Sünimanó 43 csillagozás

Mészöly Ágnes: Sünimanó Mészöly Ágnes: Sünimanó

Sünimanóval együtt szeptembertől szeptemberig követhetjük egy szeleburdi, négy gyerekes család mindennapjait: kirándulások, karácsonyozás, farsang, húsvéti tojáskeresés, kéztörés, bárányhimlő, palacsintasütés, tengerparti nyaralás, esküvő, vízitúra – és főképp manószabadítás!

Minden este mosolyogva aludtam el, amikor a Sünimanót mesélte anyukám. Úgy éreztem, rólam szól minden egyes kaland. Később, amikor a kisöcsémnek olvastam fel ezt a mesét, ugyanazt az elvarázsolt mosolyt láttam az ő arcán is.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Cerkabella, Szentendre, 2020
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820630 · Illusztrálta: Csíkszentmihályi Berta
>!
Cerkabella, Szentendre, 2015
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820630 · Illusztrálta: Csíkszentmihályi Berta
>!
Noran, Budapest, 2006
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639716057 · Illusztrálta: Rutkai Bori

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Gedeon Anna · Gedeon Csenge · Pataky Nelly


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Mészöly Ágnes: Sünimanó

Egy igazán kedves, kalandos és humoros meseregény, ami számomra megint csak leginkább az őszi hatást/hangulatot keltette, még akkor is, ha ténylegesen egy év történetét mutatta be.
Szeptembertől-szeptemberig láthatjuk egy család életét, mindennapjait, akik különleges manókat, Sünit és barátait ismerik.
Megjelenik benne a családi összetartás, a testvéri szeretet, közben pedig beleláthatunk a manók csodákkal és varázslatokkal teli világába.
Az illusztrációk színpompásak és csodaszépek. Emelik a könyv élményét, hiszen egyszerűen felemelő kézbe venni egy ilyen igényesen megírt és igényes kivitelezésű kötetet.

Gelso>!
Mészöly Ágnes: Sünimanó

Nagyon szép, a való és a manóvilág határán játszódó mesekönyv!
Olyan könyv, amelynek nem szabadna hiányoznia egy gyerekes család könyvtárából, de legalább egy olvasás erejéig mindenképpen javasolnám családi körben való szerepeltetésére! Sokat ad: élményt, szeretetet, izgalmat, aggodalmat, fejtörést, problémamegoldást, összefogást, felnőtt-gyerek kooperációt, vidámságot, mosolyt csal az arcunkra. Buszon olvastam, és sokszor láthattak utastársaim állandó mosolygó arccal – azt gondolom ezzel a könyvnek tulajdonítanék még egy kis lélekgyógyító, jótékony hatást is…
Tetszett a könyv felépítése, 12 hónapra felosztva, naplószerűen elevenednek meg az emberek mindennapjai – mindig olvashatunk az adott hónapra/évszakra jellemző időjárásról bevezetőt, majd a család adott hónapnak megfelelő életébe tekinthetünk bele – az általában ismert hagyományok, ünnepek, iskolai szünetek, de akár a család életében hagyománnyá vált szokások: pizsamás reggelik, Egyke-nap stb. köré szerveződve tanúi lehetünk, mi minden történhet, sőt következhet be egy család életében egy kerek év alatt (télapó, karácsony, halottak napja, korcsolyázás, kirándulás, színházlátogatás, farsang, iskolai történések, vagy akár betegség, kartörés); és hozzánk hasonlóan tanúja lehet ennek, sőt részese ennek az egy évnek, Sünimanó, a manólány.
Nagyon tetszettek a szereplők, az állandóan zsúfolt és pörgős életet élő anyuka, a harmonikus, tiszta fejjel gondolkozó, minden problémát azonnal megoldani kész apa, a gyerekek, akik mint általában nem tündérek, de ügyesek, okosak, talpraesettek, akik hol játszanak egymással nagy békességben, majd a másik percben már áll körülöttük a bál, hol angyalian tudnak összefogni egy probléma megoldása során, akik közül a báty húzza a hugit, a kicsik pedig nem kapnak fontos szerepet egy-egy fontosnak ígérkező küldetésben, mert még kicsik…
Tetszettek a felnőttek, a nagyszülők, akik bármilyen megoldandó dolog merül fel, máris ott vannak segítségre készen, a süteménysütő Keker, de akár a váratlanul felbukkanó, nem a családhoz tartozó nem-rokonok, ha tetszik, „idegenek” (tanítónéni, igazgató úr, a gyerekorvos: Dr. Légi Laura, a doktor Mobotu a kórházban, a rendező, Czinege Pálné, vagyis Ilonka néni, a repülős személyzet, és bocsánatot kérek azoktól a manólátóktól, akiket kihagytam) – akik, mint mindegyikről kiderül, tudnak manóul, de nem verik ezt nagydobra…
Szívemhez közeli ez a meseregény, azért is, mert szűkebb pátriámban, a Bükkben játszódik – magam sem tudom, hogy mátrainak vagy bükkinek valljam magam, mert 14 éves korom óta „kettős életet élek” e két hegy ill. helységei között – és, bármilyen furcsa, nagyon otthon éreztem magam olvasás közben.
Kedvenc részeim, a színházas, a korcsolyázós, az infravörös távcső megszerzésének kalandja, a karácsonyi vacsora, a kórházas, palacsintasütős, a franciaországi kiruccanás – lehet, hogy van több is, de akkor félek, felsorolnám az egész könyvet.
Az illusztrációk pedig – Csíkszentmihályi Berta alkotásai – csodálatosak, esztétikusak, kifejezőek, az adott történetnek, hónapnak, évszaknak megfelelőek.

Köszönöm a Gyerekmerítés zsűritagjainak, hogy felhívták erre a könyvre a figyelmemet.
Szegényebb lennék elolvasása nélkül.
Az írónő, Mészöly Ágnes nevére is figyelmes leszek ezután.
Annyi kérdés maradt meg bennem, hogy kiknek ajánljam? Legszívesebben 2. 3. 4. osztályosaknak szeretném, de a vastagsága elbátortalaníthatja a gyerekeket; talán 4-5. osztályosok még nem tartják cikinek elolvasni. Nekik is szívesen kezükbe adnám…

Egy felsőtárkányinak gyerekjáték tudnia, ki lakik a Kossuth u. 70. sz. alatt – nem lennék meglepve, ha egy jó kis falusi turizmus lenne ott…házias étkekkel, befőttekkel, lekvárokkal, szörpökkel, szárított fűszerekkel, gyógynövényekkel…
(Nem emlékszem már ki volt benne Hevesi Gábor – de van ilyen nevű rokonom is…)

„Megettem egy zsemlét, megittam egy bögre kávét, és egyszer sem kellett felállnom az asztaltól.” (Anya: 106.old.)

„Kéjek kakajót! Most!” – nálunk: „Amitassz, amitassz, ide most!”

4 hozzászólás
Futóhomok>!
Mészöly Ágnes: Sünimanó

Ez igen jó könyv!
1. Ha egy egész fejezetet (min. 20 oldal!) felolvasol belőle a gyereknek, tényleg úgy érzed, hogy no most aztán odaadtad azt a fene drága minőségi időt (ha nem, jaj neked;)!
2. Családregény: apa-anya, 4 gyerek, retyerutya. Testvéri szeretet és gyötrelem*. Életszagú helyzetek.
3. Manóregény
4. Izgalmas-humoros történések fejezetről fejezetre.
5. A fentiek szeptembertől-szeptemberig tartó időintervallumban zajlanak. A szöveg szép-komótos, de csöppet sem unalmas stílusban gyönyörűen kitér az évszakok váltakozására, az idő múlására is, érintve a főbb ünnepeket.
Ha tehetitek, a Csíkszentmihályi Berta-féle illusztrációval olvassátok!

*Blanka kislányom diadalmas mosolyára hadd emlékezzek mindig ezen az értékelésen keresztül: végre egy könyv, amiben a főhős (ráadásul éppen 8 esztendős a regény kisasszonya is) kimondja az Ő sanyarú, elnyomatott családi helyzetét a három fiútesója mellett.

5 hozzászólás
Sicc>!
Mészöly Ágnes: Sünimanó

Nagyon szerettem ezt a könyvet! Csoda a 7köznapokban, kedves, segítőkész emberek, meg persze gonoszak is, akik képesek megjavulni, vagy csak simán megjárják:D
És a kivitelezés is gyönyörű. Öröm kézbe venni!
Ahogy Ági is írta: „Mindenkinek sok pizsamás reggelit!” :)

4 hozzászólás
lauranne>!
Mészöly Ágnes: Sünimanó

Mágikus realizmus a javából. Élvezetes olvasmány, 270 oldalon keresztül sikerült lekötnie 8 éves lányom figyelmét. Van élet Annán, Petin, Gergőn túl…
Jankám „júniusban” veszítette el a fonalat, de aztán hamar fel is vette újra. Nekem a megoldás volt kicsit erőltetett, de emiatt nem vontam volna le a fél csillagot. Viszont annyi az elírás és a helyesírási hiba, amennyi szerintem egy kiadónál, aki igényes tartalmú, művészi színvonalon illusztrált, gyermek és ifjúsági könyveknek a kiadását tűzte ki célul elfogadhatatlan. Konkrétan lektorért kiált.

bagie P>!
Mészöly Ágnes: Sünimanó

igazi mese…mesebeli problémával…kellemes kikapcsolódás volt egy kislány és egy manó barátságáról, egyéves kötelékéről olvasni.

dianna76 P>!
Mészöly Ágnes: Sünimanó

Egyetértek az előttem pozitívan értékelőkkel. Kedves kis történet, mely nem csupán manó és ember közti kötelékről, barátságró szól, hanem egy család mindennapjairól, benne ünnepekkel, együtt töltött idővel, és persze kalandokkal.

>!
Cerkabella, Szentendre, 2015
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820630 · Illusztrálta: Csíkszentmihályi Berta
berlin>!
Mészöly Ágnes: Sünimanó

Végre elolvastuk. Nagyon-nagyon tetszett, kivéve a fejezetek hosszúsága, illetve hogy leleplezi a karácsonyt, és majdnem a Mikulást is. Ezeknél a részeknél érdemes improvizálni, ha nem akarjuk gyermekeinket még felvilágosítani.


Népszerű idézetek

julicsenge IP>!

A tanárok minden osztályban elmondták, hogy ebben az évben már nem babra megy a játék, meg hogy nem az iskolának, az életnek tanulunk. De az élet, legalábbis a gyerekek többsége szerint, ott maradt valahol a kalandos utazások és az unalmas, végeláthatatlan nyári délutánok között.

263. oldal

julicsenge IP>!

Egyik délután a tanterem előtt anya így szólt Eta nénihez:
– Holnap nem jövünk iskolába, mert Családi Napot tartunk. Október tizedike ugyanis Gedeon-nap. Ilyenkor se suli, se munka, csak élvezzük az életet meg az együttlétet.
– Anyuuu, nekünk mikor lesz családi napunk, mint Cseniéknek? – kérdezte Nehéz Zsuzsi, aki épp Csenge mellett húzta a cipőjét. – Hallod, olyan, hogy nem kell suliba jönni! Nálunk mikor lesz Nehéz-nap?
– Nálunk minden nap elég nehéz! – vágta rá a mamája.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gedeon Anna · Gedeon Csenge
julicsenge IP>!

Nelly Hófehérke volt. Mintha most lépett volna ki a rajzfilmből: ruhája, haja, cipője mint a Disney-figuráé. „Az apja hozta neki Párizsból” – mondta Pataky anyuka.
– A Nelly ruhája párizsi – suttogtak a kislányok megilletődve.
– A Nelly egy kiló párizsi! – csúfolódott Attila meg a többi fiú.
Hiába, a férfiak bizonyos dolgokhoz egyszerűen nem értenek.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pataky Nelly

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Lopotnyik
Bombicz Judit: Csodák könyve
Bökös Borbála: Szmirkó
Csobán Zsuzsa: Rozzancs Rozi Barathániában
Nyulász Péter: Helka
Balla Margit: Mimó a világ körül
Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet
Berg Judit: A Nádtenger télen
Paulon Viktória: Kisrigók
Berg Judit: Rumini kapitány