Az ​Emberek Országa 61 csillagozás

Kalaallit Nunaat
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Föld, 2646.

Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón.
A Heim – az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.
Umia – egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb.
Nanouk – egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között.

Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán.

Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
472 oldal · ISBN: 9789634104568

Enciklopédia 7


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

A legnagyobb dicséret tőlem szerintem, hogy végig az volt az érzésem, mintha Csodaidőket olvasnék, olyan volt az egész hangulata, világa. Persze teljesen más sztori, más helyszín, idő, de mégis az az érzés. És ez nekem sokat jelentett, jó volt ismét ilyen hangulatba kerülni.
@Hintafa emlékére olvastam, mert az egyik kedvence volt. Most sem csalódtam az ízlésében, tényleg nagyon jó ez a könyv.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

3 hozzászólás
Gelso P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Állítólag tudom magamról, hogy sem az utópiát sem a sci-fit nem szeretem – aztán Zágoni Balázs Gömbje jó két évvel ezelőtt ezt megkérdőjelezte; az idő múlásával nem kerestem az ilyen témában íródott könyveket – és most ismét szerencsésen szembesültem eggyel – igaz, ami igaz, időközben helyére került a műfaji besorolás, már nem sci-fi, hanem @Annamarie frappáns szóalkotásával eme regény műfaja: a "cli-fi*.
Sajnálom a borítót, ami igazán ridegre sikeredett – de valójában a klímaváltozás miatti felmelegedés (80 fokos napi hőmérséklet van igen sok helyen a Földön) ellenére a regényben ábrázolt világ is igen rideg – így valahogy még meg is értem… de mégis valamiért taszító… Talán jobb lett volna olyan borító, ami a gyerekek/felnőttek kezében is marasztalja a könyvet.
És hogy mit is olvastam itt fényévekkel, de legalább 650 évvel később a maihoz képest?Eleinte azt hittem ez egy szép családregény lesz valamilyen módon elképzelt és szavakkal elénk festett Jövőben. Aztán most, amióta befejeztem egyre inkább azt érzem, hogy ez a könyv a szeretet, a kitartás, a bizalom, az egymásért élés, az áldozathozatal, a barátság, a hit – szóval számomra a legtöbbet jelentő és a legszebb érzések és értékek regénye.
Gyönyörű!
Elmondhatom, hogy alig van a regényben negatív szereplő; (talán az anyától vártam többet, nekem az anya alakja „nem volt elég” – meglehet az ideológia, a mozgalom, a bizalmatlanság, a túlzott óvatosság, vagy a kiszolgáltatottság miatt).
Nagyon megkedveltem a gyerekeket, Umiát, Nanoukot, Oorsit – valóban Oorsinál látványos a jellemfejlődés, de nem kisebb az Umiánál vagy Nanouknál sem. Talán Yukánál nem volt erre elég idő. Lenyűgöző bátorságuknak, tettrekészségüknek, az összetartozásuknak, az egységüknek, az intelligens vitáiknak tanújának lenni; annak, hogy azonnal képesek felmérni a helyzetet, reagálni, és a lehető legjobban dönteni. Elképesztő, ahogyan megtanulták a stratégiákat…
Míg Oorsi alakja a közösségért, a Másikért való stratégiai harcban teljesedett ki, addig Umia és Nanouk a testvéri szeretet felfedezői és kiemelkedő bizonyítékai. Yuka pedig alig tízévesen már tudja, hogyan tudja tudását, ismereteit és pusztán magas intelligenciáját feltétetel nélkül a közösség hasznára fordítani – önként és önzetlenül.
Yuka alakja a legkevésbé elképzelhető számomra spoiler.
Az anyán, Inuksukon, kívül talán Kallik alakja is kevéssé volt kidolgozva – de azt is írhatnám, hogy számomra sok titok bent ragadt még róla – jobban örültem volna, ha több kézzelfoghatót, konkrétabb információt is megtudhattam volna még alakjáról. mert a regénybeli első felbukkanáskor igazán szimpatikusnak tűnt. A felnőttek közül Tootega és a rövid időre felbukkanó Todzseki is pozitív hősök.
Nagyon örülök, hogy kezembe került ez a könyv! És még inkább örülök annak, hogy el is olvastam. Sok kedvenc részem volt, hol a kalandok, hol a talpraesett gyerekek cselekedetei, hol pusztán az ébredező/felfedezett érzelmek miatt.
Kedvenc szereplőm Umia volt, a tudatos, mindig tisztán látni kívánó mentális harcos, szellemi vezetőnek termett lány – emlékeztetett valakire. És Nanouk is szívemhez közeli – a bátor lázadó, aki nem szégyelli újra felfedezett érzéseit..

„Az érzés, ami átcsapott rajta, amikor összekapcsolódott a tekintete anyjáéval, semmihez nem volt hasonlítható (…) Elementáris erő volt, természeti törvény, amit képtelen volt kontrollálni, ahogy a vasreszelék sem dönthet, hova esik, ha mágnes közelébe szórják. Amikor megölelte az asszonyt, egy pillanatra csend, béke és tökéletesség vette körül, mintha minden a helyére került volna, de csak azért hogy utána még fájdalmasabban marcangolják a kérdések és a kétségek. Most viszont hála a három pár bakancs ritmusának végre képes volt újra gondolkodni.” 302. old.

„a nem sokkal több, mint a semmi” 448. old.

Mindenkit a hetediktől felfelé korosztályból erre ösztönzök és kapacitálok: olvassatok cli-fi irodalmat: olvassátok az Emberek országát és mellette a Gömböt is!
Csak nyerhettek vele, mint ahogyan én is nyertem! Bármennyire is hihetetlen ez nekem!
                                                    __

spoiler

*"Egy olyan disztópikus társadalomban járunk, ahol az emberiség katasztrófáját a klímaváltozás okozta. Ez az új műfaj a climate fiction,"

Szavazás!
VI. Merítés-díj 2020 – Ifjúsági kategória
A Merítés-díj tízes listájába szavazott könyv a 2019. évben publikált magyar ifjúsági művek közül
2020. szeptember 30-ig szavazhattok itt arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

10 hozzászólás
Annamarie P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Kalaallit Nunaat – Az emberek országa című könyv a 2019-es Ünnepi Könyvhét újdonságai között jelent meg. Teljesen új, friss, akárcsak a téma, amivel foglalkozik.
Egy olyan disztópikus társadalomban járunk, ahol az emberiség katasztrófáját a klímaváltozás okozta. Ez az új műfaj a climate fiction, amit a sci-fi után szabadon, cli-fi címkével fogjuk talán jelölni. A kifejezés a magyar nyelvben még egyelőre nem terjedt el, de ha ilyen ütemben látnak napvilágot e témájú könyvek, akkor nem jósolok neki hosszú várakozási időt.

Körülbelül hatszáz évvel később járunk, amikor a bolygó felmelegedése miatt csak a Föld egy kicsiny része lakható, a hajdani Grönland területén létrejött Emberek Országa, a Kalaallit Nunaat. A népsűrűség rendkívül magas, a mai értelemben vett boldogulás elképzelhetetlen. A lakosság a szűkös erőforrások miatt már nem a hagyományos életet éli. Itt áll az ország legfontosabb oktatási intézménye a Heim, otthon, ahol az úgynevezett Mamarut-teszt által kiválasztottak tanulhatnak, szüleiktől elszakítva, 15 éven át. Majd ismét egy teszt dönt későbbi sorsukról, hivatásukról.
A történet elején magunk is iskolapadba ülhetünk, és megismerhetjük a 2600-as évek diákjait. Különös tekintettel a főszereplő Nanoukot, Umiat, Oorsit, instruktor tanárukat, Tootegat, és még néhányukat. A Heim életének mindennapos része a Qujan, a meditatív köszönet, amikor megemlékeznek arról, hogyan menekültek meg a forróság és a szárazság miatt halálra ítélt Egyesült Államokból. A szertartás része, hogy mindenki iszik az Élet Forrásának vizéből. A bajok akkor kezdődnek, amikor Nanout megundorodik a forrás ízétől, és csak tetteti, hogy iszik.
spoiler
Sok minden van ebben a regényben. Elsősorban a világ és az összefüggések megismerése, illetve megértése. A kalanddal, szerelemmel és barátsággal átitatott utazás alaposan megmozgatja az olvasó fantáziáját. Mint minden utópisztikus történetben, így itt is kell egy jó kis idő, amíg az embernek sikerül ráhangolódni arra a másfajta világra. Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter alaposan felépített egy eléggé bonyolult és összetett világot, ahol a legutolsó pillanatban is megtudhatunk valami addig nem hallott részletet. Sajnos nekem ez a lehetséges berendezkedés nem volt elképzelhető, nem olyan sorrendben jöttek a magyarázatok, ahogy kényelmes lett volna, rendkívül megterhelő volt a nevek megjegyzése, nem is tudtam kimondani magamban, olvasás közben inkább fotografikus memóriámra hagyatkoztam.
Nem vagyok egy befogadó sci-fi olvasó, ráadásul a célközönség is inkább a 14 év feletti korosztály, így teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy ők élvezni fogják. A föld alatti életet bemutató világ hangulata súlyosan tapad az emberre, ennek a miliője rabul ejti az olvasót. A finoman érzékeltetett, bontakozó szerelemben is együttérezhetnek a fiatalok a szereplőkkel.
De a történet több erkölcsi dilemmára is felhívja a figyelmet, legyen szó a hatalomról, és annak eszközeiről, a problémák megoldásának módjairól vagy éppen a környezetvédelmi felelősségtudatról. Mivel a cselekmény elég fordulatos, így ezek a morális kérdések sem tűnnek didaktikusnak olvasás közben.
A szerzőpárosnak sikerült lekerekítve lezárni a jelenleg felmerült problémát, de mivel az új megoldás sem tűnik mindenki számára ideálisnak, elképzelhetőnek tartom, hogy a történet akár folytatódjon a jövőben.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Nagyon komoly olvasmányt hoztak össze az írónők itt! Nem is tudom, hány éves korosztálynak ajánlanám. Magam is nehezen haladtam vele. Nem egyszerű regény, nem egyszerű háttértörténettel! Klímakatasztrófa utána világ és benne tizenéves emberek. Félelmetes, na! Nem tudok mit tenni ezekkel a disztópiákkal, csak passzívan félni. Rettegni a körülmények ridegsége miatt és ennek okán félteni a szereplőit. Súlyos könyvek ezek, akárki akármit mond! Engem mélyen felkavarnak. Az sem segítette elő a könnyebb abszolválást, hogy éppen ebben a járvány sújtotta időszakban olvastam. Azt hiszem sokáig fogok emlékezni erre az olvasásra!

CsakSimánDorka>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Csak ennyit kérdeznék: mikorra várható a folytatás?
Tudom, tudom, nem nekem íródott, mégis rögtön képes volt magába szippantani a történetnek.
A történet, a karakterek, a világ, és külön kiemelném a világot, zseniális!

PTJulia P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Sajátos világba cseppen az, aki kezébe veszi, az @Annamarie által zseniálisan cli-finek (climate fiction) nevezett ifjúsági regényt. Én nem tudtam, hogy már van ilyen irodalmi kategória, de valóban van létjogosultsága. Más, mint a sci-fi, hiszen speciális témával foglalkozik, és mindig rá akar döbbenteni arra, hogy cselekedni kell.
A történet rögtön izgalmasan indul; bár a sok ránk zúduló információ és nehezen kiejthető név némiképp hátráltathatja számunkra a cselekményt. De valahogy mégis ezekkel együtt kerek és különleges ez a történet. Az iskolai viszontagságok után kemény menekülés, élet-halál harc lesz főhőseink sorsa; amely során sokszor nem is tudni, ki kivel van. Néha nehéz is kibogozni, hogy melyik terület épp melyik állam fennhatósága alatt áll – bár igazán nincs sok állam.
Tetszett a történet, a cselekmény. Tetszettek a szereplők: nem fekete-fehérek, nem egysíkúak, mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai – bár ez a rendszer is próbálja elnyomni az egyént, és amennyire lehet egységesíteni és egyfajta békés vegetálásban tartani az embereket. A mondanivaló elég egyértelmű: tegyél valamit ,ha nem akarod, hogy ide jusson a Föld, mert ez baromi élhetetlen lesz! Mondjuk azt nem tudom, hogy a célkorosztály az izgalmas cselekményen, a speciális világon túlra fog-e látni, és megérti-e a burkolt célt. Reméljük, igen. Nagyon tetszett a könyv sajátos humora. a 155. oldalon valami olyan zseniális az a rejtett utalás ,hogy nem is írom ki idézetbe, egyszerűen nem szabad; jöjjön rá mindenki maga! Nekem nagyon tetszett. A mellékszereplők neve pedig spoiler… egyszerűen napokig röhögtem rajta.
Nem tetszett viszont a korosztályi besorolás: Igaz, hogy ez a generáció már annyi erőszakkal találkozik, de ebben a könyvben több embert nyírnak ki, mint egy átlag, zs kategóriás hollywood-i akciófilmben, ráadásul Oorsi találkozása az omajukkal is erősen korhatáros. Én legkorábban 14 éves kortól ajánlanám.
Végezetül pedig egy szomorú, személyes megemlékezés: ezt a könyvet még december elején kölcsönöztem ki a könyvtárból, és aztán sokáig csücsült a polcomon… Emiatt, s azért, mertr kedvencelte, s a nyár legjobb olvasmányának tartotta, ajánlom ezt az olvasást és az értékelést @Hintafa emlékének…

2 hozzászólás
Hintafa P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter fantáziája a nyaram eddigi legütősebb (ifjúsági) könyves helye.

spoiler

Az olvasó is csak a könyv hosszából következtethet arra, hogy milyen messzire sodródik a két főhős. Földrajzilag és lélektanilag egyaránt. Nem leterhelik az olvasót nyűgös ideológiai vitákkal, hanem felpiszkálják a kíváncsiságát., miközben olyan aktualitásokról muszáj gondolkodni, amibe naponta többször is belebotlik, aki újságot olvas. Könnyen hozzáférhetővé teszik ezeket a sűrű, nehéz és a mindennapok kontextusban terhes kérdéseket.

Már a Tél jegyeseinél is látszott, hogy érdemes komoly munkát befektetni az elképzelt világok aprólékos bemutatására. Hiába függünk a képernyőinktől, meg az iMindenségtől, a képzeletbeli utazás még mindig édes, mint a méz. Lebilincselően oldották meg a szerzők, hogy olyan kérdéseken vágyjon önszántából (még ráadásul) agyalni a vakációban a nyájas olvasó, amikor a hőségriadóban is csak a hűtött dinnye képes kimozdítani a tétlenség állapotából. Elhisszük, hogy az arcunkba csapódó kérdések, a potenciálisan kínzó és kétségeket maguk után hagyó válaszok, amivel Umia, Nanouk és a többi szereplő szembesül, akár a sajátjaink is lehetnének mindeközben maximálisan életben tartják a lendületet. A kitérés nem opció, az olvasó egyet tehet: megy és kutat.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2019/07/16/meszoly_agnes_-molna…

kratas P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Egy rossz szavam lehet csak a könyvre: az a 3-4 nyomdai hiba.
A történet ügyesen van összerakva, a szereplők még annál is jobbak, nagyon remélem, hogy lesz folytatása.

1 hozzászólás
krlany IP>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Ambivalens érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. A sztori jó, de túlírt. A 250. oldal körül elkezdtem unni, és még hátra volt 220. (Pedig én jól bírom a 700 oldalas könyveket is, ha…) Végig cselekményes volt, de egy idő után már nem érdekelt, hogy épp most ki kiben bízik, és kit tart szemmel. Ha színnel kellene jellemezni, akkor szürkét mondanék. Mind a sivársága, mind az atmoszférája, és még a jellemek is. Egyikkel sem tudtam közösséget vállalni. A világ nagyon jól ki volt dolgozva, de végig azt éreztem, hogy ez valami általam ismert valami, csak pepitában. Néha Az emlékek őre ugrott be, néha meg Sarah Connor.
Szóval nem tudom. Az tuti, hogy a világon lett agyalva, letisztult, és a fejezetek eleji szócikkek is jól kitaláltak, a karakterek viszont nem elég ütősek, bár Oorsinál mutatkozik némi jellemfejlődés (spoiler).
Ó, és a rengeteg elgépelés, benne maradt plusz leütés…

2 hozzászólás
pat P>!
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Az Ifjú Anarchista Kiskönyvtára, 1. kötet

A végére kicsit káoszos, erőltetett és túlbonyolított lett, ráadásul valahogy nem is éreztem minden pontján logikusnak és hihetőnek.

Pedig az elején elég nagyot megy: mindent hoz, amit klasszikusan egy disztópiának és a fő karaktereknek kell; ifjúsági kategóriában a világépítése remek; nem didaktikusan, de erőteljesen reflektál a mai világ problémáira; érzelmileg is be tudja vonni az olvasót (még az ilyen poszt-célcsoportost is, mint például én).

Szóval nem egyértelmű csalódás azért, a végét kicsit sajnáltam, a célkorosztálynak pedig kifejezetten lelkesen ajánlom. (Amíg be nem tiltják esetleg. :P)


Népszerű idézetek

Chöpp >!

A meditáció segíteni fog, ha lehetőségem van koncentrálni, ki tudom kapcsolni a félelmeimet.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: meditáció
Annamarie P>!

Ugyan már! A világ nem az a hely, ahol bárki bármikor biztonságban van. De a halál üres bizonyosságánál jobb az állandó bizonytalanság. Ha megbarátkozik az ember ezzel a gondolattal, elviselhető az élet, és minden perc ajándék.

410. oldal

Chöpp >!

Mit ismerünk mi a világból? Azt, amit ismernünk szabad.

164. oldal

Chöpp >!

Pedig én csak szeretek beszélgetni az emberekkel. Nem tudom, mi ebben a különleges. Igaz, azt már megfigyeltem, hogy mások inkább beszélni szeretnek, a válaszokat nem hallják, vagy hallják, de nem értik.

469-470. oldal Epilógus

Kapcsolódó szócikkek: beszélgetés
Jesper_Olsen >!

Az elégedett ember nem gondolkodik. Akinek minden válasz a keze ügyében van, az elszokik a kérdésfeltevéstől.

62. oldal

Chöpp >!

Útmutatónak lenni kegyetlen dolog. Munkatársak és felettesek nélkül, egyedül a felelősségben és a döntésekben.

103. oldal

Chöpp >!

Nézd, az emberek alaptulajdonsága, hogy szeretnek kisebb vétségeket elkövetni. Szabadabbnak, önállóbbnak érzik magukat. – A lány egyre lelkesebben magyarázott, miközben a liftek felé közeledtek a kihalt aulákban. – Ellentmondásnak tűnhet, de éppen ezek a kis anomáliák biztosítják a polgárok lojalitását.

154. oldal

Chöpp >!

A túlnépesedés elkerülése érdekében -> Kalaallit Nunaatban irányított család tervezés és normatív életidő-juttatás van érvényben. A jelenleg érvényes szabályozás a közpolgárok esetében 67 évben maximálja az elérhető életkort. Egyes közhivatalok ellátásával a normatív juttatáson felül bónuszpontok nyerhetőek.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: túlnépesedés
Chöpp >!

Az első szabály kimondja: a polgárok élete felett nem az egyén, hanem az ország rendelkezik.

167. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

A. M. Aranth: Oculus
Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn
Estelle Brightmore: 13. napon
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Emily Diamand: Kalózok nyomában
Rojik Tamás: Szárazság
Jamie McGuire: Red Hill
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Benya Tünde: Változó emberiség
Vivien Holloway: Végtelen horizont