Az ​Emberek Országa 104 csillagozás

Kalaallit Nunaat
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Föld, 2646.

Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón.
A Heim – az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.
Umia – egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb.
Nanouk – egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között.

Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán.

Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2021
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635870189
>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2019
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104568

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Nanouk Erfasolq · Umia Erfasolq


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

A legnagyobb dicséret tőlem szerintem, hogy végig az volt az érzésem, mintha Csodaidőket olvasnék, olyan volt az egész hangulata, világa. Persze teljesen más sztori, más helyszín, idő, de mégis az az érzés. És ez nekem sokat jelentett, jó volt ismét ilyen hangulatba kerülni.
@Hintafa emlékére olvastam, mert az egyik kedvence volt. Most sem csalódtam az ízlésében, tényleg nagyon jó ez a könyv.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

3 hozzászólás
Gelso>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Állítólag tudom magamról, hogy sem az utópiát sem a sci-fit nem szeretem – aztán Zágoni Balázs Gömbje jó két évvel ezelőtt ezt megkérdőjelezte; az idő múlásával nem kerestem az ilyen témában íródott könyveket – és most ismét szerencsésen szembesültem eggyel – igaz, ami igaz, időközben helyére került a műfaji besorolás, már nem sci-fi, hanem @Annamarie frappáns szóalkotásával eme regény műfaja: a "cli-fi*.
Sajnálom a borítót, ami igazán ridegre sikeredett – de valójában a klímaváltozás miatti felmelegedés (80 fokos napi hőmérséklet van igen sok helyen a Földön) ellenére a regényben ábrázolt világ is igen rideg – így valahogy még meg is értem… de mégis valamiért taszító… Talán jobb lett volna olyan borító, ami a gyerekek/felnőttek kezében is marasztalja a könyvet.
És hogy mit is olvastam itt fényévekkel, de legalább 650 évvel később a maihoz képest? Eleinte azt hittem ez egy szép családregény lesz valamilyen módon elképzelt és szavakkal elénk festett Jövőben. Aztán most, amióta befejeztem egyre inkább azt érzem, hogy ez a könyv a szeretet, a kitartás, a bizalom, az egymásért élés, az áldozathozatal, a barátság, a hit – szóval számomra a legtöbbet jelentő és a legszebb érzések és értékek regénye.
Gyönyörű!
Elmondhatom, hogy alig van a regényben negatív szereplő; (talán az anyától vártam többet, nekem az anya alakja „nem volt elég” – meglehet az ideológia, a mozgalom, a bizalmatlanság, a túlzott óvatosság, vagy a kiszolgáltatottság miatt).
Nagyon megkedveltem a gyerekeket, Umiát, Nanoukot, Oorsit – valóban Oorsinál látványos a jellemfejlődés, de nem kisebb az Umiánál vagy Nanouknál sem. Talán Yukánál nem volt erre elég idő. Lenyűgöző bátorságuknak, tettrekészségüknek, az összetartozásuknak, az egységüknek, az intelligens vitáiknak tanújának lenni; annak, hogy azonnal képesek felmérni a helyzetet, reagálni, és a lehető legjobban dönteni. Elképesztő, ahogyan megtanulták a stratégiákat…
Míg Oorsi alakja a közösségért, a Másikért való stratégiai harcban teljesedett ki, addig Umia és Nanouk a testvéri szeretet felfedezői és kiemelkedő bizonyítékai. Yuka pedig alig tízévesen már tudja, hogyan tudja tudását, ismereteit és pusztán magas intelligenciáját feltétetel nélkül a közösség hasznára fordítani – önként és önzetlenül.
Yuka alakja a legkevésbé elképzelhető számomra spoiler.
Az anyán, Inuksukon, kívül talán Kallik alakja is kevéssé volt kidolgozva – de azt is írhatnám, hogy számomra sok titok bent ragadt még róla – jobban örültem volna, ha több kézzelfoghatót, konkrétabb információt is megtudhattam volna még alakjáról. mert a regénybeli első felbukkanáskor igazán szimpatikusnak tűnt. A felnőttek közül Tootega és a rövid időre felbukkanó Todzseki is pozitív hősök.
Nagyon örülök, hogy kezembe került ez a könyv! És még inkább örülök annak, hogy el is olvastam. Sok kedvenc részem volt, hol a kalandok, hol a talpraesett gyerekek cselekedetei, hol pusztán az ébredező/felfedezett érzelmek miatt.
Kedvenc szereplőm Umia volt, a tudatos, mindig tisztán látni kívánó mentális harcos, szellemi vezetőnek termett lány – emlékeztetett valakire. És Nanouk is szívemhez közeli – a bátor lázadó, aki nem szégyelli újra felfedezett érzéseit..

„Az érzés, ami átcsapott rajta, amikor összekapcsolódott a tekintete anyjáéval, semmihez nem volt hasonlítható (…) Elementáris erő volt, természeti törvény, amit képtelen volt kontrollálni, ahogy a vasreszelék sem dönthet, hova esik, ha mágnes közelébe szórják. Amikor megölelte az asszonyt, egy pillanatra csend, béke és tökéletesség vette körül, mintha minden a helyére került volna, de csak azért hogy utána még fájdalmasabban marcangolják a kérdések és a kétségek. Most viszont hála a három pár bakancs ritmusának végre képes volt újra gondolkodni.” 302. old.

„a nem sokkal több, mint a semmi” 448. old.

Mindenkit a hetediktől felfelé korosztályból erre ösztönzök és kapacitálok: olvassatok cli-fi irodalmat: olvassátok az Emberek országát és mellette a Gömböt is!
Csak nyerhettek vele, mint ahogyan én is nyertem! Bármennyire is hihetetlen ez nekem!
                                                    __

spoiler

*"Egy olyan disztópikus társadalomban járunk, ahol az emberiség katasztrófáját a klímaváltozás okozta. Ez az új műfaj a climate fiction,"

Szavazás!
VI. Merítés-díj 2020 – Ifjúsági kategória
A Merítés-díj tízes listájába szavazott könyv a 2019. évben publikált magyar ifjúsági művek közül
2020. szeptember 30-ig szavazhattok itt arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

10 hozzászólás
Annamarie P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Kalaallit Nunaat – Az emberek országa című könyv a 2019-es Ünnepi Könyvhét újdonságai között jelent meg. Teljesen új, friss, akárcsak a téma, amivel foglalkozik.
Egy olyan disztópikus társadalomban járunk, ahol az emberiség katasztrófáját a klímaváltozás okozta. Ez az új műfaj a climate fiction, amit a sci-fi után szabadon, cli-fi címkével fogjuk talán jelölni. A kifejezés a magyar nyelvben még egyelőre nem terjedt el, de ha ilyen ütemben látnak napvilágot e témájú könyvek, akkor nem jósolok neki hosszú várakozási időt.

