Várkony ​és a könyvtár réme (Hanga és Várkony 3.) 11 csillagozás

Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme

A HANGA ÉS VÁRKONY-regényekben a klasszikus ifjúsági kalandregények és a krimi legjobb, legnemesebb hagyományai elevenednek meg, olyan remek ötvözetben, ahogy azt például Erick Kästner Emil-könyveiben már megtanulhattuk.
A kiskamasz főhősök, Hanga és Várkony alakja köré szerveződő történetekben kitalált, mégis nagyon ismerős, könnyen (meg)szerethető hazai helyszíneken játszódnak az események.
A kövesparti könyvtárban érthetetlen dolgok történnek. Várkony képtelen kikölcsönözni a kötelező olvasmányt, néhány nap múlva pedig a könyvtár raktárául szolgáló régi mozitermet megszállja egy művészkompánia. Hanga nem tud a nyomozásra koncentrálni, hiszen elvállalta A Pál utcai fiúk színpadi változatának rendezését, és az anyukáját is le kell beszélnie arról, hogy egyik napról a másikra visszaköltözzenek a fővárosba…

>!
Cerkabella, Budapest, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639820876 · Illusztrálta: Jósa Tamás

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme

Ezek a Dragon Ball karakterek… szörnyűek. Öcsém odáig volt a mangáért és az animéért, de én már akkor sem szerettem a rajzolási stílusát. (Totál más típusú mangákat meg animéket olvasok meg nézek, ez van. x)))

A történet alapötlete nem rossz… Kifejezetten tetszikaz egész kötelező-felejtő téma és a könyvtárazás, de én már a 41. oldalon rájöttem a trükkre, ők a 129-en rakták össze és összesen 193 oldalas a könyv. *sóhaj*

Irritált, hogy Hanga arca mekkora, ráadásul már Várkony is eltanulta a leszóló benyögéseket a lánytól: „tényleg kevesebb eszem van, mint egy nehéz sorsú tengeri uborkának” vagy „Várkony, te maradibb vagy egy rezervátumnyi kihalásra ítélt orrszarvúnál!”

Miért?!

>!
meseanyu MP
Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme

Megunhatatlan ez a sorozat, ez a rész most megint végig hihetetlenül izgalmas volt. A többit meg nem ismétlem, lásd az előző részeknél.

>!
Gelso P
Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme

Páran szerettek volna lebeszélni a könyvről, és emiatt az indulásom és a viszonyulásom nem volt éppen kedvező a könyvhöz és olvasásához, de nem bántam meg, hogy nem engedtem a lebeszélésnek, mert nekem igazából a könyv tetszett. Annak ellenére, hogy ez a 3. epizód a Hanga és Várkony sorozatból, szerencsére ez (is, gondolom, mint a többi) egy külön álló rész, nem igazán szükséges az első résztől kezdeni, mert nem fűződnek koherensen össze.
Izgalmas (bár nem életszerű) volt a történet, hétköznapi gyerekekkel, valójában hétköznapi környezetben, a helyzet és a konfliktus viszont nem! Elképzelhetetlen, picit sci-fis az alapgondolat, elrabolni az emberek olvasmányemlékeit, saját érdekünk előtérbe helyezése, a hírnév- és pénzszerzés érdekében.
A könyvben, a korábban még meséken és népmeséken cseperedett kisifjúság könyvbéli szereplőelképzeléseinek megfelelően vannak jók és rosszak – ezért könnyű köztük eligazodni, vannak nagyon pozitív tulajdonságokkal és jellemvonásokkal rendelkező főszereplők, akikkel könnyű azonosulni, követni, akár köréjük csoportosulni. Van egy, a nyári szünet közeli, kora nyári iskolai napok egyikén hirtelen felbukkanó, izgalmas helyzet – aminek muszáj utánajárni, és amit muszáj megoldani.
Ennek lehetünk tanúi a könyvben, miközben ismert kötelező olvasmányok bukkannak fel – még akár kedvet is kaphatunk újraolvasásukra, vagy ha kimaradt – elolvasásukra.
Tulajdonképpen ennyi, de ami még különlegessé teszi a talán hétköznapi szereplők hétköznapi környezetben zajló történetét, az az 5/b., Várkony és Hanga osztályának Pál Utca Lányok c. előadása. Meglepően ötletes volt a megvalósítás.
A rövid rezümé ez lenne, de ami miatt még érdekes, az Hanga és anyukája viszonya – amit tényleg sajátos, miután CSI-foglalkozású édesapjától elváltak. Elgondolkodtató, és nem biztos, hogy követendő. Bizonyítja ezt Hanga önálló (10 éves!) döntése, hogy nem követi munkahely váltás miatt édesanyját, hanem marad vidéken, Várkony szülei odafigyelése mellett. (Ez azért nekem meredek volt – nem tudnám otthagyni a gyerekemet egy-egy hétre magányosan. Továbbá rendszeresen műanyagdobozos, gyorséttermi kínait és vödrös csirkét enni, kakaót könyvtári könyvre véletlenül ráborítani… Na és hát Zita nagymama meg teljességgel gáz…)
Várkony és szülei/családja sem hétköznapi – bár ezelőtt 30-40 évvel tipikus hétköznapi család lett volna – Jónás Várkony rendelkezik apával, anyával – aki népművelő és néptánctanár, hagyományőrző szakköröket tart, és néptánc koreográfiákat állít össze; és egy eleven fiúiker-testvérpárral (Kolos, Gyula), akiknél mindig vmi klasszikus, finom, meglehet, sokak étrendjéből már tünedezőben lévő kajákat lehet suli után ebédelni (csirkepörkölt galuskával, csúsztatott palacsinta, sima palacsinta, kelkáposztafőzelék stb.)

Nagy élmény volt ilyen kellemes gyerekekről olvasni, még Hanga kirohanásai is viselhetőek, mert okos, értelmes, sokoldalú, ötletes.
És ami valójában elgondolkoztatott az alapkonfliktus tekintetében azt éppen Hanga fogalmazta meg. „Ne becsüld le a veszélyt!” (150.old.)
És tényleg elgondolkodtató: a manipuláció korunk egyik alapvető veszélyforrása – mert ha ma egy kötelező olvasmány kapcsán törlik ki az emlékeinket, akkor talán holnap egy gyilkosság szemtanújának emlékeit módosíthatják, később pedig a történelmi (akár kollektív, akár személyes) emlékeinknek is annyi lehet…

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Kicsit nehezen szoktam meg a mangát idéző illusztrációkat, de azt hiszem illik a könyv témájához és a főszereplőkhöz is.

Csak azt nem értem, valaki mondja meg kérem, mi a bánatért nem mindegy, hogy Kövespart* község, vagy falu – én valójában községből származom, és falusi vagyok…szóval, miért kerítenek ennek a különbségnek akkora nagy feneket a regényben???
*Kövespart község, Hegyesvár közelében

5 hozzászólás
>!
Chöpp P
Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme

Tetszett nekem ez a Hanga és Várkony. Jó kis ifjúsági regény volt. Izgi könyvtáros, színjátszós kaland. Az első részt próbálta elolvasni kislányom a Könyvkirály kapcsán, de szerintem nem jutott el az izgalmas részig. Hamarabb feladta és keresett egy jobban hozzá valót. A többi részét nem olvasva – csak ez alapján a rész alapján én bizalmat szavazok Mészöly Ágnes Várkony történeteinek. Szerettem volna tizenévesen (is).

>!
szabszev
Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme

Nekem még mindig nagyon tetszik ez a talpraesett páros. Szerethetők a szereplők, jól kitalált a helyszín (nem falu, KÖZSÉG!!!) és a történet sem mindennapi. Igazi kisiskolásoknak való nyomozós, izgalmas könyv. Még mindig nagyon tetszik Várkonyék családja a néptáncos-dzsúdós gyerekekkel. Külön öröm számomra, hogy ők büszkék arra, hogy táncolnak (fiú létükre) és nagyon ügyesek is benne! Hanga múltjáról most kicsit lehullt a lepel, bár kicsit sejteni lehetett már az apuka foglalkozását.
Szeretem ezt a sorozatot. Friss, fiatalos, de egyáltalán nem érzem erőltetettnek. Érdekfeszítő témájú, kicsit fantasztikus mindegyik regény, de akár igaz is lehetne… tetszik, ahogy Hanga megoldja a rejtélyeket, rájön a dolgok nyitjára. Minden fiatalnak csak ajánlani tudom, ismerkedjen meg Mészöly Ágnes könyveivel!

>!
dianna76 P
Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme

Egy sorozat harmadik kötetét olvasni úgy, hogy az első kettőre nem kerítettem sort… Igazából sok összefüggés nincs az előző kötetekkel, de azért akadtak dolgok, amik az előző részekből kerültek megemlítésre. Ez kicsit zavaró volt számomra.
Az első harmadig azt éreztem, hogy ez egy nagyon jó könyv. Némi izgalom, kellemes főszereplők. Aztán valahol kicsit ellaposodott. Ettől függetlenül kíváncsian vártam a soron következő történéseket. A Pál utcai fiúk belekeverése a történetbe pedig… Szerettem azt a könyvet, a filmfeldolgozásról nem is beszélve. Kedvet is kaptam az újraolvasására. Szóval tetszett ez a szál a történetben, és kíváncsi lennék egy ilyen modern változatra, amit a diákok alkottak.
Mostanában elleptek bennünket a nyomozós gyermekregények. Ennek ellenére ennek a történetnek az olvasása kellemes kikapcsolódást jelentett.

>!
Cerkabella, Budapest, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639820876 · Illusztrálta: Jósa Tamás

Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

    – Meghoztam a könyvtárból – nyújtotta a heverőn kucorgó lánynak a könyvet.
    – Á, köszi, ez rengeteget fog segíteni! – derült fel Hanga arca. – Tudod, próbálom megérteni az Univerzum születésének első pillanatai…
    – Jó lehet, ha valakinek ilyen problémái vannak – morgott a fiú, és sértődötten menni készült.

23. oldal

>!
AniTiger MP

    – Akkor kockáztatnunk kell!
    – Jónás Várkony, felelőtlen vagy, mint egy oroszlánok között sziesztázó antilop!
    – Te pedig túlaggódsz mindent, mint egy pánikbeteg mosómedve!

175. oldal


A sorozat következő kötete

Hanga és Várkony sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Nélküled
Helena Silence: Ezüsthíd
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Varga Katalin: Barátom, Bonca
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis