A ​királyné violája 35 csillagozás

Mészöly Ágnes: A királyné violája

Valami ​egészen rejtélyes történik a hatalmas, ősöreg platánfa körül, ami az iskola udvarán áll… Martin, Betti és Kende szinte véletlenül fedezi fel, hogy a fába rejtett titkos ajtó a múltba vezet! A három kamasz Mátyás király udvarában találja magát. Hamar összehaverkodnak Mátyás törvénytelen fiával, Corvin Jánossal, bár nem könnyű hirtelen eligazodniuk a hatszáz évvel ezelőtti világban. Amikor a török Dzsem herceg egy különleges hangszert ajándékoz Beatrix királynénak, és a hangszer egyszer csak eltűnik, a négy gyerek nyomozni kezd…
A Pagony új sorozatába, az Abszolút Töribe olyan 10 éven felülieknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, szinte észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz. Utazzunk… (tovább)

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Töri Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2020
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634105084

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Mátyás király · Alföldi-Nagy Kende · Galeotto Marzio · politikus · Aragóniai Beatrix · Bettina (Betti) Mezzaluna · Corvin János · Kinizsi Pál · Marti Martin · Tempi Bori néni


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Szuper jól kitalált sorozat remekül megvalósított első kötete. Én nagyon szeretem az időutazást, szerintem plusz színt visz a számomra általában inkább unalmas történelmi regényekbe, és így volt ez most is. Friss volt és humoros, sokkal befogadhatóbb így a tényanyag, hogy a szereplőkkel együtt csodálkozunk rá sok mindenre, és persze kell a kaland, az izgalom is a szórakozva tanuláshoz. A végén remek összefoglalót találunk a történelmi hűség kedvéért. Nagyon jó koncepcióra épülő, igényes munka.

Chöpp P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Nemhiába hagytam kissé hátra ezt az olvasást; sejtettem, hogy nagyon el fogja nyerni a tetszésem, és így is lett.
Mátyás időszaka az egyik kedvencem (tudom, hogy már nagyon sok időszakra mondtam ezt, és még egyszer sem hazudtam; sok-sok szívem csücske van nekem a történelemben magyar-, és világtörténelemben egyaránt). Úgy gondoltam nem lesz túl sok újdonság az információk tekintetében, de néhány azért bizony a számomra is akadt, és ez nagy örömmel töltött el. Ha nekem tud újat nyújtani, az ifjúság minden bizonnyal rengeteget tanulhat belőle – úgy, hogy közben jól érzi magát, ismerkedik Mátyás reneszánsz udvarával, az udvarban élő nagy nevekkel, akik ezáltal megelevenednek és valódi, élő személyként 3D-s kiterjedést kapnak. Nagy ötlet volt a történelmi gyermek szereplőket is bevonni a sztori sűrűjébe! Ezzel még közelebb kerülnek az olvasó ifjúság számára a történések. Érdekfeszítő a nyomozás és a végén az utolsó elvarrásra kerülő szál is. Szépen megvalósított ötlettárház ez a regény. Minden történelmet szerető (és történelemért valamiért nem túlzottan rajongó) ifjú olvasó kezében szívesen látnám viszont!

1 hozzászólás
pat P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Hát ez valami parádés volt. Nem erőltetett, nem didaktikus, sziporkázó a humora, izgalmas, történelmileg (valószínűleg) hiteles, de nem okoskodó és nem önti agyon az olvasót a korabeliséggel. Ha tinilány lennék, naponta váltogatnám, Kendébe vagy Corvin Janóba legyek-e szerelmes, ja nem is, inkább Martinba! Az izgalom és a történelmi adalékok mellett gyönyörűen reflektál a mai fiatalok mai problémáira, teszi ezt nagyon mai nyelven, nagyon finoman, nagyon érzékenyen. A „szerelmi szál” vonal is nagyon rendben volt, és semmi síkgeometria, szerencsére. :P
Kicsit az első harmadánál-felénél talán leült a történet, hogy mondjak valami negatívumot is.
És az életkori ajánlással nem egészen értek egyet – tízévesnek vettem volna ajándékba, de szerintem ennek a konkrét tízévesnek ez még bőven nem való, túl „nagyos”, meg hosszú is. Még várok vele egy-két évet, azt hiszem. (Persze lehet, hogy más tízévesek már érdeklődéssel forgatnák. Mondjuk hetedikesek a főhősök, kicsit nekem az gyanús…)

Habók P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Istenem, hányszor képzeltem el gyerekként, hogy valami időutazós módon eljutok különböző korokba, és ott kikkel találkozhatnék, kikkel beszélgethetnék, mit csinálhatnék! Hát most megtehettem. A három gyerek egyik kedvenc helyemre és időmbe, Mátyás udvarába jut (- és jobban feltalálják magukat, mint nekem sikerült volna…) Barátokat is találnak, ellenséget is szereznek, mert persze mindenfélébe beleártják magukat, egyszóval remek kalandregényt olvashatunk. Jó korrajzzal, kellemes humorral, kicsit régies beszéddel és éppcsakhogy románccal.

10 hozzászólás
worsi P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Engem meggyőzött. Igazat adok @Caledonia_Valley-nek, ez nekem is eddig az egyik legjobb könyv idén.
Nagyon jó ötlet, hogy így hozza közel a mai gyerekekhez a magyar történelmet, és külön pluszpont a könyv végén az Utó-izékért. Nagyon tetszett, ahogy Corvin Janó egyre több 21. századi magyar szófordulatot használt ("Ez igen nagy gyíkság!" :-D), arra meg kíváncsi lettem volna, hogy a bíboros úr hogyan hasznosította a későbbiekben az új tudományát.
Jó ez a könyv azért is, mert arra késztet, hogy utánanézzek a benne szereplő történelmi személyeknek. Ki is néztem Mikszáth könyvét, illetve Antonio Bonfini és Galeotto Marzio írásait Mátyás királyról.
Kíváncsi leszek az Abszolút Töri sorozat másik kötetére is, remélem, az is legalább ennyire jó (bár ez igen magasra tette a lécet).

1 hozzászólás
bagie P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Az ötlet maga zseniális: történelemkönyv, melyben keveredik a jelen és múlt – időutazás, egy kis alternatív valóság, egy jól kitalált történet.
Megkedveltem a fiatalokat is: Bettit, Kendét és Martint, valamint Janó is eléggé a szívemhez nőtt, de valahogy mégsem kapott el a történet: pedig reméltem, hogy Mátyás udvara, a reneszánsz Buda elég lesz – de bevallom olykor kínnal nyúltam a könyvhöz.

(Azért kíváncsi vagyok, hogy az Abszolút töri sorozatban már megjelent másik könyv milyen lesz)

1 hozzászólás
krlany IP>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Ez a kötet jobban tetszett, mint a kiegyezés korában játszódó. Jó ötlet volt, hogy nem Mátyás került a középpontba. És ez a kötet sokkal jobban össze is lett rakva, mint az előző, bár azért az elég merész, hogy aki zongorázni tud, az minden előzetes gyakorlás nélkül egy kezdetleges csembalón is tud hangversenyt adni (pláne, hogy a 15. században épp hogy elkezdték használni a hangszert, és még koránt sem volt tökéletesítve).
Minden hibájával együtt is, jó kis történet ez, szerethető karakterekkel.

PTJulia P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Az Abszolút töri ezúttal Mátyás király korába vezet el minket. Jelenkori iskolásaink kiválóan feltalálják magukat, az olvasóközönség pedig észrevétlenül rengeteg fontos információt jegyez meg a korszakról úgy, hogy kb fel sem tűnik neki, és már a fejében van. Érdemes olvasni!

2 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

Szeretnél egy jót gördeszkázni a középkori Budán? Lenne kedved Sherlock Holmes-t játszani Mátyás király udvarában? Vágod, hogy mennyire jó arc volt Corvin Janó (azaz Corvin János, a király tragikus sorsú, törvénytelen fia)? Akkor ez a te könyved és mindenki másé, aki szereti a történelmet és a kalandokat. Ez a rendkívül szórakoztató kötet a Pagony Kiadó új sorozatának, az Abszolút törinek az első része, amelynek az a célja, hogy a mai tinik kedvét meghozza a történelemtanuláshoz. Ez olyan jól sikerült, hogy, még én, aki már pöttyet túl vagyok a 10-es éveimen és alapjáraton is a história szerelmese vagyok, sem tudtam letenni a könyvet, annak ellenére, hogy a középkori szöveget jobban értettem benne, mint a mai kamaszok szófordulatait. Van itt minden, ami egy jó történelmi kalandregényhez kell: jól megírt karakterek, csavaros történet, izgalmas nyomozás, de az időutazás mindent visz, hiszen ki ne szeretne élőben találkozni Mátyás királlyal? Azonban egyáltalán nem az uralkodón van a hangsúly, annál inkább Corvin Jánoson – aki a történet idején szintén egy kamasz, ezért az évszázados eltérések ellenére is kiválóan megtalálja a közös hangot a jövőből jött fiatalokkal – és Beatrix királynéről is megtudhatjuk, hogy egyáltalán nem volt olyan egydimenziósan gonosz asszony, ahogyan a történelemkönyvekből ismerjük. Egyáltalán nem poros történelmi tablót kapunk, hanem egy pörgős történetet, amelynek során rengeteg információra tehetünk szert a korszakról. Valahogy így kell felkelteni a kamaszok érdeklődését Mátyás király kora és a történelem iránt.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/04/06/konyvkritika_…

Caledonia_Valley P>!
Mészöly Ágnes: A királyné violája

„Történetünk a Budai Várban veszi kezdetét, ahol a főszereplő trió lány tagja, Betti, szomorúan ül az egyik ablakban és a családja elől bujkál. Míg osztálytársai és barátai, barátnője bátyjának jóvoltából ingyen felülhetnek az Óriáskerékre, addig neki a családdal kell töltenie az időt… Mindeközben, míg az a néhány szerencsés "srác” láthatja Budapestet madártávlatból, mi, olvasók megismerkedhetünk két másik főszereplőnkkel, Martinnal, a szemüveges, visszahúzódó sráccal, valamint az osztály „rosszfiújával”, a gördeszkás Kendével.
Hamarost azonban a cselekmény szempontjából oly nagy jelentőséggel bíró Első Kerületi Vitéz János Nyolcosztályos Gimnáziumban találjuk magunkat, ahol felpörögnek az események.

Hosszú-hosszú órákon át képes lennék mesélni a történet minden kis titkáról és részletéről, ám egy viszonylag spoiler mentes könyvértékelés keretein belül erre sajnos nincs lehetőségem. ^^

Mészöly Ági egy zseniális ifjúsági kalandregényt alkotott, melyben remekül keverte a Mátyás-korabeli és a mai, modern világ jellemzőit. Kende, Martin és Betti szemén és kalandjain keresztül mi, olvasók is egy hatalmas kaland részeseivé válhatunk… Nyomozhatunk, zenélhetünk, párviadalon vehetünk részt, láthatjuk a középkori Budát és Pestet, és a történelmi tanulmányainkból és kalandregényekből már korábban megismert történelmi alakokat, akiknek az írónő saját hangot és egyéniséget adott… A szereplők egytől-egyig rendkívül színes, izgalmas karakterek, akikkel együtt nevethetünk, aggódhatunk vagy épp döbbenhetünk meg, mikor egy-egy rejtély napvilágra kerül. Szinte együtt élnek, lélegeznek velünk, és mindenki megtalálhatja közöttük a maga kedvencét, akivel azonosulni tud.

Mészöly Ágnes rendkívül izgalmas történetet épített fel, melyben mindamellett, hogy közelebbről is megismerkedhetünk egy adott történelmi korral minden adva van, ami egy jó kalandregényt izgalmassá, olvasmányossá tesz… Titok, cselszövés, bajtársiasság, párbaj, két történelmi kor találkozása, humor és egy csipetnyi románc…

A kötetet szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy varázslatos, időutazós történet részese lenni, aki szereti Mátyás királyt és Kinizsit, rajong Verne és May regényeiért no meg szeretné látni, milyen is egy remek, kortárs magyar író regénye…"

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2020/04/meszoly-agnes-kir…


Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

– Édes fiam, micsoda mondat! – lelkendezett Galeotto Marzio. – Egyszer volt Budán kutyavásár! Bizony megérne néhány oldalt az históriás könyvekben! Kár, hogy története sem nem tanulságos, sem nem mulatságos… de sebaj, kitalálok valamit, aminek méltó csattanója lesz, s akkor évszázadokon át idézik szavad!

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corvin János · Galeotto Marzio
worsi P>!

– Mesterem számára nem titok, hogy némelyek ide-oda járnak az jövendő s korunk között? S előlem ezt elhallgatta? Ez igen nagy gyíkság!

303. oldal, 22. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Corvin János
Chöpp P>!

Ha egy képességet nem használunk, az elkorcsosul.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: képesség
Chöpp P>!

Anyáék azt mondják, az összes politikus gazember. A hatalom megszerzéséhez gátlástalannak kell lenni. Akik mások érdekeit nézik, alulmaradnak, mert a törtető rohadékok átgyalogolnak rajtuk.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: politikus
Caledonia_Valley P>!

– Aki mindenkihez tartozik, az nem tartozik senkihez – komorodott el Gitta.

22. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Szóval Mátyás korában vagyunk – rakta össze Kende. – Tehát ki tartóztatott le minket? Kinizsi Pál, a magyar történelem legkeményebb csávója!

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alföldi-Nagy Kende · Kinizsi Pál · Mátyás király
Caledonia_Valley P>!

– …És akár a követ ütik a tojáshoz, akár a tojást a kőhöz, mindenképp a tojás törik össze.
– Ez meg mi? – értetlenkedett Martin.
– Ősi maffiabölcsesség. Azt jelenti, hogy a gyengébb ne ugráljon.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bettina (Betti) Mezzaluna · Marti Martin
Caledonia_Valley P>!

…amikor baj van, nem szabad pánikba esni, hanem cselekedni kell. Megfontoltan, okosan, kimérten, de azonnal.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bettina (Betti) Mezzaluna
Caledonia_Valley P>!

– Te pediglen, Martin barátom, elmondanád, mit jelentenek az „töpszli” s „fószer” szavak, melyekkel Di Costabili uramat illetted? S mit gondoltál, midőn azt mondtad, „elkezdett Sandrachinóval kavarni”?

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corvin János · Marti Martin
Chöpp P>!

A herceg étellel vár benneteket. Azt mondja, folyton valami reggeli nevű étkezést hiányoltok.

270-271. oldal

Kapcsolódó szócikkek: reggeli

Hasonló könyvek címkék alapján

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Pierdomenico Baccalario: A villámok mestere
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Irene Adler: A bűn fejedelme
Gordon Korman: Egy hamis hang
Rick Riordan: Athéné jele
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Celia Rees: Kalózok!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában