. Arról nem is beszélve, hogy számtalan értelmezési síkot, megközelítési módot biztosít úgy, hogy közben egyáltalán nem válik didaktikussá. Igen, azt hiszem, erre mondják azt, hogy zseni.

Ma lenne 100 éves Mészöly Miklós. Mit is mondhatnék zárszóként, olvassatok Mészölyt.

csucsorka P>!
Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről

A Magasiskolát csak kicsit később fogom elolvasni,
de a kötet második felében található novellák teljesen levettek a lábamról. Marokra tartották a szívemet és a legváratlanabb pillanatokban szorítottak rajta egyet.

Nagyon ritkán olvasok háborúról, és úgy már szerintem nem is fogok mástól, ahogy erről Mészöly képes írni. Hétköznapi alakok hétköznapi történetein keresztül – miközben vagy folyamatosan ott lebeg a háttérben a „háború szelleme”, vagy tankkal vágtat át és pusztítja el az idillt, amiről tudjuk, hogy lehetetlenség időnél-óránál tovább megtartani.

Zseniális kötet;
a Vadvizek után pedig igazán felüdülés, hogy Mészöly nekem is tud írni.

2 hozzászólás
Csabi P>!
Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről

A címadó novella és a Magasiskola zseniális. Szerintem. A többi csak jó, mint a Mészöly novellák általában.

MagyarIldikó>!
Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről

Nem volt türelmem hozzá. Lehet, máskor majd lesz. Összesen 1 novella tetszett csak (Film), de az elején azt is majdnem letettem, a többi viszont számomra élvezhetetlen volt.


Népszerű idézetek

csucsorka P>!

– Ugyan, hagyja már, mit bolondítja azt a gyereket – szólt rá az asszony. – Azt hiszi, érti?
Teréz rég aludt már akkor. S mikor fölébredt reggel, már nem találta a földmérőt a szobában. Évekig nem látták megint, csak a rendszertelenül érkező pénzküldemények adtak hírt róla. S ettől kezdve Teréz is ugyanazt mondta a pajtásainak, amit az anyja szokott: „Apa pár évig vándorol még, aztán hazajön, hogy felépítsük a házat. Most gyűjtjük rá a pénzt.”
És nem is érezte hazugságnak; reménykedve hazudott.

147. oldal

csucsorka P>!

A várost, ahol Teréz született, az első háborút követő igazságtevés az egyik szomszéd ország területéhez csatolta, mintegy bizonyítékául, hogy semmi se tartós és kivételes.
Így érezhettek a szülei is, mert pár évvel az impérium-változás után szintén elszakadtak egymástól, őket egy másfajta döntés kényszerítette különélésre. Állítólag a szegénység.

145. oldal, Teréz krónikája (Jelenkor, 2020)


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami
Háy János: Napra jutni
Örkény István: Egyperces novellák
Bächer Iván: Utóíz
Tar Sándor: Mért jó a póknak?
Bächer Iván: Nagypapa hűlt helye
Gárdonyi Géza: Az én falum
Fekete István: Őszi vásár
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak