Mit ​gondol a golyó? 34 csillagozás

Ötperces esszék
Mérő László: Mit gondol a golyó?

"Most, hogy ismét összegyűlt egy könyvnyi írásom, meg kellett nézni, mit vállalok ma is és mit nem. A nem politikai témájú írások kevésbé romlandóak, azokat nyugodtan vállalom most is, legfeljebb kisebb korrekciókkal. Politikai nézeteim azonban akarvaakaratlanul is változtak, így ezek az írások alapvető újragondolást igényeltek.
Bármennyire érdekesnek is találom mostanában a politikát, valójában azt szeretném, ha a közbeszédnek ugyanúgy legfeljebb a negyedét tenné ki ez a téma, mint ennek a könyvnek. Annyi minden van, ami ennél sokkal érdekesebb. A másik háromnegyed akármi lehet, kit mi érdekel – engem például mostanában elsősorban az élet egyszerű dolgai, emellett a gazdaság és persze továbbra is a pszichológia. Így alakultak ki e könyv többi részei."

A szerző az ELTE Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára, jelenleg fő kutatási területe a gazdaság-pszi­cho­lógia.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Tericum, Budapest, 2014
ISBN: 9786155285431
>!
Tericum, Budapest, 2012
ISBN: 9786155285431 · Illusztrálta: M. Miltényi Miklós
>!
Tericum, Budapest, 2012
222 oldal · ISBN: 9789639633988 · Illusztrálta: M. Miltényi Miklós

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Casanova


Kedvencelte 2

Most olvassa 9

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

Avraham>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Nem azért remek ez a könyv, mert minden úgy van, ahogy ő írja – sőt az egyik legfontosabb dolognak tartom a nem egyetértést azzal, amit olvasunk –, hanem azért, mert akaratlanul is elgondolkodtatnak az írásai: akkor hogy is van ez szerintem? Egyébként pedig egy nagyon szimpatikus és normális ürgének tűnik.

4 hozzászólás
Csabi P>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Mérő László nagyon okos ember, amit tisztelek benne. Mégis, akadnak ebben a gyűjteményben írások, vagy azok részletei, amiket olvasva inkább azt kívántam, bárcsak maradtak volna meg egy mulandó újság hasábjain, és ne szerkesztették volna be két kemény borító közé. Ezekből az írásokból egy olyan ember körvonala bontakozik ki számomra, aki túlontúl is tisztában van a maga okosságával, hadd ne mondjam szellemi fölényével.
A művész számomra nem csak az az ember, aki csupa remekművet alkot, mert ők elég kevesen vannak, hanem az is, aki jó érzékkel tudja kiválogatni azokat a műveit, amit a nagyközönség elé tár, és azokat, amik nem viszik át a lécet. Itt mutatkoznak hiányosságai ennek a kötetnek.
Ettől függetlenül sok érdekes és megfontolandó gondolat van benne.

bodr>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Szerintem Mérő László és én nagyon egy hullámhosszon vagyunk, mégis egy csomószor olyan megvilágításba helyezett társadalmi jelenségeket, amilyenben én még nem láttam őket (különösen az élet dolgairól és a politikáról). A gazdaságot és a lélek dolgait egy kicsit untam, mert ezekről korábban már hallottam / olvastam tőle, de még így is élvezhetőek voltak az ötpercesek. Én örülnék neki, ha mostantól ráállna erre a társadalomfilozófiai vonalra.

Enzo314 P>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Akár elutasítjuk, akár egyetértünk a gondolataival, akár igaza van, akár nincs egyes kérdésekben, akár kiemelkedőek az írásai, akár talán a megszokott színvonal alattiak, egy biztos, Mérő zseniális.

Szuszusz>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Érdekes, logikus, elgondolkodtató. Jó volt olvasni!

Kriana>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Mérő Lászlót sokan nagyon igazán okos embernek tartják Én nem ismertem korábban a munkásságát, így nem tudok róla véleményt formálni, köztük az öcsém is, aki ELTE-s tanulmányai alatt hallhatott nála tárgyat.
Én egy kihívás miatt kerültem kapcsolatba ezzel a könyvével, és mindent egybevéve, úgy érzem, boldogabb lettem volna, ha más könyvet választok, ugyanis ez nem az én világom volt.

Nem állítom, hogy nem találtam értelmes, érdekes gondolatokat az írásai egy részében. Nem állítom, hogy helyenként nem gondolkodtatott el az, amit leírt, de nekem az esetek többségében túl sok volt a politizálás, emiatt nehezen tudtam csak lenyelni ezt a 200 egypár oldalt.

Egynek jó volt, de biztos nem futnék neki újra.

Juca P>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Túl sok politikát vitt bele a szerző, emiatt a könyv nagy része nem nyerte el a tetszésemet. Volt amit már más könyvében is leírt pl. a Tierrát. A Magyarul mást jelent fejezet tetszett, ahogy boncolgatta benne a különböző szavak jelentését. Jó volt az Érettségi az egyetemtől rész is, érdekes elgondolást fogalmazott meg benne.

Maate>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Mérő eddigi könyvei (egyet még nem olvastam) mind egytől-egyik okos és emellett szellemes írások. Ezen könyvbe összegyűjtött művei, legalábbis ami az első 75%-ot illeti, nem azok. Minden érdekességet, intellektust, stílust és értelmet nélkülöznek. Azt se mondanám, hogy nem értek egyet a leírtakkal, egyszerűen ezek nem történetek, nem gondolatok. A maradék, utolsó 25%, viszont hozza, amit elvárhat az ember Mérőtől (bár újdonságot nem hoz az eddigi könyvei olvasása után).

novju>!
Mérő László: Mit gondol a golyó?

Szeretem a témáit és a magyarázatait. Bölcsészként is tudom követni. A humora is bejön!


Népszerű idézetek

CsillagVillám>!

Mindig túl messzire kell mennünk ahhoz, hogy megtudjuk, milyen messzire mehetünk el.

109. oldal, A modellek válsága (Tericum, 2012)

Twisted_words>!

A legszellemesebb meghatározás, amit eddig láttam:
Tehetséges az, aki többet tud, mint amennyit tanult.

204. oldal

Szuszusz>!

A 2008-as amerikai elnökválasztás éjszakáján a vesztes elnökjelölt, McCain ezt mondta elkeseredett szavazóinak Obamáról: „Tegnap az ellenfelem volt, holnaptól az elnököm.” Hangja tisztán és őszintén csengett, engem pedig kirázott a hideg a meghatottságtól és az irigységtől. Nagyon szeretnék egyszer egy magyar választás vesztesétől ilyet hallani, kurvára örülnék neki. Esküszöm, négy évvel később rá szavaznék akkor is, ha politikai elveivel távolról sem értek egyet. Többet tenne az országért ezzel, mint amennyit bármilyen félresikerült politikával ronthat.

23. oldal

Twisted_words>!

(…) egy pszichológiai kísérletben lóversenyfogadókat kérdeztek meg arról, hogy mekkora nyerési esélyt adnak annak a lónak, akire fogadnak. Az emberek egy részét a kasszához való sorban állás közben kérdezték meg, más részüket pedig akkor, amikor éppen távoztak a kasszától. Azok, akik sorban álltak és még nem köteleződtek véglegesen el, sokkal kisebb esélyt adtak a lovuknak, mint azok, akik távozóban voltak és már visszavonhatatlanul megkötötték a fogadásukat – holott a sorban állás közben semmi új információt nem kaptak a lovakról vagy a versenyről. Ha végleg elköteleződünk egy döntés mellett, akkor a dolgok ennek megfelelő kimenetelét sokkal valószínűbbnek érezzük, mint az elköteleződés előtt.

111-112. oldal

Twisted_words>!

A pszichológia hagyományosan a lelki betegségekkel, válságokkal foglalkozik, és a legtöbb pszichológust sokkal inkább érdekli a beteg ember, mint az egészséges. Aki pszichológusnak megy, azt általában leginkább az motiválja, hogy segítsen az ilyen problémákkal küszködő embereken.
(…)
Amikor közel három évtizeddel ezelőtt pszichológiával kezdtem foglalkozni, leginkább ez a hozzáállás zavart. Előtte mérnökök között dolgoztam, és egy mérnök számára sohasem a hibásan működő ketyere az érdekes, hanem a jól működő, ilyeneket igyekszik tervezni. A műszaki tudomány nem más, mint a működő dolgok tudománya.

208. oldal

Twisted_words>!

Gyerekeim egyszer lefutottak egy meredek hegyoldalon. Kiabáltam, hogy vigyázzanak, a lejtő közepe murvás, de csak annál vadabbul futottak. A nagyfiú futott elöl, és esett egy nagyot. Sírva fakadt, de már érkezett a húga, ő is rendesen eltaknyolt. Ő is sírni kezdett, de amikor azt mondtam, na látod, hát hiába kiabáltam, durcásan megrázta a fejét és elindult felfelé, hogy újra lefusson. A fiú csak sírt tovább. Erre rossz szülői reflexszel ezt találtam mondani: „Ne sírj, látod, a húgod sem sír már.” Mire a kissrác arca egy pillanatra teljesen kitisztult, és így szólt: „Az egy másik gyerek.” Majd keservesen sírt tovább.

73-74. oldal

Szuszusz>!

Egy zenész srác mesélte: egyszer egy motoros találkozón volt, volt nála whisky, és megkínálta a körülötte ülőket. Azok nekiestek: miért ezt az amerikai szart issza? Rendes magyar ember magyar piát iszik, házi pálinkát. Akkor ti miért Harleyval vagytok, mért nem Pannóniával? – kérdezett vissza a srác. A motorosok nagyon bekussoltak, de verekedésről szó sem volt.
Ezért gondolom, hogy igenis van értelme szóba állni egymással. Ha ettől csak néhánnyal kevesebb Molotov-koktél repül, akkor már megéri. Az ember nehezebben támad a sötétből olyanokra, akikkel személyesen is szívott már egy levegőt.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harley-Davidson
Szuszusz>!

Ezért érzem nagyon veszélyesnek, amikor politikusoktól olyanokat hallok, hogy „kevesebb álmodozót, kevesebb művészt, bölcsészt, filozófust képezzünk, és több gyakorlati szakembert.” Ezek az elképzelések a mai kor igényeinek teljes félreértéséről tanúskodnak. Ha ezt sikerül megvalósítani, azzal szinte biztosan a 21. század vesztesei közé sorakoztatjuk fel Magyarországot.

66. oldal

ildiko_adam06>!

Létfontosságú, hogy az ember időnként olyasmivel foglalkozzon, ami nem létfontosságú.

33. oldal - Edutainment (Tericum, 2012)

Szuszusz>!

A tolerancia azt jelenti, mi tudjuk, hogy az ismereteink, tudásunk, eszközeink az igaziak, de elviseljük, toleráljuk, ha mások ezt esetleg nem tudják, és nem ennek megfelelően látják a világot, nem eszerint viselkednek, gondolkodnak, érvelnek. (…) Ha nem vagyunk meggyőződve a mi ismereteink, módszereink magasabbrendűségéről, ha komolyan el tudjuk képzelni, hogy másokéi ugyanolyan értékűek lehetnek, akkor a tolerancia értelmét veszti, és helyére a kíváncsi érdeklődés lép a másfajta bölcsességek, másfajta viselkedések, másfajta gondolkodásmódok másfajta mondanivalói iránt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Al Gore: A jövő
Bakó Tihamér: Verem mélyén
Stanisław Lem: DiLEMmák
Lányiné Garai Katalin: Mit, miért, mennyiért?
Herczku Mónika: Elbocsátottak?
Oltványi Tamás: A milliós játék
Eric Ries: Lean startup
Carmine Gallo: Steve Jobs, az innováció mestere
John Perkins: Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai