8. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Lúg 205 csillagozás

Mérő Vera: Lúg

2013-ban az egész országot megrázta a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadás. Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója lakásában megtámadta, aneszteziológiai szakértelemmel elaltatta volt barátnőjét, majd a magatehetetlen testet lemeztelenítette és nemi szervébe lúgot öntött. A borzalmas csonkítás örökre megnyomorította Renner Erikát. A magyar igazságszolgáltatás hosszú évekig nem tudott mit kezdeni az esettel, sokáig úgy tűnt, hogy a magas politikai kapcsolatokkal rendelkező Bene család eléri, hogy az elkövető minimális büntetéssel megússza az előre kitervelt, aljas bűncselekményt. Renner Erika azonban nem adta fel, a hatalmas túlerővel szembeszállva megküzdött az igazáért és ezzel minden bántalmazott, minden túlélő példaképe lett. Mérő Vera lebilincselően izgalmas és a tényekhez az utolsó betűig hű regénye Renner Erika hősies küzdelmének a története.

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
364 oldal · ISBN: 9786150145617
>!
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150145617

Enciklopédia 17


Kedvencelte 15

Most olvassa 26

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 167

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Rákhely_Mónika P>!
Mérő Vera: Lúg

Az 5 csillag Renner Erikának szól. És Balogh Attilának. Illetve a többi, körülöttük lévő, segítő és kitartó embernek. A történet maga a tömény borzalom, beleértve a brutális trauma utáni folyamatos nyomozási hibákat, hanyagságot, az áldozat folyamatos megalázását, hibáztatást, újbóli traumatizálásait, az érzéketlenséget iránta, az elkövető mentegetését, a bűncselekmény és maradandó testi/lelki következményei tagadását/bagatellizálását. Az érző emberben a résztvét, az együttérzés, a tehetetlen düh és az elemi felháborodás váltakozott olvasás közben. Erika egy hős, mellette Attila nem különben. Respekt mindkettőjüknek.

hofeherke11 P>!
Mérő Vera: Lúg

Mi mást adhatnék erre a könyvre, mint 5 csillagot? Bár a történetet nem lehet csillagozni, mert elképzelhetetlen az egész, amin Erika keresztülment. Ilyen bestiális támadásról a legdurvább thrillerekben sem olvastam még. És ez a valóság, itt történt a szomszédos kerületben.
Maga a támadás és az utána lévő gyógyulási időszak is teljesen felfoghatatlan, az a sok fájdalom és szenvedés, de talán még nagyobb felháborodást kelt a korrupt igazságszolgáltatás, és az egész elhúzódó per. 8-9 éven át folyt a küzdelem, mire sikerült kiharcolni egy jogerős ítéletet, majd utána a kártérítést. Elképesztő és felfoghatatlan. Mindeközben Renner Erika a nők elleni erőszak elleni harc szimbóluma lett. Fontos megemlíteni Attilát is, aki csak 3 hónapja volt vele, mikor a támadás történt és végig kiállt mellette, kivette a részét az ápolásában és a tárgyalásokra való felkészülésben is. A mai napig együtt vannak, példaértékű a köztük lévő szeretet.

dokijano>!
Mérő Vera: Lúg

    Brutális dokumentumregény ez a könyv, minden szempontból. Brutálisan jól összefoglalja a lúgos orvos és áldozata, Renner Erika esetét, és maga a bűntény is brutális. Milyen agya lehet egy ilyen emberszabású egyénnek, aki ilyen elvetemült módon, állati kegyetlenséggel teszi tönkre az áldozatát?
    Minden elismerésem a szerzőé, amiért ilyen sebészi pontossággal írta meg a történetet, és sehol nem hajolt el a bulváros irányba. A könyv végén QR-kódok segítségével megnézhetők az eset írott dokumentumai és a sérülésekről készült fényképek is. Ez utóbbiakat főleg, de a regényt is csak igen erős idegzetű és gyomrú olvasóknak merem ajánlani. Én magam sem mertem megnézni őket még jó pár napig a könyv elolvasása után sem. A szerző annyira érzékletesen és tényszerűen írt a borzalmas sérülésekről, hogy magam elé tudtam képzelni. Olvasás közben is összerándult a gyomrom (és az agyam is), amikor újra és újra előkerültek a sérülések. Igen, újra és újra, mert nehogy azt képzeljük, hogy a fizikai fájdalom mellett legalább a lelki fájdalomtól igyekeztek megkímélni a főszereplőt a védelmére hivatott egészségügyi és igazságszolgáltatási szervek. Nem és nem. Első körben még a bűnöst is felmentették, bagatellizálva a tettét, és a tárgyi bizonyítékokat is majdnem kiszórták. Szerencsére a főhős és a mellette kiálló párja a sokadik próbálkozás után sem hagyta annyiban a bűnügyi szervek töketlenkedéseit, és a fenyegetések és az újra fel-felszakított sebek ellenére addig küzdöttek, amíg végül sikerült olyan orvost és ügyvédet is találniuk, akiknek végre nem a bűnös és rokonsága messzire nyúló csápjai számítottak, hanem az igazság kiderítése és főleg Erika egészségének a legalább részbeni visszaállítása.
    Tanulságos könyv, sok-sok ember kezében meg kellene fordulnia. A segítő szakmák és a rendőri, igazságügyi dolgozók számára pedig kötelező olvasmányként írnám elő. Aki volt már kicsit is hasonló helyzetben kiszolgáltatva a mai kórházi körülményeknek és a rendészeti, bírósági hivatalnokoknak, az mélyen átérzi ennek a szükségességét.

1 hozzászólás
pillangobox P>!
Mérő Vera: Lúg

Nem ismertem a történetet, és fülszöveget sem olvastam. A könyv elején meg voltam győződve, hogy fikciót fogok olvasni, de aztán ahogy fogytak a lapok, akkor döbbentem rá, hogy ez igaz történet, ráadásul magyar.

Nagyon fontos könyvnek tartom, hiánypótló, mert nyíltan beszél a bántalmazás, és a családon belőli erőszakról, és még inkább arról, hogy senki sincs egyedül, ez ellen harcolni kell! Fájó pontja a könyvnek, hogy ezt egy élet, egy valós személyes történeten keresztül kell megtapasztalni, és a világ elé tárni. Megdöbbentőnek tartom, ahogy az igazságszolgáltatás ezzel az üggyel foglalkozott, és hihetelen az ellenoldal média-visszhangja is, ami még mindig azt sugallja, hogy ez csak egy aprócska hiba volt.

Egyszerűen hihetetlen, hogy több száz oldalon keresztül arról kell olvasni, hogy egy bántalmazott nő, és családtagjai, barátai hogy küzdenek az igazukért, és folyamatosan falakba ütköznek, mert kényes az ügy felső szinten. Erika lelkierejét, és kitartását becsülöm, és sok erőt kívánok neki, és családjának!

Áfonya74 P>!
Mérő Vera: Lúg

Kimondom: sajnálom, hogy a mai világban egy ilyen bűntett majdnem megtorlatlan maradt, csak azért mert ennek a féregnek – bocsánat, de nem tudom másnak nevezni – a családjának a keze messzire elér.
Minden tiszteletem Erikáé és Attiláé – ez persze nem kicsinyíti le a családtagok és barátok áldozatkész és segítő munkáját – hogy egy ilyen tragédia után is talpra tudtak állni, hogy egy kezdődő, bimbózó kapcsolatból ilyen erős szövetséget tudtak kialakítani.
Ez a könyv egy hatalmas lecke, egy nagy tanulság, hogy az igazunkért csak és kizárólag magunknak kell kiállni és küzdeni, és hogy a gonosz végül nemcsak a mesében nyeri el méltó büntetését.

Ananiila>!
Mérő Vera: Lúg

Nem igazán tudom, mit írhatnék erről a könyvről. Illetve dehogynem, csak az nem lenne a molyra való. Nagyon sokféle érzelmet kivált az emberből az olvasása, dühöngtem, de könnyeztem is rajta.
Nem értem egyes emberek lelkivilágát, tényleg nagy az Isten állatkertje, az meg, hogy mi van a magyar bíróságokon az elképesztő (nem is beszélve egyéb területekről, de pont ezért nem fejteném ki a véleményem markánsan, mert még kitiltanak)
A fél csillag levonás az írás miatt van, kissé fura nekem Mérő Vera stílusa.

l_moni>!
Mérő Vera: Lúg

Sok éven keresztül követtem a lúgos orvos perét. Már akkor is megvolt a véleményem a történetről és az nem is változott.
Nagyon megrendítő a könyv. Hihetetlen, hogy hazánkban még mindig az áldozatot hibáztatják :( hogy miket megengedték maguknak a begyöpesedett, undok emberek.
Úgy megolelnem Erikát és Attilát, hihetetlenül erősek és kitartóak. Amin Erika keresztülment/ keresztül megy elképesztő. Egy beteg ember igyekezett őt teljesen tönkre tenni, de ő tudott olyan erőt összeszedni és mozgósítani magában a támadás után, hogy ez nem sikerült neki. Ott van ahol lennie kell. Én nem csak a hivatásától tiltanám el végleg, hanem a gyermekeitől is.
Kívánom, hogy legyen Erikaeknak szép élete. Megérdemlik, nagyon is.

Veronika_Szakács>!
Mérő Vera: Lúg

Van, amirol nem lehet ertekelest irni, csak neman meg kell adni az 5 csillagot.

CressKriss P>!
Mérő Vera: Lúg

Sokkoló, meghökkentő dokumentumregény.
Be kell valljam, hogy mindezideáig nem ismertem a lúgos ügyet, és fél éve kerülgetem a könyv olvasását a kényes témája miatt.
Mindaz, ami Erikával történt, és amelynek a nyomai stigmaként örökre a testén maradnak, csak a kezdet volt. Ha nem lenne elég a csonkítás ténye, amely érte, akkor még mindennek tetejében itt van a magyar jog, és ítélőrendszer, amely 10 éve meghurcolja. A rendszer pedig befolyásolható.
A vádlott keze mindenhova elér, családi, és politikai ismerettsége révén, az ügy pedig egy ponton megreked.
Erika harca az igazáért, a nők elleni erőszakért példaértékű, kitartása, életigenlése, az őt ért szörnyűségek ellenére is követendő példa.


Népszerű idézetek

>!

Aki ezt tette vele, mindent elveszített, anyu pedig egy ikon lett, a nők elleni erőszakkal szembeni harc jelképe. Ezt is szoktam neki mondani, hogy anyám, a legtöbben, ha meghalunk, semmi nem marad utánunk, talán gyerek, család, de ha te meghalsz, akkor tudni fogják húsz, negyven, száz év múlva is, hogy ki volt az a Renner Erika és mit tett a nőkért. Te valamit elértél az életben. Ezen mindig röhög, hogy na, talán még egy utcát is elneveznek róla. Szerintem simán lesz szobra is. Megérdemelné. De az ő harcának nincs vége. Nem is lesz, amíg nem lehet nyugodt, hogy amit a rendszer vele tett, azt többé egy áldozattal sem fogja megtenni.

358. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áldozat · nők · nők elleni erőszak
es_enn P>!

Jobb, ha az ember inkább törik, mintsem hajlik.

11. oldal

Veronica91>!

Van, amit nem lehet megbocsátani. Ettől kezdve én ezt teljesen el is engedtem. Nincs bennem harag, de megbocsátás sem.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
nusilamb>!

Akkoriban még nem sejtették, mennyire nehéz foglalatosság sértettnek lenni Magyarországon, ha az ember igazságot akar.

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Veronica91>!

Az Isztambuli Egyezmény azon túl, hogy egy társadalmi és jogi szemléletet ír elő a nőket kapcsolaton belül érő erőszak kapcsán, konkrét szakmai és intézményi cselekvéstervet is előír. A jogrendünkbe illesztése – ratifikálása – ezért lenne elsődlegesen fontos.

264. oldal

bogi_ca>!

A fő kérdés, ami társadalmi szinten felmerül, a vádlott hátterére vonatkozik. Hogy vajon tényleg ott tart-e az ország és az igazságszolgáltatás, hogy a gazdagok, a befolyásosak, a jobb helyre születettek igazsága egy teljesen másik igazság, mint bárkié, aki bestiális kegyetlenséggel bántalmazza embertársát?
Amikor az ügy legnagyobb tanulsága, hogy kinek milyen a társadalmi rangja, összeköttetése, mennyire nevezi magát mélyen hívő kereszténynek, hány gyereke, mennyire példás élete van és milyen kicsi gyerekeket gyógyít,ezek nem jelentenek kizáró okot, ha brutalitásról, bűncselekmény elkövetéséről van szó.

selfmadehell>!

Nem akar ő riogatni, de azért keressenek már utána dr. Galambosné dr. Szokoly Máriának, mégis kiféle, miféle. Az első találat, amit a kereső a szakértő nevének begépelése után kidobott, úgy fél évvel korábbról származott. A kérdéses ügyben, amelyben Galambosné közreműködött, a gyanúsítottat a volt felesége az ötéves kislányuk szexuális bántalmazásával vádolta meg.
A kiskorú meghallgatása után alkotott szakértői véleményből idézett két mondatot olvasva Attila szemöldöke három részletben szalad fel, majd össze.
[…]
„Véleményem szerint ez a bűncselekmény nagy valószínűséggel nem történt meg. De ha mégis, akkor a gyermek elmondása alapján arra lehet következtetni, hogy a kislány nem tanúsított ellenállást.”

179-180. oldal

2 hozzászólás
selfmadehell>!

Hogy, hogy nem, másnap reggel a munkahelyén, a Budai Irgalmasrendi Kórházban a kórház tulajdonosa, a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjének, Kozma Imre atyának az utasítására körkérdést tettek fel mintegy száz dolgozónak, hogy megtudják, van-e köztük olyan, aki az előző nap reggelén találkozott a főigazgatóval (vagy más felső vezetővel, hogy a kérdés ne legyen annyira átlátszó, vagy feltűnő). Úgy is fogalmazhatunk, hogy amíg az ügyön dolgozó rendőrök még szunyókáltak az előző, éjszakába nyúló fáradságos nap után, addig a munkáltató önszorgalomból alibikutatásba kezdett.

212-213. oldal

melanzskólia>!

Ahogy az emberi sorsokat megpecsételő napok általában, kétezertizenhárom március tizenkettedike sem úgy indult, hogy a világ kifordult a sarkából. Aki sokat vezet, gyakran nem emlékszik magára a megtett útra, az egyik percben itt van, a következőben ott. Az indulástól a megérkezésig egyszerűen úton volt. A kettő közti részleteket csak akkor próbálja kétségbeesetten előhívni az emberi elme, ha történik valami rendkívüli. Mondjuk egy nap valaki úgy bevág jobbról, hogy a gyanútlan sofőr óhatatlanul elveszti az irányítást.

5. oldal, ELSŐ KÖNYV, Fél kilenc előtt

Kapcsolódó szócikkek: sors
selfmadehell>!

A felszólító levél fölött, egy pár rozéfröccs mellett Erika és Attila valahol kifejezetten mulatságosnak találta, hogy a rendőrség két évvel a bűncselekmény után igazságügyi pszichológus szakértővel vizsgáltatja meg, hogy vajon a sértett elég tárgyilagosan éli-e meg, hogy nincs hüvelye.

179


Hasonló könyvek címkék alapján

B. E. Belle: Árvák
Sienna Cole: Elmejáték
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Farkas Anett: A 33-as beteg
Baráth Viktória: Az igazság nyomában
Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Broken Dolls – Tönkretett babácskák
Mészáros Dorka: Filter nélkül
Ruby Saw: Csak két lépés Észak