Rókabérc, ​haláltúra 52 csillagozás

Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Nem ​mindig az a gyilkos, akit a legjobban gyűlölsz.
Összeszokott baráti társaság érkezik a Rókabérc alatti völgyben megbúvó, mindentől elzárt vadászházba. Tizennégy egykori gimnáziumi osztálytárs, akik huszonnyolc éve minden ősszel együtt töltenek egy hosszú hétvégét. A találkozót a csapat egyik tagja sem hagyja ki, csak az idő előtti elhalálozás számít igazolt hiányzásnak.
Az idei találkozó azonban már az első estén különös fordulatot vesz. A kedélyes, pálinkázással induló beszélgetésekben egyre több a feszültség. Ezt talán magyarázza a különlegesen pocsék, esős idő, ami mindenkit ingerültté tesz.
Reggelre látszólag minden visszatér a megszokott kerékvágásba, csak Zozó alszik előző éjszaka óta a terasz asztalára dőlve. Ám amikor megpróbálják felébreszteni, megdöbbenve szembesülnek vele, hogy a férfi halott. Egykori szerelme, az azóta ügyésszé lett Gota gyanakodni kezd…

Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra című könyve – a gyerekeknek és kamaszoknak szóló… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
PRAE.HU, 2018
280 oldal · ISBN: 9786155070600

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Dia, Dius (Hajagos Zoltánné született Kemenesi Diana) · Doktorovics Gábor (Doki) · Pisti, Isti (Gajdos István) · Szóláth Géza (Géza)


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Mészöly Ágnes az ifjúsági irodalomból a krimi felségvizeire vitorláz, hogy kinyírjon pár felnőttet.

Tizennégy barát felmegy a hegyre. De vajon hányan jönnek le a saját lábukon? A szokásos „vityilló a világ végén” alaphelyzet, és Mészöly első bravúrja, hogy egy ilyen kis országban sikerül találnia egy olyan házikót valahol az erdő mélyén, ahová hihetően elzárhatja egy hétvégére szereplőit, hogy egyék meg egymást. És meg is eszik – jó, nem szó szerint, nem belezős horror ez, ott jó, ha egy zilált túlélő levergődik valahogy a végén a faluba. De abban azért biztosak lehetünk, hogy a végére itt sem maradnak ám tizennégyen, de nem ám. Merthogy az egykori gimnáziumi osztály, aki évi rendes emléktúrájára készül az októberi ítéletidőben, csúnya titkokkal a hátizsákban érkezik, oly csúnyákkal, hogy az igazi kérdés nem is az, ki a gyilkos, hanem hogy ez a sok harag, fájdalom és múltból átmentett bűn kit terít le először. Meg másodszor… meg… Csak miután ezt a kérdést megválaszoltuk, kezdheti el Ágota ügyésznő a nyomozati munkát, amelynek során – ez csak természetes – nem bízhat senkiben. Tán még saját magában sem.

Mészöly jól csavargatja a szálakat, megteremtve azt a klausztrofób közeget, amiben mindenki gyanús, a barátságok (vagy pontosabban: megszokásból barátságnak nevezett egymást-elviselések) mögött pedig évtizedes sérelmek fortyognak. Ennek érzékeltetésére egy (krimiben talán szokatlan) szerkesztési elvet alkalmaz: tizennégy fejezetben a tizennégy szereplő szemszögéből görgeti előre a cselekményt. Hogy mennyire sikerül hitelesen megszólalnia ennyire különböző jellemek nevében, abba nyilván bele lehet kötni, és számon lehet kérni némi elmélyülést is – ha szépirodalom lenne, talán meg is tenném, de mivel itt a célt (a bűntény kaleidoszkópszerű interpretálását) pazarul szolgálja, nem kötekednék inkább. Már csak azért sem, mert rájöttem, ki a gyilkos, és ezt hajlamos vagyok jó pontnak beszámítani. Egyrészt hiúságból (nyilván), másrészt meg azért, mert azt látom, a krimiírók, akik a végén mindenképpen meg akarják lepni az olvasót a megoldással, hajlamosak ezért a meglepetésért még a logikát is kifacsarni, megtapodni és végül a drámai gépezet elé kötni, mint holmi megkínzott barmot. Ez pedig felettébb tud irritálni.

Nahát. Szóval hogy jó volt. Egy jó magyar krimi, mégpedig XXI. századi közegben – nem sok ilyet látni. Még szerencse, hogy nincs több, mert akkor rájuk kattannék, és ki olvasna akkor kortárs magyar szépirodalmat? Na ugye.

10 hozzászólás
>!
szadrienn P
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Kiváló magyar bűnügyi regény, bátran merem ajánlani felüdülésképpen az amerikai pszicho-thriller áradatban megfáradt krimiolvasó társaimnak.
A helyszín egy wi-fi- és térerőmentes eldugott völgyben álló ház a Zempléni-hegységben, ahol szakadó esőben és szűnni nem akaró, utakat elzáró zivatarban tizennégy régi osztálytárs készül a huszonnyolcadik érettségi találkozóra. Tizennégy különböző szemszög tizennégy fejezetben, és bár kezdetben abban reménykedtem, hogy létszámuk már a huszadik oldalon a felére csökken és nem kell túl alaposan átolvasnom a könyv elején szereplő jellemzéseket, hamar beláttam, hogy a gyilkosunk ennél sokkal lassabban dolgozik, a karakterek viszont érdekesek, izgalmasak, hitelesek. Szinte nem is a feszültségkeltés, az állandó fenyegetettség érzése tette nehezen letehetővé a könyvet, hanem a szereplők egymás közötti állandóan változó érzelmi relációi, kötődés, vonzódás és árulás, titkok és régi bűnök, nem várt meglepetések.
Nagyon változatos szereplőgárdával találkozhatunk, akik közül mindenki megpróbálja a saját hangján, a saját stílusában kommentálni az eseményeket. A rettenthetetlen ügyésznő, a kínrímfaragó villanyszerelő, a gazdag maffiózó széplelkű felesége és a kissé őrült, kétségbeejtően elvont informatikus kényszerűségből összefog, és társaival együtt a gyilkos nyomába ered. Kis magyar valóság, félelem és reszketés a Rókabércen, elő a vízhatlan bakanccsal és esőköpennyel, érdemes csatlakozni az emléktúrán részt vevő egyre fogyatkozó társasághoz!

5 hozzászólás
>!
cseri P
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Na, ez jó volt. Igazából már akkor megvett magának, amikor az első oldalakon felsorolja a 14 szereplőt, hogyaszongya például: „Géza (Szóláth Géza): a kaposvári Munkácsy Mihály Általános Iskola, Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója, magyar-vizuális kultúra szakos tanár. Házas, két kamasz fiú apja.”, vagy például: „Netti (Scholtzmann Anett) pénzügyi elemző, jelenleg az ING amszterdami központjában dolgozik. Egyedülálló.” Stb. Szóval ez a 14 személy, a gazdag vállalkozón kezdve a munkanélküliig összegyűlik egy afféle rendhagyó osztálytalálkozóra, amit minden évben megismételnek, és ezúttal a helyszín egy luxusnyaraló, ami viszont teljesen el van zárva a környezetétől, szóval nincs térerő, amúgy meg zuhog az eső, és járhatatlanok az utak. Figyelem: az utolsó oldalon alaprajz található.
Két engem nagyon érdeklő dolgot egyesít a könyv, kortárs magyar társadalomrajz amellett, hogy krimi is, és mindkettőként nagyon jól funkcionál. Talán az első ebből engem még jobban is érdekelt. Nagyon jó ötlet az is, hogy a pár napos cselekményt fejezetenként más-más szereplő meséli el, így amellett, hogy a sztori gördül előre, megismerjük a baráti társaság igen különböző tagjait is.
Annyit mondhatok, hogy izgalmas lesz, és sok titok fog kiderülni.

6 hozzászólás
>!
smetalin
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Én úgy gondolom, minden krimi rajongónak kötelező olvasmány!:) A stílus a szereplők a „nyomozósdi” nálam minden a helyén volt. Tizennégy személyt ismerhettünk meg, mind elmeséli a saját szemszögéből a túra bizonyos idő intervallumát, ezek alapján ismerjük meg őket. Mind más, lehet sokan nem is azok aminek a külvilág felé, itt a baráti társaság felé, mutatja magát. Én mindenkinek jó szívvel ajánlom.

2 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Kriminek korrekt, bár a közepén rájöttem, hogy ki a hunyó, és az inditék egy részére is. De ez nem zavart, mert többször elbizonytalanodtam, ami egy jó krimihez hozzátartozik. Stilisztikailag viszont voltak gondjaim, és zavart éreztem néha a jellemábrázolásban is. Összességében egy teljesen jól olvasható, izgalmas regény, de a hiányosságok miatt csak négyes.

>!
Kovaxka P
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Muszáj volt azonnal beszereznem, mikor megláttam: magyar krimi, ráadásul egy remek tollú hölgy jóvoltából, szuper borítóval és címmel. A klasszikus felállás a világtól elzárt helyen, mostoha időjárási viszonyok mellett az egyívású, de markánsan különböző életű és motivációjú szereplőkkel már előrevetítette, hogy nagyon fogom szeretni. Imádtam a váltott szemszöget is: minden fejezetet más szereplő „mesél el”, igazi stílusbravúr a sok különféle elbeszélési mód. Okos, jól építkező, fordulatos, izgalmas és még humora is van! Krimiként önmagában is tökéletes, de a hazai környezet külön pikantériát és mélységet ad a történetnek. Letehetetlen volt, csak ajánlani tudom a krimikedvelőknek.

2 hozzászólás
>!
Teetee
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Jelentkezzen, aki szeret osztálytalálkozóra járni.
Nincs is ideálisabb terep egy jó kis gyilkolászós krimihez: a legkülönbözőbb sorsú és érdeklődésű emberek jönnek össze, akik valamikor talán barátok voltak, de most már legfeljebb csak ezt hazudják maguknak, mögöttük sok trauma (egy jó kis gyilkolászós krimiben az átlagosnál jóval több és jóval súlyosabb trauma), bennük sok-sok frusztráció, valamiért a volt osztálytársai előtt senki nem akar lúzernek tűnni, mintha számítana valamit, mit gondolnak, mégis mindenkiben van gyomorgörcs, amikor három mondatban össze kell foglalni az elmúlt évet.
A jó kis gyilkolászás mellett a könyv legerősebb része volt ez a „hárommondatos” "Kör", amelyből minden szereplőről minden szükségeset megtudtam, elkezdtem kedvelni vagy utálni őket, és közben rohadtul empatikus is voltam velük, hogy szerencsétleneknek osztálytalálkozózniuk kell.
Ez egy okosan megírt, a feszültséget végig fenntartó, váltogatott nézőpontokat használó krimi, ami egy nyirkos, esős, kilátástalan októberi hétvégén játszódik egy isten háta mögötti, térerő nélküli luxusvadászházban, vagyis pont ideális olvasmány hőségrekordok idejére, mert elkezded érezni a mindenhová beszivárgó hideg esőt és fázik a lábad az átázott zokniban. És emellett még vicces is, többször hangosan felröhögtem közben.

4 hozzászólás
>!
FreeAngel 
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

A Tíz kicsi négerhez való hasonlítás nálam kétélű fegyver, kétélű reakciót is váltott ki: egyrészt egyik, általam ronggyá olvasott kedvenc krimiről lévén szó felcsillant a szemem, hogy akkor ez nekem kell, ezt kötelező elolvasnom, hiszen csak jó lehet, másrészt mivel AC regénye megunhatatlan számomra, így valami olyasmi színvonalú és történetvezetésű könyvre készültem ennél is, szerettem volna, ha az élvezeti faktort tekintve megugorja azt a szintet. És megugrotta. Sőt ha a karakterábrázolást, a szereplők sokszínűségét nézem, akkor bizonyos értelemben túl is teljesítette. A stílus könnyed, szórakoztató, és ami nálam kiemelkedően fontos: hétköznapiságában hiteles. Nem művi, nincs agyonirodalmiasítva van ilyen szó??, azt érzi az egyszeri olvasó, hogy ezek a párbeszédek, események, cselekedetek a való életben is pontosan így történnének meg. Mintha egy filmet néznék, egy izgalmas filmet. Még az sem vett el semmit az olvasási élményből, hogy kb. a felétől gyanítottam, ki a gyilkos és spoiler bejött. A szerkezet szokatlan volt, minden fejezetet más szereplő szemszögéből tálal Mészöly, de ez egyáltalán nem zavaró, nem akasztja meg a történet gördülékenységét, teljesen követhető marad. A szerző úgy szövi egymásba a fejezeteket, mintha gyöngyöt fűzne, könnyedén, elegáns lazasággal, ahogyan egy lánc szemei kapcsolódnak egymásba. Röviden összefoglalva ezzel a könyvvel, kérem, minden rendben van. És újraolvasós természetesen. Óh, igen és a legfontosabb: kérek még ilyet!!

7 hozzászólás
>!
theodora 
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Elég gyorsan a végére értem a könyvnek, a második felét egyhuzamban, éjszakába nyúlóan fejeztem be, mert addig nem nyugodtam, amíg be nem bizonyosodott a gyanúm a tettes személyét illetően. Nagyon tetszett a környezet, a változatos szereplők, akiknek a narrációja legtöbbször eltért egymástól. Ricse volt a kedvencem, aki csak akkor vált szimpatikussá, amikor 'szót' kapott. Gota hatékonyan nyomoz, de amúgy inkább idegesítő karakter, de igazából a legtöbben azok voltak.
Egyedi, hangulatos, remek krimi született Mészöly Ágnestől – jó szívvel ajánlom!

>!
Dors_Peabody 
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Uhh, ez állati jó volt!!!!! Hálás köszönet @Krumplicsku molytársamnak, hogy felhívta a figyelmemet erre a regényre, nélküle soha nem akadt volna a kezembe és méltatlanul eltűnt volna a középszerű krimik tömegében.
Sok mindent kiemelhetnék a regény nagyszerűsége okán, de nem tudok/szeretek hosszú elemző értékeléseket írni, én inkább a benyomások embere vagyok.
Pár szó azért mégis hangozzék el/íródjon le: a Rókabérc méltó helyet foglalhatna el az angolszász krimi klasszikusok utódai között és talán Agatha Christie sem sértődne meg, ha párhuzamot vonnák az Tíz kicsi néger és e regény között. Szerintem zseniális a regény felépítése, a váltott szemszög és hogy igazából kaptunk esélyt a gyilkos személyének kitalálására (nekem is sikerült és ez kicsit se volt le a krimi élvezetéből – kivételesen). Az írónő mesteri logikával vezet minket a megoldás felé. És legvégül: hihetetlen élmény egy ilyen színvonalú regényben hagyományos magyar neveket olvasni, magyar helyszínt „látni”.
A klasszikus krimik elkötelezett híveként emelem kalapom Mészöly Ágnes előtt és őszintén remélem fog nekünk még magyar krimit írni.


Népszerű idézetek

>!
Mogyorós_csoki

Beskatulyáztuk egymást, és nem vesszük a fáradságot, hogy felülvizsgáljuk a begyepesedett állaspontjainkat.

Ricse, 192. oldal

>!
FreeAngel 

Az emberek nagyon ritkán mondják konkrétan azt, amit gondolnak.

223. oldal (Pisti)

Kapcsolódó szócikkek: Pisti, Isti (Gajdos István)
>!
Basset

akinek gyereke van, azt mutogatja, akinek verse, azt

[Doki] 28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Doktorovics Gábor (Doki)
>!
Basset

Gyávasága erősebb biztosíték számomra, mint az örök hűség ígérete.

[Ila] 167. oldal

>!
Gabriella_Nagy_6

Hiába akar egyvalaki a szabályok szerint játszani, ha mindenki más semmibe veszi őket.

>!
FreeAngel 

…attól, hogy valaminek kicsi a valószínűsége, még nem mondhatjuk rá, hogy lehetetlen.

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lehetetlen · Szóláth Géza (Géza) · valószínűség
>!
FreeAngel 

Az ember válságos pillanatokban mindig helyes döntést hoz

271. oldal (Dia)

Kapcsolódó szócikkek: döntés · pillanat
>!
FreeAngel 

(…) minden meg van írva a zajokban. Az ember múltja, jelene, jövője. Az az ember, aki képtelen hallani, az nem hallja meg az élet tanácsait, amelyeket pedig minden pillanatban kapunk. Csak aki hallja a jelen zaját, az képes biztos döntést hozni.

243. oldal (Dia)

Kapcsolódó szócikkek: döntés · jelen · jövő · múlt · tanács · zaj
>!
FreeAngel 

Harcolni a szeretet egyik aktusa! Az ellenség fejleszt, tökéletesít bennünket!

243. oldal (Dia)

Kapcsolódó szócikkek: ellenség · fejlődés · harc · szeretet
>!
FreeAngel 

A változások csak akkor következnek be, amikor valami olyat teszünk, ami abszolút nem illik bele az általunk megszokott világba.

256. oldal (Dia)

Kapcsolódó szócikkek: változás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sass Henno: Itt jártam
David Guterson: Hó hull a cédrusra
Bíró Lajos: A Molitor-ház
Vladimír Neff: A tizenharmadik szoba
Émile Gaboriau: A Lerouge-ügy
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony
Nemere István: Halj meg helyettem!
Réti László: Kaméleon
Helena Silence: Ezüsthíd
Cathrin Smith: Eredet