Körülbelül hatszáz évvel később járunk, amikor a bolygó felmelegedése miatt csak a Föld egy kicsiny része lakható, a hajdani Grönland területén létrejött Emberek Országa, a Kalaallit Nunaat. A népsűrűség rendkívül magas, a mai értelemben vett boldogulás elképzelhetetlen. A lakosság a szűkös erőforrások miatt már nem a hagyományos életet éli. Itt áll az ország legfontosabb oktatási intézménye a Heim, otthon, ahol az úgynevezett Mamarut-teszt által kiválasztottak tanulhatnak, szüleiktől elszakítva, 15 éven át. Majd ismét egy teszt dönt későbbi sorsukról, hivatásukról.
A történet elején magunk is iskolapadba ülhetünk, és megismerhetjük a 2600-as évek diákjait. Különös tekintettel a főszereplő Nanoukot, Umiat, Oorsit, instruktor tanárukat, Tootegat, és még néhányukat. A Heim életének mindennapos része a Qujan, a meditatív köszönet, amikor megemlékeznek arról, hogyan menekültek meg a forróság és a szárazság miatt halálra ítélt Egyesült Államokból. A szertartás része, hogy mindenki iszik az Élet Forrásának vizéből. A bajok akkor kezdődnek, amikor Nanout megundorodik a forrás ízétől, és csak tetteti, hogy iszik.
spoiler
Sok minden van ebben a regényben. Elsősorban a világ és az összefüggések megismerése, illetve megértése. A kalanddal, szerelemmel és barátsággal átitatott utazás alaposan megmozgatja az olvasó fantáziáját. Mint minden utópisztikus történetben, így itt is kell egy jó kis idő, amíg az embernek sikerül ráhangolódni arra a másfajta világra. Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter alaposan felépített egy eléggé bonyolult és összetett világot, ahol a legutolsó pillanatban is megtudhatunk valami addig nem hallott részletet. Sajnos nekem ez a lehetséges berendezkedés nem volt elképzelhető, nem olyan sorrendben jöttek a magyarázatok, ahogy kényelmes lett volna, rendkívül megterhelő volt a nevek megjegyzése, nem is tudtam kimondani magamban, olvasás közben inkább fotografikus memóriámra hagyatkoztam.
Nem vagyok egy befogadó sci-fi olvasó, ráadásul a célközönség is inkább a 14 év feletti korosztály, így teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy ők élvezni fogják. A föld alatti életet bemutató világ hangulata súlyosan tapad az emberre, ennek a miliője rabul ejti az olvasót. A finoman érzékeltetett, bontakozó szerelemben is együttérezhetnek a fiatalok a szereplőkkel.
De a történet több erkölcsi dilemmára is felhívja a figyelmet, legyen szó a hatalomról, és annak eszközeiről, a problémák megoldásának módjairól vagy éppen a környezetvédelmi felelősségtudatról. Mivel a cselekmény elég fordulatos, így ezek a morális kérdések sem tűnnek didaktikusnak olvasás közben.
A szerzőpárosnak sikerült lekerekítve lezárni a jelenleg felmerült problémát, de mivel az új megoldás sem tűnik mindenki számára ideálisnak, elképzelhetőnek tartom, hogy a történet akár folytatódjon a jövőben.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Nagyon komoly olvasmányt hoztak össze az írónők itt! Nem is tudom, hány éves korosztálynak ajánlanám. Magam is nehezen haladtam vele. Nem egyszerű regény, nem egyszerű háttértörténettel! Klímakatasztrófa utána világ és benne tizenéves emberek. Félelmetes, na! Nem tudok mit tenni ezekkel a disztópiákkal, csak passzívan félni. Rettegni a körülmények ridegsége miatt és ennek okán félteni a szereplőit. Súlyos könyvek ezek, akárki akármit mond! Engem mélyen felkavarnak. Az sem segítette elő a könnyebb abszolválást, hogy éppen ebben a járvány sújtotta időszakban olvastam. Azt hiszem sokáig fogok emlékezni erre az olvasásra!

AeS P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Ez valami parádésan jó, ha tinédzser lennék, biztosan egyfolytában újraolvasnám, ahogy tettem annak idején a kedvenc könyveimmel.
Persze a klímaváltozás témája közben azért elég tisztességes szorongást vált ki az olvasóból, de ezt nem lehet egy ilyen témájú könyvnek felróni. Izgatottan várom, hogy mi kerül még elém a Merítés-díj top 10 kötetéből, mert egyelőre nálam ez a könyv vezet.

1 hozzászólás
dtk8>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Az elején annyira tetszett, hogy azt hittem, egy új kedvencet találtam. Nagyon jól el tudtam képzelni a Heimet, érdekes volt végiggondolni, hogy hogyan működik az Emberek Országának társadalma, és ennek milyen következményei vannak az egyénre nézve (a Mamarut-teszt különösen izgatja a fantáziámat).
Aztán amikor eljutnak a Kolóniákra, ott elfogyott a lelkesedésem, abba is hagytam jó pár hétre, és már soha nem találtam vissza. Nem bírtam néha követni, hogy miért mennek hova (egy részletesebb térkép segített volna). És akkor már a többi társadalom leírása is sok volt, még az utolsó oldalakon is derültek ki a cselekmény szempontjából nagyon fontos újdonságok. De nem azt éreztem, hogy aha, milyen logikus, hanem hogy összecsapott.
A szereplők nagyon jók voltak, és nagyon örülök, hogy annak ellenére, hogy kortárs ifjúsági regény, mégsem a szerelem a fő érzelmi szál a regényben.
Szerettem volna jobban szeretni, de lehet, hogy annál több odafigyelést és energiát igényel, mint amennyire tőlem most futotta.

CsakSimánDorka>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Csak ennyit kérdeznék: mikorra várható a folytatás?
Tudom, tudom, nem nekem íródott, mégis rögtön képes volt magába szippantani a történetnek.
A történet, a karakterek, a világ, és külön kiemelném a világot, zseniális!

PTJulia P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Sajátos világba cseppen az, aki kezébe veszi, az @Annamarie által zseniálisan cli-finek (climate fiction) nevezett ifjúsági regényt. Én nem tudtam, hogy már van ilyen irodalmi kategória, de valóban van létjogosultsága. Más, mint a sci-fi, hiszen speciális témával foglalkozik, és mindig rá akar döbbenteni arra, hogy cselekedni kell. A történet rögtön izgalmasan indul; bár a sok ránk zúduló információ és nehezen kiejthető név némiképp hátráltathatja számunkra a cselekményt. De valahogy mégis ezekkel együtt kerek és különleges ez a történet. Az iskolai viszontagságok után kemény menekülés, élet-halál harc lesz főhőseink sorsa; amely során sokszor nem is tudni, ki kivel van. Néha nehéz is kibogozni, hogy melyik terület épp melyik állam fennhatósága alatt áll – bár igazán nincs sok állam.
Tetszett a történet, a cselekmény. Tetszettek a szereplők: nem fekete-fehérek, nem egysíkúak, mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai – bár ez a rendszer is próbálja elnyomni az egyént, és amennyire lehet egységesíteni és egyfajta békés vegetálásban tartani az embereket. A mondanivaló elég egyértelmű: tegyél valamit ,ha nem akarod, hogy ide jusson a Föld, mert ez baromi élhetetlen lesz! Mondjuk azt nem tudom, hogy a célkorosztály az izgalmas cselekményen, a speciális világon túlra fog-e látni, és megérti-e a burkolt célt. Reméljük, igen. Nagyon tetszett a könyv sajátos humora. a 155. oldalon valami olyan zseniális az a rejtett utalás ,hogy nem is írom ki idézetbe, egyszerűen nem szabad; jöjjön rá mindenki maga! Nekem nagyon tetszett. A mellékszereplők neve pedig spoiler… egyszerűen napokig röhögtem rajta.
Nem tetszett viszont a korosztályi besorolás: Igaz, hogy ez a generáció már annyi erőszakkal találkozik, de ebben a könyvben több embert nyírnak ki, mint egy átlag, zs kategóriás hollywood-i akciófilmben, ráadásul Oorsi találkozása az omajukkal is erősen korhatáros. Én legkorábban 14 éves kortól ajánlanám.
Végezetül pedig egy szomorú, személyes megemlékezés: ezt a könyvet még december elején kölcsönöztem ki a könyvtárból, és aztán sokáig csücsült a polcomon… Emiatt, s azért, mertr kedvencelte, s a nyár legjobb olvasmányának tartotta, ajánlom ezt az olvasást és az értékelést @Hintafa emlékének…

2 hozzászólás
Hintafa>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter fantáziája a nyaram eddigi legütősebb (ifjúsági) könyves helye.

spoiler

Az olvasó is csak a könyv hosszából következtethet arra, hogy milyen messzire sodródik a két főhős. Földrajzilag és lélektanilag egyaránt. Nem leterhelik az olvasót nyűgös ideológiai vitákkal, hanem felpiszkálják a kíváncsiságát., miközben olyan aktualitásokról muszáj gondolkodni, amibe naponta többször is belebotlik, aki újságot olvas. Könnyen hozzáférhetővé teszik ezeket a sűrű, nehéz és a mindennapok kontextusban terhes kérdéseket.

Már a Tél jegyeseinél is látszott, hogy érdemes komoly munkát befektetni az elképzelt világok aprólékos bemutatására. Hiába függünk a képernyőinktől, meg az iMindenségtől, a képzeletbeli utazás még mindig édes, mint a méz. Lebilincselően oldották meg a szerzők, hogy olyan kérdéseken vágyjon önszántából (még ráadásul) agyalni a vakációban a nyájas olvasó, amikor a hőségriadóban is csak a hűtött dinnye képes kimozdítani a tétlenség állapotából. Elhisszük, hogy az arcunkba csapódó kérdések, a potenciálisan kínzó és kétségeket maguk után hagyó válaszok, amivel Umia, Nanouk és a többi szereplő szembesül, akár a sajátjaink is lehetnének mindeközben maximálisan életben tartják a lendületet. A kitérés nem opció, az olvasó egyet tehet: megy és kutat.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2019/07/16/meszoly_agnes_-molna…

Garbai_Ildikó P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Jól kidolgozott világot kaptam. A történet érdekes volt. Időnként emlékeztettet az 1984-re..
Lekötött, élveztem összességében talán csak annyi, hogy a végét összecsapottnak éreztem. Így lett bennem egy hiány érzet. Egy olvasásnak megfelelt.


Népszerű idézetek

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Az emlék maga az élet. Ami az emlékeinkben él, örökké fennmarad.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék
Chöpp >!

Az érzelmeim hozzám tartoznak, de nem irányítanak engem.
Képes vagyok elfogadni és használni őket.

268. oldal, 20. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: érzelem
Annamarie P>!

Az ember nem lehet kicsit hűséges.

386. oldal, 26.fejezet

Chöpp >!

A meditáció segíteni fog, ha van lehetőségem koncentrálni, ki tudom kapcsolni a félelmeimet.

177. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: meditáció
Chöpp >!

– Mit ismerünk mi a világból? Azt, amit ismernünk szabad.

164. oldal, 13. fejezet

Chöpp >!

Pedig én csak szeretek beszélgetni az emberekkel. Nem tudom, mi ebben a különleges. Igaz, azt már megfigyeltem, hogy mások inkább beszélni szeretnek, a válaszokat nem hallják, vagy hallják, de nem értik.

469-470. oldal Epilógus

Kapcsolódó szócikkek: beszélgetés
Jesper_Olsen>!

Az elégedett ember nem gondolkodik. Akinek minden válasz a keze ügyében van, az elszokik a kérdésfeltevéstől.

62. oldal, 5. fejezet

Citrompor>!

[…] az elnyomott embereknek fontosak a jelképek […]

354. oldal, 24. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: jelkép
Chöpp >!

– Miért ilyen kegyetlen az ember?

226. oldal, 18. fejezet

Chöpp >!

Az első szabály kimondja: a polgárok élete felett nem az egyén, hanem az ország rendelkezik.

167. oldal, 13. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Marie Lu: Champion – Bajnok
A. M. Aranth: Oculus
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve
Papp Dóra: Interferencia
Rojik Tamás: Szárazság
Martin Kay: Eastern
Kolozsi László: Áram nélkül
Király Anikó: Ne nézz vissza!
Ling-Balogh Erna: Amikor beüt a cukor
Neal Shusterman: Kaszás