Vágod? (Ellenpontok 4.) 6 csillagozás

Mészöly Ágnes: Vágod?

Lara és Petra óvodás koruk óta a legjobb barátnők. Egyszerre kezdtek táncolni, ugyanazt a gimnáziumot választották, és ugyanabba a fiúba szerettek bele. Csakhogy Áron Lettivel kezd járni, az osztály legbalhésabb csajával, aki türkizkékre festi a haját és bakancsot hord. Egy véletlennek és Petrának köszönhetően Lettire terelődik a gyanú, hogy ellopta Petra méregdrágra fejhallgatóját, és Lara is falaz a barátnőjének.

Mi a fontosabb, a barátságuk, vagy a szolidaritás valakivel, akit ki nem állhatnak?
A történetet a két főszereplő lány szempontjából olvashatod egymás után, előbb az egyik szereplő, majd a könyvet megfordítva a másik szereplő szemszögéből is, vagy úgy, hogy összefonod a két szálat. Bármelyik történettel indulsz is neki, ha eljutsz az Ellenpontok felirathoz, akkor átlapozhatsz a másik részbe és megnézheted, hogy ugyanazt a történést mennyire másként látják a szereplőink.
És hogy mi lesz a történet vége? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034780

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
h_orsi P
Mészöly Ágnes: Vágod?

Összességében szerintem az Ellenpontok még mindig egy jól felépített és kitalált sorozat. Az ötlet zseniális, hogy felváltva két szereplő szemszögéből olvashatjuk a történetet, a közepén pedig egy harmadik ember gondolatait is megismerhetjük.
A sztori nagyon egyszerű, és a tanulsága/mondanivalója is rögtön átjön. A vége kiszámítható volt, de most az egyszer megbékéltem a happy end-del is.
Mészöly Ágnes nagy erőssége, hogy írásai olvasmányosak és nagyon ért a karakterformázáshoz. Nem volt két egyforma ember, és a mellékszereplők is (az is, aki csak két mondat erejéig szerepelt a könyvben) rendkívül precízen voltak kidolgozva.
Egy kiskamasznak remek olvasmány, mert pontosan leírja azt a fusztrációt, ami ilyenkor a gyerekekben benne van. Nekem kicsit túl sok volt, a kamaszos panaszkodást elég itthon hallgatnom. Szerencsére a könyv elég sok helyen megmutatja, hogy ez nem vezet eredményhez.

>!
Oláh_Zita P
Mészöly Ágnes: Vágod?

Érdekes kamasztörténet, sok szempontból életszagú. A történet nyelvezete is tetszett, éreztem, hogy a mai szleng is sokszor előkerül, de ez nem ment a minőség rovására. A karakterek problémái valósak, és bár az alapkonfliktus nekem picit szürreális volt, ahogy haladtunk előre a történetben, egyre inkább el tudtam fogadni, nemcsak az alap konfliktust, hanem az ebből kibontakozó összes többi történést is. A történet zseinálisan mutatja be azt, hogy nem vagyunk hibátlanok, és az is hibázhat, aki csak sodródik az árral, nem feltétlenül kell tényleges elkövetőnek lenni. De ugyanolyan fontos a megbocsátás is, és az önkritika is, hogy be tudjuk ismerni ha hibáztunk, még ha nem is nyílt színen, legalább magunknak, vagy a hozzánk közel állóknak.
Ami nem tartozik szorosan a történethez de plusz élmény volt, én vághattam fel a könyvtári könyv közepét rejtő sztorit, és ennek nagyon örültem! :)

>!
Szimirza P
Mészöly Ágnes: Vágod?

Kifejezetten jó történet, jól megírva, tini nyelven, burkolt és kevésbé burkolt tanulságokkal, meg elgondolkodtató fordulatokkal, meg az azokból származó érzelmekkel.

>!
MrBones
Mészöly Ágnes: Vágod?

