Szabadlábon 90 csillagozás

Road movie kerekesszékben
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Győri Dani tizenhat éves, kettesben él az anyjával, közepes tanuló egy közepes gimnáziumban, rajong a Barcelonáért, gitározik és mozgássérült, vagy ahogy ő hívja magát: nyomi.
Egy rosszul sikerült iskolai program és egy hatalmas otthoni veszekedés után őrült ötlete támad: elemeli anyja hitelkártyáját, vásárol magának egy repülőjegyet, és péntek reggel az iskola helyett Münchenbe indul.
Párizs, Amszterdam és Barcelona, egyetemi kampusz és autópályapihenő, bajor nemesi kastély és kolostor. Full extrás BMW és szakadt teherautó, zenészek, hackerek, örömlányok, deszkások.

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2019
388 oldal · ISBN: 9789634105237
>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102069

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Amszterdam


Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Kelemen_Hanna
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Felszabadító és felemelő könyv, na ez egy igazi kötelező olvasmány lehetne. Nem fekete-fehér benne semmi és senki, és a legfontosabbat tanítja meg (amit valószínűleg meg akar): aki kerekesszékben él, nem lesz „más”, nem lesz idegen, nem lesz különc, csak egy olyan ember, akinek a hétköznapi élet egy nehezített akadálypálya, de épp ezért ne nehezítsük neki még mi is. És az embernek kedve támad utazni és élvezni egy kicsit az életet és a szabadságot.

2 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Nagyon szerettem a könyvet, és nagyon örülök, hogy ilyen fantasztikus, színvonalas magyar ifjúsági regények születnek manapság. Ennek a könyvnek is a középiskolai kötelező olvasmányok között lenne a helye.

Lendületes, mozgalmas, hiteles ifjúsági regény, elképesztő, hihetetlen kalandokkal, ajánlom szülőknek és fiataloknak egyaránt.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.in/2017/04/meszoly-agnes-szab…

>!
Citrompor 
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Nagyon tetszett nekem ez a könyv, amit az is mutat, hogy pár nap alatt el is olvastam. A közelmúltban több friss ifjúsági megjelenést olvastam a Merítés-díj listájáról*, és ez a könyv üde színfoltként emelkedik ki közülük.
A főszereplő egy tizenhat éves kamasz srác, az életkorából fakadó „mindennapos” problémákkal (iskolai beilleszkedés, barátkozás, bimbózó kamaszszerelmek), de mégsem nevezhető mindennapinak, mivel Dani kerekesszékes, aki gyermekkorában speciális iskolában tanult, most pedig az egészséges kortársai között kell boldogulnia. Ez elég nagy teher számára, amit édesanyja túlzott (?) elvárásai is fokoznak. A kiinduló konfliktusban Dani elveszettnek hitt édesapja felveszi Danival a kapcsolatot, az iskolában is történnek zűrös dolgok, mindez odáig vezet, hogy Dani az anyuka hitelkártyájával „felvértezve” felkerekedik, és bejárja Európát.

Válogatott elképesztő, humoros és helyenként ijesztő kalandokban lesz része, miközben végigkövetjük az útját több országon keresztül – ami képzelhetjük, nem lehet egyszerű segítő nélkül az ő helyzetében. Dani azonban nem tántorodik el. Nagyra becsültem a küzdeni akarását és kitartását, még ha olykor én is igencsak megmostam volna a fejét hebehurgya meggondolatlanságaiért.

Mészöly Ágnes számomra nagyon hitelesen írta le a történetet, szerintem igazán belelát a tizenhat évesek ill. a mozgási nehezítettséggel élők gondolataiba. Egyszer sem éreztem rajta az erőlködést, olyan természetességgel ébreszt empátiát a főszereplő iránt, hogy az nem lendül át túlzott sajnálatba. Kiemelkedett számomra az a jelenet, amikor Dani két osztálytársnőjével vidékre látogatott egy otthonban élő, korábbról ismert sérült társához, és meg kellett küzdeniük a klasszikus kis piros mozdonyos vasúti kocsiba való feljutással. Aki valaha volt hasonló (még ha csak töredék ilyen szorult) helyzetben, biztosan tudja, mire gondolok. A gyomrom összeszorult, miközben olvastam. Izgultam, mint ahogy végig izgultam a könyvben Daniért, hogyan fog boldogulni ebben a veszélyes kalandban. A szerző azonban mesteri humorral oldotta a bennem felgyülemlő feszültséget, ami miatt igazán élvezetes volt olvasni a könyvet.

Danit sok jó ismeretlen segítette az útján, azonban a szerző olyan arcát is megmutatta Európának, ami nem rózsaszín ködben úszott (ld. Hollandiában a prostitúció, családon belüli erőszak is szóba került). Szerintem ez jót tett a könyvnek, mert nem vált túl hiteltelenné ez a fantasztikus road movie-szerű történet.
Külön pluszpont jár tőlem a Harry Potteres utalásokért, és érdekes volt az a pár gondolat is, ill. egy mellékszereplő felbukkanása, amiről úgy vélem, hogy Mészöly Ágnes szakmai pályafutására hivatkozhatott.
Tetszett, különösen a humora és a felszabadultsága – „szabadlábonsága”. :) A tizenhat éves unokatesóimnak is ajánlottam.

*https://moly.hu/listak/merites-dij-2016-ifjusagi-irodalom

3 hozzászólás
>!
meseanyu P
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Ez is egy csont nélküli darab a tavalyi ifjúsági mezőnyből. A főszereplő nagyon szimpatikus, szerethető figura, a kalandok izgalmasak, az egész történet magával ragadó. Letehetetlenül élvezetes olvasmány.

4 hozzászólás
>!
Csoszi
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Nem találtam hibát ebben a könyvben. Szórakoztató, remek stílusban íródott mű, és emellett egy kalandos utazás is. Dani mozgáskorlátozott. Anyukája egyedül neveli a fiút, és mindent megtesz érte, bár sokszor kifejezetten korlátozza, rátelepszik. Egy óriási balhé után, a fiú összecsomagolja a holmiját, és felkeresi Münchenben élő apját spoiler Bár a találkozó elmarad, most inkább nem részletezném, hogy miért, Dani úgy dönt, hogy nem fordul vissza, hanem hirtelen ötlettől vezérelve jegyet vásárol kedvenc focicsapata, a Barcelona egyik mérkőzésére. És szépen kiokoskodja, hogy hogyan jusson el odáig. Igen, ám! Az ember tervez, az élet pedig felülírja a tervet. A két hetes kaland során megtapasztalja a szabadságot, és bebizonyosodik, hogy Dani nem egy elveszett gyerek, hanem igenis talpraesett, nagyszerű srác, akit nem kell búra alatt tartani. A könyvnek óriási pozitívuma, hogy Dani akármerre jár, mindig találkozik segítőkész emberekkel, jó emberekkel, akiknek köszönhetően eléri a célját. spoiler Az átélt stressz hatására Dani anyukája picit emberibbé válik. Ajánlom a könyvet fiataloknak és kevésbé fiataloknak egyaránt.

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102069
3 hozzászólás
>!
ziara
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Hát, nekem ez nagyon tetszett! Igazi érzékenyítő könyv, ami tele van érzelemmel, kalanddal. Nem didaktikusan, szájbarágósan mutatja meg a mozgáskorlátozottság problémájàt, hanem elmesél egy elképesztő road movie-t, ahol a főszereplő mellesleg kerekesszékben ül. Imádtam:)))

>!
AniTiger MP
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Kalandos történet egy elképesztő helyzetekbe keveredő, kemény, bátor, kerekesszékben élő sráccal a főszerepben. Esküszöm, hogy totál odáig vagyok Daniért! *.* Megdöbbentő regény, de abszolút pozitív csalódás volt számomra. Nem gondoltam volna, hogy ennyire imádni fogom. Egyszerűen jó érzés volt ezekkel a random arcokkal, random társaságokkal együtt bandázni a kontinens különböző részein – spoiler

Alapvetően kedvelem az utazós / kirándulós / megszökős sztorikat, mert sok új hely kerül általuk a bakancslistámra, de Danival Európában bolyongani nagyon más volt. Ő egy igazán sokszínű személyiség, hiszen néha egy nagyon mafla kamasz fiú, máskor meg egy komoly döntéseket meghozni képes felnőtt, de Danit csak szeretni lehet. ♥ Rajta kívül két mellékszereplőt kedveltem meg nagyon (ha nem számítom a multikulti családot, akikkel összefutott útközben): Bazsót és Zsut.

A kedvenc részem: spoiler

Annyira örülök, hogy bekerül a Merítés-díjra jelölt TOP10 könyv közé. ^^

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/11/meszoly-ag…

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102069
>!
cseri P
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Influenza miatt elkövetett maratoni olvasások voltak soron a napokban, de már úgy voltam vele, hogy bármit, csak ne legyen nyomasztó, lehetőleg kicsit sem. Nagyon ritkán olvasok ifjúsági regényeket, de a figyeltek kedvencei kihívásba beválogattam négyet is, ez volt az utolsó köztük, az egyetlen magyar, szerintem a legjobb. Nagy kockázatot nem vállaltam, mert Mészöly Ágnesnek olvastam már gyerek- és felnőttkönyvét is korábban, tudtam, hogy jól ír. Az iskolai légkör, a gyerekek ábrázolása, a párbeszédek teljesen hitelesek voltak, a kalandok meg olyan izgalmasak, hogy csak még egy fejezetet akartam elolvasni.
Azért viszont nagyon veszélyes volt ez az egész, és mivel én nem ifjúságként, hanem szülőként olvastam, nekem azért eléggé horrorisztikus volt olvasni, hogy ott kóborol egy gyerek Európában, és senki nem tud róla semmit, és az anyukája megőrül. Don't try this at home.

>!
K_A_Hikari
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

„A világ tele van műdolgokkal. (…) Műanyag kalandok, plasztikszerelmek, álérzelmek mindenhol. Ami veled történik, az kaland.”

Hiánycikk az olyan könyv a magyar piacon, amiben a főszereplő kerekesszékes, vagy egyéb fogyatékossága van.
Szóval hálás vagyok az irónőnek, amiért mert egy ilyen főszereplőt létrehozni.
Magam is kerekesszékes vagyok, talán ezért láttam jobban a hibáit a könyvnek.
Ennek ellenère mégis azt mondom, hogy pörgős, gyorsan olvasható, ami egy nagyon hajtós időszakban segít elfelejteni a gondokat.

Bővebben:
http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/01/meszoly-agnes…

1 hozzászólás
>!
Gelso P
Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Nagyon tetszett a könyv, a szereplők, a helyzetek.
Sajnálom, hogy az olvasás után azonnal nem tudtam értékelésemet is megírni. Valahol olvastam mostanában, hogy azokról a könyvekről talán nehezebb értékelést írni, amik tetszettek… talán tényleg így van ez.
Az ember fél, hogy egy karrierjének kezdetén álló, jó és „tehetséges” könyv sanszát nehogy elrontsa egy elvétett szóval, mondattal.
Tetszett ennek a kamasz kölyöknek a bátorsága, az osztálytársainak ill. barátainak, osztályfőnökének a hozzá való viszonyulása, Klári lazasága és az anyuka, Győri Ildi alakja is – fura volt a másik oldal véleményeit olvasni anyaként egy anyáról, aki minden tőle telhetőt megtesz a fiáért, miközben születése óta végigaggódja érte az életét.
Tetszettek a kalandok Európán keresztül, mégha én is szétaggódtam időnként az agyamat, de sok-sok szerethető rész marad meg bennem sokáig emlékként.
Legkedvesebb részeim a Franciaországban zajló részek, legfőképpen amikor Diane egyetemi tanárnő unokaéhségét enyhítették/enyhíthették. De élvezettel olvastam a kis talpraesett festőpalánta-kislánnyal való megismerkedését (azóta már tuti ismerősök a FB-on), és a gyermektársasággal átélt gördeszkás kaland, szimpatikus volt a Kazuma-családdal/családnál eltöltött napok történései, elgondolkodtató volt Kazuma filozofálása az átlagosról, és hát a meglepetés a végén… Vámos Miklós visszakerült szótárának sztoriját idézte…
Nagyon tetszett, szurkolok a könyvért a Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) elnyerése tekintetében.

(és még azért is jó volt olvasni, mert sok szereplőnek megvan a véletlenszerű párhuzamos párja az életemben: van egy Győri Ildi barátnőm, aki bizonyára szintén ilyen aggódós anyuka, Egérke (bácsi) aki inkább gyerekkori barátom, picit fiatalabb a regénybeli szereplőnél, de nem áll távol jelleme a regénybelinél, Kocsis Ági konduktor barátnőm, aki Klári alakját hozta emberközelivé, és teljesen rokonivá)

Gördülékeny stílus, nagyon jó: tömör, plasztikus, hangos, olykor snittszerű, de simán kirajzolódó karakterábrázolások, szerethető szereplők, fiatalos élethelyzetek, pozitív kapcsolatok, jó barátok, többnyire kedves osztálytársak, jófej ofő, tanárok – csupa olyan dolog, ami szerethetővé és könnyen fogyaszthatóvá tesz egy könyvet.
Szerencsés helyzet: szerencsés az összetevők együttállása – és szurkolok is annak, hogy mindez így is maradjon, mert tehetséges szerző – figyelni fogom, mert még nem feltétlenül és maradéktalanul győzött meg, de nagyon odafigyelek rá –, sokáig meghatározó könyvéről és történetéről van szó.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Örültem volna/örülnék én is egy madaras medálnak…
…na, igen, és titkon abban reménykedtem, hogy anya és a rendőr összejönnek – de ennyire ne számítsak hepiendre, igaz????

                            
Amiért haragudtam, ill. nem esett jól, hogy Balassagyarmatot egy „szürkénél is jellegtelenebb kisváros”-nak titulálta a szerző, ahová „le kell menni”. Azt hiszem, ebben nincs igaza. Nem sűrűn voltam ebben a városban, de 1986-ban, amikor nyári szünetben töltöttem ott napokat, heteket, akkor nagyon izgalmas és pezsgő város volt. Pedig ez még jóval bent volt a másik érában – azóta, ahogy hallottam bőséges és sok változáson, modernizáláson átment ez a város, amely a szocialista időszak egyik nagy vesztese – hiszen nagyon sokáig megyeszékhely volt, és ezt a rangot a mesterségesen megalkotott Salgótarján simán „elskalpolt” tőle…

Utazókönyv:
https://moly.hu/utazokonyvek/1520

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Ngie

De így is épp hogy le tudtak huppanni a játékvonatszerű kis szerelvény műanyag ülésére, mielőtt az hatalmas, azaz legalább harminc kilométer / órás sebességgel kihúzott az aszódi állomásról. A balassagyarmati szárnyvonalon történelem előtti volt a technikai színvonal. Az, hogy a valaha piros, most inkább rozsdaszínű kocsik még nem estek apró darabokra, egyértelműen a második világháborús szovjet ipar felsőbbségét hirdette, peronról és leengedhető padlóról pedig szó sem volt.

55. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

>!
mrsp

A világ tele van műdolgokkal, hidd el, én már elég vén vagyok ahhoz, hogy kijelenthessem. Műanyag kalandok, plasztikszerelmek, álérzelmek mindenhol. Ami veled történik, az kaland.

252. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

>!
AniTiger MP

    – Jaj, ne haragudj, hogy ilyen bunkók vagyunk, csak épp most akartak megerőszakolni minket, és ez kicsit kiborítja az embert kora reggel – mondta, aztán megint röhögtek. A végén a világosabb hajú sírt is egy sort.

301. oldal, 54. csajok

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

>!
mrsp

Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá!

53. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

1 hozzászólás
>!
mrsp

– A csatornaparton az előbb ki akart rabolni egy arab, de aztán jött két másik arab, és megverték… És kétszer el is tévedtem abban a kurva kirakatos negyedben, szerencse, hogy már majdnem minden ablak be volt függönyözve. A sarkon láttam egy fickót, aki simán sanszos, hogy halott volt, az egyik kapualjban meg ott horkolt egy faszi, de úgy, hogy a bejárat előtt térdelt, az egyik keze a kilincsen, a másikkal meg épp félig kihúzta a kulcsát a zsebéből…
– Üdvözlünk, ez Amszterdam!

250. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

Kapcsolódó szócikkek: Amszterdam
>!
mrsp

– Ideje lenne, hogy belásd, ez az ő története…
– Az ő története? Tizenhét éve róla szól az életem! Feladtam érte az összes álmomat!
– És? Jól érzed magad? Mert ha nem, akkor esetleg nem kellene kényszeríteni, hogy ő is feladja az övét.

287. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

>!
mrsp

Az ember tényleg nem tudhatja soha, hogy éppen mázlija van, vagy pechje.

291. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

>!
K_A_Hikari

Anyát meg arról sem lehetett meggyőzni, hogy napi kèt óra UEFA Euro 2016 nem jelenti azt, hogy az ember antiszociális és játékfüggő.

40. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

>!
mrsp

– Tudom, hogy az apád nagy spíler, de kilencvennyolcban… tudtak akkor egyáltalán kódolni? – kételkedett Ábel.
– Á, biztos nem. És a tüzet is csak azután kezdték használni, hogy te megszülettél!

105. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben

>!
mrsp

Akár a tojást ütik a kőhöz, akár a követ a tojáshoz, mindenképp a tojás törik össze.

117. oldal

Mészöly Ágnes: Szabadlábon Road movie kerekesszékben


Hasonló könyvek címkék alapján

Lois Lowry: Az emlékek őre
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Bánki László – Csató Gyula – Varga Lívia Éva: Ne parázz!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Ferger Annamária: Törékeny álmok
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
John Green: Csillagainkban a hiba
Wolfgang Herrndorf: Csikk
Gayle Forman: Csak egy nap