Dalmorka, ​a hobbivarázsló 21 csillagozás

Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Mészöly ​Ágnes Dalmorka, a hobbivarázsló című mesegyűjteményében a klasszikus mesék legjobb, legnemesebb hagyományai elevenednek meg, olyan remek ötvözetben, ahogy azt szerző évek óta népszerű Sünimanó című regényében már megismerhettük.
Dalmorka hobbivarázsló történetei a 4–7 éves korosztályhoz szólnak. A mesék egy idilli tanyán játszódnak: itt él Natti, a bájos és bölcs tündér, rengeteg háziállattal, harmóniában a természettel és önmagával. A tanya békességét időről-időre megzavarja, vagy inkább felborítja Dalmorka, a kétbalkezes hobbivarázsló, akinek szinte soha sem sikerül galiba nélkül megoldani a legegyszerűbb problémát sem. Natti fáradhatatlan türelemmel próbálja helyrehozni a sok kalamajkát, legyen szó túledzett versenycsigákról, összekevert bevásárlólistáról, elvarázsolt jószágokról, és bár néha nem bírja megállni zsörtölődés nélkül, mégis mindig megbocsát peches barátjának. A legtöbb kaland tehát békés szörpiszogatással zárul, a hatalmas eperfa alatt.
A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Cerkabella, Budapest, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155808067 · Illusztrálta: Hanga Réka

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Tényleg nem voltak mindig teljesen kompaktak a mesék, volt benne egy-két fura is, de engem annyira elbűvölt a történetek világa, hangulata, hogy csak egy picit vontam le a helyenkénti sutaságok miatt. Ehhez a nagyon meleg, védett, kedves miliőhöz pedig szuperul illettek az elbűvölő illusztrációk is. Összességében nekem nagyon kellemes élmény volt ez a kötet.

Honey_Fly P>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Ez a 4 csillag most csak a saját véleményem, nem olvastam fel a meséket. Nem is igazán tudom eldönteni, milyen korosztálynak szólnak. Megosztó könyv, jogosan. A történetek rövidek, néhánynak valóban se füle se farka. Összességében viszont olyan meleg, baratságos, békés hangulatot árasztanak, ami nekem jó élmény volt. A főhős Dalmorka nem egy makulátlan, rendes varázsló. Néha kissé arrogáns és sokszor nagyképű. Cserébe többször kap önelégültsége miatt leckét, illetve ha barátai rávilágítanak a hibáira, belátó és változni, fejlődni is képes. Ez egy nagyon fontos dolog. Az illusztrációk pedig varázslatosan szépek, szívesen lapozgatnám a jövőben is.

3 hozzászólás
latinta SP>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

1. Eléggé szétszaggatott módon olvastam végig ezeket a meséket. Közben huszonegy másik beelőzött, mire a lelkiismeretem végre annyira piszkált, hogy befejezzem. Pedig nem volt vele semmi bajom, sőt!
2. Mondhatnám, hogy számomra meghökkentőek voltak ezek a mesék, ha már nem lenne foglalt ez a cím. :)
3. Az elején különösen az tetszett, fogott meg, arra figyeltem fel, hogy egyik-másik történet mintha direkt valamilyen nehezebb betűt, hangkapcsolódást, szóvégződést, ritka mássalhangzót pécézett volna ki, és kerekített volna hozzá izgalmas cselekményt. (Azért nagyon remélem, sem az alsós, sem a felsős évfolyamokon nem fogják a helyesírást számonkérő célzattal, tollbamondásként kezelni ezeket a szövegeket.) off :)
4. Modern történetek ezek, némi varázslattal – hétköznapi apró csodákkal: szeretettel, megértéssel, a másik felé forduló figyelemmel, gondoskodással fűszerezve.
5. És az meg milyen érzés, amikor ezt a könyvet a rettenetesen sokat olvasó, első osztályos lányunokámtól kapom kölcsönbe?!!! Nagyszerű, mint ahogy számomra ez a 33 igaz mese is az volt. Erről van szó. :)

Trudiz>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Natti kistündért kedveltem, és a gyönyörűséges illusztrációkat is. A mesék tetszési indexe változatos, volt kedvelhetőbb, s volt kevésbé elkápráztató.

>!
Cerkabella, Budapest, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155808067 · Illusztrálta: Hanga Réka
2 hozzászólás
dianna76 P>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Az eddigi értékelések alapján félve álltam neki ennek a könyvnek. Nos, azért nem volt ez annyira rossz! A történetek rövidek, és egyszerűek. Egyik-másik olyannyira egyszerűre sikeredett, hogy az már az unalmas szintet veri. Izgalmat nem kell keresni a történetekben, és némelyiknek a végét sem találtam. Azaz nagyon folytatásért kiáltott vagy csak nekem nem jött át a lényege. De a hétköznapiságon túl akad bennük humor, Dalmorka kelekótyaságának köszönhetően, itt-ott tanulság, és egyik-másik el is gondolkoztat. Szóval van azért köztük szerethető, s ha az ember laza mesékre vágyik, némi varázslattal és modernséggel megfűszerezve, akár kellemes kikapcsolódás is lehet.
A célkorosztály számomra nem teljesen világos. A történetek rövidek, egyszerű cselekményszállal. Ez kisgyermekeket feltételez szórakoztatni. Azonban némelyik mese mondani valója nem gondolnám, hogy átjön egy óvodás korú gyermeknek. Itt van pl. az egyik kedvencem: a napszemüveges sztori. A világot rózsaszínben, vagy sötétben látás mibenlétét, átvitt értelmét értik a 4-5 évesek?
A saját szalag könyvjelzővel rendelkező kiadás nagyon igényes és szép. Öröm ezt a kötetet kézbe venni, megérinteni a bársonyos borítót. Hanga Réka munkájának köszönhetően pedig újra és újra kedvem van megcsodálni az illusztrációkat.

>!
Cerkabella, Budapest, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155808067 · Illusztrálta: Hanga Réka
PTJulia MP>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Odavagyok Dalmorkáékért, már az első mese kilóra megvett. A mesék és az illusztrációk egysége valami olyan csuda mesehangulatot teremt, hogy csak na! Ezen a tanyán öröm állatnak, növénynek és varázslénynek lenni, de az emberek is megtalálják számításukat (kivéve szegény Samu bácsi).
Dalmorka a sértődékeny, de nagyon okos és igazából jószívű kompakt varázsló, Natti az odaadó, fáradhatatlan kistündér, a harcos Boró, a kedves „nagymama” Ancsa néni és a többiek mind csudapofák, egyszerűen muszáj, hogy beköltözzenek hozzánk, írok is a húsvéti nyúlnak!

szemüveges_süni P>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Az a baj ezzel a könyvel,hogy olyan történetek vannak benne mint pl. :egyik szereplő el-
küldi a másikat a boltba egy listával ,rosszul vásárol be a másik szereplő mérges lesz
és ő megy el a boltba.Aki pedig rosszul vásárolt be az le ül az eperfa alá.

1 hozzászólás
kisboszorka>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Ezt a mesekönyvet most nem olvastam fel a fiamnak, csak magamnak. Nagyon tetszett a borító, a szedése, a mesék rövidsége, a gyönyörű rajzok. Először a történetek nem jöttek be. Próbáltam gyerekszemmel olvasni, úgy túl nagyos volt; felnőttszemmel, úgy meg néha nem volt mondanivalója. Aztán elengedtem, hogy mindenáron várjak tőle valamit, és a végén szinte már sajnáltam, hogy elfogytak a mesék. Ami az első nehézségeken átvitt, azok a csodaszép illusztrációk, amikkel simán kitapétáznék egy gyerekszobát :)

Sicc>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Lassan hömpölygő, nyugalmat sugárzó, túl idillikus történetek. Valahogy mégsem fogott meg Dalmorka és Natti tündér. Vártam, hogy végre vége legyen a könyvnek.
Hanga Réka illusztrációit viszont szívesen nézegettem! :)

blankaveronika IP>!
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Vannak benne mesék, amik teljesen elvarázsoltak. Az illusztrációk gyönyörűek. Viszont volt néhány olyan mese is, amit egyáltalán nem vártam volna Ágitól. Se füle, se farka, azt se tudtam eldönteni, kinek szól. Sajnos ezek annyira megtörték a könyv fonalát, hogy félve vettem újra kézbe.
Esti meséknek egyébként kiváló, ha az ember előolvassa és azokat adja át, amik igazán jók.


Népszerű idézetek

dtk8 P>!

A varázslat a váratlan lehetőségek költői összekapcsolása! Bátorság, tanoncok!

25. oldal

latinta SP>!

Dalmorka, a hobbivarázsló meglátogatta Natti kistündért.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Nyulász Péter: Helka
Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék unikornisokról és sárkányokról
Jólesz György: Zsófi és a szombati varázslatok
Szemán Zoltán: A sárkány lánya
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló
Bartos Erika: Hanna utazásai
Gimesi Dóra: Csomótündér
Dobos Edit: Tündérmanók meséi
Gimesi Dóra: A tündér csizmája