Azt gondoltam, hogy a Darwin játszma maximalitását nem tudja meg ugrani, de tévedtem. Számomra az egyik legjobb magyar kortárs szerző, főleg a tininek-tinikről szóló könyvei miatt, a gyerekeknek szólókból is olvastam, de a kamasz könyvei mindent visznek. Ez is, brutálisan jó volt. Gratulálok .

>!
River_Song
Mészöly Ágnes: Vágod?

Mészöly Ágnes tud. Felnőttül, gyerekül, kamaszul. Kedvelem.

2 hozzászólás
>!
E_Zsolesz
Mészöly Ágnes: Vágod?

A családsegítő vizsgámat követően visszatértem a hosszabb olvasások mezejére és így végre kezeim közé vehettem az Ellenpontok antológiájának utolsó részét, ami Mészöly Ágnestől ered.

Ezúttal az újabb Ellenpontokban a két legjobb barátnő által közös ellenszenv ellenére hevesen egymással szemben álló szemléleteket ismerhetünk meg, s egyben ez is különálló konfliktusokat okoz. A regény mindenre kiterjedően tökéletesen körbejárva bemutatja, hogy – bosszúból eredően – súlytalannak gondolt ballépés mégis milyen komoly következményekkel járhat mindegyik érintett fél számára. A gyermekvédelmi tanulmányomat követően kifejezetten érdekes és tetszetős volt számomra, hogy Letti szerepével kapcsolatosan a könyv bemutatja a gyámságot és azzal kapcsolatban a büntetőeljárást is. Jelen esetben a két főszereplő közül Petra nézeteivel valójában abszolút nem voltam kibékülve és nem tudtam azonosulni a tetteivel. Azonban vele kapcsolatosan az Ellenpontok előző része után most is kapunk olyan rávilágítást, hogy egy tinédzser deviáns viselkedése mögött akár rossz szülői magatartásminta és hideg nevelési stílus bújhat meg. Mindez olvasás közben javított is az említett árnyalaton. A váltakozó ellenpont-szerkezetet a 2. rész után újra úgy alkották meg, hogy átlapozhatunk a másik szemszöghöz. Ezúttal a nézőpontok teljesen jól követték egymást, illetve az eddigi formáció ellenére ugyanolyan esemény újraolvasása helyett egyik szereplő folytatta a másik történetét. Végezetül a középső papírszedet mindenki számára megfelelő megoldást nyújt, ami pedig ezúttal a megvádolt harmadik fél nézőpontját szemlélteti.
Mindemellett egyéb különleges pikantéria volt számomra, hogy a könyv kiindulópontja Tatán játszódik és pont a tatai üdülésemet követően fel is ismertem a megíródott helyszínt. :D Ennek a könyvnek okkal kellett pont most a kezeim közé kerülnie. ^__^

Bár Petra viselkedéséhez – még a negatív anyai háttér ellenére is – nehezebben idomultam, de mindazonáltal nagyon szépen összetett és komoly történetet kaptunk. Az Ellenpontok első formációját követően minden írónő által folyamatosan fejlődött és erősödött ez az antológia-sorozat. Örülök, hogy megismerhettem egy ilyen magyar alkotást. Illetve remélem, hogy lesz még hasonlóban részem. :-)

>!
Alissa08
Mészöly Ágnes: Vágod?

Épp most olvastam el a könyvet.
Elég vegyes érzéseim vannak. Az alapötlet jó. De Petra viselkedésénél néha le kelett tennem a könyvet hogy ki ne vágjam az ablakon. Az a lány kész hisztéria azt hiszi körülötte forog a világ. Mikor Lara nem ír vissza neki egyböl már senkire se számíthat. Nem érdekli hogy másokkal mi van csak az hogy mentse a bőrét a legjobb barátnőjét se veszi figyelembe.
Ajánlom a könyvet de szerintem senkinek sem lesz a kedvence egy középszintű könyv


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Tavi Kata: Táncvarázs
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba
Cassandra Clare: A hercegnő
J. L. Armentrout: Origin
Kelly Oram: Cinder és Ella
Katja Millay: The Sea of Tranquility – Nyugalom tengere
Simone Elkeles: Rules of Attraction – A vonzás szabályai