Hanga ​és a lényegrablók (Hanga és Várkony 1.) 35 csillagozás

Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

A HANGA ÉS VÁRKONY regényekben a klasszikus ifjúsági kalandregények és a krimi legjobb, legnemesebb hagyományai elevenednek meg, olyan remek ötvözetben, ahogy azt például Erick Kästner Emil-könyveiben már megtanulhattuk.

A kiskamasz főhősök, Hanga és Várkony alakja köré szerveződő történetekben kitalált, mégis nagyon ismerős, könnyen (meg)szerethető hazai helyszíneken játszódnak az események.

A két főhősnek dupla rejtélyt kell megfejteni: mi okozza az iskolában levő természetellenes nagy hőséget és a gyerekek kedvenc tárgyainak elértéktelenedését. A történet soha nem lesz túlzottan ijesztő, és bár mindvégig izgalmas, alapvetően derűs hangvételű marad.

Különlegessé teszi a szövegeket a szerző remek humora, mely a korosztály tökéletes ismeretéről árulkodik.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Cerkabella, Szentendre, 2015
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639820623 · Illusztrálta: Jósa Tamás

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Kezdjük ott, hogy a harmadik részt olvastam előbb, ami rettenet volt a sok Dragon Ball illusztráció miatt, bár sztorira tetszett volna, ha nincsnek benne azok a bizonyos bántó hasonlatok, amik ebben sem jöttek be. Ez van, engemet ezek a degradáló szövegek idegesítenek:
„Várkony, te már megint alulról közelíted egy hungaroszaurusz értelmi képességeit!”
„Jónás Várkony, legyen már egy kicsit jobb megfigyelőképességed, mint egy tisztességben megőszült földigilisztának!”

Ebben a könyvben aranyosak a mangaszerű illusztrációk, nem echte Dragon Ball figurák, hanem skiccek.

A történet egyedi, érdekes és lendületes. Hanga picit unszimpatikus, túl sokat okoskodik és néha alaptalanul vág fel, de jó csapatot alkotnak Várkonnyal.

(Az nem tudom, hogy mit mondd el a sorozatról, hogy az első része érdekesebb és jobbak a illusztrációi, mint a 3. részé… :D)

meseanyu P>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Nagyon profi: ötletes, izgalmas, humoros, és nagyon jól hozza a mai általános iskolások világát. A két főszereplő telitalálat, a helyszín vonzó, a külalak korrekt. Én várom a további részeket.

smetalin>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Aranyos, most hirtelen más nem is jut eszembe. Annyit még írnék, hogy könyvtári és sokat olvasott ez látszik, a második része is itt van nálam. Az meg olyan mintha én lennék az első olvasója…….most vagy van belőle sok példány vagy annyira nem tetszett a lurkóknak hogy kivegyék a második részt is. Na majd kiderül.

Uzsonna>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Várkonnyal kezdtem az „unatkozást”, majd megérkezett Hanga és egyből beindultak a különös események. Illetve már zajlottak javában, de Hanga látása kellett hozzá, hogy észrevegye mindenki.
Tetszett a Sherlock-lány és Watson-fiú elődeikhez méltó nyomozása, valamint Hanga „állati” beszólásai is mosolyra késztettek.
Kiskamaszoknak Geronimo Stilton utánra ajánlom!

Kicsibogár>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Megszerettem Hanga és Várkony kettősét. Mondjuk ebben az is biztos belejátszik, hogy Hanga tűzrőlpattant, vörös hajú, szókimondó és egyedi öltözködési stílussal rendelkezik, khm…
De ezen felül a történet lendületes volt, és ötletes, a lényegtelenítő is kreatív dolog. A nyomozós szál is érdekes, és ifjúsági történetben szerintem megfelelő.
Már olvasom is a második részt.

FreeAngel P>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

A Rókabérc, haláltúrával Mészöly Ágnes már elnyerte a bizalmamat, ezért is vettem kézbe ezt a sorozatot azzal a nem titkolt szándékkal, hogy majd a kisfiamnak is figyelmébe ajánlhassam. Nos, ha nem is most, de néhány év múlva ez biztosan meg fog történni. A kötet főszereplői ötödikesek és ennek megfelelő témák szerepelnek a történetben (divatos együttesek menő tagjai, focisztárok, mobiltelefon), azért van benne lelkiismeretesen edzésre járó dzsúdós fiú, elvált szülők talpraesett, okos kislánya és hasonló kellemes karakterek, még a tanárok között is! :)
Bár éreztem némi idegenséget a történet misztikus részével, ez annak tudható be, hogy egyébként sem csípem a valóságtól elrugaszkodott megoldásokat egy könyvben. Mészöly jól és szórakoztatóan ír, ez pedig egy remek kis olvasmány 10-12 évesek számára.

szabszev>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Érdekes, fordulatos könyv. Nagyon tetszett Hanga és Várkony személyisége: nekem főleg Várkony jött be, aki egy néptáncos család harmadik gyereke; tehetséges és imád táncolni. Hanga pedig hegedülni. Ugyanakkor a suliban történt titokzatos események hátterében álló, kissé fantasztikus fejlemények is nagyon jó ötlet. Minden benne van ebben a könyvben, ami szerintem a kisiskolások fantáziáját megragadhatja és felkeltheti az olvasás iránti érdeklődésüket: suliban játszódik, napjainkban, vannak benne modern „kütyük”, és egy kis fantasztikus elem is a „lényegrablóval”. Nekem tetszett, remélem nagylányom is osztani fogja pár nap múlva a véleményemet….

danlin>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Nagyszerű kis ifjúsági regény. Van benne kaland, nyomozás és egy kis misztika. A szereplők szimpatikusak és jó párost alkotnak.

