Én ​vagy senki 56 csillagozás

Mészáros Dorka: Én vagy senki

2014 nyarán tizenegy kamasz titokzatos üzenetet kap, amelyben ennyi áll: 7-11. Eleinte csak zaklatásnak vélik a dolgot, július tizenegyedikén azonban valaki megpróbálja megmérgezni őket: hárman meghalnak, egyikük zárt osztályra kerül. Heten maradnak.
Pont egy évvel később ismét megindulnak az üzenetek: 7-11. Az életben maradt négy fiú és három lány úgy dönt, saját kezébe veszi a nyomozást, hogy kiderüljön, ki vadászik rájuk.
A hét kamasznak meg kell tanulnia elfogadni egymást, és feldolgozni a fájdalmas múltat, hogy a rejtélyes gyilkos nyomára bukkanjanak, mielőtt túl késő lesz. Mert az idő egyre fogy: kevesebb mint egy hónapjuk maradt…

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101819

Kedvencelte 5

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Az ötlet jó, de azért nekem, aki idén néztem végig a Pretty Little Liars összes eddigi évadát, nem túl eredeti. A stílus nem annyira vontatott és ismétlődő, mint Leiner Lauráé, de azért rendesen hagy kivánnivalót maga után, néha olyan mint egy iskolai fogalmazás. A trágárság sem eléggé indokolt sokszor, a szerelmi jelenetek meg eléggé nyálasak. Ettől függetlenül azért be kell vallanom, nagyon olvastatta magát, nem unatkoztam egy percig sem, bár a végén már azért eléggé pörgettem a töltelékjeleneteknél, és már csak a végkifejletre voltam kíváncsi, ami viszont nem volt eléggé meggyőző, ugyanakkor azt meg kell hagyni, hogy legalább meglepő. A szereplők is igen sablonosak voltak szerintem.Talán csak azért vagyok ennyire szigorú, mert ettől azért fényévekkel el van maradva minden szempontból, és ha már van ilyesmi is a piacon, akkor a többiek szedjék össze magukat, ha talpon akarnak maradni.

2 hozzászólás
>!
Csoszi
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Az elmúlt pár napban három öt csillagos ifjúsági regényt is olvastam magyar szerzők tollából. Éppen emiatt nagy érdeklődéssel és lendülettel kezdtem a könyvbe, de sajnos egy picit csalódtam. Az tény, hogy gyorsan lehetett vele haladni, de valami nem volt az igazi. Engem nagyon nyomasztott a hangulata. A történet két szálon halad: mindegyik fejezet elején az egy évvel korábbi események kerülnek előtérbe, ezeket pedig a 2015-ben játszódó, éppen aktuális részek, és a nyomozás követnek. Ez azért volt jó, mert így legalább megismerhettem az áldozatokat is, és nem csak egy-egy nevet jelentettek. A befejezés sokkolt spoiler. A gyilkosság indítékát kicsit hihetetlennek tartom spoiler. A szereplők nem voltak különösebben szimpatikusak.

>!
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101819
>!
Kelemen_Hanna P
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Mészáros Dorka egy másik magyar nyelven ír, mint amin én beszélek. Vagyis hiába volt a pörgős sztori, annyira zavart a nyelvhasználata, hogy szinte nem is bírtam odafigyelni a történetre. Nem a káromkodásokra gondolok, sőt. Azokat helyénvalónak éreztem. Van a stílusában valami ügyetlenül iskolás, sőt, néha mintha angolból lenne a szöveg fordítva. És túl hamar kitaláltam a gyilkost is.

>!
h_orsi P
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Saját bevallása szerint a regény írás közben váltott tettest. Igen jól olvastátok! A felénél!
Ebből fakadóan a szálak teljesen össze vannak kuszálva, az olvasó agyában kész káosz uralkodik, és a végén még maga az író sem tud hiteles indítékkal szolgálni.
Az alapötlet tényleg találó és elhiszem, hogy az egész a Cluedo játékból indult ki (,bár magamtól sohasem jöttem volna rá). A baj csak az, hogy a Cluedo ötmilliószor jobban van kidolgozva, és sokkal izgalmasabb. Nincsenek benne logikai vagy esztétikai zavarok.
A könyvben minden végletekig menően el van túlozva. Ami nem is lenne baj, ha elhagyná a magyar tulajdonnevek és főnevek használatát. Így olyan, mintha egy kis magyar faluba próbálná bezsúfolni az amerikai sztenderdeket.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/02/meszaros-dorka-e…

>!
Gelso P
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Elég jó kis krimi ez számomra igazán ijesztő alapötlettel: spoiler. Ijesztő és rémisztő egyben, mert kiben bízhat az ember általában a családtagjain kívül? Remélhetőleg a barátaiban.
Az alapfelállás már feszültséget kelt: nyári szünetben rejtélyes és fenyegető üzenetekkel zavarja meg az amúgy igen színes egyéniségek forró, mozgalmas hétköznapjait valaki.
Ennek a rejtélynek a felgöngyölítését meséli el a könyv. A baráti társaság nagyon sokszínű és sokféle egyéniséget rejt, ezeknek a jellemeknek a megrajzolása szerintem igen jól sikerült, a krimiszálak bogozása már kevésbé. Sejthető, hogy ki is lesz a hunyó, a többiekre való gyanú-ráterelése ellenére is.
Végig próbáltam a szereplők közti kapcsolatokat követni, több-kevesebb sikerrel – mindig vissza-vissza kellett lapozni, ki kinek a testvére, barátja stb.
Kedves szereplők számomra Nóci és Zénó párosa, Nóri az összes végletekig elmenő szélsőségei ellenére, Zénó alkalmazkodni tudó, megnyugtató jelleme, párosulva zenei tehetségükkel, katartikus, végtelen vonzalmuk, egymás iránt érzett szerelmük talán a regény legpozitívabb szereplőivé tette őket.
Lucát – aki a halottakon kívül a legnagyobb áldozata a történetnek – okossága sem védte meg sajnos a befolyásolástól, és nagyon sajnáltam, de végül nem tudtam felmenteni.
spoiler
Mint ahogyan hibának tartom Meli felmentését is a regény végén. Én egyáltalán nem tartom megfelelő megoldásnak. spoiler
Varga Gergő alakját is kedveltem – minden káros szenvedélye ellenére – tetszett, ahogyan meg szerette volna valósítani önmagát (érzései elleni küzdelem ábrázolása, magánéleti és szakmai tervei a jövőre nézve, leszokás elhatározása). Tetszett érzékenysége, segítőkészsége társai iránt. spoiler
Burnival sem volt semmi bajom – egy medvebőrbe bújt kiskutya, úttörő aki ahol tud segít…
Annál több bajom van/volt, (de már nem lesz) Erikkel. Érdekelt volna, mi vitt ehhez, mi okozta neki ezt a túlérzékenységét és intoleranciáját? Nagyon ellenszenves, nagyon színtelen, háttérben ügyködő „sápadtbőrű alak”, spoiler

Aliz alakja is eléggé ellentmondásos, de szép volt elképzelni, bár nem tartom valószerűnek, hogy valaki, aki ennyire labilis pszichésen, 360 fokos fordulatot véve egyszerre erős, kemény, összeszedett, logikusan gondolkozó, mindenre odafigyelő, empatikus, karakán legyen. Jó volt látni egy ilyen személyiségváltozás lehetőségét, de nem hiszem, hogy ez a valóságban végbemenne. Sajnos, mert amúgy Aliz alakja nagyon klassz, amikor táncolt, szerettem volna élőben is látni.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Ezt a könyvet sajnos már csak a Merítés végleges top10-es listájának összeállítása után olvastam el, de hasonlóan a Masszához, és az Én vagy senki!-hez pontoztam. Izgalmas volt, érdekelt is, a gyilkos kiléte kevésbé érdekelt, mint a fiatalok élete külön-külön és együtt-boldogulása. Probléma és komoly veszélyforrást jelentenek a környezetünkben és a köreinkben lapuló, csendes őrültek, akár a minden percben felrobbanni készülő bomba, de sajnos, olyan tehetségesen tudnak észrevehetetlenek maradni, hogy nagyon szkeptikus vagyok észlelésükkel kapcsolatban…

A társaság sokszínűségét bizonyítja pl. ez az idézet:
– Nóri, hallasz? Te tudod, mit jelent a HP, ugye? – kérdezte Aliz aggódva, teljes erejéből kapaszkodva Erik vállába.
– Tudom – jött a tömör válasz.
– Őszintén szólva, elég szerencsétlen a névválasztásuk. Tudniillik nekem a márka jut eszembe és a nyomtatóm, HP… – fejtette ki a véleményét Erik.
– Házi pálinka – vont vállat Burni.
– Hisztis picsa – csatlakozott Aliz is.
– Hülye picsa – javította ki Zénó a fülesben.
– Én azonnal a Harry Pottere gondoltam, de tudom, hogy butaság – jegyezte meg Meli a laborból.
Gergő sem akart lemaradni.
– Healing point, gyógyítópont.
– Agyfaszt kapok ettől az ötletbörzétől – morogta sötéten Nóri a másik oldalon.
(179–180. old.)
vagy
– Keltsük fel a többieket – javasolta, a szeme csillogott.
– Rajzfilmslágerekkel.
Erik összevonta a szemöldökét.
– Úgy gondolom, ez nem a legmegfelelőbb módja az ébresztésnek.
– Naaaa – könyörgött Aliz. – Burninak egy Szépség és a Szörnyeteg et énekeljünk. Vagy Tarzant. Légyszi! Zénónak meg Aladdint, Nórinak Mulánt, Melinek Jégvarázst, Gergőnek pedig Herkulest. Nem baj, ha nincs hangod, nekem sincs." (173. old.)

"Dalma és Meli éppen a partizókat sorolta be a Roxfort házaiba, amikor Nóri átviharzott a nappalin. A lányok utánanéztek, és egyszerre mondták:
– Mardekár.
(…)
– Nóri Mardekár, mi? Para egy csaj… – kapcsolódott be a beszélgetésbe Gergő.
Dalma és Meli zavarba jöttek. Nem bírtak megszólalni.
– Engem hova sorolnátok? – próbálkozott tovább a srác.
Dalma megigazította a szemüvegét.
– Griffendél – nyögte.
Gergő rávillantotta tökéletes mosolyát.
– Köszi. Ti pedig Hollóhát, ha nem tévedek.
Dalma bólintott."
(146-147. old.)

A kismadarakat pedig egyáltalán nem sikerült megértenem… Lucához van köze… valaki tud segíteni?

>!
ggizi P
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Elég vegyes értékeléseket láttam erről a könyvről, amitől én is kevesebb lelkesedéssel fogtam bele, de szerencsére (mint már annyiszor hasonló helyzetben) kellemesen csalódtam. Nagyon tetszett a történet felépítése, a szereplők sokszínűsége, hogy mindig visszapillantottuk az előző évre és párhuzamosan követhettük az eseményeket. Nem nagyon tudtam letenni a könyvet, a nyelvezete nekem bejött, és hajtott a kíváncsiság nemcsak a krimi szál, de az emberi kapcsolatok terén is. Én személy szerint nem nagyon szoktam agyalni menet közben, hogy ugyan ki lehet a gyilkos (nyilván ha valami kiszúrja a szemem, akkor nem fogom figyelmen kívül hagyni), csak sodródom én is az eseményekkel. De most annyira nem lepődtem meg a felálláson (az indokon már annál inkább és így nem is éreztem egészen kidolgozottnak ezt a részt), spoiler.
Voltak még apróságok, amiket furcsálltam és a valóságban nehezen tudtam elképzelni, de mivel eleve nemigazán tudtam a magyar valósághoz kötni a történetet, így nem is ebben a közegben helyeztem el. Nekem eleve nem passzol a magyar tiniélethez ez a „suli legmenőbb focista sráca a szurkoló-csapatkapitány szépséggel” párosítás, ami persze nem azt jelenti, hogy ilyen nem létezhet itthon (én aztán ezt honnan tudhatnám), de nem érzem stabilnak a dolgot. Mindegy is, ez lényegtelen. Az is fura volt, hogy valahogy eltűntek a képből a szülők. Oké, hogy középiskolásokról van szó, akik már eléggé függetlenek tőlük, de ha rendőrségi ügy és fenyegetettség van a láthatáron, nem tűnik reálisnak, hogy ennyire nincsenek szem előtt spoiler.
De mindezektől függetlenül, a maga közegében, ebben a tinis-krimis vonalban szerintem nagyon is megállja a helyét ez a könyv. Én igazán élveztem, főleg így, hogy sokkal rosszabbra számítottam.

>!
wildboszi
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Órák alatt végeztem vele:) Csak ,hogy stílusosak legyünk… :D Nagyon nagyon nagyon tetszett! Kedvenc karakterem Nóri volt :)Igazi kemény ,szabad szájú belevaló csajszi :) Csak ajánlani tudom a könyvet mindenkinek! Nekem kedvenc lett az tuti!

>!
Hintafa P
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Nagyon tetszett Mészáros Dorka első könyve. Nemcsak a fordulatos, jól kitalált történet, de az is, ahogy a szereplők leírásához némi lélekrajz is társul. A történet nagyon lendületes volt, érdekes az alapszituáció és tényleg letehetetlen (gyakorlatilag csak a legszükségesebb időre tettem le). Bár voltak sejtéseim, hogy ki lehet az elkövető a legvégéig megmaradtak a kétségeim. spoiler
Gondolkodtam, hogy zavarjon-e a szereplők többségének trágár beszédstílusa, de úgy döntöttem, hogy a történet milliőjéhez jól illett.
Ráadásul eléri a célját a 16+ korosztályt odaszögezi a könyvhöz, úgyhogy részemről: Hajrá!

>!
Woland
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Mészáros Dorka egy évvel fiatalabb nálam, ’92-ben született, Pápán nőtt fel, Budapesten jár egyetemre, a Corvinuson szerzett nemzetközi tanulmányokon BSc diplomát, most az ELTE kriminológoia MSc-jének padját koptatja.

Az Én vagy senki – mesebeli számosan – hét főhőst szerepeltet. Meli, a stréber biológus, Burnie, a buta izompacsirta, Gergő, a szépfiú, Erik, a kocka, Nóri, az agresszív dark csaj, Alíz, a semmilyen szurkolólány, Zénó, a zenész – mindannyian gimnazisták, akiket 2014-ben nagy trauma ért. Hosszú ideig kapták a 7.11. számsort vérrel írva figyelmeztető jelzésként, majd július 11-én három barátjuk meghalt, egy pedig a pszichiátriára került magatehetetlen állapotban. Majdnem egy év eltelt, 2015-öt írunk, és az üzenetek ismét megjelennek – a rendőrség tehetetlen, így az életben maradt hét tini úgy dönt, maga kezd nyomozni az ügyben, és végre rövidre zárják a dolgot, kiderítik, ki a gyilkos.

Meg kell mondjam, óriásit csalódtam. Mióta e-bookom van, nagyon megválogatom, milyen könyvre költök, januárban azonban megfogadtam, hogy minden hónapban veszek egy könyvet. És ha már költök, akkor magyar írót támogatok – így jutottam augusztusban Mészáros Dorka regényéhet. Sajnos azt kell mondanom, hogy kidobott pénz volt a majd’ 3000 Ft, és ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy (Böszörményi Gyula maradék folytatásait kivéve) soha többet nem veszek olyan könyvet, amit nem olvastam el, és nem tetszett annyira, hogy csak azért költsek rá, hogy a polcomon lássam.

A helyszínek, a karakterek kidolgozatlanok, nem fér a fejembe, hogy kerül hét magyar tini egy ilyen valóságba: Gergőnek van pénze majdnem naponta üveg whiskeykre (én még a nagy bulik/ünnepek előtt sem veszek), Zénónak napi több doboz cigire, mindenkinek kocsi, motor, akármi, ráadásul senkinek nincsenek nyáron otthon a szüleik, nem érdeklik őket, hol vannak, mit csinálnak – miközben egy gyilkossági nyomozás keretein belül próbálják őket “óvni” (bár ez a rész is kimaradt). Ha eltekintünk minden ilyentől, és próbálunk csak a cselekményre koncentrálni, szintén nem járunk jobban. Nulla motiváció, béna befejezés, a nyelvi eszközök katasztrófális használata… Nagyon sajnálom, de ez volt az első – és ezennel utolsó – könyvem a Tilos az Á kiadótól. És hosszú időre magyar szerzőtől is.

Valószínű a következő választásom egy King lesz – benne nehéz csalódni. Ezt a “krimit” pedig nem ajánlom senkinek. (Ja, és ha adtok 4 hónapot – amennyi időbe Dorkának ez telt – én is írok ilyet bármikor. Just saying.)

>!
mrsp
Mészáros Dorka: Én vagy senki

Hát nekem ez iszonyatosan tetszett! Oké, vannak hibái, de én szinte tövig rágtam a körmöm, annyira végigizgultam, és megsejteni sem tudtam volna, mi fog kisülni belőle és ki lesz a titokzatos gyilkos.

Tetszett az egész baráti társaság dinamikája, a kis évődések, a csapatmunka, a kialakuló szorosabb kapcsolatok, a visszaemlékezések, a szereplők egyéniségének kidolgozottsága, a végjáték, az egész rejtély, szóval minden. Nem vártam semmi különöset ettől a könyvtől, mégis kedvenc lett.


Népszerű idézetek

>!
mrsp

(…) de a jó dolgok sosem jönnek varázsütésre.

200. oldal

>!
mrsp

Mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen.

205. oldal

>!
Alessana

Mintha az ember eldönthetné, kibe szeret bele és kibe nem!

153. oldal

>!
mrsp

– Még van húsz fekvő…
– Minek? Hiszen így sem férsz be az ajtón, fiam!

62. oldal

>!
Kemese_Fanni_ IP

Árnyék vetült a félkész mesebeli erődre. Nóri állt a homokozó mellett. Földig érő fekete strandruhát viselt, hozzá illő csipkés napernyőt tartott a feje fölé. Ilyenkor dél felé másodpercek alatt vörösre égette a nap.
(…)
A homokvár már majdnem teljesen elkészült, amikor Zénó húga megtörte a csendet. Közel hajolt a bátyjához, és hangosan a fülébe suttogott.
– Olyan szép, mint egy királynő.
– Tudom – bólintott Zénó, és felnézett Nórira, és egyszerre mosolyodtak el.

208-209. oldal

>!
mrsp

– Szia! Jó a rucid – köszönt rá Aliz.
Nóri rá sem nézett.
– A tiéd ronda.

144-145. oldal

>!
Gelso P

– Keltsük fel a többieket – javasolta, a szeme csillogott.
– Rajzfilmslágerekkel.
Erik összevonta a szemöldökét.
– Úgy gondolom, ez nem a legmegfelelőbb módja az ébresztésnek.
– Naaaa – könyörgött Aliz. – Burninak egy Szépség és a Szörnyeteget énekeljünk. Vagy Tarzant. Légyszi! Zénónak meg Aladdint, Nórinak Mulánt, Melinek Jégvarázst, Gergőnek pedig Herkulest. Nem baj, ha nincs hangod, nekem sincs."

173. oldal

>!
Gelso P

Dalma és Meli éppen a partizókat sorolta be a Roxfort házaiba, amikor Nóri átviharzott a nappalin. A lányok utánanéztek, és egyszerre mondták:
– Mardekár.
(…)
– Nóri Mardekár, mi? Para egy csaj… – kapcsolódott be a beszélgetésbe Gergő.
Dalma és Meli zavarba jöttek. Nem bírtak megszólalni.
– Engem hova sorolnátok? – próbálkozott tovább a srác.
Dalma megigazította a szemüvegét.
– Griffendél – nyögte.
Gergő rávillantotta tökéletes mosolyát.
– Köszi. Ti pedig Hollóhát, ha nem tévedek.
Dalma bólintott.

146-147. oldal

>!
Alessana

– Főnök, látsz, hallasz? – kérdezte Zénó.
– Tisztán és érthetően – felelte Aliz komolyan. – Burni, igazítsd meg a cipzáradat! Kicsit balra. Balra! A másik balra… Köszcsi! Mehettek!

67. oldal - Június 27.


Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Ezüsthíd
Sarah Pinborough: 13 perc
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Eileen Cook: Címlapsztori
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Megan Abbott: Riválisok
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák