Lúg 67 csillagozás

Mérő Vera: Lúg

2013-ban az egész országot megrázta a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadás. Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója lakásában megtámadta, aneszteziológiai szakértelemmel elaltatta volt barátnőjét, majd a magatehetetlen testet lemeztelenítette és nemi szervébe lúgot öntött. A borzalmas csonkítás örökre megnyomorította Renner Erikát. A magyar igazságszolgáltatás hosszú évekig nem tudott mit kezdeni az esettel, sokáig úgy tűnt, hogy a magas politikai kapcsolatokkal rendelkező Bene család eléri, hogy az elkövető minimális büntetéssel megússza az előre kitervelt, aljas bűncselekményt. Renner Erika azonban nem adta fel, a hatalmas túlerővel szembeszállva megküzdött az igazáért és ezzel minden bántalmazott, minden túlélő példaképe lett. Mérő Vera lebilincselően izgalmas és a tényekhez az utolsó betűig hű regénye Renner Erika hősies küzdelmének a története.

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
364 oldal · ISBN: 9786150145617

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 16

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Rákhely_Mónika P>!
Mérő Vera: Lúg

Az 5 csillag Renner Erikának szól. És Balogh Attilának. Illetve a többi, körülöttük lévő, segítő és kitartó embernek. A történet maga a tömény borzalom, beleértve a brutális trauma utáni folyamatos nyomozási hibákat, hanyagságot, az áldozat folyamatos megalázását, hibáztatást, újbóli traumatizálásait, az érzéketlenséget iránta, az elkövető mentegetését, a bűncselekmény és maradandó testi/lelki következményei tagadását/bagatellizálását. Az érző emberben a résztvét, az együttérzés, a tehetetlen düh és az elemi felháborodás váltakozott olvasás közben. Erika egy hős, mellette Attila nem különben. Respekt mindkettőjüknek.

Annaörök>!
Mérő Vera: Lúg

„Aki ezt tette vele mindent elveszített, anyu pedig egy ikon lett, a nők elleni erőszakkal szembeni harc jelképe."

Nehéz összefoglalni a gondolataimat és az érzéseimet így a könyv elolvasása után.
Tudtam, mint nyilván mindenki, hogy ki az a Renner Erika és azt is, hogy milyen aljas dolog történt vele, mégis felkavaró volt olvasni. Nem csak magára a bűncselekményre és Erika sérüléseire gondolok, hanem az utána következő megalázó jogi procedúrákra is. Nem tudom, honnan, miből merítette azt a rengeteg energiát és lelkierőt, amivel végig csinált mindent. Lenyűgöz, ahogy Attila lelkiereje és embersége is.
Nagyon morbid, de szerettem olvasni a könyvet. Helyenként azon gondolkoztam, hogy akár regény is lehetne, annyira jól írta meg Vera és annyira szerethető Erika, Attila, a gyerekek és a barátok is. Kár, hogy nem fikció, bárcsak az lenne.
A képeket sokáig nem mertem megnézni, igaza van Erikának, hogy azzal nem is hajlandó beszélgetni a sérüléseiről, aki nem látta a képeket. Felfoghatatlan, brutális és embertelen. Dühítő, hogy az ember, aki ezt a bűncselekményt elkövette alig egy év múlva szabadulhat.

>!
364 oldal · ISBN: 9786150145617
l_moni>!
Mérő Vera: Lúg

Sok éven keresztül követtem a lúgos orvos perét. Már akkor is megvolt a véleményem a történetről és az nem is változott.
Nagyon megrendítő a könyv. Hihetetlen, hogy hazánkban még mindig az áldozatot hibáztatják :( hogy miket megengedték maguknak a begyöpesedett, undok emberek.
Úgy megolelnem Erikát és Attilát, hihetetlenül erősek és kitartóak. Amin Erika keresztülment/ keresztül megy elképesztő. Egy beteg ember igyekezett őt teljesen tönkre tenni, de ő tudott olyan erőt összeszedni és mozgósítani magában a támadás után, hogy ez nem sikerült neki. Ott van ahol lennie kell. Én nem csak a hivatásától tiltanám el végleg, hanem a gyermekeitől is.
Kívánom, hogy legyen Erikaeknak szép élete. Megérdemlik, nagyon is.

Veronika_Szakács>!
Mérő Vera: Lúg

Van, amirol nem lehet ertekelest irni, csak neman meg kell adni az 5 csillagot.

Bettina_Benli>!
Mérő Vera: Lúg

24 órán belül kiolvastam munkanapon. Azt hiszem ez sok mindent elmond. Az elején rögtön azon a napon találjuk magunkat, és amikor már kezdtem rosszul lenni a történtektől visszaugrunk a múltba. Azt hiszem, hogy jó döntés volt egy kis szünetet hagyni az olvasónak.
Sok mindent megtudtam, amit korábban egy cikkben sem olvastam. Sok apró részlet, pedig napi szinten követtem az eseményeket. Rengeteg idézet szöveggel a vádlott és védői gondolatára is rálátunk, így nem csak egy szemszögből vezeti végig a történteken az olvasót.
Edukatív is volt. Ezt reméltem is a könyvtől, hogy ha az ember ilyen helyzetben találná magát akkor legyen valami fogalma, mit és hogyan kellene tennie. Ilyen a zárójelentésre került mondat, vagy az hogy nézzük meg az órát. Nekem eszembe se jutott volna ilyenekre gondolni adott helyzetben.
Legszívesebben összeírnám egy fehér és fekete listára a neveket. Hogy kiket kerüljek, és kiket keressek ha baj van.
Nagyon jó volt Flóra és Dénes gondolatait olvasni, azt hogy ők, hogyan élték meg, ami történt.
És hát le a kalappal nem csak Erika, Attila, Dénes, Flóra, Gál András, Gábor, a barátok, kollégák előtt, a védelem tanúi előtt! Hogy nem hátráltak, hogy kitartottak, hogy segítettek!
Rendkívül jól szerkesztett, olvasmányos, informatív könyv lett! Gratulálok a szerzőnek!

Szédültnapraforgó>!
Mérő Vera: Lúg

Szerintem egy remek dokumentum regény, ha lehet ilyen műfaji besorolást megadni. Borzasztó volt olvasni a „sztorit”, mit élhetett át Erika :( Én ilyen esetekben szintén a szemet szemért elvét követném, lúgot B. Krisztián f@rkára!!! Örülök, hogy a körülmények ellenére Erika és a családja jobban van, bár azt hiszem soha nem lesznek teljesen jól . Ez az őrült nem egy ember életét tette tönkre! Nem gondolkodott, csak a bosszú hajtotta.

Veruska>!
Mérő Vera: Lúg

No, ez volt az a könyv, amiről azt mondtam elsőre, hogy na én ezt nem olvasom el, hiszen a tárgyalásokat követtem a médiában és így is sokkolt, ennyi elég volt. Aztán jött a könyvajánló a Könyves magazinban és ahogy szabaddá vált a könyv a könyvtárban mégis első olvasóként csaptam le rá. Az összes borzalommal együtt ez egy hihetetlenül jól megírt könyv, látszik rajta, hogy Mérő Vera mély szimpátiával, nagyon logikusan és összeszedetten írta. Be kell valljam, engem Erikán kívül az Ő személye is teljesen elvarázsolt, nagyon jól ír. Figyelni fogom a munkásságát. Tipikusan annyira jól van megírva a könyv, hogy még bizonyára napokat fogok eltölteni videók és interjúk nézegetésével, külön megnézem az Erikával készült interjúkat és külön Bene Krisztián interjúit is, és ha megtalálom az új barátnő oldalát akkor azt is megnézem majd.
Amilyen hihetetlen maga a bűneset, olyan hihetetlen az is, hogy bárkiben felmerül, hogy a betörés alatt nem egy orvos adhatta be a kábító koktélt Erikának, úgy hogy életben is maradjon ha lehetséges, de kellően kábuljon, közben minket egy rutinműtét közben se hagynak magunkra az altatóorvosok… A legfájóbb rész számomra mégis a két kamasz beszámolója a jövőre nézve. Dénes, aki barátai segítségével jutott túl anyja tragédiáján és hisz abban, hogy „nincs az az őrült, aki a "tökéletes bűntény” után, tíz évet rács mögött töltve, minden józan logika szerint bosszút állna még egyszer" szemben Flóra érzéseivel, aki anyja tragédiáját magára vetítette és tart továbbra is Bene szabadulásától. Hiszek Dénes kikezdhetetlen laza vaslogikájában és legyen úgy. Nagyon ajánlom olvasmányos, szemléletformáló könyv, de a képeket még mindig nem mertem megnézni…

MBetty>!
Mérő Vera: Lúg

Bizonyára nincs nő Magyarországon, aki ne ismerné Renner Erika nevét és a vele történteket. A könyv annak a több, mint nyolc évnek a küzdelme, amíg az igazságszolgáltatás azt tette, amit kell. Felháborító azonban, hogy erre ennyit kellett várni és ha nincs Erikában ez a küzdeni tudás, bizony Bene Krisztián a politikai kapcsolatai révén megúszta volna. A könyvet olvasva sokszor szégyelltem, hogy én is jogász vagyok, borzasztó milyen emberek vannak a pályán ügyvédként, bíróként, ügyészként.
Sokkoló, hogy jogrendszerünkből még mindig hiányzik a hatékony áldozatsegítés, helyette áldozathibáztatás van.
Én ilyen esetekben simán alkalmazhatónak ítélném a szemet szemért fogat fogért, azaz a lex talionis elvét.
A könyv nyomot hagyó, sokáig velem maradó olvasmányélményt adott, bár itt az élmény szó használata egy kissé morbid.

Bán_Nóra_2>!
Mérő Vera: Lúg

Belehaltam egy kicsit. Többször le kellett tennem, embertelen… Minden elismerèsem Erikának, Attilának, a gyerekeknek ès akik ezt szemèlyesen èrintve èltèk át. Közben ránèztem a tettes barátnőjènek oldalára, elborzadva olvastam, hogy egy nő, hogy tud így megnyilvánulni… A rendszer, az áldozathibáztatás, az èn gondolataimnak ez nonszensz.

Ana>!
Mérő Vera: Lúg

Ez brutális irodalom kéremszépen. Úgy van megírva, hogy az ember borzongva olvassa, mégsem tudja letenni. Érzelmek egész skáláját hozta elő belőlem a tehetetlen dühtől egészen a szeretetig és tiszteletig. Ez egy szerelmes regény, ami két ember egymásra találásáról szól gyönyörűen megírva.


Népszerű idézetek

melanzskólia P>!

Ahogy az emberi sorsokat megpecsételő napok általában, kétezertizenhárom március tizenkettedike sem úgy indult, hogy a világ kifordult a sarkából. Aki sokat vezet, gyakran nem emlékszik magára a megtett útra, az egyik percben itt van, a következőben ott. Az indulástól a megérkezésig egyszerűen úton volt. A kettő közti részleteket csak akkor próbálja kétségbeesetten előhívni az emberi elme, ha történik valami rendkívüli. Mondjuk egy nap valaki úgy bevág jobbról, hogy a gyanútlan sofőr óhatatlanul elveszti az irányítást.

5. oldal, ELSŐ KÖNYV, Fél kilenc előtt

Kapcsolódó szócikkek: sors
selfmadehell>!

– Gyere Erika, felrakunk a metróra, Budán leszállsz, onnan hazajutsz!
– De hogyan, hát jön a Putyin, nem zárjátok le a várost?
– Dehogynem, de előbb téged ültetünk fel a metróra, aztán majd foglalkozunk vele is.

176. oldal

selfmadehell>!

Ráismer a férfira, aki a levelezésekből kilopta az ő gondolatait, és otthon, a feleségének sajátjaként adta elő azokat

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolat
es_enn>!

Jobb, ha az ember inkább törik, mintsem hajlik.

11. oldal

selfmadehell>!

Hogy, hogy nem, másnap reggel a munkahelyén, a Budai Irgalmasrendi Kórházban a kórház tulajdonosa, a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjének, Kozma Imre atyának az utasítására körkérdést tettek fel mintegy száz dolgozónak, hogy megtudják, van-e köztük olyan, aki az előző nap reggelén találkozott a főigazgatóval (vagy más felső vezetővel, hogy a kérdés ne legyen annyira átlátszó, vagy feltűnő). Úgy is fogalmazhatunk, hogy amíg az ügyön dolgozó rendőrök még szunyókáltak az előző, éjszakába nyúló fáradságos nap után, addig a munkáltató önszorgalomból alibikutatásba kezdett.

212-213

pável>!

A kedvezményeket beszámítva, jó magaviselettel Bene Krisztián várhatóan kétezerhuszonnégy március huszonnyolcadikán szabadul.

(utolsó oldal)

selfmadehell>!

Peczel Tünde határozatszerkesztő, Kiszel Zoltánné Nyekita Györgyi tanácselnök és Szabó Petra mint a tanács tagjai beleírták a megszüntető határozat szövegébe, hogy a BRFK Életvédelmi Osztálya – a szakma csúcsszerve – egyértelműen jelezte a letartóztatás meghosszabbítása érdekében írt előterjesztésében, hogy két tanút még ki akar hallgatni. Név szerint említették a tizennégy éves kislányt, aki a lépcsőházban Bene árnyékát látta, és a Benével szembetalálkozó T. Györgynét, mint akik láthatták a tettest, és akiknek a kihallgatását a jövőben még tervezi a nyomozóhatóság. Aztán a nyomozati bíróság mindezt úgy, ahogy volt, bemásolta az előzetes letartóztatást megszüntető határozatba, a két, különösen fontos tanút kiszolgáltatva a gyanúsítottnak.

135-136. oldal

selfmadehell>!

A felszólító levél fölött, egy pár rozéfröccs mellett Erika és Attila valahol kifejezetten mulatságosnak találta, hogy a rendőrség két évvel a bűncselekmény után igazságügyi pszichológus szakértővel vizsgáltatja meg, hogy vajon a sértett elég tárgyilagosan éli-e meg, hogy nincs hüvelye.

179

selfmadehell>!

Nem akar ő riogatni, de azért keressenek már utána dr. Galambosné dr. Szokoly Máriának, mégis kiféle, miféle. Az első találat, amit a kereső a szakértő nevének begépelése után kidobott, úgy fél évvel korábbról származott. A kérdéses ügyben, amelyben Galambosné közreműködött, a gyanúsítottat a volt felesége az ötéves kislányuk szexuális bántalmazásával vádolta meg.
A kiskorú meghallgatása után alkotott szakértői véleményből idézett két mondatot olvasva Attila szemöldöke három részletben szalad fel, majd össze.
[…]
„Véleményem szerint ez a bűncselekmény nagy valószínűséggel nem történt meg. De ha mégis, akkor a gyermek elmondása alapján arra lehet következtetni, hogy a kislány nem tanúsított ellenállást.”

179-180. oldal

selfmadehell>!

Miután kiderült az elkövető személye, a befolyásos Bene-Mikola családtól tartva senki sem merte vállalni az operációt.

145. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Baráth Viktória: Az igazság nyomában
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Sienna Cole: Elmejáték
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Deirdre Riordan Hall: Sugar
Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek
Baráth Katalin: Arkangyal éjjel