A ​pénz evolúciója 24 csillagozás

Mérő László: A pénz evolúciója

A biológiai, a gazdasági és a szellemi élet evolúciója ugyanarra a logikára épül, mégis mindegyik evolúció más és más, mivel különböző természeti háttérmechanizmusok segítségével valósul meg. Ezeket tárja fel Mérő László könyve, amely a három éve megjelent Az élő pénz című könyv újraírt, átdolgozott kiadása. A könyv ugyanaz, de mégse, mivel az azóta eltelt időben sok gondolat letisztult, sok fogalom a helyére került – így lett ez az új kötet jóval rövidebb, olvasmányosabb, s eközben még szellemesebb és eredetibb.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Tericum, Budapest, 2007
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639633339

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gorgencs
Mérő László: A pénz evolúciója

Az Mérő féle átlagnál kicsit gyengébb, de mondanivalójában nagyon előremutató könyv. Mindenkinek ajánlom, aki céget kíván alapítani, aki pedig kockázati tőkét akar a cégébe bevonni, annak egyenesen kötelező.

>!
Bal1nt
Mérő László: A pénz evolúciója

Aki nem végzett közgázt, annak ajánlom, jó bevezető. Viszont aki azt végzett, nagyon felületesnek és/vagy triviálisnak fogja találni.

>!
Fromdtod
Mérő László: A pénz evolúciója

Nekem kicsit eröltetettnek tűnt a többi ragyogó könyve után.

>!
Gabo
Mérő László: A pénz evolúciója

Igazából ez az első Mérő könyv, amit olvastam és eléggé mást vártam az írótól. Érdekes forrásoktól idéz és jó íróktól merít, de a különböző területekre egy kissé erőltetetten próbál egy általános elméletet ráhúzni.

Kissé nagyvonalúan „bizonyít”, olyan ellenpéldákat használ föl helyenként, hogy nem lehet komolyan venni az egészet, hanem csak egy könnyed gondolatkísérletnek. Ha ezzel kibékülünk, akkor érdekes gyűjteménynek tekinthető, végefelé még egy kicsit javított is, pár érdekes történettel (például hogy miről is szól igazából az Óz, a nagy varázsló..) feljebbhúzta az olvasási élményt. :) Bátran azonban senkinek sem ajánlanám..


Népszerű idézetek

>!
danaida P

A globalizáció ellen lázadni körülbelül ugyanannyira értelmetlen, mint ha valaki a genetikai kód ellen lázadna azért, mert nem tetszik neki, hogy léteznek szúnyogok.

>!
pali

Mondják: több szem többet lát. De ha két szem lát többet, az is vezethet mélyebb bölcsességhez.

102. oldal

>!
Timi_Fodor

(…) eddig azt sikerült igazolni, hogy az általunk talált állat valóban egyszarvú. Hátra van még annak igazolása, hogy valóban egy teljesen újfajta állatot találtunk, és nem valamilyen már eddig is ismert állatfaj egy speciális példányával van dolgunk – mondjuk egy különösen kecses albínó orrszarvúval.

257. oldal

>!
danaida P

Valójában nem azokat a tulajdonságainkat tekintjük öröklött tulajdonságainknak, amelyekben hasonlítunk az őseinkre, hanem azokat, amelyekben hasonlítunk hozzájuk és különbözünk másoktól. Amikor a rokonság kíváncsian vizslatja az újszülöttet, általában olyasmiket hallunk, hogy milyen göndör a haja, ezt biztosan az apjától örökölte, vagy a szeme éppen olyan, mint a dédanyjáé volt. Olyasmit viszont sohasem hallunk, hogy nézd már, két lába van, ezt vajon kitől örökölhette?

>!
pali

Minden generáció mindig is erősen kritikusan viselkedett az apákkal szemben, de a netgeneráció az első, amely ha akarja, az apáktól és a tanároktól teljesen függetlenül is meg tudja választani információforrásait. És többnyire akarja.

103. oldal

>!
pali

A különbség a kutya és a részvény vásárlása között mindössze annyi, hogy a kutyából csak egész vásárolható, a gazdasági élőlényből viszont egy rész is – és ez a rész (vagyis részvény) az egész lény teljes mónállományát képviseli.

266. oldal

>!
Timi_Fodor

(…) csak jóval később jöttem rá, hogy amit a pszichológiából tudok, az rám is érvényes.

193. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daron Acemoglu – James A. Robinson: Miért buknak el nemzetek?
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Victoria Finlay: Színek
John Kay: Oldalazás
Hausmann Péter: Bevezetés a közgazdaságtanba
Cherry Gilchrist: Az alkímia
Hetesi Erzsébet – Veres Zoltán: Nonbusiness marketing
Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban
Géczy Barnabás: Lamarck és Darwin
Temesi Mihály: A magyar nyelvtudomány