Mészáros János (szerk.) · Németh Levente (szerk.)

Hősök ​tere 25 csillagozás

Magyar Történelmi Arcképcsarnok
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Bronz és mészkő, nekünk, magyaroknak ezer év történelme Árpád vezértől Kossuth Lajosig

A Hősök tere egyedülálló vállalkozás: a legismertebb magyar történelmiregény- és képregényforgatókönyv-írók, Bán Mór, Benkő László, Bíró Szabolcs, Trux Béla, Somogyi György, Mészáros János összeszövetkeztek a legjobb képregényrajzolóinkkal, hogy 13 történetben bemutassák közös történelmi emlékezetünk egy-egy fontos eseményét.

Az antológiában helyet kaptak a hazai képregénykultúra korábbi nagyságai (Zórád Ernő, Korcsmáros Pál, Fazekas Attila), a külföldön is sikeres rajzolók (Cserkuti Dávid, Farkas Lajos, Futaki Attila, Levi, Tondora Judit), és a tehetséges fiatalok (Pásztor Tibor, Szabó Csaba, Várai Artúr, Vadas Máté)

A múlt megismerését Katona Csaba történész összefoglalói segítik.

A művek szerzői: Arany János, Mészáros János, Zórád Ernő, Trux Béla, Bíró Szabolcs, Bán Mór, Benkő László, Somogyi György, Gárdonyi Géza, Cs. Horváth Tibor, Kölcsey Ferenc, Kun-Béres Anikó, Katona Csaba


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Nagyon szép, színvonalas és hiánypótló képregény gyűjtemény. Bárcsak érettségi előtt olvastam volna, sokkal jobban megragadtak volna a fejemben az uralkodóink élettörténetei. Nagyon jó szívvel ajánlom, ha kicsit is érdekel a magyar történelem. :)
https://youtu.be/Np_FczottVY

FélszipókásŐsmoly P>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Bár a magyar történelem az iskolai élmények alapján (rengeteg unalmas dolog ledarált, bemagolásra sulykolt átadásban) nem igazán szerepel előkelő helyen, ám kíváncsi voltam, miként nyúl a témához a Királyok és Keresztek képregényükért nagyra becsült kiadó. Nos, bár nem vagyok maradéktalanul elégedett a kötettel, de az alkotások érdemben gyógyították a rossz tanítási gyakorlat okozta sérüléseket. :)

Amit imádtam benne:
– átlátható felépítés: időrendben halad az uralkodók bemutatásával, a végén a Himnusz és egy arcképcsarnok zárja a sort, de a részek bármilyen sorrendben olvashatóak
– egyedi stílusok és változatosság mind a képi világot, mind a történetvezetést/jelenetábrázolást illetően; örültem, hogy nem tucatművek születtek unalmas, klisés húzásokkal, hanem tényleg igyekeztek a mai fiatalok számára is érthetően, élvezhetően átadni a régmúlt jeles pillanatait (bár azért kicsit furcsálltam a kis Mátyást Marvel Kapitány jelmezben)
– a művészi értékein túl ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt helyez: Katona Csaba történész összefoglalói részletes szakmai háttérleírást nyújtanak az adott személyről (gyakran több oldal apró betűmérettel), ráadásul érdemben bővítik a megszokott iskolai tananyagok általánosabb anyagát is (tehát tud újat mutatni a diákoknak)
– az alkotók pár soros bemutatása mellett arról is szót ejtettek, hogy a stílusuk vagy az elkészült képregény miért jelentős; örültem, hogy megismerhettem több magyar művészt a gyakran emlegetetteken túl
– a Pazirik Stúdió jóvoltából jár hozzá egy ingyenes telefonos alkalmazás (link), ami a képregény egyes oldalait kibővítve további lehetőségeket nyújt a történelmi ismeretek befogadására (3D képek, szobormodellek, drónvideós magyarázó mini dokumentumfilm)

Ami nem tetszett:
– a történetek túl rövidek, hol képkockánként váltanak jelenetet, hol kiragadott kivonatok egy már megjelent képregényből, így elég nehéz volt elmélyülnöm bennük, átélni őket, inkább csak betekintést nyújtottak 1000 év történelmébe
– az előzék és több oldal hamar ujjlenyomatosodik, maszatol, így az állagmegóvás érdekében érdemes letenni egy kemény felületre, és nem kézben tartva olvasni
– a wikipédiát forrásként megjelölő leírás sekélyesnek hat (szerencsére csak Arany Jánosnál szerepelt ilyen)

Baráth_Zsuzsanna P>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Kiváló történelmi képregények sora. Ezt kapjuk ettől a gyönyörű kiadványtól. Akad közöttük régi kedvenc, már megjelent és teljesen új, ami összeköti őket az a történelem. Különleges kiadványról van szó, összefogtak a történelmi regényírók és a képregényrajzolók, az előbbiek szövegével és az utóbbiak gyönyörű illusztrációival készültek el ezek a rövid, ám annál emlékezetesebb képregények. Mindegyikük egy-egy híres történelmi alakból merített ihletett, akiknek életútjáról egy történész írt rövid összefoglalókat a képregények elé, melynek eredményeként teljes képet kapunk a korszakról és az adott történelmi alakról. A koncepció egyszerű és nagyszerű, a kivitelezés kivételesen szép, az élmény fenomenális, nemcsak a történelem szerelmesei számára, hanem mindenkinek, aki érdeklődik híres történelmi személyiségeinek élete iránt. Akad itt kaland, akció, ármány, érzelmek, a megfelelő mértékben adagolva, minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz, annak a tartalmasabb változatához. Nem üres történelmi tablót kapunk, hanem élő, lüktető történeteket, jól megírt és megrajzolt karaktereket, a történelmi regényírás és a képregényrajzolók legkiválóbbjainak előadásában. A vaskos kiadvány nemcsak gyönyörű, hanem tartalmas is, nagyon könnyen bele lehet feledkezni, ezer év történelme vár bennünket a lapokon, olyan csemegékkel, mint Arany János: Rege a csodaszarvasról és Kölcsey Himnusza. Nyilván nem minden híres személyiségnek állítottak emléket a szerzők, sokan maradtak ki, akikről remélhetően minél előbb érkezik majd a következő históriás képregény monstrum. Öröm olvasni és nézni ezt a szépséges kiadványt, amelyet nem lehet letenni, és amelyen látszik a különleges törődés, amellyel készült. Minden képregény egy külön regény, és minden történet megidéz egy-egy híres történelmi alakot, akikről megtudhatunk minden fontos információt, mielőtt elkezdődnének a képkockák, amelyek filmszerűen peregnek előttünk. Hibátlan munka.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2023/07/03/kepregenykrit…

Hirsch_Betti P>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Nem voltam eddig képregény rajongó , de ezt élmény volt olvasni . Nagyon jó írásnak tatrom , hiszen szépen egymásra épülnek a cselekmények és így jobb és érthetőbb a Magyar történelem kiemelkedően fontos részei .Az unokám is beleolvasgatott és rácsodálozozz , menniyre gyönyörű . Szerinte jobb, mint a történelem könyv :) A polcom egyik ékessége lesz , és biztos vagyok benne , hogy még sokszor fogok belelapozni .

Kata_>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Csak ajánlani tudom!!! :)
Gyönyörű kiadású hiánypótló kötet.

BBetti86>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

A cím elkapta, mit kapunk ettől a kötettől. Fogja a nagy magyarokat, és egy-egy képregényen keresztül megmutatja, miért is lettek akkorák, hogy a Hősök terén is állnak a szobraik. Így maga a kötet is egy történelmi, hősi arcképcsarnok és az ihletadó meg maga a Hősök tere.

Nagyon alaposan van szerkesztve, és egy szép kiadványról beszélünk. Kifejezetten szerettem a felépítését.
Minden történelmi személy képregényét megelőzi egy összefoglaló írás, hogy kiről fogunk olvasni, és miért került be a nemzeti pantheonunkba. Tömören, a lényeget kiemelve, és ráutalva arra, amit a képregényben fogunk olvasni.
Majd szót ejt a konkrét képregény szerzőjéről és a rajzolójáról. Belefér, hogy ajánlja hasonló munkáikat, és nekik is keretet adjon.
Ezt követi maga a képregény.

Mindenki egy kerek történetet kap, ami egy-egy jellegzetes pillanatot ragad ki a több évtizedből. A szerzők ügyességét mutatja, hogy mennyire el mernek menni a klisés megközelítéstől, és valami újat mutatnak be.
Ahogy Rákóczi töpreng, hogy spoiler
Kossuth, akit nem a forradalom és szabadságharc dicső perceiben látunk, hanem már spoiler
Imre herceg, aki spoiler Mennyivel szimpatikusabb számomra így az alakja, mint a szent hercegé, aki ájtatos szent keresztény. Az én véleményem is az, hogy István az egyetlen utódját királynak és harcosnak, nem vakbuzgó, szerény kereszténynek nevelhette.
II. András keresztes hadjárata és nem Bánk bán került be. Könyves Kálmán nem a bölcs király még itt, hanem az elhanyagolt, háttérbe szorított herceg, akiben több van, mint amit feltételeznek róla.
Ugyan én csapongtam, de érzékkel a kötet tartja az időrendet. I. Istvánnal indulunk, és Kossuthoz tartunk.

A keret is jól kitalált. A Rege a csodaszarvasról vezeti fel, hogy a Himnusszal elköszönjön. Irodalmi, szép ötlet és a rajzolása is jól sikerült.

Ha már a rajzokat emlegetem, az egyik legigényesebb magyar képregény antológia, amihez valaha szerencsém volt. Több stílus megtalálható benne, de mindben megvan az a szépség, amit mindig keresek a képregényekben. Legyen az csata, vagy gyengédebb téma, itt látványosan és szépen jelenik meg.
Nem is nagyon akarok rajzok miatt kiemelni egyet sem. Nagyon jól el van kapva Széchenyi alakja, dinamikus és a háborút jól hozza Nándorfehérvár ostroma, de lelövöm magam, mert ez ízlésfüggő. Éppen kinek melyik stílus jön be jobban.

Végül, döbbenetes a névsor, hogy kik írták a történeteket. A keret tehát klasszikus: Arany és Kölcsey. A török időkből meg kapunk Gárdonyit és az Egri csillagokat. De ezen túl a kortárs magyar történelmi regények nagy nevei jönnek sorra. Trux Béla, Bíró Szabolcs, Bán Mór, Benkő László. Hogy a számomra legismertebbeket emeljem ki. Igényesség, ezen a téren is.

Ez valóban egy olyan történelmi, igényes és képregény kötet, amit érdemes feltenni a polcra.

Könyvtolvaj_96>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Történelem + ismeretközlő + képregény = ezt a könyvet nekem találták ki.

Szuper kezdeményezés, igényes kivitelezés, mondhatni hiánypótló alkotás. Több rövidebb képregény került be ebbe a kötetbe, mind egy-egy ikonikus magyar történelmi alakhoz, a képsorok előtt pedig konkrét történelmi tényeket kapunk. Egyes képregények korábban már más formában megjelentek, de vannak, melyek konkrétan ehhez a könyvhöz születtek.

Fogom még olvasgatni. :)

mohapapa I>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

A csillagozásból kítűnik, hogy minden rám vonatkozó prekoncepció ellenére szembe megyek a Molyos-árral. Pedig nem akartam ilyet tenni. Minden más konspirációs részlet a blogomon, mert hiszen történelemről van szó, és tudjuk nagyon jól, hogy a fülnek is fala van! S amott meg tele van képpel, ami itt nincsen, tehát sokkal komfortosabban olvashatsz!

https://mohaolvasonaplo.blog.hu/2023/11/13/meszaros_jan…

Petya15>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Már az első pillanattól fogva, amikor elkezdődött a kötet beharangozója, érdekelt ez a remek kezdeményezésként megvalósult történelmi képes album. A mostani olvasmányaim mellett egyszerűen nem tudtam kivárni, így sort kerítettem rá és elolvastam, „legeltettem” a szememet a csodás rajzokon.
A Képes Krónikák Kiadó egyik legnagyobb vállalkozása ez a mű, amely 26 alkotó 13 történelmi személyen keresztül mutatja be a magyar történelem évszázadait. Mint a Hősök Tere, mikor kilépünk a térre megelevenedik a történelem. Az egyes történeteket a történész leírása mutatja be a neves személyt és a kort. Olykor a tankönyvi nyelvezet, vagy múzeumi bemutató szövegnek tűnhet, de valójában jól kidolgozott és tartalmas összefoglaló, amely jól illeszkedik eme csodálatos albumba. Merthogy ez egy nagy képes album, teli gyönyörűen kidolgozott rajzokkal, egy valódik történelmi képregény antológia. Számos kortárs történelmi regényíró története és természetesen az irodalom régi nagy szerzői is helyett kaptak az alkotásban. Számos illusztrátor és képregény rajzoló munkája dicséri a végeredményt, amit öröm végig lapozni. A régi korok magyar neves hősök jelennek meg a lapokon, ahol a történet egy-egy történelmi pillanatot örökít meg. Persze tisztában vagyok azzal, hogy milyen nagy munka volt összehozni mindezt, de egyes történetek befejezetlennek tűnhetnek, s várnánk a folytatást, olyan élményszerű, filmszerűen pörögnek az események. Maximum egyes történetek külön megjelenésében reménykedhetünk, én biztatom a szerzőket. Hogy van e kedvenc történetem, igen van, … mind :-D
Gratulálok a kiadónak, gratulálok a szerzőknek és az alkotóknak, s bízom benne lesz folytatása, én mindenképpen csak biztatni tudom őket.

Juhesztus>!
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere

Szavakkal nem tudom kifejezni, mennyire igényes és gyönyörű ez a kötet! Az összefoglalók érdekesek és könnyen emészthetők, és bár a korábban tanultak előjönnek olvasás közben, de sok olyan információhoz jutottam, amit én esetleg még máshogy tanultam középiskolában. spoiler
Mindenesetre erre a könyvre egy szó létezik: zseniális!
Remélem, lesz folytatása, mert még olyan sok történelmi alak van, akik megérdemelnék, hogy szerepeljenek egy ilyen kiadványban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 374 XL
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.
Burger István (szerk.): Galaktika 282.
Carlo Marcello – Guido Buzzelli – Milo Manara: Napóleon
Philippe Brenot: A szex hihetetlen története
Bernard Deyries – Dennys Lemery – Michael Sadler: Rajzos zenetörténet az őskortól napjainkig
Kertész Sándor: Buborékban beszélők
André Bérélowitch – François Lambert: A világ felfedezése rajzos regényekben II.
Bayer Antal: A Journal de Tintin képregényei