Észjárások-remix 15 csillagozás

Mérő László: Észjárások-remix

Húsz éve jelent meg Mérő László első könyve, az Észjárások. Azóta számos kiadásban fogyott el, és időközben a szerző kétszer is átdolgozta. A tudományos könyvek általában nem túl időtállóak, húsz év alatt rengeteget fejlődik a tudomány.

Az Észjárások azonban nemcsak tudományos könyv volt, hanem szórakoztató és egyben elgondolkodtató olvasmány, amelyben a tudományos ismeretek pusztán a gondolatok hátterét alkotják. Éppen ezért lehetett sikeres mind Magyarországon, mind külföldön.

A szerző ezúttal nem átírta a könyvét, hanem alaposan meghúzta, kihagyta belőle azt a bő száz oldalt, amit rendszeresen újra kellett írnia., újra kellene ma is, és majd öt-tíz év múlva is. Így jött létre ez a remix, amely egy egész másfajta könyv lett akkor is, ha zömében a régi könyv szövegeiből áll.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Tericum, Budapest, 2013
ISBN: 9786155285226
>!
Tericum, 2008
306 oldal · ISBN: 9789639633506

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
cseri P
Mérő László: Észjárások-remix

Mérő László nagy elmaradásom, szerintem mindenki ismeri a nevét, meg egy-két írást biztos olvasott tőle, és rengetegen olvasták a könyveit, nos, én nem. :) Nem tudom, miért pont ezzel kezdtem, talán nem ez lehet a legegyszerűbb könyve, nekem legalábbis nem volt azért annyira könnyű olvasni. Mindazonáltal nagyon büszke voltam magamra, hogy a kártyás feladatot tudtam, amit állítólag csak kevesen. :D (Bár ezt nehéz elhinnem.) Szóval a tudományos gondolkodásról, ehhez szükséges sémákról ír benne, szerintem elég bő lére eresztve. Picit érdekesebbre számítottam még ennél is, úgyhogy majd még olvasok tőle mást is.
spoiler

3 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I
Mérő László: Észjárások-remix

Az sosem árt, ha egy matematikust Mérőnek hívnak. Az sem, ha aztán okos lesz, és a nyelvben is ki tudja fejezni magát. Nagyon jó könyv, szerintem nem is túl bonyolult, racionálisan a racionalitás korlátairól, és hogy attól, hogy valaminek korlátai vannak, még működhet tökéletesen a korlátain belül, és nem érdemes eldobni.

>!
atom
Mérő László: Észjárások-remix

A szerző a gondolkodásra, a tudományra metaszintről tekint le. :)
Rendkívül izgalmas, ahogyan összebékíti a pszichológia humán és természettudományos felét. Rámutat a keleti és nyugati gondolkodásmód különbségére, és arra, hogy közben a megfelelő szint eléréséhez itt is, ott is ugyanannyi kell. Érdekes eredményeket közöl az intelligencia és a kreativitás mibenlétéről. Újra és újra visszatér Gödel tételéhez, és annak következményeihez.
Biztosan újra fogom olvasni ezt a könyvet.

>!
ZetaReticuli
Mérő László: Észjárások-remix

Enyhén ittasan raboltam le a volt kollégám könyvespolcáról táncházba menet. Nem volt rossz választás.

>!
Mr_Vicious
Mérő László: Észjárások-remix

Érthető, elég szájbarágós is, de szórakoztató. Néha előfordult velem, hogy azon gondolkoztam, hogyan is jutottunk el az adott témához, de ez nem volt zavaró. Mégis a végén, főleg a miszticizmusnál már vártam a végét. Biztos olvasok még tőle, de egy időre hanyagolom.

>!
Davidinak
Mérő László: Észjárások-remix

Mai napig számomra az egyik legmahatározóbb könyv. Megtanultam nagyságrendileg jobban gondolkozni!

>!
Gergő_80
Mérő László: Észjárások-remix

Érdekes könyv volt, sokszor elgondolkoztatott.
A formál logikától indul, bemutatja mennyire nem is ez határozza meg a gondolkodásunkat (kevesekét csak). A transzlogika kifejtése után pedig egész a miszticizmusig jut el. Szóba kerül a nyugati/keleti gondolkodás. A gondolkodás fejlődése… Meg egy csomó más érdekes téma. Különösen tetszett, hogy több pszichológiai kísérletet is leír. És nagyon jó a stílusa.
Ajánlott.

>!
szati
Mérő László: Észjárások-remix

Nagyon érthető a nyelvezete, jó példákat hoz, amik könnyen átadhatóvá teszik a gondolatokat.
Nekem hiányzik belőle néhány téma, amit érintetett volna, bonyolultságelmélet például.
A következő könyv tutira a Gödel Escher Bach lesz.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

A zen egyik alaptézise, hogy semmiféle módon nem lehet meghatározni, mi is a zen. De ez sem határozza meg, hiszen akkor mégiscsak meg lehetne határozni.

260. oldal

2 hozzászólás
>!
szati

[…] a józan ész inkább összehangoló és ellenőrző erő, mint gondolkodásunk alapvető mechanizmusa. Jó eszköze a kételkedésnek, de kevésbé alkalmas eszköze az alkotásnak.

249. oldal

>!
Frank_Spielmann I

…az ilyenfajta szavak, mint „hajlam”, „jellegzetes” többnyire azt jelentik, hogy nem értjük a dolog lényegét.

238. oldal

4 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Toleránsak csak akkor lehetünk, ha tudjuk, hogy a mi ismereteink, tudásunk, eszközeink az igaziak, de elviseljük, toleráljuk, ha mások ezt esetleg nem tudják, és nem ennek megfelelően látják a világot, nem eszerint viselkednek, érvelnek. Ha nem vagyunk meggyőződve a mi ismereteink, módszereink magasabbrendűségéről, ha komolyan el tudjuk képzelni, hogy másokéi ugyanolyan értékűek lehetnek, akkor a tolerancia értelmét vesztki, és helyére a kíváncsi érdeklődés lép a másfajta bölcsességek mondanivalói iránt.

74. oldal

2 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

A koant tanmesének, tantörténetnek nevezhetnénk, de nincs tanulsága. Értelme az, hogy mindennapi józan eszünk számára nincs értelme.

73. oldal

>!
Bertwad

A jó könyvek egy-egy gondolatuk révén módosítják némelyik sémánkat, az igazi remekművek önálló sémákká, sokszor önálló szimbólumokká is válhatnak, és mint ilyenek, szintén nehezen fejezhetők ki szavakban.

>!
Bertwad

Hánykolódhatsz tanácstalan
Hegyek-völgyek tengerén.

>!
Frank_Spielmann I

A második idegen nyelv megtanulása is sokkal gyorsabban megy, mint az elsőé, feltéve, hogy az elsőt legalább mesterjelölti szinten ismerjük.

184. oldal

6 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Amikor a festő felméri, hogy a tervezett képhez elég lesz-e a festéke, biztosabb eredményet kap, ha nem a saját művészetének rendszerében gondolkodik, hanem azon kívül eső eszközöket használ: négyzetcentiméterekkel és négyzetcentiméterekre eső átlagos festékmennyiségekkel számol.

93. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Barabási Albert-László: Behálózva
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Bagdy Emőke – Kalo Jenő – Popper Péter – Ranschburg Jenő: A család
Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán?
Parti Nagy Lajos: A vak murmutér
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Rónai Egon: Húzós
Kármán Gábor: Egy közép-európai odüsszeia a 17. században
Juhász Kató: Cinci egér kalandjai
Géczi János: Allah rózsái