Jeffi P>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Ami most nagyon jól jött, hogy rövid volt, szép nagy betűkkel és illusztrációi miatt még az is szellősnek mondható. Bárki, bármit mond, van amikor kellenek az ilyen rövid történetek. Szerettem olvasni a könyvet, mert Hanga és Várkony is kifejezetten szimpatikus karakter, annak ellenére, hogy Várkonyt néha megkérdőjeleztem, hogy miért van egyáltalán ott. Hanga viszi az egész történetet a vállán, feltehetően ezért is szerepel az ő neve a címben. Kifejezetten okos kislány, és eszméletlen beszólásai voltak. Nem idézek ki egyet sem, mert Molyon például fenn van pár, és én meg már visszavittem a könyvet a könyvtárba.
Pozitív, hogy végre magyar a történet, magyar nevekkel, Magyarországon játszódva. Annak is egy eldugott kis szegletében. Tetszett, hogy egy kis hazai történetet olvashatok és nem amerikaizálódva el. Persze voltak benne termékmegjelenítések, mint a Vedrás tornazsák, meg ilyen-olyan műszaki ketyere, de ezek jelen esetben nem voltak túl zavaróak. Bár a műszaki dolgoknál bármit írhatott volna az írónő, mert azokhoz kellően nem értek, hogy tudjam, hogy miért is jó egy kislánynak, hogy olyan telefonja van… ezt valahogy sose tudtam átélni túlzottan. Feltehetően mert bármi ami elemmel és egyébbel működik, nálam gyorsan tönkrement :D

Bővebben a blogomban: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2015/08/meszoly-agnes-ha…

KNW I>!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók

Köszönöm. Komolyan. Kábé ennek a könyvnek köszönhetem, hogy a fiam olvas. Ugyan elsőben megtanult funkcionálisan olvasni, de nem csinálja, ha nem muszáj. Amit én nem hagytam annyiban: csak azért is olvastam fel neki esténként, amikor csak bele tudtam tuszkolni a napomba. Volt ott minden, magyar ifjúsági regények, gyerekkönyvek, fordítások; volt, amit szívesen hallgatott, mást kevésbé, de ez a könyv annyira felkeltette az érdeklődését, hogy nem bírta ki amikor már csak 3 fejezet volt hátra, és magától végigolvasta, fent maradt!!!
Ez aztán nem semmi. Hat év kitartó keresését, kutatómunkáját végre siker koronázta. Majdnem bőgtem örömömben.
És ez hagyján, mert a következő kötetet már úgy olvastuk, hogy az első 3 fejezetet félig elolvastam, ő meg maga befejezte, a 4. fejezettől meg ő olvasta az egészet.
A 3. kötetet is kivettük a könyvtárból, de az már nem tetszett neki: elkezdte, aztán a végére lapozott, a megoldást is elolvasta, és kijelentette, nem kíváncsi a folytatásra. Sajnos :(
Most Anthony Horowitztól olvassa Az első bevetést. Magától.
***
A könyvről.
Tök jó, hogy van ennek a korosztálynak (éppen hogy felsősök, 5-6. osztályosok) gyerekregény, magyar írótól, ékes magyar nyelven. Herótot kapok a pocsék fordításoktól, de ez olyan, amit rendesen fel lehet olvasni, értelmesek a mondatok, gördülékeny a fogalmazás, halleluja!
A cselekmény is izgalmas, pörgős, még az én oldlaamat is fúrta a kíváncsiság, hogy mi történhetett, hogy lehet, hogy a gyerekek kiszeretnek a kedvenc tárgyaikból? Bámulatos fantázia, ezt az első kötetet mindenképpen javaslom!!!


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

Ha valaminek érzelmileg értéket tulajdonítasz, akkor kvantumszinten megváltoztatod az elemi részecskéinek a rezgésállapotát. Ez is egyfajta energia, méghozzá elképesztően erős.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elemi részecskék
blankaveronika I>!

A szabadkőműveseket és a földalatti gyíklényeket ki ne hagyd! Várkony, te már megint alulról közelíted egy hungaroszaurusz értelmi képességeit!

100. oldal, 9. fejezet

Chöpp >!

A szél a Pál, Kata, Péter szintetizátorváltozatát sodorta feléjük.

25. oldal

blankaveronika I>!

Jónás Várkony, legyen már egy kicsit jobb megfigyelőképességed, mint egy tisztességben megőszült földigilisztának!

51. oldal, 4. fejezet

AniTiger P>!

    – Hanga, téged senki sem tart különc csodabogárnak. Ha annak tartanának, csúfolnának, cikiznének. De mindenki bír téged. Oké, hogy olyan okos vagy, mint egy űrlény, de egy csomót segítesz a többieknek.

109. oldal


A sorozat következő kötete

Hanga és Várkony sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holden Rose: A harmadik
Mikó Csaba: A Gellért-hegy boszorkánya
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Jørn Lier Horst: Nárcisz akció
Fabian Lenk: Leonardo da Vinci és az árulók
Geronimo Stilton: Pofonegyszerű, Stilton!
Robin Stevens: Első osztályú gyilkosság
Nógrádi Gábor: Marci visszavág
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny