Darwin-játszma 84 csillagozás

Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Minden olyan bonyolult…

Kata egy elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a Darwin’s daughters, az evolúció titkos ügynökei. Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?
Itt és most, velünk, körülöttünk, bennünk játszódik és lüktet tovább a könyv szereplőinek élete.
Ennek a történetnek tétje van. Annyi bizonyos, hogy nem lányregény…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2014
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631197990

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Hamar Kata · Hargitai Márk · Visnyai-Nagy Zsófia


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
K_A_Hikari P
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Vége a regénynek, de bennem nem záródtak még le a dolgok. Nem tudom, lesz-e folytatás…bár lehet nem is kellene.
Így mindenki a maga képzelete szerint alakíthatja a további eseményeket.
Érdekes történet volt, szokatlan formában megírva, de annál fontosabb kérdéseket felvetve.
És hogy mi a helyzet az érzelmekkel?
Szerintem igenis mindenkinek vannak…csak nem mindig a megfelelők.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2016/09/meszoly-agnes…

1 hozzászólás
>!
tmezo P
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Érdekes és izgalmas volt, kitartott a kíváncsiságom egész a végéig. Tulajdonképpen csak ott, az utolsó oldalakon derült fény igazán mindenre, addig csak sejteni lehetett, hogy nem lesz jó vége a barátnők ármánykodásának.
A visszaemlékezés része nagyon jó volt, teljesen visszaadta az iskola világát, a fiatalok viselkedését. Bele tudtam élni magam, és felelevenedtek az én hajdani éveim is. Aztán ott van ez a dolog a nem kedvelt osztályfőnökkel, nagyon erős a lányok motivációja, mind a négyüknek van kifogásolni valója a személyével kapcsolatban. Elindult hát a bosszantás, ahogy az lenni szokott, de aztán ebből valami nagyobb lett.
Érdekes a folyamat, és érdekes látni, hogy mind a négyükre másképp van hatással, máshol érzik, hogy elég. Nem lett jó vége, és ez a jelen idejű bejegyzésekből nagyon jól kiolvasható.

>!
ggizi P
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Nagyon tetszett a történet formája, az egyfajta terápiás jellegű visszatekintés a beleszőtt jelen idejű megjegyzésekkel. Erős kontrasztot mutatott a kezdeti hétköznapi, majdhogynem életvidám barátnőkkel és a mostani, bűntudattal terhelt, világtól elvonult, vagy épp lelki sérült, traumatikus lányokkal szemben, amely állapot kellően megalapozta a játszma kifutását.
A stílusa is tetszett, könnyen olvasható volt, nem erőltetetten laza és kamaszos, amin olyan könnyen el lehet csúszni.
A lányok nemigazán lopták be magukat a szívembe, de ettől még (vagy pont emiatt) számomra teljesen reális karakterek voltak, akik bár együtt kezdik eltervezni és végrehajtani bosszúhadjáratukat, de a vészcsengő mindannyiuknál máskor és másért szólal meg – ha megszólal egyáltalán. A mondanivalója is elgondolkodtató, az, hogy milyen könnyen és észrevétlenül eldurvulhat egy bosszantásnak induló diákcsíny.

>!
zakkant
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Mészöly Ágnes nagyon realistán ábrázolja a mai Magyarországon élő tiniket. A szereplők szájába adott gondolatait nem éreztem erőltetettnek, vagy valóságtól elrugaszkodottnak. Mindegyik szereplőnek megvannak a saját maga bajai, hibái és életének kisiklott pillanatai összeállnak egy olyan masszává, ami magával sodorja a környezetüket, és a bennük tartózkodókat is.

A könyv narralása nálam piros pontot érdemel. Kata múltjának elmesélése mellett itt-ott beiktat egy-egy kitekintés a jelenlegi helyzetről, amivel még érdekesebbé teszi az egész könyvet. Sejtjük néhány félmondatból, hogy mi történik a tanév végén, aztán oldalról-oldalra olvashatjuk a történet az elejét, de ami közben történik, az az igazán érdekes.

A legjobban Katát ismerhetjük meg mesélő révén, az ő családját, anyját és annak kapcsolatát Kecskeméti Gáborral. A barátnőkről is átfogó képet kaphatunk, és bár Kata érzelmei néha kicsit nyersek voltak nekem, ettől függetlenül nagyon is megértette, a motivációját és azt a gyújtópontot, ahonnan az egész történet elágazott. Mindegyik lány családjában vannak félresiklott dolgok, amik kihatnak a gyerekekre így vagy úgy. Pont ettől volt a könyv nekem meglepetés.

Mert nem csak az idilli Magyarországot mutatja be, hanem azt, ami tényleg zajlik. Fiatalok élnek elhanyagolva, őszinte szülői nevelés hiányában, vagy éppen túlzottan is féltőn óvva, burokban nevelve. Egyik sem jó, egyik sem helyes. És látjuk is a végeredményt. Összeroppant diákok, tanácstalan szülők, súlyos lelki gondok, amit csak orvosok tudnak megoldani. Nem sajnálom a szereplőket, de ugyanúgy ítélkezni sem szeretnék felettük. Meg kell ismerni őket, mert jól példázzák a mai tizenévesek érzelmeit, indulatait és tetteit.

Az írónő nem akart túlzottan direkt mai lenni, olyan dolgok vannak a regényben, amik tényleg helyénvalóak. Mind a zenék, mind a közösségi oldalak említését, vagy a popkultúrális utalásokat helyénvalónak éreztem, nagyjából a tinik ezeket használják, kedvelik vagy éppen gyűlölik. Egy-két csetbeszélgetést mellőztem volna a regényből, itt kicsit túlzottan lazára volt véve a kommunikáció a 4 lány között. Hasonló beszélgetést valahogy én nem tudok elképzelni 16-17 éves lányok között, de aztán lehet én tévedek :) Tényleg régen voltam már gimis, és nem is mozgok ilyen közegben.

Engem Mészöly Ágnes Darwin-játszmája arcon csapott és rendesen elgondolkodtatott a mai ifjúságon. Hogy mi minden múlik egy-egy apróságon, és mennyi mindent tehetnek meg a mai tinik akarva/akaratlanul. Nem szabad az egyéni felelősség mellett a szülői felelősséget sem elfelejteni, erre is jó példákat hoz a Darwin-játszma. A kirakat családok, a csonka családok, az elvált szülő-gyermek kapcsolatok mind-mind szerepet kapnak és közelebb hozzák hozzánk a gondokat, amiket olyan sokan próbálnak leplezni. Kata is tudja ezt, ezért is írta meg ezt a történetet. Hogy bebizonyítsa, hogy amit tettek, azt nem lehet elfelejteni, és amit nem lehet kitörölni az életükből. Ha elolvasod a regényt rájössz, hogy tényleg nem lehet. Nem számítottam happy endre, itt nincs olyan. Ez olyan, mint az élet: kegyetlen és őszinte.

Bővebben a blogon: http://zakkantolvas.blogspot.hu/2015/05/meszoly-agnes-d…

>!
Juci P
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

A stílusa szerintem tök rendben van, gördülékeny, nem akar kínosan fiatalos lenni, elég jól elkerüli a modorosságokat, tehát ilyen szempontból kellemes volt olvasni. Viszont nekem teljesen hihetetlen volt ez a történet ezekkel a szereplőkkel; ezek a lányok egyszerűen túlságosan okosak és túlságosan rendben vannak ahhoz (mindenféle családi mizéria ellenére), hogy ilyen aljas bűncselekményt kövessenek el (mert ez az volt, ne legyenek illúzióink).

5 hozzászólás
>!
Bogas P
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Ez a könyv durván addiktív. Nem lehetett „csak még egy fejezetet” olvasni, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy már vagy három fejezettel odébb vagyok.
Addiktív a játék is, amibe a lányok kezdenek. Valaki más életét irányítani egy (szerinted és főleg számodra) jó cél érdekében? Rásegíteni az evolúcióra? Érzik, hogy a kívülállók aligha értenének egyet velük, ezért nem verik nagy dobra az akciót, de azért egymást közt ez a négy okos lány nagyon izgalmasnak találja. Egy bizonyos pontig.
Nem véletlen, hogy mindjárt egy erős intertextuális utalással kezdünk egy irodalomórai felelet formájában. Végül is, a Semmiben is csupa okos gyerek kezdi el a Játékot. S ha már Semmi: gyakran felmerül a kérdés, hogy hol voltak Taering felnőttjei, miközben a Fontos Dolgok Halma épült? Nos, ebben a regényben kiderül, hogy hol vannak a látszólag rendezett felnőttek és a látszólag rendezett családi háttér, amikor a lányok bajba kerülnek. (Például Lidi apja mindent elér és mindenhol képes megvalósítani az akaratát, a lánya is ezt tanulja tőle, egyelőre kicsiben. Patríciát elnyomja otthon a zsarnok apja, míg puha, megalkuvó természetét a barátnői is kihasználják.)
Hihető a történet? Talán. Sajnos. Hihető a stílus, nem erőltetetten fiataloskodó, hanem igazán gimis, amelyen ugyanakkor érződik a jelenből múltra reflektálás keserű felhangja, és ha hihető a stílus, én elhiszem a sztorit is.

>!
cetli
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

(Nálam nem látszott, hogy ez olvastatja magát, de igen, ezt teszi.)
Egy kis beajánlás: idézetek, aztán kitérek a lényegre.
„Érzéseim? Azok nincsenek.” ezzel a mondattal kezdeni, hát… Nem rossz. Öt oldal múlva meg is kapjuk a választ.
„Van egy rakat bajom magammal, mint minden normális embernek tizenhárom és tizennyolc éves kora között. (Tizenhárom és negyvenöt minimum, ha anyámat nézem. A nagyanyáim szemmel láthatóan kibékültek magukkal, tehát hatvan felett van remény.)” Ez nagyon szép és jó, bár itt még hihetjük azt, hogy tejfel lesz a sztori.
„onlány” Ezen csak megakadt a szemem, szóval online, vagy akár onlány.
„[…] Aztán amikor a Kisteca elhagyott minket (ismétlem, csalárd módon), egy csomó osztályfőnök rástartolt a termünkre. A Kecsó meg nem akart botrányt (abban az évben érkezett a suliba, meg egyébként sem az a keménykedős fajta), inkább intézzék el a tanárnők egymás közt a maguk retikülpörgetős, »dejólnézelkimadrágám« módján. Simán felköltözött velünk a harmadikra, a fizika és a bioszszertár közé, ahonnan a legközelebbi vécét is csillagászati egységekben mérjük.” Ez a rész kifejezetten tetszett, szerintem át lehet érezni.
„A kistanár különös állatfaj. Olyan emberszabásúakról beszélünk, akik valamilyen oknál fogva az egyetemen a tanári szakot választják. Tehát nem egyszerűen csak dezertálnak a középiskolások hadseregéből, hanem azonnal át is állnak az ellenséges oldalra.” Ehhez nem kell hozzászólni, ez így va(gyo)n.
„Zsófi az összes korunkbeli fiút ostoba tacskónak tartotta (e véleményének volt is valóságtartalma).” És én ezt ugyanígy gondolom.
Kirándulás szituáció. „ – Igaza van, tanár úr — mondta Sárosi Bálint (de csak miután a vonat alá pöccintette cigarettáját). — Tényleg nem volna szép dolog italt vinni magunkkal. ” Gondolkodni sem kell, vajon mi lett.
„Akkor, a folyosón jutott eszembe először, hogy miért is. Hogy miért is követjük olyan engedelmesen a Hargitai Lidit […]. Talán a végtelen magabiztossága miatt. A meggyőződése miatt, hogy ez így van rendjén.” Ez csak a grátisz, egy miért, az emberekről.

Az írónő kifejezetten jól írta le a mai iskolát, amit csak dícsérek. (S önkéntelen eszembe jut Leiner Laura…) Mindennek, de mindennek gimnázium szaga volt, kivéve Katának, aki ki tudja hogy, de azért valahogy helytállt, pedig nem nagyon olvastunk arról, hogy lélekszakadva tanult. Nem is ez volt itt a fő lényeg.
A történet maga „észrevétlenül durvul el” ahogy a fülszöveg mondja, és tényleg észre sem vesszük. Eldurvul egyszer, kétszer, aztán elindulunk le a lejtőn ki tudja hova (gyengéd humorral megsózva).
spoiler
Egy olvasást mindenképp megér.

A három és fél csillagon vacilláltam egész idő alatt, meg hogy legyen már vége, de aztán arra jöttem rá, hogy ez azért többet mond, és megérdemelni a 80%-ot.

>!
LoveRosie
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Mikor elolvastam az utolsó 10 oldalt, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek…
A Darwin's Daughters ötlete szép és jó, amíg egy határon belül maradunk. Csak ha átlépjük azt a bizonyos határt, nem fogjuk tudni, mikor álljunk le.
A lányokat megértettem. Egy olyan gerinctelen embert ofőséggel megbízni, mint Kecsó, marha nagy hiba.
Viszont van egy idézet, amivel teljesen egyetértek…

" -Én azért a Kecsót is sajnálom -mondta Pat. -Tudjátok, nem rossz ember…
-De nem is jó -fejezte be a mondatot,mintha az anyám lenne, Hargitai Lídia."

>!
pennac
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Már mindent elmondtak előttem. Csak azt sajnálom, hogy nem olvastam korábban. Gimiseknek és szüleiknek kötelező! (ja nem, erősen ajánlott).

>!
Dóriღ
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Tetszett, izgalmas!
A történet kivitelezése nagyon jó, hogy két szálom fut, az nagyon tetszett. Nem unalmas, nem húzza a dolgokat.
A szereplőket nagyon megkedveltem, a négy lány mind külön egyéniség, mégis ott van bennük az a közös pont: hogy tenni akarnak az ellen, ami nem tetszik neki. Tettek is: igaz, hogy lehetett volna szebben, emberibben „elbánni” az osztályfőnökkel, de egy iskolában a diák szava semmit nem ér. Erre példa volt a kirándulásos eset: a diákoknak volt igazuk, mégis ők kaptak büntetést.
Szerintem ez a könyv nagyon valódi, simán el tudom képzelni, hogy ez tényleg megtörtént.
Plusz pont az Of Monsters and Men említése miatt, mert király zenéik vannak.


Népszerű idézetek

>!
sheni I

az alkohol öl, butít, nyomorba dönt, és karbonsavakkal észtereket képez

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkohol
>!
Alessana

Érzelmileg megrekedtem egy teáskanna szintjén.

19. oldal,1. fejezet Ősz(Eleje)

Kapcsolódó szócikkek: Hamar Kata
>!
Tipti

A kistanár különös állatfaj. Olyan emberszabásúakról beszélünk, akik valamilyen oknál fogva az egyetemen a tanári szakot választják. Tehát nem egyszerűen csak dezertálnak a középiskolások hadseregéből, hanem azonnal át is állnak az ellenséges oldalra.

41. oldal

>!
Melinda_Makkai

A logikus gondolkodással az a baj, hogy nem mindig épp az az eredménye, amit szeretne az ember.

227. oldal, 13. fejezet - Tavasz (Felengedés, csöpögés) (Móra, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Hamar Kata
>!
bookolic

Ha a saját ágyadban ébredsz, nem lehet túl nagy gáz.

237. oldal

>!
sheni I

Van egy rakat bajom magammal, mint minden normális embernek tizenhárom és tizennyolc éves kora között. (Tizenhárom és negyvenöt minimum, ha anyámat nézem. A nagyanyáim szemmel láthatóan kibékültek magukkal, tehát hatvan felett van remény.)

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hamar Kata
>!
pevike

Soha ne hagyd magad! Ezt anyámtól tanultam még nagyon kis koromban. Téged senki nem üthet meg, nem szorongathat, nem kényszeríthet semmire. És ha bárki bármire kényszeríteni akar, fuss, üss, harcolj!
Apám nem értette, miért beszél ilyeneket anyám, ki akarná bántani ezt a gyönyörűséget; nevetett, és felemelt a magasba a feje fölé. Aki bántani akarja a lányomat, annak kitaposom a belét, mondta aztán, de anya csak ingatta a fejét, hogy az apák, azok nincsenek ám mindig ott, ahol kell.

245. oldal

>!
Szelén P

Amíg betöltött, azon elmélkedtem, hogy miért a kamaszok kommunikációs és alkoholproblémáival, elszigeteltségével meg ilyenekkel foglalkozik boldogtalan és boldog, amikor a körülöttünk élő fantasztikus felnőttek pontosan ugyanezekkel a problémákkal küzdenek.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hamar Kata
>!
Basset

Eléggé utálom, amikor a magányos, elvált tyúkok azzal jönnek, hogy a lányuk a legjobb barátnőjük. A legjobb barátnő az, aki tartja a fejedet, amikor hánysz. Akiről tudsz mindent, a legócskább dolgokat is. És hogy ez lehet a gyereked, az hülyeség, szerintem. Neked nem kell ismerni az én kínjaimat. Nem lőcsölhetem rád. Én vagyok felelős érted, és nem fordítva.

257. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Helena Silence: Ezüsthíd
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Böszörményi Gyula: A tündérköd
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal