A ​kupolák titka 56 csillagozás

Mészöly Ágnes: A kupolák titka

A ​HUBBY-díjas szerző legújabb regénye!

Mi rejtőzhet a budapesti bérházak kupoláiban? Miért szaporodtak meg a városban a furcsa balesetek? Lehet-e mindehhez köze egy híres es gazdag üzletembernek? Hárs Dórát soha nem érdekelték az efféle kérdések: boldog volt az osztály hangadói között kiharcolt helyével és azzal, hogy végre kezdi megszokni a nagyvárosi életet.
Egy átlagosan induló péntek reggelen azonban nyoma vész Dóra ötéves öccsének. Hamar kiderül, hogy a kisfiú eltűnésének a kupolák titokzatos lakóihoz van köze, a lánynak pedig olyan lényekkel és erőkkel kell megküzdenie, amelyek létezéséről addig fogalma sem volt. Ráadásul a siker érdekében együtt kell működnie a legfurább osztálytársával, Seres Pannival – és ez még akkor is komoly kihívás lenne, ha nem szorítaná őket az idő.
Mészöly Ágnes hőseinek a várost fenyegető veszélyen kívül saját előítéleteiket és félelmeiket is le kell győzniük ahhoz, hogy visszatérhessenek megszokott életükhöz – már, ha akarnak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Cerkabella, Szentendre, 2020
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155808302
>!
Cerkabella, Szentendre, 2020
328 oldal · ISBN: 9786155808371

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Vasember (Anthony Edward "Tony" Stark) · Hárs Dóra · HB (Hegyi Bálint) · Seress Panni · Szasa (Szabadkai Sándor) · Sipeki Péter


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Nagyon érdekes az alapötlet, én szeretem az ilyen urban fantasykat, a politikai szálért meg külön dicséret. A szereplők roppant szimpatikusak, szerethetők, a sztori izgalmas, és a humort sem nélkülözi a kötet. Nekem a végén már egy kicsit sok volt a huzavona, ezért vontam le egy kicsit, de mindenképpen szórakoztató, olvasásra ajánlott darab.

Jagika P>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Jól megtévesztett a borító képe! Azt gondoltam, hogy Berg Judit: Az őrzők című regényéhez hasonló művet fogok olvasni, mely a főváros híres kupoláinak titkát fedi fel. Szó sem volt erről: a kupolákok rejtélyes alakjai és tettei jelentek meg. Izgalmas volt mindez, a szupergonosz spoiler, a gyerekek pedig jól megformált karakterek – mindnyájan érdekes személyiségek és rendkívül rokonszenvesek. spoiler Kíváncsian várom a folytatást.

csgabi P>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Mészöly Ágnes regénye, A kupolák titka számomra benne van az utóbbi pár év legjobb ifjúsági regényei között. A szellemek, a mágia, a fantasy műfaja – mindez egy ifjúsági regényben; nos ki kellett lépjek a komfortzónámból és nyitott elmével közelednem a könyvhöz, mivel ritkán olvasok a fantasy múfajából és eddig a szellemek és a mágia is ritkán környékezett meg. Megérzésem azonban nem csalt, hogy nekem ezt muszáj olvasnom, így egy hatalmas élménnyel és egy remek történettel gazdagodtam.

Különösen izgalmassá tette a történetet, hogy helyszínéül az írónő Magyarországot választotta. A fiatalok elsősorban Budapesten mozognak, de felbukkan Pécs és Sopron is, méghozzá egészen különleges módon. A történet számomra frissítőleg hatott, a szerző jól ötvözte az ifjúsági regényt a fantasyvel, és éppen a kellő mennyiségű volt a politika, csak amennyit a történet megkívánt.

Még több:
https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2021/12/meszoly…

Gelso>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Nagyon magával ragadott – annyira pörögtek és zajlottak az események, hogy szinte sajnáltam letenni és mást csinálni, de addig is csak azon pörgött az agyam, mi történik a gyerekekkel és a kis Botival?
Annyi minden van együtt ebben a regényben! – kétségbeesés, izgalom, segítségnyújtás, szeretet, barátság, bizalom, egymásrautaltság, jó és rossz küzdelme.
Nagyon erős felütéssel kezdődik, egy-egy ember életében megtörtént jelentőségteljes pillanat rövid, de annál nyomatékosabb, szinte újságcikk-tömörségű elmesélésével – amely rásüti bélyegét az illető főhős egész azt követő életére… Olyan kihatás, ami később fog bennük tudatosulni, amikor rájönnek, hogyan is tudják tehetségüket/képességüket használni.
Nagyon izgalmas ez a képességekkel rendelkezés-dolog, ám nemcsak izgalmas és szórakoztató, hanem egyúttal igazi felelősség és teher is. Panni dicséretesen uralja, hiszen csak a jó dolgokra használja… de tudjuk, hogy az emberek nem egyformák, és így is, meg úgy is tudnak viszonyulni dolgokhoz – így különleges képességeikhez is.
Nagyon szimpatikus, ad hoc összeállt kiscsapat alakul a 4 osztálytársból, és igazán irigylésre méltó összehangoltságuk, épülésük, fejlődésük a regény előrehaladása során.
Örülök, hogy a regényben bemutatott segítségnyújtás, ill. segíteni akarás a regény szereplőiből belülről jött és őszinte volt! Sőt, felismerhető , értékes és figyelemreméltó (!), amit a végén megjelenő osztálytárs (Rafi*) erősít meg előttünk…
*nem csodálkoznék, ha egy esetleges másik részben ő is a csapat része lenne…
Nem tudnék kedvencet választani, bár már itt gondolkodom vagy félórája ezen is, Pannit nagyon megkedveltem az önuralma miatt és azért, hogy mindent tudott a saját helyén kezelni, Hajnal Dórát, mert tudott megfelelően mérlegelni és mindig megfelelően változni, megható volt a kisöccséért érzett felelősségtudat; Szása lenyűgözően ki tudott emelkedni az örök vesztes szerepéből és pillanatok alatt ledobta magáról a lúzerbélyeget; HB pedig talán lehetne a kedvenc, de mivel mind a négy gyerek kiemelkedően viselkedett a regénybeli kalandokban, ezért mégsem emelem ki, viszont neki is helyén a szíve és a lelke – és az is kiderül, hogy nem az a lélektelen gazdaggyerek, akinek az osztály beskatulyázta.
A képességek mellett lenyűgöző számomra a családi kapcsolatok pozitív ábrázolása a regényben (Dóri mostani szüleinek harmóniája, a testvérszeretet (Dóri-Boti), szülők iránti szeretet (Szása anyukája/apukája vagy a nagyszülők iránti szeretet – Panni nagyszülei). Meg a barátság – de erről már írtam – de mivel hangsúlyos, ezért lehet, hogy nem baj, ha ismétlem magamat… ;-)
Egyszóval az egész regény csupa pozitív gondolkodás – és, ha még hozzávesszük ezt az aura, tudat és telepátia dolgot, akkor pedig még egy nagy adag pozitív energia is!
És mindehhez jön még rá a világok határán mozgó, dimenziók közt élő Őrzők és Rablók jelensége… igazi fantasztikum, tényleg nagyon jól sikerült írás lett!

Engem nem zavart, hogy esetleg hajaz egy másik, régebbi – egyébként – szuper fantasyra – valójában, amíg nem olvastam az arról szóló utalásokat, nem is jutott eszembe – nekem nagyon tetszett a Mester eredeti, kiinduló szándéka, amihez vezető út: a szer összeállítása, sajnos, balul sült el, de ennek köszönhetően születhetett meg az új 'faj', spoiler – akiket, amíg meg nem ismersz, a borító is csak egy a sok közül – de ha megismered őket, még a borító is őrájuk fog emlékeztet örökre, valahányszor ránézel… Örülök, hogy mégiscsak elolvastam, igazi izgalom és szórakozás volt!
Mészöly Ágnes lassan minden évben megörvendeztet/meglep egy újhullámos, lendületes, kimagaslóan megírt, újszerű ötletekkel felszerelt ifjúsági regénnyel, amiben követendő példák lehetnek a fiatal szereplők, megfelelő és hiteles ábrázolást kapnak a felnőttek, van értelme olvasni, okos, értelmes olvasónak érzed magad, mert a szerző is úgy tekint rád…
én ezt mind most megköszönöm a szerzőnek…

Olvasás közben ezek a könyvek jutottak eszembe:
Csukás István: Vakáció a halott utcában – a pizsamában sétálgató Boti alakja idézte fel bennem
Szabó Tünde Balla Adrienn sorozata – a gyerekek nyomozása is hasonlóan egy jótétemény miatt indult, + az összefogás köztük
Berg Judit: Az Őrzők – a budapesti épületek közti nyomozás hangulatát idézte
A seprűs küzdelmek pedig a Harry Potterből a kviddicsmeccseket láttatták szemeim előtt…

UI.: Mit tanácsoltok, de tényleg, mondjátok meg, ha még csak „újszülött-kezdő” Csillagok háborúja néző vagyok, nézzem meg a Farskepe-t?
Ki volt Tony Stark, ill. azt már tudom, kicsoda, de milyen poénok fűződnek hozzá?
És milyen minta volt Dóra apukájának pólóján?

„Mint egy osztag lebutított Szellemirtó!” (274.old.)

"- Épp most oldottatok meg egy olyan problémát, kábé három másodperc alatt, amin az Első kupolák tíz éve elmélkedik.
– Jó, de ő még az analóg világ szülötte – kacsintott HB." (263.old.)

„Próbáltak nem felnézni a támadókra, csak egymásra meg a fülükbe dübörgő ritmusokra figyelni, és a zene átsegítette őket a legfélelmetesebb pillanatokon is.” (284.old.)

„Hirtelen felült, mint egy horror-csipkerózsika…” (294.old.)

Kovaxka P>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Mészöly Ágnes ebben a zsánerben sem okozott csalódást! Időhiány miatt kicsit lassan haladtam, pedig rendkívül fordulatos a történet. A kupolákok köré épített urban fantasy különleges ízt kap a politikai száltól. Kamasz főszereplői élettel teli, jól eltalált figurák, pörgős dialógusaik még szellemesek is. Amennyire érdekes és olvasmányos, annyira érzékenyítő könyv is: ennek valódi mestere a szerző.

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Tejesen másra számítottam a cím alapján, de abszolút pozitívan csalódtam a könyvben! Az egész történet gyakorlatilag egy hétvége alatt játszódik, így nagyon pörgösek az események.

Ezt a könyvet nagyon szívesen olvastam volna fiatalabb koromban, de nem bánom, hogy így alakult, legalább jó szívvel tudom ajánlani a mostani fiatalságnak :)
spoiler

Ami egyből feltűnt, hogy nagyon jól van tagolva a könyv, a különböző szemszögből bemutatott epizódok könnyen szétválaszthatóak. Sok váltott szemszögben írodott könyvnél tapasztaltam mostanában, hogy alíg van különbség a szereplők beszédmódja, tulajdonságai közöt, ebben a könyvben a szerző remekül forgatta a tollát, minden epizódban könnyen beazonosítható volt, hogy ki van a középpontban, a karakterek is nagyon különbözőek. Az első 100 oldalt konkrétan nem tudtam lerakni, annyira beszippantott.

Ehhez hasonló történetet motanában nem olvastam, szerintem a maga nemében egyedi. Örülök, hogy a szerző ilyen minőségű könyvet írt a fiatal korosztálynak!

Egyetlen egy dolgot sajnálok, de ez sajnos egyre jobban beleívódik a mindennapokban, szinte mindenhonnan ez sugárzik… Sajnos. Ez pedig spoiler. Egyre több gyerekkönyvebn jelenik meg off. Itt nem volt zavaró, gyerekfejjel szerintem nem is tulajdonítok neki különösebb jelentőséget, de felnőttként olvasva nem tudok elmenni mellette.

Navi P>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Őszintén megmondva nem tudtam, mire számítsak. Eleinte azt hittem, sokkal nagyobb szerepük lesz a kupoláknak-kupolákoknak, de nekem így is teljesen rendben volt a sztori.
Nagyon tetszett, ahogy látszólag 4 teljesen különböző karakter, a Fantasztikus Négyes összekovácsolódik, de megmarad egyénnek is. Mindenkit volt miért szeretni és sajnálni, jó volt a csapat dinamikája, a kommunikációja, hogy nem akartak mindent azonnal megbeszélni, mert lelkizni ráérünk a végén is :D
Volt benne sok hatás, amit ki lehetne mutatni, de akkor is sikerült ezeket egy egésszé kovácsolnia az írónőnek úgy, hogy kellően mai, magyar és kamaszos legyen :)

bagie P>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Mészöly Ágnes szerintem zseniális a gyermek- és ifjúsági könyvek területén: az eddig olvasott könyvei közül mindegyiket nagyon szerettem.
Izgalmas történeteket, kérdéseket dolgoz fel könyveiben.
Ez a könyv is az első oldalakon már beszippantott: a titok, a félelem, a rettegés – nagyon jól megteremtett hangulatképek szinte húznak a cselekményben.
A 4 főszereplő gyereket nagyon kedveltem, szimpatikusak voltak – főleg persze azután, hogy rájöttek együtt tudják megoldani a rejtélyt. Mindannyian sokat fejlődtek a történet során és a barátságuk lett a történet legnagyobb kincse.
Nagyon örülök, hogy olvastam – és jó helyen lesz a polcomon. AJÁNLOM.

1 hozzászólás
krlany IP>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Azt kell mondjam, hogy Mészöly Ágnes könyvei jók. A csillagok száma az egymáshoz viszonyított helyzetük.
Ez egy remek ifjúsági könyv: érdekes, izgalmas, pörgős. Egy dolgot hiányoltam belőle, hogy egy kicsit jobban megismerjük a kupolákat, a rablókat, az őrzőket és azt a másik dimenziót, és hogy ne intézzük el annyival Pannit, hogy spoiler.

PTJulia P>!
Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Vérprofi kamaszoknak való urban fantasy. Mindjárt a címmel megtéveszt, és az őrület csak folytatódik. Nagyon jó karakterek, pezsgő Budapest, és realista családábrázolás. Ebben a könyvben mindenki otthon lehet.
Szegény HB-nek még aktualitása is van, a minap gondoltam épp bele celebpletykákat viszonylag korlátozottan befogadó agyammal, hogy vajon az aktuális álompár nőtagjának HB-vel pontosan egyidős tinilánya mit élhet át például, amikor az anyjával van tele a sajtó, és hát a kommentek finoman fogalmazva is pikánsak… Nagyon jó, hogy van egy celebgyerek karakter is a könyvben, hiszen hátha kicsit a kulisszák mögé tekintve lehűti a tinik lelkesedését efelé a világ felé…
A sztori pedig zseniális. Ennél a könyvnél gondolkodtam el rajta, hogy nagyon érne ide a molyra egy Mészöly Ágnes írói plecsni.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen >!

[…] a falon pirossal hímzett falvédők lógtak, örökérvényű népi bölcsességekkel.
– „Az én uram csak a vizet issza, nem is sírom a lányságom vissza” – olvasta az egyiket Panni, míg a sorukra vártak.
– Ezek lehettek kétszáz éve a mémek.

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: falvédő · mém/mémek · Seress Panni
1 hozzászólás
Jesper_Olsen >!

A börtönparancsnok irodáját egy disznóölést ábrázoló festmény próbálta barátságosabbá tenni.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: festmény
1 hozzászólás
Jagika P>!

Nem érzett örömöt.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: öröm
Chöpp >!

– Miért? Miért gondolkodnak rémesen egyszerűen az emberek? – emelte égnek a tekintetét.
– Mert egyszerűen gondolkodni kevéssé fárasztó, mint összetetten – jött a fiatal fegyőrtől a válasz.

105. oldal

Chöpp >!

A világ ráér, nekem viszont szükségem van egy kávéra

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
KönyvmolyDomi P>!

-Hogy hívják a parancsnok gyerekét?
-A börtönparancsnok úrnak nincs gyereke.
-Oké, akkor a feleségét?
-A börtönparancsnok úrnak nincs felesége.
-Jó, de nője csak van…
-A börtönparancsnok úr egyedül él.
-Mi a neve a kedvenc háziállatának? Kutya, macska…
-A börtönparancsnok úrnak nincs házi kedvence.
-Akkor mije van ennek az idiótának? – vesztette el a türelmét Szasa.
-A börtönparancsnok úrnak motorkerékpárja van.

Kapcsolódó szócikkek: Szasa (Szabadkai Sándor)
KönyvmolyDomi P>!

[…] -Tök jó, hogy találtál nyilvános wifit.
-Ki mondta, hogy nyilvános volt?

Kapcsolódó szócikkek: Szasa (Szabadkai Sándor)
KönyvmolyDomi P>!

Panni szívesen mondta volna, hogy nincs lehetetlen. Vagy azt, hogy ha valamit nagyon akarunk, képesek vagyunk megcsinálni. Vagy bármi biztatót.

Kapcsolódó szócikkek: Seress Panni
KönyvmolyDomi P>!

Mint a Bosszúállókban, jutott eszébe Panninak. Vajon a látványtervező látott már Őrző-Rabló harcot, vagy csak véletlen az egybeesés?

Kapcsolódó szócikkek: Seress Panni

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Stephanie Garber: Legendary
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Raymond E. Feist: Ezüsttövis
Christopher Paolini: Eragon
Fróna Zsófia: Démonok közt
Derek Landy: Az ősök jogara