Darwin-játszma 114 csillagozás

Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Minden olyan bonyolult…

Kata egy elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a Darwin’s daughters, az evolúció titkos ügynökei. Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?
Itt és most, velünk, körülöttünk, bennünk játszódik és lüktet tovább a könyv szereplőinek élete.
Ennek a történetnek tétje van. Annyi bizonyos, hogy nem lányregény…

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2021
302 oldal · ISBN: 9789634867616
>!
Móra, Budapest, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634151890
>!
Móra, Budapest, 2014
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631197990

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Hamar Kata · Hargitai Márk · Visnyai-Nagy Zsófia


Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/06/meszoly-agnes-…

„A logikus gondolkodással az a baj, hogy nem mindig épp az az eredménye, amit szeretne az ember.”

Minden olyan bonyolult… így kezdi mondanivalóját a fülszöveg és bár először nem értettem ennek a pár szónak a mibenlétét, a könyv elolvasása után már túl sokat is tudtam. Hogy őszinte legyek nagyon sokkolt és még most sem találom igazán a megfelelő szavakat, de igyekszem egy összeszedett értékelést írni róla. Mielőtt ebbe belemennék, szeretném megköszönni a Móra Kiadónak, hogy biztosítottak számomra egy példányt. Valóban úgy érzem, hogy általatok megint egy kicsit többet tudtam meg a tinédzserekről és bár a kötet fikció, számos formában éreztem úgy, hogy akár meg is történhetne. Ezért hálás vagyok és köszönöm.

Mészöly Ágnes írónő neve már több felületen is szembejött velem, valamint számos formában találkoztam írásaival. Nem is olyan régen olvastam tőle egy másik regényét, ahol megállapítottam, hogy mennyire varázslatosan bánik a szavakkal. Ennek a regénynek az olvasása után pedig teljes hittel gondolom úgy, hogy egy kiemelkedő szerző, aki nem csak szépen bánik a szavakkal, de rendkívül sokoldalú és merész is. Fiataloknak úgy írni, hogy az ne legyen se unalmas, se túl durva, mégis hozza azon elemeket, amitől igazán izgalmas egy kötet, nagyon nehéz feladat, de ez az alkotónak sikerült.

Nézzük meg, hogy fülszöveg alapján miről is szól ez a történet:

Kata és három barátnője, Patrícia, Lidi és Zsófi egy elitgimnáziumba járnak, ahol mindenki jeleskedik valamilyen területen. Az osztály kimondottan érdekes szerkezetileg, de többnyire egy jó közösség nem kis életrevalósággal megáldva. Az iskola tanárai is színesek és problémásak, de hát mégis csak pedagógusok. Kata sem szokványos ahhoz képest, hogy lány, elvégre ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. De ahogy az várható volt, valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt egy titkos csoportot hoznak létre, a Darwin’s daughters-t, melynek célja, hogy egy új osztályfőnököt kaphassanak a következő évben, mert bár Gábor tanárúr kívülről a megtestesül mintatanár, de mindenki tudja, hogy a látszat csal. Egy rosszul sikerült osztálykirándulás után nincs bocsánat és nincs megállj. A kezdeti kamasz bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Vajon mikor kell azt mondani, hogy elég? Hol kezdődik a diák felelőssége és miért olyan bonyolult az élet? Nos, erre és még számos kérdésre választ kapsz, ha elolvasod a könyvet….

>!
Móra, Budapest, 2014
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631197990
K_A_Hikari>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Vége a regénynek, de bennem nem záródtak még le a dolgok. Nem tudom, lesz-e folytatás…bár lehet nem is kellene.
Így mindenki a maga képzelete szerint alakíthatja a további eseményeket.
Érdekes történet volt, szokatlan formában megírva, de annál fontosabb kérdéseket felvetve.
És hogy mi a helyzet az érzelmekkel?
Szerintem igenis mindenkinek vannak…csak nem mindig a megfelelők.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2016/09/meszoly-agnes…

1 hozzászólás
pveronika>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Ez nem az a típusú könyv, amit azért érzek erősnek, mert annyira megszerettem volna a szereplőket, vagy annyira a szívembe férkőzött volna a történet, hanem mert nagyon elgondolkodtató volt, és mély nyomot hagyott bennem.

A történet főszereplője Kata, aki egy elit gimnáziumba jár. Nagyon okos matekból, jók a jegyei, vannak barátai, de a szülei válása – annak ellenére, hogy viszonylag csendben zajlott –, mégis mély sebeket hagyott rajta. Ráadásul ott van az új, mindenki által utált osztályfőnökük is, aki rendkívüli módon idegesíti őt. Nemcsak, hogy semmiben nem lehet rá számítani, de még az anyukájára is szemet vetett. Kata és a három legjobb barátnője, Zsófi, Lidi és Patrícia tervet eszelnek ki, hogy annyira kikészítsék osztályfőnököt, hogy végül leadja az osztályukat. Azonban a dolgok lassan elkezdenek kicsúszni a kezeik közül, és ha egyszer valaki elindul a lejtőn, nagyon nehéz megállni…

A történet két idősíkon játszódik. A jelenben egy kvázi vallomást olvashatunk Katától, amit a naplójába jegyzetel le. Ebből megtudhatjuk, hogy a jelenben hogyan alakul az élete az események után, míg a múlt fejezetei az elejétől elmesélik, hogy pontosan mi is történt a négy lány és Kecskeméti Gábor tanár úr között. A könyv nagyon olvasmányos és izgalmasan felépített. Végig érezhető, hogy valami elég durva dolog történt a könyvben, de hogy pontosan mi is, az csak nagyon lassan, fejezetről-fejezetre bontakozik ki.

Meglehetősen realista volt ez a könyv, sőt helyenként bevallom, eléggé meg is botránkoztam a fiatalok viselkedésén. Azt gondoltam, hogy például olyan jellegű gimis bulik, amik a regényben szerepelnek csak az amerikai filmekben léteznek, legalábbis ez az én gimis éveimből (szerencsére) tutira kimaradtak.

Bevallom, nem igazán kedveltem meg a szereplőket, bár az sokat árnyalt a karaktereiken, hogy a történtek után mindenki összeomlott a maga módján, és mindenki bünteti magát valamivel. Az is mentségükre legyen mondva, hogy fokozatosan kezdtek kicsúszni a kezeik közül a dolgok. Eleinte még tényleg csak apró csínyekkel idegesítették az osztályfőnököt. Kata nagyon figyelt, Zsófi mással foglalkozott, Patrícia folyton kérdezett, Lidi pedig okoskodott, aztán lassan elkezdtek egyre merészebb dolgokat művelni.

A regény rávilágított arra, hogy a tinédzserek bár sokszor már úgy viselkednek, mintha felnőttek lennének, de még közel sem azok, mert gyakran nem érzik a tetteik súlyát. A regényben a lányok sokszor már a gonoszság határát súrolták, mégsem érezték, hogy nem jó, amit művelnek, és hogy a cselekedeteiknek komoly következményei lehetnek.

A regény számos fontos témát is érintett, az egyik ezek közül a szexuális erőszak volt, és hogy a ’nem’ az egy párkapcsolatban is nemet jelent, és semmilyen körülmények között nem megbocsájtható. A másik nagyon fontos kérdés, amivel foglalkozik a történet, az a családok felelőssége és a gyermekkori sebek, amiket a fiatalok ott hordoznak magukban.

A befejezés meglepő, drámai és egészen durva volt. Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy egy ifjúsági regénynek ilyen merész lezárást választ a szerző. Összességben tetszett ez a könyv. Újszerű és elgondolkodtató volt. Én mindenképpen ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/meszoly-agnes-darwin-j…

tmezo P>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Érdekes és izgalmas volt, kitartott a kíváncsiságom egész a végéig. Tulajdonképpen csak ott, az utolsó oldalakon derült fény igazán mindenre, addig csak sejteni lehetett, hogy nem lesz jó vége a barátnők ármánykodásának.
A visszaemlékezés része nagyon jó volt, teljesen visszaadta az iskola világát, a fiatalok viselkedését. Bele tudtam élni magam, és felelevenedtek az én hajdani éveim is. Aztán ott van ez a dolog a nem kedvelt osztályfőnökkel, nagyon erős a lányok motivációja, mind a négyüknek van kifogásolni valója a személyével kapcsolatban. Elindult hát a bosszantás, ahogy az lenni szokott, de aztán ebből valami nagyobb lett.
Érdekes a folyamat, és érdekes látni, hogy mind a négyükre másképp van hatással, máshol érzik, hogy elég. Nem lett jó vége, és ez a jelen idejű bejegyzésekből nagyon jól kiolvasható.

ggizi P>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Nagyon tetszett a történet formája, az egyfajta terápiás jellegű visszatekintés a beleszőtt jelen idejű megjegyzésekkel. Erős kontrasztot mutatott a kezdeti hétköznapi, majdhogynem életvidám barátnőkkel és a mostani, bűntudattal terhelt, világtól elvonult, vagy épp lelki sérült, traumatikus lányokkal szemben, amely állapot kellően megalapozta a játszma kifutását.
A stílusa is tetszett, könnyen olvasható volt, nem erőltetetten laza és kamaszos, amin olyan könnyen el lehet csúszni.
A lányok nemigazán lopták be magukat a szívembe, de ettől még (vagy pont emiatt) számomra teljesen reális karakterek voltak, akik bár együtt kezdik eltervezni és végrehajtani bosszúhadjáratukat, de a vészcsengő mindannyiuknál máskor és másért szólal meg – ha megszólal egyáltalán. A mondanivalója is elgondolkodtató, az, hogy milyen könnyen és észrevétlenül eldurvulhat egy bosszantásnak induló diákcsíny.

Juci P>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

A stílusa szerintem tök rendben van, gördülékeny, nem akar kínosan fiatalos lenni, elég jól elkerüli a modorosságokat, tehát ilyen szempontból kellemes volt olvasni. Viszont nekem teljesen hihetetlen volt ez a történet ezekkel a szereplőkkel; ezek a lányok egyszerűen túlságosan okosak és túlságosan rendben vannak ahhoz (mindenféle családi mizéria ellenére), hogy ilyen aljas bűncselekményt kövessenek el (mert ez az volt, ne legyenek illúzióink).

5 hozzászólás
zakkant>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Mészöly Ágnes nagyon realistán ábrázolja a mai Magyarországon élő tiniket. A szereplők szájába adott gondolatait nem éreztem erőltetettnek, vagy valóságtól elrugaszkodottnak. Mindegyik szereplőnek megvannak a saját maga bajai, hibái és életének kisiklott pillanatai összeállnak egy olyan masszává, ami magával sodorja a környezetüket, és a bennük tartózkodókat is.

A könyv narralása nálam piros pontot érdemel. Kata múltjának elmesélése mellett itt-ott beiktat egy-egy kitekintés a jelenlegi helyzetről, amivel még érdekesebbé teszi az egész könyvet. Sejtjük néhány félmondatból, hogy mi történik a tanév végén, aztán oldalról-oldalra olvashatjuk a történet az elejét, de ami közben történik, az az igazán érdekes.

A legjobban Katát ismerhetjük meg mesélő révén, az ő családját, anyját és annak kapcsolatát Kecskeméti Gáborral. A barátnőkről is átfogó képet kaphatunk, és bár Kata érzelmei néha kicsit nyersek voltak nekem, ettől függetlenül nagyon is megértette, a motivációját és azt a gyújtópontot, ahonnan az egész történet elágazott. Mindegyik lány családjában vannak félresiklott dolgok, amik kihatnak a gyerekekre így vagy úgy. Pont ettől volt a könyv nekem meglepetés.

Mert nem csak az idilli Magyarországot mutatja be, hanem azt, ami tényleg zajlik. Fiatalok élnek elhanyagolva, őszinte szülői nevelés hiányában, vagy éppen túlzottan is féltőn óvva, burokban nevelve. Egyik sem jó, egyik sem helyes. És látjuk is a végeredményt. Összeroppant diákok, tanácstalan szülők, súlyos lelki gondok, amit csak orvosok tudnak megoldani. Nem sajnálom a szereplőket, de ugyanúgy ítélkezni sem szeretnék felettük. Meg kell ismerni őket, mert jól példázzák a mai tizenévesek érzelmeit, indulatait és tetteit.

Az írónő nem akart túlzottan direkt mai lenni, olyan dolgok vannak a regényben, amik tényleg helyénvalóak. Mind a zenék, mind a közösségi oldalak említését, vagy a popkultúrális utalásokat helyénvalónak éreztem, nagyjából a tinik ezeket használják, kedvelik vagy éppen gyűlölik. Egy-két csetbeszélgetést mellőztem volna a regényből, itt kicsit túlzottan lazára volt véve a kommunikáció a 4 lány között. Hasonló beszélgetést valahogy én nem tudok elképzelni 16-17 éves lányok között, de aztán lehet én tévedek :) Tényleg régen voltam már gimis, és nem is mozgok ilyen közegben.

Engem Mészöly Ágnes Darwin-játszmája arcon csapott és rendesen elgondolkodtatott a mai ifjúságon. Hogy mi minden múlik egy-egy apróságon, és mennyi mindent tehetnek meg a mai tinik akarva/akaratlanul. Nem szabad az egyéni felelősség mellett a szülői felelősséget sem elfelejteni, erre is jó példákat hoz a Darwin-játszma. A kirakat családok, a csonka családok, az elvált szülő-gyermek kapcsolatok mind-mind szerepet kapnak és közelebb hozzák hozzánk a gondokat, amiket olyan sokan próbálnak leplezni. Kata is tudja ezt, ezért is írta meg ezt a történetet. Hogy bebizonyítsa, hogy amit tettek, azt nem lehet elfelejteni, és amit nem lehet kitörölni az életükből. Ha elolvasod a regényt rájössz, hogy tényleg nem lehet. Nem számítottam happy endre, itt nincs olyan. Ez olyan, mint az élet: kegyetlen és őszinte.

Bővebben a blogon: http://zakkantolvas.blogspot.hu/2015/05/meszoly-agnes-d…

Vaklarma P>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Hú, azt a mindenit, nem volt semmi ez a könyv! Még úgy is elolvastam két nap alatt, hogy nekem is kellett tartanom öt órát, kijavítottam 57 dolgozatot és persze foglalkoztam a lányommal. Ettől persze kissé déjà vu érzésem volt, mert pontosan ezt csinálja a főszereplő anyukája is. Kezdjük ott, hogy egyáltalán nem olvastam még semmit ettől az írónőtől, és fogalmam sem volt arról, hogy ez a könyv létezik. A könyvtárban tébláboltam nyakig olvasási válságban, a könyvtáros pedig a kezembe adta, hogy ezt vigyem, jó lesz! És tényleg! Persze kicsit féltem az elején, hogy ilyen thrillerszerű opusz lesz direkt tanárok számára, mert arról szól, hogy újgazdag lánykák unalmukban ki akarják csinálni szegény pedagogoszt, de kiderült, hogy ennél jóval összetettebb a történet. Mondjuk azért tanárként tényleg leizzadtam itt-ott, és egyrészt nagyon örültem, hogy az én lányom még nagyon messze van a kamaszkortól, másrészt újfent megfogadtam, hogy hacsak nem szegődik mellém valami kőerős jellemű kolléga, nem viszek gimiseket több napos osztálykirándulásra. De az akasztják a hóhért érzésen túl, végre egy olyan magyar könyv, ami: 1. kellően izgalmas és sehol nincs benne egy pillanat üresjárat sem,
2. tűélesen ábrázolja a mai kamaszokat, de úgy, hogy közben nem közvetíti azt az érzést, hogy mindenkinek ilyennek kell lennie,
3. és mellette intelligens, választékos, és belemegy egy csomó olyan társadalmi, mai tiniket érintő problémába, amiről bizony beszélni kell, még akkor is, ha néha kellemetlen.
És még az is tetszett, hogy van benne némi humor, de pont annyi, amennyit egy ilyen történet elbír, és a felsorolt zenék tényleg jók! (Mostanában lett egy olyan hobbim, hogy a könyvekben feltalálható zeneszámokat igyekszem meghallgatni olvasás közben, ha már.) Szóval asszem (megint) jövök eggyel a könyvtáros néninek.

Berike>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Köszönöm az ajánlást, @hullámos_bog!
Döbbenetes könyv – még tanárszemmel is. Adott négy (elit)gimnazista, aki valamilyen piti ok miatt elkezdik nem szeretni az osztályfőnöküket – szeretnék, ha a régi kedvenc odőjük térne vissza hozzájuk, amire elég kevés az esély. A négy csaj úgy dönt, „besegít” egy kicsit. Csináljuk ki az ofőt – máris kész a Darwin's Daughters csapat. Egyébként értelmes lányokról van szó, mindenki kimagasló tehetség valamiben, és a bennük levő hatalmas tudást akár jól is használhatnák. Az ofő nem az osztályfőnökök csúcsa, de abszolút jóindulatú, és igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy közösséget kovácsoljon. Az osztálykirándulás eléggé félresikerül, és innentől nincs kegyelem szegény Kecske.G.Bor számára. Eleinte viccesnek tűnik a szivatás, de egyre jobban eldurvulnak a dolgok, és tragédiához vezetnek.
Valószínűleg én a szerencsés tanárok közé tartozom, nem tapasztaltam ilyen mértékű ellenségességet egyetlen diákom részéről sem. Azt nem mondom, hogy mindig fáklyásmenet minden csapattal, vannak próbálkozások a diákok részéről. Ők igyekeznek minde tőlük telhetőt megtenni, hogy végre letöröljék a mosolyt az arcomról, de egy idő után feladják a próbálkozást, és szép lassan rájönnek, hogy nem én vagyok a vasorrú bába, és igazából lehet velem együtt dolgozni. A „karaktergyilkosságig” soha nem jutottunk el.
Abban azért bízom, hogy a könyvben leírtak csupán a fantázia szüleménye, és nem valós eseményeken alapul a regény.

1 hozzászólás
Bogas>!
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Ez a könyv durván addiktív. Nem lehetett „csak még egy fejezetet” olvasni, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy már vagy három fejezettel odébb vagyok.
Addiktív a játék is, amibe a lányok kezdenek. Valaki más életét irányítani egy (szerinted és főleg számodra) jó cél érdekében? Rásegíteni az evolúcióra? Érzik, hogy a kívülállók aligha értenének egyet velük, ezért nem verik nagy dobra az akciót, de azért egymást közt ez a négy okos lány nagyon izgalmasnak találja. Egy bizonyos pontig.
Nem véletlen, hogy mindjárt egy erős intertextuális utalással kezdünk egy irodalomórai felelet formájában. Végül is, a Semmiben is csupa okos gyerek kezdi el a Játékot. S ha már Semmi: gyakran felmerül a kérdés, hogy hol voltak Taering felnőttjei, miközben a Fontos Dolgok Halma épült? Nos, ebben a regényben kiderül, hogy hol vannak a látszólag rendezett felnőttek és a látszólag rendezett családi háttér, amikor a lányok bajba kerülnek. (Például Lidi apja mindent elér és mindenhol képes megvalósítani az akaratát, a lánya is ezt tanulja tőle, egyelőre kicsiben. Patríciát elnyomja otthon a zsarnok apja, míg puha, megalkuvó természetét a barátnői is kihasználják.)
Hihető a történet? Talán. Sajnos. Hihető a stílus, nem erőltetetten fiataloskodó, hanem igazán gimis, amelyen ugyanakkor érződik a jelenből múltra reflektálás keserű felhangja, és ha hihető a stílus, én elhiszem a sztorit is.


Népszerű idézetek

sheni I>!

az alkohol öl, butít, nyomorba dönt, és karbonsavakkal észtereket képez

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkohol
Alessana>!

Érzelmileg megrekedtem egy teáskanna szintjén.

19. oldal,1. fejezet Ősz(Eleje)

Kapcsolódó szócikkek: Hamar Kata
B_M_Melinda>!

A logikus gondolkodással az a baj, hogy nem mindig épp az az eredménye, amit szeretne az ember.

227. oldal, 13. fejezet - Tavasz (Felengedés, csöpögés) (Móra, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Hamar Kata
Tipti>!

A kistanár különös állatfaj. Olyan emberszabásúakról beszélünk, akik valamilyen oknál fogva az egyetemen a tanári szakot választják. Tehát nem egyszerűen csak dezertálnak a középiskolások hadseregéből, hanem azonnal át is állnak az ellenséges oldalra.

41. oldal

Basset>!

Eléggé utálom, amikor a magányos, elvált tyúkok azzal jönnek, hogy a lányuk a legjobb barátnőjük. A legjobb barátnő az, aki tartja a fejedet, amikor hánysz. Akiről tudsz mindent, a legócskább dolgokat is. És hogy ez lehet a gyereked, az hülyeség, szerintem. Neked nem kell ismerni az én kínjaimat. Nem lőcsölhetem rád. Én vagyok felelős érted, és nem fordítva.

257. oldal

pevike>!

Soha ne hagyd magad! Ezt anyámtól tanultam még nagyon kis koromban. Téged senki nem üthet meg, nem szorongathat, nem kényszeríthet semmire. És ha bárki bármire kényszeríteni akar, fuss, üss, harcolj!
Apám nem értette, miért beszél ilyeneket anyám, ki akarná bántani ezt a gyönyörűséget; nevetett, és felemelt a magasba a feje fölé. Aki bántani akarja a lányomat, annak kitaposom a belét, mondta aztán, de anya csak ingatta a fejét, hogy az apák, azok nincsenek ám mindig ott, ahol kell.

245. oldal

Szelén>!

Amíg betöltött, azon elmélkedtem, hogy miért a kamaszok kommunikációs és alkoholproblémáival, elszigeteltségével meg ilyenekkel foglalkozik boldogtalan és boldog, amikor a körülöttünk élő fantasztikus felnőttek pontosan ugyanezekkel a problémákkal küzdenek.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hamar Kata
sheni I>!

Van egy rakat bajom magammal, mint minden normális embernek tizenhárom és tizennyolc éves kora között. (Tizenhárom és negyvenöt minimum, ha anyámat nézem. A nagyanyáim szemmel láthatóan kibékültek magukkal, tehát hatvan felett van remény.)

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hamar Kata
Bogas>!

Pedig kivételesen érdekes volt az anyag: az alkoholokat tanultuk; de csak annyit tudtunk meg, hogy az alkohol öl, butít, nyomorba dönt, és karbonsavakkal észtereket képez.

229. oldal (Móra, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: alkohol

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Ég veled
Papp Dóra: Tükörlelkek
Tavi Kata: Szívkeringő
Leiner Laura: Bízz bennem
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Sarah Dessen: Tökéletes
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Heniko Sakka: Legédesebb tini élet
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök